HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

10.lipnja 2022.
107.DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI
I dalje se vodi odlučujuća borba za SjeverodonjeckUkraina, karta ratista-11-5-2022Ukrajina, Institut za rat  objavio novu kartu stanja na ratištu 11.svibnja 2022.

na tvitteru objavljena karta ratišta od početka ruske invazije na Ukrajinu: https://twitter.com/criticalthreats/status/1526986524432158724


IZ DANA U DAN
ratna događanja od 82. - 93.dana invazije- OVDJE
ratna događanja od 71-79.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 63-70.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 56-62.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 48-50.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 42-47.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 35-41. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 29-34. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 23 -28. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 14 -22.dana invazije - OVDJE

ratna događanja prvih 13.dana ruske invazije u Ukrajini invazije -OVDJE
početak ruske invazije na Ukrajinu-OVDJE

107. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

10.lipnja 2022: Rat u Ukrajini ušao je u 107 dan. U Ukrajini se i dalje vodi odlučujuća bitka za Sjevernodoneck. Ruski predsjednik Vladimir Putin, odajući počast caru Petru Velikom, na 350. godišnjicu njegova rođenja, uspoređuje tadašnje osvajanje dijelova Švedske i današnje osvajanje Ukrajine, objašnjavajući da je u oba slučaja riječ o vraćanju onoga što je rusko.

 • Zapad pretpostavlja da je od početka rata u Ukrajini poginulo oko 20 tisuća ruskih vojnika.
 • Jedan od dužnosnika tvrdi da Rusija kontrolira Severodonjeck i da pomoć Zapada dolazi prekasno i u premalom broju.
 • Očekuju se teške borbe u Donbasu.
 • Britancima Aidenu Aslinu i Sahaunu Pinneru te Marokancu Brahimu Saadouneu, ratnim zarobljenicima, na sudu u Donjecku je izrečena smrtna kazna.
 • Iz Britanije je stigla osuda "odvratnog suđenja u sovjetskom stilu koje je podsjetnik na izopačenost Vladimira Putina".
 • Finci namjeravaju na granicu s Rusijom postaviti ograde i nove ceste. Mijenjaju zakonodavstvo koje će zaštiti 1300 kilometara granice.
 • U Ukrajini je poginulo oko 20 tisuća ruskih vojnika, tvrde zapadni dužnosnici.
 • Stotinjak tijela pronađeno je u ruševinama uništenih zgrada u Mariupolju.

Hrvat ranjen u Ukrajini prebačen u Hrvatsku i hospitaliziran u KB-u Dubrava
U Hrvatsku je noćas iz Ukrajine stigao naš državljanin, dragovoljac ukrajinske vojske, koji je ranjen u Harkivskoj oblasti. Njegov prijevoz osiguran je naporima Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva zdravstva. Hospitaliziran je u KB-u Dubrava.  Pacijent je primljen u KB Dubrava u Kliniku za plastičnu kirurgiju s teškim tjelesnim ozljedama, ali izvan je životne opasnosti. Ima teške tjelesne ozljede. Radi se o ozljedama ruke i noge, no pacijent je stabilan.


Bivši glavni tajnik NATO-a: Ukrajina mora pobijediti u ratu


Bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kritizirao je u petak odgovor Zapada na rat u Ukrajini, na samitu o demokraciji svoje organizacije Savez demokracija u Kopenhagenu.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Rasmussen je rekao da je teško vjerovati što se događa. 

- Zapravo ne bismo trebali biti iznenađeni. Putin nikada nije skrivao put koji je izabrao. Bilo je jasno u
njegovim govorima da niječe Ukrajini pravo da postoji, rekao je.

Ubojstva disidenata i političkih protivnika i politička propaganda također su bili dokaz Putinova puta, a najjasniji je dokaz bila invazija na Krim 2014. godine, dodao je.Rasmussen je kritizirao Zapad što nije dovoljno snažno odgovorio na tu prvu invaziju, nastavljajući biti ovisan o ruskoj nafti i plinu.
- Nismo naučili lekcije iz povijesti. Smirivanje diktatora ne vodi prema miru, rekao je.Pozvao je Zapad da odmah prekine sav uvoz ruske nafte i plina kako bi prekinuo financiranje rata i naglasio važnost ukrajinske pobjede.

- Ukrajina mora pobijediti u ratu, rekao je. Ona je prva linija bojišnice u borbi za demokraciju, kaže.

Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i Marokanca


Sud u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici (DNR) osudio je u četvrtak 9.l.lipnja na smrt dvojicu
Britanca i jednog Marokanca, koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu, izvijestile su ruske novinske agencije. Ured britanskog premijera izrazio je duboku zabrinutost i poručio da će britanske državljane nastojati osloboditi.


Ukrajinski obavještajac: Budućnost ovisi o tome što ćemo dobiti od Zapada

Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj crti bojišnice i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa Zapada.
- Ovo je sada topnički rat. O budućnosti će se sada odlučivati na prvim crtama bojišnice, a mi gubimo u kontekstu topništva. Sada sve ovisi o tome što ćemo dobiti od Zapada, rekao je Vadim Skibicki.
- Ukrajina ima jedan komad topništva na 10 do 15 ruskih. Naši zapadni partneri dali su nam oko 10% onoga što imaju.

Zelenski: napredujemo u Harkivskoj oblasti i oslobađamo zemlju


Nakon što su zauzeli grad Svjatogorski u Doneckoj oblasti i poznatu Svjatogorsku lavru, separatistički borci iz Donecka objavili su da je počela bitka za Slavjansk, grad koji su među prvima zauzeli 2014. Borbe se vode i za prometnicu Bahmut - Lisičansk, glavnu logističku rutu kojom se opskrbljuju ukrajinske snage u Luhanskoj oblasti. Ruske snage u Donbasu sve se više koriste teškim topništvom, posebice višecjevnim bacačima raketa Smerč te TOS-om koji ispaljuje termobaričke granate.

- Na bojištu danas nema znatnijih promjena. Sjeverodoneck, Lisičansk i drugi gradovi Donbasa, koje okupatori sada smatraju ključnim ciljevima, drže se. Imamo pozitivne vijesti iz Zaporiške oblasti, gdje
uspijevamo osujetiti njihove planove. Postupno napredujemo u Harkivskoj oblasti i oslobađamo svoju zemlju. Držimo obranu u smjeru Nikolajeva, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

 

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak iznio je dosad najobuhvatniju procjenu ukrajinskih gubitaka rekavši da svaki dan pogine od 100 do 200 ukrajinskih vojnika. Predsjednik Zelenski već je izjavio da na dan smrtno strada do 100 ukrajinskih vojnika, a 500 ih ranjeno.

Ruske snage tvrde da su zauzele stambenu zonu Sjeverodonecka koji je prije rata imao više do 100 tisuća stanovnika, a da se ukrajinska vojska povukla u predgrađa i utvrdila u industrijskom kompleksu Azot, najvećem kemijskom postrojenju u Ukrajini u vlasništvu tajkuna Dmitrija Firtaša. Guverner Luhanske oblasti kaže da se bitka nastavlja i da Ukrajinci drže položaje.
- U vojnom smislu, grad nije velik i nije od strateške važnosti, a uostalom nalazi se u nizini. U usporedbi s Lisičanskom, ne daje nikakvu stratešku vojnu prednost, rekao je Sergij Haidi, guverner Luhanske oblasti.


Ukrajinski guverner Luhanska" Rusi umiru kao muhe"
Ukrajinski guverner Luhanska Serhij Hajdaj na Telegramu je opisao situaciju u Sjeverodonjecku u kojem već danima traju žestoke borbe."Rusi umiru kao muhe... u Severodonjecku se nastavljaju žestoke borbe. Ruski gubici su znatno veći od naših", napisao je Hajdaj.Hajdaj navodi da se žestoke borbe vode i u obližnjim gradovima Hirske i Popasjanskoj, prenosi The Guardian.


Ukrajinsko žito se odvozi u Rusiju
Jedna od dvije odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koju podupire Moskva, objavila je da će uskoro početi željeznicom u Rusiju slati žito koje su "oslobodili" njezini vojnici, objavila je u četvrtak ruska državna agencija TASS.Jurij Pronko, ministar poljoprivrede samoproglašene Narodne Republike Luhansk, rekao je da se žito dosad slalo kamionima u relativno malim količinama."Sutra, petak 10.lipnja, je povijesni trenutak - prvi vagoni žita će otići u Rusiju, 50 vagona, više od 3000 tona", citirao ga je TASS.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju za krađu njezina žita s područja koja je Moskva okupirala otkako je u veljači počela ono što naziva posebnom vojnom operacijom.

TASS je objavio da silosi žita "u oslobođenom dijelu" Republike Luhansk sadržavaju otprilike 300.000 tona ozimne pšenice i 200.000 tona suncokretovih sjemenki, ostatke prethodnih žetvi.

Pronko je rekao da su silosi napola puni i da je potrebno izvoziti između 120 i 130 vagona žita svakog dana kako bi se napravilo mjesta za buduće žetve. Rusija i Ukrajina došle su do mrtve točke u pregovorima glede izvoza žita iz ukrajinskih luka. Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita.104. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

07.lipnja 2022: Rat u Ukrajini traje već 104 dana. Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je tri
istočnoeuropske države da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama. Velika Britanija potvrdila je da će u novoj tranši vojne pomoći Ukrajini prvi put poslati višecijevne bacače raketa.

 • Na teritoriju Hersonske oblasti bit će održan referendum o ulasku regije u sastav Ruske Federacije
 • Ruski predsjednik Vladimir Putin ucjenjuje svijet sprečavanjem opskrbe hranom
 • Radi se na organizaciji misije u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi
 • Velika Britanija će u novoj tranši vojne pomoći Ukrajini prvi put poslati višecijevne bacače raketa
 • Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je tri istočnoeuropske države da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama

Ukrajina može izvoziti maskimalno 2 milijuna tona žitarica mjesečno

"Ako Rusija ne pristane na ukidanje blokade, Ukrajina će moći izvoziti najviše 2 milijuna tona žitarica mjesečno", rekao je.Prije rata Ukrajina je izvozila do 6 milijuna tona žitarica mjesečno."Dosegnuli smo limit. Najveća količina koju možemo izvoziti je dva milijuna tona mjesečno", rekao je sudionicima konferencije Međunarodnog vijeća za žito prvi zamjenik ukrajinskog ministra agrarne politike i hrane Taras Visocki, prenosi The Guardian..


Ruska državna
 Duma usvojila je u utorak dva zakona
Tim zaonima se ukida jurisdikcija Europskog suda za ljudska prava nad Rusijom nakon što je Rusija za vrijeme rata s Ukrajinom navijestila da će napustiti taj sud.Prvim zakonom koji je usvojio ruski parlament Rusija se uklanja iz nadležnosti suda, dok po drugom zakonu Rusija od 16. ožujka neće implementirati presude Europskog suda za ljudska prava.Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kazao je kako je Rusija zarobila ukupno
6489 ukrajinskih vojnika.

Šojgu je također rekao u utorak da su ruske vojne snage stvorile "potrebne preduvjete za potpunu reuspostavu željezničkog prometa između Rusije, Donbasa i Krima" i da su započeli dostavljati teret u ukrajinske gradove Mariupolj, Berdjansk i Herson" na 1200 kilometara novootvorenih željezničkih tračnica.Stvaranje takozvanog "kopnenog koridora" između Rusije i krimskog poluotoka, koji je Rusija anektirala 2014. godine, bio je značajan dio ruske strategije od početka ofenzive.Na popisu ruskih sankcija 61.američki dužnosnik

Rusija je stavila još 61 američkog dužnosnika i vodećih obrambenih i medijskih rukovoditelja na svoju "stop listu", zabranivši im ulazak u zemlju, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi CNN. Na popisu su čelnici vodećih obrambenih tvrtki, medijskih platformi, rejting agencija i tvrtki za izgradnju zrakoplova i brodova, kao i pojedini dužnosnici američkog State Departmenta.

Sankcije su odgovor na "sve veće američke sankcije protiv ruskih političkih i javnih osoba, kao i predstavnika domaćih poduzeća", kaže rusko ministarstvo.

Američki dužnosnici koji su na popisu su ministrica financija Janet Yellen, trgovinska redstavnica Katherine Tai i šef Ureda za koordinaciju sankcija James O’Brien.


Američki sud dopustio zapljenu Abramovičevih zrakoplova


Američki sud je jučer dopustio zapljenu dva zrakoplova koja su u vlasništvu ruskog oligarha Romana
Abramoviča
, navodeći kao je razlog kršenje zabrane izvoza te američke sankcije prema Rusiji, obznanilo je američko Ministarstvo pravosuđa.Radi se o zrakoplovima tipa Boenig 787-9 i Gulfstream G650ER, čija se vrijednost procjenjuje na više od 410 milijuna američkih dolara. Zrakoplovi su u ožujku uvezeni u Rusiju iz trećih zemalja. Boeing se trenutačno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Gulfstream je u Rusiji. Nije jasno kako će američke vlasti doći u priliku zaplijeniti zrakoplove, ali je izgledno da će ova presuda otežati međunarodna putovanja tim letjelicama u budućnosti. Američke vlasti su zatražile i novčano kažnjavanje vlasnika u visini dvostrukog iznosa vrijednosti zrakoplova.

Teške borbe vode se u Sjeverodonjecku
Borbe za Sjeverodoneck "u punom su zamahu", napisao je regionalni guverner Serhij Hajdaj na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. Dodao je da je još nekoliko ljudi ranjeno u Lisičansku nakon što su ruske snage pogodile tržnicu i školu. Tvrdi se da su ruski "glavni napori" usredotočeni na Sjeverodoneck - gdje Ukrajinci nanose gubitke neprijatelju - i na obližnji Bahmut, gdje je pokrenut još jedan protunapad. U izvješću se dodaje da je dan prije odbijeno deset napada širom istočne regije Donbasa.


Putin poginulim pripadnicima Rosgvardija isplačuje 5 milijuna rubalja
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji predviđa isplatu pet milijuna rublji (oko 570.000 kuna) obiteljima pripadnika Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) koji su poginuli u Ukrajini i Siriji. Dekretom je Putin službeno priznao da su među poginulima u agresiji na Ukrajinu, koju Moskva opisuje kao posebnu vojnu operaciju, pripadnici Rosgvardije. Riječ je o formaciji koja je izravno odgovorna Putinu, a osnovana je 2016. za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Uglavnom je korištena prethodno za slamanje protuvladinih prosvjeda.103. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU


06.lipnja 2022: 103. je dan rata u Ukrajini. Rusija je upozorila da nove vojne isporuke izlažu SAD riziku da
bude izravno uključen u sukob s Moskvom.

 • Ruski general Roman Kutuzov ubijen je u istočnoj Ukrajini. Kutuzov je posljednji su nizu ubijenih
  visokih ruskih vojnih dužnosnika.
 • Ruski napadi uništili su tenkove i druga oklopna vozila na periferiji Kijeva koje su Ukrajini dostavile
  europske zemlje.
 • Ukrajinske zračne snage i gradonačelnik Kijeva rekli su da su ruski strateški bombarderi Tu-95
  ispalili projektile na Kijev s Kaspijskog jezera.
 • Rusija je upozorila da nove vojne isporuke izlažu SAD riziku da bude izravno uključen u sukob s Moskvom.
 • Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrušenko kaže da je nestašica pitke vode dosegnula
  kritičnu razinu. Ljudi se moraju registrirati da bi dobili pitku vodu, i mogu je dobiti samo svaka dva dana.
 • Papa Franjo pozvao je na "prave pregovore" kako bi se okončao "sve opasniji" rat. "Molim vas ne vodite čovječanstvo u uništenje"
 • "Posjet Lavrova stavlja Srbiju u iznimo tešku situaciju", izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić. Pitanje je hoće li Lavrov uopće doći u posjet toj zemlji.

Teška noć u Donjecku
Još jedna teška noć u regiji Doneck. Najteže borbe vodile su se na sjevernim prilazima Slavjansku te 20-ak kilometara sjeverno, kod grada Svjatohirska. Ruski zrakoplovi ponovno su raketirali Harkivsku regiju. Ukrajinci se žestoko bore za Sjevernodoneck. U gradu koji je pred padom, uspijeli su vratili veliki dio
područja koja je držala ruska vojska.

Zelinski posjetio regiju Zaporožje.
- Bili smo u Lisičansku i u Soledaru. Ponosan sam na sve s kojima sam se sreo, s kojima sam se rukovao, na svakoga s kim razgovarao i izrazio svoju potporu. Donijeli smo nešto vojsci, neću detaljnije objašnjavati. No ima nešto što smo od tih ljudi donijeli vama - a to je samopouzdanje, rekao je Zelenski.
Ukrajinska vojska je priopćilada da je Kiev u nedjelju ujuitro napadnut krstarećim raketama iz Kaspijskog mora, cilj je bio pogon za popravak željezničkih vagona u glavnom ukrajinskom gradu. Ovo je prvi takav napad nakon više tjedana stanke.

Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim
Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim sustavima koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara, priopćeno je danas, u potezu koji je koordiniran sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.Ministar obrane Ben Wallace rekao je, objašnjavajući dar u vidu sustava za višestruko lansiranje M270, kako će se britanska potpora Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.


Rusija upozorila SAD
Američki predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna rekao kako će Washington Ukrajini isporučiti topničke raketne sustave visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio jamstva iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruskog teritorija.Putin je rekao kako isporuke oružja nisu "ništa novo", ali je upozorio kako će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče streljivo većeg dometa za sustave HIMARS.Ministarstvo obrane SAD-a priopćilo je kako Ukrajini isporučuje četiri sustava M142 HIMARS zajedno s vođenim višestrukim raketnim sustavom za koje je reklo da ima domet od preko 64 kilometara.


U Ukrajini ubijen još jedan ruski general

Novinar ruske državne televizije Aleksander Sladkov na aplikaciji Telegram javlja da je u Ukrajini, nedaleko od Popasne u Oblasti Luhansk, ubijen ruski general Roman Kutuzov, javlja US news. Ovu informaciju još nije potvrdilo Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a u ovom trenutku njenu točnost nije
moguće neovisno potvrditi. Ako je Kutuzov doista ubijen, prema nekim računicama bio bi već 11. ruski general koji je izgubio život od početka invazije na Ukrajinu. Prema američkom Institutu za proučavanje rata, radilo bi se o 7. ubijenom generalu u Ukrajini.


Upitan posjet Lavrova Srbiji
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebao posjetiti Beograd 6. i 7. lipnja, prenose RTS vijest agencije Interfax."Ta izvješća su točna", rekao je za visokopozicionirani izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.


Ruski dužnosnik prijeti Crnoj Gori, Sj.Makedoniji i Bugarskoj balističkim raketama
Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je trima istočnoeuropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju. Znate li što je dobar 'Sarmat'? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letenje, napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin na Twitteru.


100. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJIN
U

03.lipnuja 2022: U tijeku je 100.dan rata u Ukrajini a ne nazire se smirivanje borbi na istoku te zemlje.
Rusi kontroliraju 70% Sjeverodonecka, grada za koji se vode ulične borbe, ali ukrajinska strana ističe da su njezine snage noćas zabilježile uspjeh u gradu. Dok je Rusija usmjerena na osvajanje gradova u Donecku i Luhansku, Ukrajinci u okupiranom Hersonu postižu napredak u protuofenzivama.
Šesti paket sankcija Rusiji dobio je i konačno odobrenje, zeleno svjetlo dali su veleposlanici Europske unije. Paket oko kojeg su se zbog zahtjeva Mađarske mjesec dana lomila koplja, na snagu bi trebao stupiti danas.

 • Šef NATO-a upozorava da će rat dugo trajati i da saveznici moraju biti spremni na to
 • Rusija je započela velike pomorske vojne vježbe na Pacifiku
 • Proruska vlast u okupiranoj regiji Zaporižji donijela odluku o nacionalizaciji ukrajinskih strateških firmi, zemljišta i prirodnih bogatstava
 • Veliki proizvođači nafte donijeli su važnu odluku o drastičnom povećanju proizvodnje nafte od otprilike 50 posto, što je više od očekivanja. Time će se nadomjestiti dio ruske nafte koja više neće stizati u EU nakon embarga
 • Ukrajina kaže da bi mogla ugasiti najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporižju ako potpuno padne pod rusku kontrolu. Značajni dijelovi regije Zaporižje su pod ruskom kontrolom
 • Zelenskij: Rusi su okupirali petinu ukrajinskog teritorija
 • Rusija je upozorila da će odluka Europske unije o napuštanju ruske nafte destabilizirati svjetska tržišta, prozvavši to "autodestruktivnim" korakom
 • Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon predviđa gospodarski "uragan" uzrokovan ratom u Ukrajini

Hrvat ranjen na ratištu u Ukrajini, na sigurnom je i biti će prebačen u Zagreb

Hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini nedavno je ranjen u borbi na bojištu i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku. On je, kako se doznaje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, prevezen na sigurno mjesto odakle će mu biti osiguran prijevoz i nastavak puta za Hrvatsku gdje će nastaviti liječenje u jednoj od zagrebačkih bolnica.

Ukrajinci uhitili špijuna, od početka rata javljao je informacije ruskoj vojsciUkrajinski službenici uhitili su stanovnika Sumi regije koji je ruskoj vojsci prenosio informacije o kretanju vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine i davao koordinate za rusko granatiranje, objavio je Ured glavnog tužitelja u Ukrajini na Telegramu. Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni od prvih dana rata surađivao s predstavnikom specijalnih službi Ruske Federacije.
Odavao je informacije o kretanju Oružanih snaga Ukrajine, a također je davao i koordinate za granatiranje naselja u jednoj od zajednica. Služba sigurnosti Ukrajine privela je muškarca koji je pomagao u povećanju točnosti ruskih raketnih napada u regiji Lavov, a optužen je za izdaju i trenutno se nalazi u pritvoru.Žestoke borbe u istočnoj Ukrajini


Žarište ruske ofenzive posljednjih je tjedana bilo na istočnoj strani Ukrajine, a ruske snage uspjele su okupirati oko petinu zemlje, piše BBC. U istočnom gradu Slovjansku na području Donjecka situacija je napeta zbog izvještaja da Rusija možda priprema napad na grad, kaže čelnik gradske vojne uprave Vadim Liakh: "Situacija je napeta jer je ovaj tjedan grad bio granatiran tri puta. Imali smo troje poginulih, nekoliko ozlijeđenih. Granatirana je i gradska infrastruktura. Trenutno nemamo vode. Nismo imali struje. Stalno pozivamo stanovnike na evakuaciju", rekao je. Procjenjuje da se trenutno u gradu nalazi oko 25.000 civila.


Ruska Pacifička flota drži pomorske vježbe s više od 40 ratnih brodova

Ruska pacifička flota započela je velike pomorske vojne vježbe u kojima sudjeluje više od 40 ratnih brodova i 20 zrakoplova, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo obrane. Vježbe će trajati do 10. lipnja.Ruski zapovjedni brod Maršal Krilov, fregata Maršal Šapošnjikov i grupa velikih protupodmorničkih brodova i korveta, malih protupodmorničkih brodova, minolovaca, raketnih čamaca i pomoćnih plovila će djelovati u određenim područjima Tihog oceana tijekom vježbe, stoji u priopćenju ministarstva.

Ukrajinske snage odolijevaju ruskip napadima oko Sjevernodonjecka

Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da ukrajinske snage odolijevaju ruskom napadu oko grada Severodonjecka u istočnoj regiji Donbasa."Imamo određeni uspjeh u borbama u Severodonjecku. Ali prerano je govoriti. Tamo je sada najteže. Kao i u gradovima i zajednicama u blizini — Lisičansk, Bahmut i drugim gradovima u kojima Rusija tako snažno napada"."Ruska vojska koristi sve svoje oružane sposobnosti i uopće ne gleda na ljude. Posebno je cinično da u prvoj liniji napada okupatori vrlo često koriste one ljude koji su u svoju vojsku unovačeni na prethodno okupiranom području Donjecka i Luhanske regije", rekao je Zelenskij, misleći na miliciju tzv. Donjecke i Luhanske Narodne Republike.


Institut za rat: Rusi se bore da uspostave kontrolu nad okupiranim područjima

Ruske snage bore se da uspostave "trajnu kontrolu" na privremeno okupiranim područjima, tvrdi američki Institut za ratne studije.Institut navodi da ruske snage "nisu sposobne kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruskog rublja ili provoditi birokratske procese".
CNN: Rusija je promijenila cilj. Kratki rat više nije moguć

100 dana nakon početka invazije, ukrajinski moral nije pao. Ukrajinske trupe, opremljene modernim protutenkovskim oružjem koje su isporučili SAD i njihovi saveznici, devastirale su ruske oklopne kolone, ukrajinske rakete potopile su vođenu raketnu krstaricu Moskvu, ponos ruske Crnomorske flote...

Krajem ožujka ruska vojska počela je povlačiti svoje potučene vojnike iz okolice ukrajinskog glavnog grada, tvrdeći da je preusmjerila fokus na zauzimanje istočne regije Donbasa. Tri mjeseca nakon početka invazije, čini se da Rusija više ne cilja na kratak, pobjednički rat u Ukrajini – niti se čini da ga može postići.EU diplomati dali konačno odobrenje za šesti krug sankcija


Diplomati Europske unije dali su konačno odobrenje za šesti krug sankcija EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, rekao je diplomat Reutersu.Sankcije uključuju djelomičnu zabranu nafte i uklonit će najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank s međunarodne SWIFT platforme
.

Orban tražio da se patrijarha Kirila makne s liste sankcija

Do ovih sankcija došlo je nakon što je Mađarska više puta blokirala potrebnu jednoglasnost svih 27 članica zbog svojih nacionalnih zahtjeva, prvenstveno oko izuzeća iz embarga na naftu. 

Diplomat je u četvrtak rekao da je sporazum konačno moguć nakon što se ostalih 26 zemalja složilo da se s crne liste moćnika koji su pod EU sankcijama ukloni poglavara Ruske pravoslavne crkve i bliskog saveznika Kremlja, patrijarha Kirila, kako bi umirili Budimpeštu. Sporazum stupa na snagu sutra u 07:00 GMT (9 sati po hrvatskom vremenu), osim ako neka od država članica ne uloži prigovore, rekao je diplomat. Zakonsko izricanje sankcija uslijedilo bi ubrzo nakon toga.


Važna odluka velikih proizvođača, povećavaju proizvodnju nafte više od očekivanja


Veliki proizvođači nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom, pristali su povećati proizvodnju nakon najave Europske unije o velikom smanjenju uvoza ruske nafte. Nakon što je EU uvela embargo na rusku naftu, cijene nafte su porasle na rekordno visoke vrijednosti, što je izvršilo pritisak na OPEC+ grupu proizvođača da oslobodi više zaliha kako bi se rasteretilo tržište.

Analitičari su očekivali da će se skupina OPEC+ držati samo skromnog povećanja količine nafte koju puštaju na tržište te da će ona porasti za još 432.000 barela dnevno u srpnju, no Reuters, pozivajući se na izvor iz OPEC+, tvrdi da je ta skupina zemalja pristala povećati proizvodnju za 648.000 barela dnevno u srpnju, a također i u kolovozu. To je povećanje od otprilike 50 posto u odnosu na dosadašnje isporuke nafte iz tih zemalja. 

Ovo će nadoknaditi dio ruske nafte koja više neće stizati u EU. Procjenjuje se da je ruska proizvodnja nafte pala za oko milijun barela dnevno kao rezultat zapadnih sankcija.
98. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

01.lipnja 2022: 98. je dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage napredovale su na jugu zemlje, u regijama Herson i Harkiv te uspijevaju obuzdati ruske snage u Zaporižju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Veći dio Sjevjerodonecka, najvažnijeg grada na istoku Ukrajine gdje se vode žestoke borbe između Rusa i Ukrajinaca, sada je pod kontrolom ruske vojske.Danska ostaje bez ruskog plina, Gazprom je potvrdio potpuni prekid isporuke od srijede zbog neplaćanja u rubljima. Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da će početi procesuirati 80 osumnjičenih ratnih zločinaca.

 • Gazprom je potvrdio da je obustavio isporuku plina Danskoj.
 • Aleksej Žuravljev, član ruskog parlamenta, rekao je kako bi Rusija mogla uništiti istočnu i zapadnu
  obalu SAD-a sa samo četiri projektila.
 • Ruske snage sada kontroliraju oko 70 posto Sjeverodonecka, s tim da se još uvijek vode teške borbe, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj.
 • Kontejner s kemikalijama dignut je u zrak u kemijskoj tvornici Azot, rekao je veleposlanik Luhanske Narodne Republike Rodion Mirošnik.
 • Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da će početi procesuirati 80 osumnjičenih ratnih zločinaca.

 Švicarska zabranila Danskoj da pošalje Ukrajini njena oklopna vozila
Švicarska vlada stavila je veto na zahtjev Danske da pošalje oklopne transportere švicarske proizvodnje u Ukrajinu, pozivajući se na svoju politiku neutralnosti prema kojoj ne isporučuje oružje u zonama sukoba, izvijestila je u srijedu švicarska televizija SRF. 


Njemačka će plačati plin u rubljama, Gazprom će opskrbljivati plinom BiH
Njemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi puta platile ruski plin prema uredbi Moskve koja predviđa plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Ruski Gazprom nastavit će opskrbljivati plinom Bosnu i Hercegovinu, izuzetu iz kategorizacije "neprijateljskih država" koje je Kremlj obvezao plaćati ovaj energent u rubljima, potvrdili su u srijedu iz tvrtke Energoinvest koja je uvoznik prirodnog plina za područje Federacije BiH.Stanje u istočnom Donbasu izuzetno teško

Stanje u istočnom Donbasu je izuzetno teško, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinska vojska borit će se za obnovu teritorijalne cjelovitosti, ali neće žuriti kako bi se izbjegli nepotrebni ljudski gubici.
- U središtu borbi su Sjeverodoneck, Lisičansk i Kurahove. S obzirom na veliku kemijsku tvornicu u Sjeverodonecku, tamošnji udari ruske vojske, uključujući zračno bombardiranje, su ludilo. Zbog neprestanog grantiranja Sjeverodonecka - prekinuta je isporuka humanitarne pomoći kao i evakuacija civila iz tog grada. Lokalno stanovništvo, njih oko 15 tisuća, pozvano je da ne napušta skloništa i da pripreme maske namoćene sodom kako bi se zaštitili od udisanja otrovnih para nastalih ispravanjem dušične kiseline iz pogođenog spremna u tvornici dušika.
U smjeru Hersona postignut je izvjesni napredak, te napredovanje u Harkivskoj regiji. U Zaporiškoj regiji ukrajinske oružane snage zadržavaju pritisak okupatora, kazao je Zelenski.

 

SAD će Kievu isporučiti raketne sustave, stiglo upozorenje od Rusije
Biden je u članku u New York Timesu objavio da će SAD poslati Ukrajini napredne raketne sustave. Pristao je isporučiti precizno navođene rakete, koje mogu doseći ciljeve do 70 kilometara, tek nakon što je dobio jamstva da se oružje neće koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije. Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, namijenjeno je da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage s veće udaljenosti.

Rusija je objavila da će američka odluka o isporuci naprednih raketnih sustava i streljiva Ukrajini povećati rizik od izravne konfrontacije Moskve i NATO-a, prenosi BBC u srijedu.


97. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

31.svibnja 2022: U tijeku je 97. dan rata u Ukrajini. Postignut je dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao čelnike EU-a da žurno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu uvoza nafte.
 • Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji s Turskom ako se ukinu sankcije protiv Moskve.
 • Rusija će prekinuti isporuku plina Nizozemskoj u utorak, priopćio je GasTerra, koji podupire Nizozemska nakon što je tvrtka odbila platiti dobavljaču Gazprom u rubljima.
 • Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell rekao je kako je "potpuno uvjeren" da će se postići sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.
 • Sjedinjene Države neće poslati Ukrajini raketne sustave koji bi mogli doseći Rusiju, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden.

U Azovstalu pronađena 152 tijela ukrajinskih boraca

Ruska vojska objavila je da je pronašla tijela 152 ukrajinskog borca u podzemnim bunkerima u čeličani Azovstalj u Mariupolju koji je zauzela ranije ovaj mjesec nakon duge opsade. Tijela su pohranjena u kontejner s hlađenjem koje više nije funkcioniralo, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov u Moskvi u utorak.

Ruska vojska ušla je u grad Sjeverodoneck
Vode se ulične borbe, Rusi napreduju prema središtu Sjeverodonecka i spremaju napad velikih razmjera na Slovjansk, bazu ukrajinskih obrambenih snaga u istočnoj regiji Donbasu, prenose ukrajinski izvori. 
Ukrajinci su se nadali da će preokret u ratu donijeti dalekometni raketni sustav iz Sjedinjenih Država, no američki je predsjednik Biden opovrgnuo slanje toga moćnog oružja. Europska unija pak postigala je dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, a koji uključuje djelomičnu zabranu uvoza.
Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je potiskivanje ukrajinske vojske iz Luhanska i Donecka "prioritet za Moskvu". 

Posluju kao i obično

"Sberbank posluje kao i obično, a isključenje iz međunarodnog međubankovnog sustava za prijenos informacija i plaćanja SWIFT ne mijenja trenutačnu situaciju s međunarodnim transakcijama", priopćila je u utorak press-služba Sberbanka, a prenose RIA Novosti. Domaće transakcije ne ovise o SWIFT-u i banka će ih obavljati standardno", kaže se u priopćenju.

Zabrana uvoza ruske nafte

 Čelnici država članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel."Dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU. To pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor financiranja njezina ratnog stroja", poručio je preko Twittera nešto prije ponoći u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

 

dnevnik.hr/HIC.hr


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre