HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 


15-veljače 2022.
ZAVRŠILI VOJNU VJEŽBU
Ruska vojska se povlači s ukrajinske granice

ruska vojska se povlači s ukrajinske granice


Kremlj je u utorak potvrdio da je počeo povlačiti vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom što je "normalan proces" i osudio je ponovno zapadnu "histeriju" upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Od početak smo govorili da će po završetku vojnih vježbi (...) vojska biti vraćena u svoje vojarne. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces", rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

Dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane, što je potez koji bi mogao smanjiti napetosti između Moskve i Zapada.

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu. Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granica s Ukrajinom i potaknula strah od invazije, osobito zbog toga jer se održavaju zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije od 10. do 20. veljače pa je Ukrajina gotovo potpuno okružena ruskom vojskom.Ruska tržišta pozitivno su reagirala na tu vijest, a rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Nešto prije objave ruskog ministarstva, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je kako vlada vjeruje da je napad Rusije na Ukrajinu vrlo vjerojatan. – Mogao bi biti i neizbježan – kazala je. – Svi znamo da su Rusi jako dobro pripremljeni, njihova vojska okružuje Ukrajinu i to bi mogli učiniti u jako kratkom roku. Ipak, to nije sigurno i još uvijek ima vremena za diplomaciju – kazala je za BBC.


Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, no odbio se podvrgnuti PCR testu prije sastanka. Umjesto ruskog testa, Scholz je odlučio da liječnik iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduvjet za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimir Putinom, kazali su izvori iz njemačkog izaslanstva.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošli tjedan također je odbio podvrgnuti se ruskom PCR testu prije sastanka s Putinom. Razgovori Macrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak. Na novinskoj konferenciji poslije sastanka, Puti i Macron stajali su udaljeni nekoliko metara.

Scholz je zadnji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofenzivu radi sprečavanja rata, a misija je osjetljiva jer je Njemačka najveći ruski trgovinski partner u Europi. Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare. Posjet dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Scholz je tijekom svog posjeta Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka tisuća ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo". Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.


Washington uputio oštro upozorenje Moskvi, stigao odgovr

 

Na ukrajinskoj granici raspoređeno 127 000 Rusa spremnih za rat
vecernji.hr / HIC.hr
foto:Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre