HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC vijesti -svijet

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


 

08.travnja 2022.
KRŠI LJUDSKA PRAVA TIJEKOM INVAZIJE NA UKRAJINU
Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava


Opća skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je u četvrtak Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvješća o "grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava" invazijom na Ukrajinu. Dvije trećine od 193 zemlje koje sudjeluju u radu Opće skupštine su bile za suspenziju, piše N1.

Taj potez predvođen Sjedinjenim Državama dobio je podršku 93 zemlje, 24 zemlje su glasale protiv, a 58 ih je bilo suzdržano. Za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava koje broji 47 članica, bila je potrebna dvotrećinska većina, a oni koji se nisu htjeli izjasniti ne računaju se pod dvotrećinskom većinom.

Zemlje koje su glasovale protiv izbacivanja

Radi se o sljedećim državama: Alžir, Bjelorusija, Bolivija, Burundi, Centralnoafrička republika, Kina, Kongo, Kuba, Sjeverna Koreja, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam i Zimbabve.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina su glasale za izbacivanje, baš kao i Srbija.

Suspenzije su rijetke. Libija je suspendirana 2011. godine jer su snage odane tadašnjem vođi Muammaru Gadafiju vršile nasilje nad prosvjednicima.

Rezolucija usvojena u Općoj skupštini UN-a sa 193 članice izražava “ozbiljnu zabrinutost zbog aktualne krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini”, posebice zbog izvješća da je Rusija kršila ljudska prava.

Rusija je upozorila zemlje da će glasanje za suspenziju i suzdržanost smatrati “neprijateljskom gestom” koja će imati posljedice na bilateralne odnose, navodi se u bilješci koju je Reuters dobio na uvid.

Rusija je prešla polovicu trogodišnjeg mandata u Vijeću sa sjedištem u Ženevi koje ne može donositi pravno obvezujuće odluke, ali njegove odluke šalju važne političke poruke i mogu odobriti istrage.

Moskva je jedan od najglasnijih članova u Vijeću, a suspenzija joj onemogućuje da govori i glasa, kažu dužnosnici, iako bi njezini diplomati i dalje mogli sudjelovati u raspravama. “Vjerojatno bi i dalje pokušavali utjecati na Vijeće preko opunomoćenika”, rekao je diplomat iz Ženeve.

Vijeće je u ožujku otvorilo istragu o optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući moguće ratne zločine u Ukrajini nakon ruskog napada.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Opća skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije s 141 i 140 glasova u kojima osuđuje Rusiju.

Moskva tvrdi da provodi “specijalnu operaciju” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine.

SAD je objavio da će zatražiti suspenziju Rusije nakon što je Ukrajina optužila ruske vojnike za ubijanje stotine civila u gradu Buči.

Rusija poriče napad na civile u Ukrajini. Ruski veleposlanik pri UN-u Vassilij Nebenzia rekao je u utorak da “ni jedan civil nije pretrpio nikakvu vrstu nasilja” dok je Buča bila pod ruskom kontrolom.

 

N1/ HIC.hr
foto: N1


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre