HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
hic-politika

zastave-stalci-koplja

zastava na stalkuzlanici-srebrnjaci


 

18.travnja 2021.
LOKALNI IZBORI
Kandidati koji izlaze na izbore počeli s prikupljanjem potpisa potpore

glasačka kutija


Vlada je u srijedu donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja, kada će se birati župani, gradonačelnici, načelnici i predstavnička tijela lokalnih vlasti. U onim sredinama gdje
načelnici
,gradonačelnici i župani neće biti izabrani u prvome krugu (za to trebaju imati natpolovičnu većinu
glasova) između dva kandidata s najviše glasova, predstavnik lokalne izvšne vlasti izabrat će se za dva tjedna, 30. svibnja.

Kandidati koji izlaze na izbore počeli su s prikupljanjem potpisa potpore , rok za predaju kandidacijskih lista i je 14 dana od raspisivanja izbora. Koliko potpisa trebaju prikupiti ovisi o broju stanovnika svake jedinice, pa se broj potrebnih potpisa kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2.500 potpisa u gradovima i županijama koje ih imaju više od pola milijuna.

Neovisno stoje li iza njih političke stranke ili birači, za kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike
i župane moraju se prikupiti potpisi, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5.000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je preporučio da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske, te da se poštuju opće epidemiološke mjere. 


Plenković uz HDZ-vog kndidata

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je i potpisom na zagrebam Cvjetm trgu podržao kandidaturu Davora Filipovića za zagrebačkog gradonačelnika poručivši da zajedno s njim treba ići ka boljem, kvalitetnijem i bolje uređenom Zagrebu."Pet tisuća potpisa koji su nužni su već 'u džepu' i na taj način Davor Filipović ide snažno u odlučni i ključni dio kampanje do 16. svibnja.

Potpis i potporu Filipoviću su, uz premijera Plenkovića, među inim dali i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, brojni ministri, saborski zastupnici, zastupnici u Europskom parlamentu, čelnici stranke, neki zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini te građani.

Istaknuvši da Filipović ima njihovu snažnu potporu, Plenković je poručio kako očekuje da će sigurno biti u drugom krugu, nakon čega idu na pobjedu.

Plenković je ocijenio kako se Filipović u dosadašnjim nastupima pokazao najpripremljeniji u sadržajnom i političkom smislu za dužnost zagrebačkog gradonačelnika te je izrazio uvjerenje da će u kampanji pokazati još više te dobiti snažnu potporu Zagrepčana.
Filipović je izrazio zadovoljstvo potporom najviših državnih i stranačkih dužnosnika i rekao da svi znaju kako izgledaju političke utakmice kada HDZ nastupa snažno i jedinstveno.

 

Preporuke za izborne skupove do kraja travnjaVezano za izborne skupove, kazao je, najavljeno je da bi preporuke HZJZ-a trebale biti gotove do kraja travnja, a nakon što se prikupe potpisi povjerenstva će to obraditi i u roku dva dana objaviti pravovaljane kandidacijske liste i kandidature, najkasnije 1. svibnja u ponoć.

Hojski je naveo da će se o tome kako će glasati osobe u izolaciji i samoizolaciji DIP oglasiti tehničkom uputom kojom će obuhvatiti cijeli izborni dan, 16. svibnja.

Najavio je da će te osobe glasati isto kao na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, pa će se i oni u izolaciji i oni u samoizolaciji prijaviti izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora ili biračkom odboru na
dan izbora.Predstavnici odbora doći će pred njihovu kuću ili vrata, a oni koji su zaraženi glasat će uz pomoć osobe od povjerenja i članovi biračkih odbora neće s njima biti u izravnom kontaktu.

Hojski je rekao kako je DIP detektirao 51 biračko mjesto koje zbog potresa u Sisačko-moslovačkoj županiji nije u funkciji, a za 26 tih mjesta našao je zamjensku lokaciju, odnosno šator.
"Biračko mjesto će biti u šatoru sa svom logistikom, Civilna zaštita osigurat će šatore, logistiku, agregate, rasvjetu i sve ono što treba da bi se uredno obavljali izbori", istaknuo je.

 

Oštriji kriteriji

 

Izbori će se održati u 576 jedinica, koliko je u Hrvatskoj općina, gradova i županija. Osim što se i ovi
izbori održavaju u vrijeme pandemije koronavirusa, dodatno su zahtjevni i zbog razornog potresa koji je pogodio Baniju te razrušio objekte u kojima su se inače održavali izbori. Čak je 25 takvih izbornih mjesta, a zamijenit će ih šatori koji će se podići na dan izbora.

Organizacija lokalnih izbora zahtjevnija je nego organizacija parlamentarnih, pa tako treba pripremiti glasačke listiće za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, potom za izbor načelnika, gradonačelnika i župana - ukupno 1152 vrste listića. Tu su još listići za izbor zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika iz redova nacionalnih manjina, njih 70-ak, i iz redova hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina, kakvih je desetak.

Prema zakonu, lokalni se izbori moraju održati treću nedjelju u svibnju, a Vlada ih raspisuje najranije 60,
a najkasnije 30 dana prije održavanja. Datum raspisivanja je važan jer od njega počinju teći izborne radnje.

Tako od raspisivanja izbora počinje teći rok od dva tjedna do kada se moraju predati kandidacijske liste te prikupiti potpisi za njih. Nakon predaje lista Državnom izbornom povjerenstvu i proteka roka od 48 sati u kojem se moraju objaviti pravovaljane liste, počinje službena predizborna kampanja.

Posljednjim izmjenama Zakona o lokalnim izborima od 9. travnja ove godine dodatno su pooštreni kriteriji
za kandidiranje, pa se tako ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu od šest mjeseci zatvora ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Izmjenama istog zakona iz prosinca prošle godine smanjio se broj zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika te broj zastupnika, odnosno vijećnika u predstavničkim tijelima. Broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana smanjio se za njih 618, a broj predstavnika u zastupničkim tijelima manji je za deset posto.

U Zagrebu, tako, Skupština nakon ovih izbora više neće imati 51 zastupnika, nego njih 47. Kada je mijenjala zakon da bi smanjila broj predstavnika lokalnih vlasti, Vlada je tvrdila da će to na godišnjoj
razini donijeti uštedu od 100 milijuna kuna.

Broj članova lokalnih vijeća i skupština ovisi o broju stanovnika jedinice. Najmanje sedam birat će
jedinice do 1000 stanovnika, a najviše 47 one s više od 300.000 stanovnika. I broj zamjenika se također veže uz broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i
gradonačelnik grada koji ima više od 100.000 stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.


Bez zamjenika

Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika. U tu kategoriju pripadaju Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Jednog zamjenika imat će gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000
stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije. U toj su kategoriji Zaprešić, Sveta Nedelja, Križevci, Kutina, Petrinja, Popovača, Đakovo, Sinj i Solin.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike. Političke stranke koje izlaze na izbore ne trebaju prikupljati potpise za svoje liste, ali moraju za kandidaturu župana, gradonačelnika i načelnika. Broj potpisa kreće se u rasponu od 35 za općine u kojima je do 350 stanovnika do 5000 potpisa u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je donio upute za mjere kojih se treba pridržavati prilikom prikupljanja potpisa kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa. Objavljene su na stranicama DIP-a, a svode se na to da se kod štandova gdje će se prikupljati potpisi mora držati razmak od dva metra, moraju se nositi maske, na svim mjestima moraju biti dezinfekcijska sredstva i štandovi se moraju često dezinficirati. Preporuka je, dakako, da se potpisi prikupljaju na otvorenom.

U travnju prošle godine također se mijenjao zakon, a tada je u njega ugrađena mogućnost odgode prijevremenih izbora zbog izvanrednih okolnosti (pandemija). O intervenciji u zakon koja bi omogućila odgodu redovnih izbora nije bilo ni govora.

Na stranicama DIP-a uz informacije vezane za izbore stoji i obaveza jednake zastupljenosti spolova na kandidacijskim listama. Navode se i primjeri da, ako se bira sedam predstavnika u vijeće, na listi najmanje tri moraju biti jednog spola, ako ih se bira devet, onda četiri...

Ističe se da su prema Zakonu o ravnopravnosti spolova propisane prekršajne kazne za stranke i birače koji prilikom predlaganja lista ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova. Kazne su u iznosu od 40.000 kuna za predlagatelje za članove gradskih vijeća i županijskih skupština te 20.000 kuna za predlagatelje na izborima za članove općinskih vijeća.

U odnosu na izbore za zastupnike u Saboru i predsjednika Republike, kod izbora predstavnika lokalnih vlasti biračko se pravo može ostvariti samo u izbornoj jedinici u kojoj birač ima prebivalište. Isto vrijedi i za državljane drugih zemalja članica EU, kao i za izbor predstavnika nacionalnih manjina.

 

 

Ovo će biti vrlo skupi izbori

Predstojeći lokalni izbori trebali bi koštati preko 100 milijuna kuna, izjavio je u subotu član Državnog
izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski te najavio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo do kraja travnja objaviti preporuke vezane za izborne skupove.

"Ovo su vrlo skupi izbori", rekao je Hojski u Dnevniku HRT-a, napominjući da će se izbori provoditi u
dva
kruga, a Vlada je na prijedlog DIP-a prihvatila povećanje naknada za rad biračkih odbora.

Naveo je kako će glasačkih listića u prvom izbornom krugu biti oko 14 milijuna, 30 tona papira koštat će oko pet milijuna kuna, deset milijuna kuna je informatička potpora, a naknade dobiva 65 tisuća članova biračkih odbora na 6500 biračkih mjesta, pri čemu predsjednik odbora dobiva 400 kuna, a član 350 po izbornom krugu.

Naknade za sedam tisuća članova izbornih povjerenstava kreću se od dvije do šest tisuća kuna, ovisno o broju biračkih mjesta.

Vezano za specifičnost ovih izbora zbog pandemije koronavirusa Hojski je kazao kako su na snazi dvije
preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - oko rada izbornih tijela i vezano uza prikupljanje potpisa.

"Prošle godine bila je slična situacija i DIP je primalo kandidature u Hrvatskom saboru. Sad se primaju na 576 mjesta što je veći izazov jer toliko imamo jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sva naša izborna povjerenstva dobila su naputak kako organizirati rad vezano za epidemiju i mislim da tu neće biti nikakvih problema", istaknuo je.

Što se tiče preporuke za prikupljanje potpisa, koje je jučer počelo i trajat će sve do 29. travnja u ponoć, HZJZ je dao preporuke po kojima štandovi za potpise moraju biti na otvorenom, razmak u redovima, obvezne maske na otvorenom, vlastiti dezinficijens.
Budu li se dijelili promotivni materijali, dodao je Hojski, moraju biti sa strane te nema zadržavanja na štandu.

 

HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre