HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

05.travnja 2022.
41.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
Nakon pokolja u Buči SAD traži suspenziju Rusije iz Viječa UN-a za ljudska prava


Ukrajina, karta ratišta 5.travnja 2022
Ukrajina, Britanci objavili novu kartu stanja na ratištu

IZ DANA U DAN
ratna događanja od 35- 41. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 29- 34. dana invazije -OVDJE

ratna događanja od 23. do 28. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 14. do 22.dana ruske invazije - OVDJE

prvih 13.dana ruske invazije u Ukrajini invazije -OVDJE
početak ruske invazije na Ukrajinu-OVDJE

41. DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI

Traje već 41. dan ruske invazije na Ukrajinu. Primirja nema na vidiku, a sukobljene strane međusobno se optužuju. Rusi tvrde da su snimke pokolja iz Buče inscenirane i lažne. Crveni križ ponovno nije uspio u evakuaciji civila iz Mariupolja


 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se danas obratiti Vijeću sigurnosti UN-a
 • Ruski veleposlanik pri UN-u rekao je da su snimke iz Buče, gdje civili mrtvi leže na ulicama, inscenirane
 • Rusija je podržala novog, samoproglašenog gradonačelnika Mariupolja, koji surađuje s ruskim snagama
 • Kina se oglasila o ratu u Ukrajini
 • Ukrajina je priopćila da se Rusija sprema pokrenuti napad na istoku zemlje
 • Nove europske sankcije mogle bi uključivati ??mjere usmjerene na ruski energetski sektor
 • Rusija je u svoju vojsku upisala više od 130.000 novih ročnika
 • Zapadni dužnosnici rekli su da je Rusija na putu u "duboku recesiju"
 • Tim Međunarodnog odbora Crvenog križa zadržan je nakon što je pokušao pomoći u evakuaciji civila iz opkoljenog grada Mariupolja


37. DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI

Ruski vojni položaji u Ukrajini


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37. je dan ruske agresije na Ukrajinu. Dvije strane nastavile su s pregovorima. Rusija optužuje Ukrajinu za napad helikopterima na ruski grad Belgorod. Ukrajina je oslobodila 11 sela u regiji Herson.

 • Rusija tvrdi da je Ukrajina napala skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu
 • Ruske snage otele su 14 tona humanitarne pomoći, tvrdi Ukrajina
 • Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, objavila je na Twitteru da je na putu za Kijev
 • Na snagu je stupio Putinov plinski ultimatum. Naime, ruski je predsjednik izjavio da će se plin moći kupovati samo u rubljima
 • Nakon objave ultimatuma, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Nizozemska poručile su da na njega ne pristaju
 • SAD najavljuje nove sankcije Rusiji
 • Ukrajina oslobađa sela oko Kijeva

14:43 Rusija kaže da neće odmah početi rezati opskrbu plinom "neprijateljskim zemljama" prema novom dekretu koji zahtijeva da se plaćanje plina vrši u rubljima od 1. travnja. "Jučer sam dobio mnoga pitanja o tome znači li to, ako nema potvrde u rubljima, da će isporuka plina biti prekinuta od 1. travnja. Ne, neće", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

13:58 Neovisni ruski medij Project media navodi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano u pratnji tima liječnika. Daily Mail piše kako je Putina vrhunski onkološki liječnik Jevgenij Selivanov posjetio čak 35 puta u njegovoj omiljenoj rezidenciji u Sočiju. Britanski tabloid piše da je doktor proveo uz Putina 282 dana.

13:27 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba rekao je da ne može ni potvrditi niti zanijekati umiješanost Ukrajine u zračni napad na skladište plina u ruskom gradu Belgorodu jer nema na raspolaganju sve informacije o vojnom djelovanju, prenosi Guardian.

12:40 Oko 2000 civila nalazi se u autobusima za evakuaciju. Autobusi idu iz Berdjanska do grada Zaporižja.

12:08 Reuters prenosi poruku Kremlja kako napad na ruski Belgorod neće stvoriti ugodne uvjete za nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine. Ruski guverner optužuje Ukrajinu za napad na skladište nafte. Napad je izvršen helikopterima. Ukrajina još nije komentirala tvrdnje Rusa. Ukoliko se tvrdnje pokažu točne to će značiti da je Ukrajina helikopterima ušla na teritorij Rusije i izvršila napad.

11:57 Nevladina udruga Human Rights Watch pozvala je ukrajinske vlasti da istraže moguće "ratne zločine" počinjene prema ruskim zarobljenicima nakon objave snimaka na kojima se čini da im ukrajinski vojnici pucaju u noge. Videosnimka objavljena 27. ožujka prikazuje izbacivanje iz furgona trojice muškaraca u ratnoj uniformi ruku vezanih na leđima, a zatim im drugi naoružani muškarci pucaju u noge.

11:36  Odobren je plan evakuacije civila iz Mariupolja. U evakuaciji će sudjelovati 54 autobusa. Plan su odobrili ukrajinski i ruski dužnosnici. Još uvijek nije dogovorena krajnja destinacija za evakuirane civile, ali je dogovoreno da će to biti Ukrajina, izvijestio je glasnogovornik Međunarodnog crvenog križa.

10:02 U Poljsku je pristiglo više od 2,4 milijuna izbjeglica, javlja BBC. 

10:00 Mali konvoj Crvenog križa od samo tri vozila napustio je Zaporižje, putujući prema Mariupolju s ciljem evakuacije stanovništva.

9:51 Ruske snage navodno su uzele zasad nepoznat broj ukrajinskih vojnika za taoce dok su se povlačili iz nuklearne elektrane u Černobilu, tvrde dužnosnici. Dok su bježali iz Černobila, ruski okupatori su poveli sa sobom pripadnike Nacionalne garde, koje su držali kao taoce od 24. veljače. Guardian nije mogao provjeriti ove tvrdnje.


9:02 Kremlj ponovo prijeti Zapadu. Rusija bi mogla ograničiti pošiljke poljoprivrednih proizvoda na prijateljske zemlje uslijed sankcija koje je Moskvi nametnuo Zapad.

8:56 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je smijenio dvojicu visokrangiranih ukrajinskih generala, nazvavši ih "antiherojima". "Donesena još jedna odluka o antiherojima. Sada se nemam vremena baviti svim izdajicama. Ali postepeno će svi biti kažnjeni", rekao je ukrajinski predsjednik.


8:48 Glavni državni odvjetnik Ukrajine otvorio je 3.457 istraga protiv ruskih vojnika zbog kršenja pravila ratnog prava. Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak na Twitteru javlja da je riječ o najtežim ratnim zločinima poput ubijanja civila, nasilja, zlostavljanja djece i mučenja.

8:27 Britanska obavještajna služba objavila je svoje izvješće. Ukrajinske snage ponovno su zauzele sela Sloboda i Lukašivka južno od Černihiva, smještena duž jedne od glavnih ruta opskrbe između tog grada i Kijeva. 

8:25  Konvoji Crvenog križa koji je prevozio humanitarnu i medicinsku pomoć u Mariupolj nalazi se u Zaporožju jer nije dobio jamstva za siguran prolaz prema opkoljenom gradu. Konvoji su u četvrtak naišli na nekoliko problema, uključujući ruske trupe, koje su oduzimale humanitarnu pomoć i blokirale autobuse, prenosi CNN.

8:10 Čelnici EU-a i Kine sastaju se u petak prvi puta u dvije godine, a na tom summitu Bruxelles će nastojati dobiti jamstva Pekinga da neće opskrbljivati Rusiju oružjem i da neće pomagati Moskvi u zaobilaženju sankcije Zapada nametnutih zbog invazije na Ukrajinu. Europski dužnosnici angažirani na pripremi summita su rekli da bi bilo kakva pomoć Rusiji naštetila međunarodnoj reputaciji Kine i ugrozila odnose s dva najveća trgovinska partnera - Europom i SAD-om.

07:30 Predsjednica Europskog parlamenta (EP) Roberta Metsola objavila je da je "na putu za Kijev", ali bez ikakvih detalja. "Ja sam na putu za Kijev", napisala je na Twitteru.Prije nje, Kijev su posjetili 15. ožujka premijeri Poljske, Češke i Slovenije kako bi pokazali solidarnost s Ukrajinom.

07:15 
Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da Moskva "preraspoređuje elemente svojih snaga iz Gruzije kako bi pojačala svoju invaziju na Ukrajinu", pozivajući se na najnovije obavještajne podatke. ''Između 1200 i 2000 ruskih vojnika reorganizira se u tri taktičke skupine bataljuna”, stoji u najnovijem izvještaju uz napomenu da je ''malo vjerojatno da je Rusija planirala pojačanja na ovaj način te to ukazuje na neočekivane gubitke tijekom invazije'', javlja

07:00 Dva vojna helikoptera pogodila su u petak skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu nakon što su prešla granicu na maloj visini, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov. U nastalom požaru nema ozlijeđenih. Za požar u skladištu nafte Rusija je optužila Ukrajinu navodeći da su napad izvršila dva ukrajinska helikoptera

36. DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI

36. je dan ruske agresije na Ukrajinu. Rusi granatiraju Černihiv, a Ukrajina se priprema za novu rusku ofenzivu. Rusi su noćas gađali i skladište nafte u Luhansku.Britanski obavještajac o ruskoj vojsci: "Odbijaju zapovijedi, oborili su vlastiti avion". Zelinski otputovao u Njemaču, novi krug pregovora nastavlja se u petak 1.travnja

 • Rusko ministarstvo obrane najavilo je prekid vatre kako bi se evakuirali civili iz Mariupolja.
 • Pregovori zaraćenih strana se nastavljaju u petak.
 • Poznati su novi detalji o plaćanju ruskog plina za europske zemlje.
 • Ruski vojni avioni s nuklearnim naoružanjem upali su u švedski zračni prostor.
 • Njemačka Ukrajini šalje oružje vrijedno 300 milijuna eura.
 • Austrija je odlučila da ruski plin neće plaćati u rubljama.
 • Ruska vojska stigla je nadomak centra Mariupolja.

 

35. DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI

Srijeda je 35. dan ruske agresije na Ukrajinu. Novi krug pregovora završen je u utorak, a u iduća dva tjedna se pregovori nastavljaju. Ukrajina je objavila što je predložila Rusiji i čeka se hoće li i što točno
Rusija prihvatiti.
Prvi dojmovi o mirovnim pregovorima s Rusijom mogu se ocijeniti pozitivnim, poručio je ukrajinski
predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što je jučer u Istanbulu postignut napredak u pregovorima. Ukrajina je pristala na vojnu neutralnost, odnosno da ne uđe u NATO, a Rusija je najavila povlačenje vojnih snaga oko Kijeva i Černihiva. Ipak, na terenu stanje se zasad nije promijenilo. Ukrajinska vojska jutros je objavila da ruske snage nastavljaju sa silovitim napadima na njihove gradove te da Rusi samo prebacuju postrojbe s jednog područja na drugo. Civili i dalje stradaju(hrt.hr)

 • Pregovori se nastavljaju u iduća dva tjedna
 • Borbe izvan Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći
 • Granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk, pogođen dječiji vrtić
 • Zelenski je objavio da Ukrajina neće popuštati svoje obrambene napore.
 • SAD priprema novi paket sankcija Rusiji fokusiran na opskrbne lance ruske vojske.
 • Desetak članova Odbora za vanjske odnose američkog Senata želi izbaciti Rusiju iz Vijeća Ujedinjenih naroda.
 • Putinov pomoćnik izjavio je da najava planova ruske vojske za deeskalaciju oko Kijeva i Černihiva "nije prekid vatre".
 • Ukrajina i brojne zemlje koje nisu članice NATO-a pozvane su sljedećeg tjedna da prisustvuju dijelu dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.
 • Glasnogovornik Kremlja rekao je da nitko ne razmišlja o korištenju nuklearnog oružja.

 

14:10 Rusija neće odmah tražiti da kupci plaćaju njezin plin u rubljima, priopćeno je iz Kremlja u srijedu, obećavajući postupni prijelaz i rekavši da bi Rusija trebala raditi na ideji da proširi popis svog izvoza koji zahtijeva plaćanje u rubljima.

13:55 Šef ruske pregovaračke delegacije Vladimir Medinsky rekao je kako će Moskva smanjiti vojne
aktivnosti prema Kijevu i Černjivu u sjevernoj Ukrajini.

13:25 "Granatiranje opkoljenog Mariupolja prestat će kad se ukrajinska vojska preda", izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, no francuski dužnosnici rekli su da je ruski vođa pristao razmotriti planove za evakuaciju civila iz grada.

12:45 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu kako još nema pomaka nakon pregovora održanih u utorak. "Ono što je pozitivno jest da je ukrajinska strana barem počela konkretno formulirati i stavljati na papir ono što predlaže. Do sada to nismo uspijevali postići", rekao je Peskov te dodao kako ih čeka još dosta posla."Krim je dio Rusije", poručio je Peskov te dodao kako su oprezni u izošenju informacija vezanih za pregovore, jer Rusija drži da bi se oni trebali odvijati u tišini. 


12:00 Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi u srijedu je izjavio kako je iz Ukrajine od početka rata izbjeglo više od 4 milijuna građana, što je skoro deset posto od ukupnog broja
predratnog stanovništva Ukrajine. 

11:50 Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov Wang Yi u srijedu su osudili "nezakonite i kontraproduktivne" sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njezine operacije u Ukrajini, priopćilo je
rusko ministarstvo vanjskih poslova. Lavrov je rekao da je vrlo teško vrijeme u povijesti međunarodnih odnosa i da će Rusija, Kina i druge zemlje istomišljenice vjerojatno ojačati odnose kako bi formirale novi svjetski poredak, javlja TASS.

11:20 Ukrajina i Rusija u srijedu su dogovorile tri koridora za evakuaciju, objavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Prema njezinim riječima, jedan je koridor za evakuaciju ljudi iz Mariupolja, drugi za evakuaciju iz Melitopolja, a treći za  kolonu osobnih vozila od Enerhodara do Zaporižja, navodi CNN. "Konvoji autobusa i kamiona s humanitarnom pomoći već su napustili Zaporižje", rekla je u videoporuci.

11:00 Tijekom ruskog napada na zgradu regionalne uprave u ukrajinskom lučkom gradu Mikolajivu u utorak, poginulo je 12 ljudi, a ozlijeđeno ih je 30, objavili su u srijedu ukrajinski dužnosnici. Gradonačelnik Mikolaiva Oleksandr Senkevych rekao je za BBC da u zgradi nije bilo vojnog osoblja. "Bilo je samo čuvara... svi ostali ljudi su bili uredski radnici". Spasilačka akcija je u tijeku.

10:40 Njemačka je u srijedu objavila prvi stupanj pripravnosti za moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju, budući da je Rusija nagovijestila obustavu isporuka ako se plin ne bude plaćao u rubljima.

10:35 Guverner ukrajinske sjeverne regije Černjiv u srijedu je izjavio da ne vidi da su popustili ruski napadi, unatoč obećanju Moskve da će smanjiti vojne operacije na tom području. Guverner Viacheslav Chaus poručio je da ne vjeruje ruskim obećanjima. 

10:25 Nekadašnji zamjenik glavnog zapovjednika NATO-a u Europi, sir Richard Shirreff u srijedu je izjavio kako ne vjeruje da će u Europi biti mira sve dok je Vladimir Putin u Kremlju. On sumnja u ruska obećanja da će smanjiti napade na Kijev i Černjiv. Također, drži da će se ruska vojska pregrupirati, odnosno koncentrirati snage na nekom drugom području.

10:10 Prema podacima ukrajinske Vlade i vodeće sirijske nevladine organizacije, diljem Sirije otvoreno
je 14 centara za novačenje sirijskih dragovoljaca za borbu na ruskoj strani

9:35 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Tunxiju se sastao s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem.

9:30 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je podatke o gubicima ruske vojske. Prema njihovim navodima, u ratu je uništen 131 ruski vojni helikopter, kao i 605 tenkova, a stradalo je 17.300 vojnika.

8:00 Ruska mornarica onemogućila je kretanje 90 civilnih brodova u Crnome moru. Pomorski prijevoz hrane trenutno je prekinut, kazala je zamjenica državnog tajnika SAD-a Wendy Sherman.

7:40 Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala "globalnu krizu hrane" i dovela ljude u opasnost od "gladi" počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Europe.

7:30 Bjeloruska medijska agencija Nexta jutros je objavila kako je granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk. Navodno su pogođeni stambeni blokovi, mnoge su grade srušene.  Nexta javlja i o žrtvama čiji broj, kako tvrdi, još uvijek nije poznat. 

7:00 Čitave četvrti i gradski blokovi u središtu Mariupolja izbrisani su s lica zemlje, radi se o razini razaranja koja prije nije bila vidljiva, pokazuju najnovije snimke tvrtke Maxar Technologies. Radi se o prvim inforfmacijama iz Mariupolja, s obzirom na to da je kompletna komunikacija već neko vrijeme prekinuta, navodi CNN

6:50 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u Kinu, prvi put nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Predviđen je niz sastanaka s kineskim dužnosnicima.

6:30  Sjedinjene Američke Države objavile su upozorenje svojim građanima koji putuju u Rusiju te istaknule kako postoji opasnost od njihova "uznemiravanja". Amerikancima se savjetuje da ne putuju u Rusiju, odnosno da je odmah napuste, navodi BBC. (dnevnik.hr)

 

HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre