HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

28.lipnja 2022.
125.DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI
Rusi raketirali trgovački centar u središnjem dijelu Ukrajine, raste broj žrtava

Ukraina, karta ratista-11-5-2022Ukrajina, Institut za rat  objavio novu kartu stanja na ratištu 11.svibnja 2022.

na tvitteru objavljena karta ratišta od početka ruske invazije na Ukrajinu: https://twitter.com/criticalthreats/status/1526986524432158724


IZ DANA U DAN
ratna događanja od 97. - 107.dana invazije- OVDJE
ratna događanja od 82. - 93.dana invazije- OVDJE
ratna događanja od 71-79.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 63-70.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 56-62.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 48-50.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 42-47.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 35-41. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 29-34. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 23 -28. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 14 -22.dana invazije - OVDJE

ratna događanja prvih 13.dana ruske invazije u Ukrajini invazije -OVDJE
početak ruske invazije na Ukrajinu-OVDJE

125. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

28.lipnja 2022: U tijeku je 125 dan rata u Ukrajini. Rusi raketirali trgovački centar u središnjom dijelu Ukrajine, raste broj žrtava poginulih . NATO pojačava borbene skupine na istočnom krilu zbog ruskih prijetnji.

 • Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a na poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji
 • U raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku ubijeno je najmanje 18 ljudi
 • Turska tvrtka Baykar donirat će tri bespilotne letjelice Ukrajini
 • Rusija je protjerala osam grčkih diplomata i dala im na raspolaganje osam dana da napuste zemlju.
 • Ruski vojnici raketirali su trgovački centar u Kremenčuku u kojem je bilo više od tisuću civila.
 • NATO pojačava borbene skupine na istočnom krilu zbog ruskih prijetnji.

 

Turska tvrtka Ukrajini će donirati 3 bespilotne letjelice
Turska kompanija Baykar izvijestila je da će donirati tri bespilotne letjelice Ukrajini, nakon što je u crowdfunding kampanji prikupljeno dovoljno sredstava za kupnju nekoliko modela Bayraktar TB2.
TB2 je bio iznimno popularan u Ukrajini jer je pomogao u uništavanju ruskih topničkih sustava i oklopnih vozila a postao je i tema domoljubne hit pjesme koja ismijava ruske trupe, s refrenom "Bayraktar, Bayraktar". Iz tvrtke Baykar kažu kako su odlučili dati svoj doprinos crowdfunding kampanji tako što će tri bespilotne letjelice dati Ukrajini besplatno uz poruku da se prikupljeni novac za njihov kupnju "doznači narodu Ukrajine koji se bori".


Rusi sve više gađaju civilne objekte i civile

Britanski obavještajci izvještavaju kako je Rusija posljednjih dana pokrenula neobično intenzivne valove udara diljem Ukrajine koristeći rakete dugog dometa. Rakete su ispaljene iz Bjelorusije i Rusije.

Sky News javlja da su ruske snage otvorile vatru na civile koji su obnavljali svoje zalihe vodePoginulo je osam ljudi, među njima i jedno dijete. Ozlijeđena je 21 osoba. Guvrener Luhanska navodi kako cu crpne stanice namjerno napadnute. Serhiy Haidai navodi da su tri crpne stanice "namjerno napadnute", zajedno s tunelom koji povezuje dva odvojena dijela Novodruzheska - grada u Lysychansku, koji se nalazi u Luhansku. Pet osoba je ubijeno, a 22 su ranjene u jučerašnjem ruskom granatiranju stambene zgrade i osnovne škole u Harkivu, izvijestio je ukrajinski dužnosnik. Među ozlijeđenim je petero djece, javlja Sky News. Guverner regije Oleh Synehubov rekao je: "Sve su to civili koji su šetali ulicama, igralištima." Snimke pokazuju razrušene stambene zgrade i golem krater ispred škole.

U ruskom napadu u Očakivu u Mikolajvskoj oblasti poginule su tri osobe, uključujući jedno dijete. Prema riječima gradonačelnika Mikolajiva Oleksandra Sienkevycha, Rusija je napala Očakiv u 4 sata ujutro. 28. lipnja. Granatirana je gradska tržnica, društveni dom i stambene zgrade.

U raketnom napadu na trgovački centar u gradu Kremenčuku u središnjoj Ukrajini, prema posljednjim informacijama, ubijeno je 18 osoba, a ranjeno više oko 60, a 40 odoba se vodi nestalim. Strahuje se da će brojevi još rasti jer je u trenutku napada - u centru bilo i do 1000 ljudi. Zgrada je potpuno uništena. 124. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
27.lipnja 2022: Rat u Ukrajini traje već 124 dana i ne nazire mu se kraj. Ukrajinci tvrde da je od početka rata ubijeno 35.000 ruskih vojnika. Ruski vojnici sada, kako tvrdi Ukrajina, usmjeravaju svoje napade na grad Lisičansk. Predsjednik Rusije Vladimir Putin prvi put od početka napada na Ukrajinu putuje izvan Rusije, najavila je ruska državna televizija.

 • SAD šalje još oružja Ukrajini
 • Stanovnici Lisičanska pozvani na hitnu evakuaciju
 • Ukrajinci objavili da je ubijeno 35.000 ruskih vojnika
 • Čelnici NATO-a tražit će od Turske ukidanje blokade Finske i Švedske
 • Rusija prvi put u više od stoljeća nije platila svoj inozemni dug
 • Zelenski pozvao građane Bjelorusije da si ne dozvole biti uvučeni u rat
 • Predsjednik Rusije Vladimir Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje izvan zemlje
 • Od početka rata ubijeno je 339 djece, a ranjeno 614


Velika Britanija pomaže da ukradeno žito ne završi na tržištu
Velika Britanija pruža tehnologiju koja bi trebala osigurati da pšenica koju je Rusija ukrala Ukrajini ne dospije na svjetsko tržište, rekao je u ponedjeljak britanski ministar okoliša George Eustice.Velika Britanija također razmišlja o pomoći Ukrajini da popravi svoju željeznicu kako bi pšenicu iz zemlje 'izvukla' kopnenim putem.


G7 priprema novi paket sankcija protiv Rusije

 Zemlje skupine G7 obvezat će se u utorak na novi paket sankcija protiv Rusije, rekao je visoki američki dužnosnik. Na meti će biti velika ruska državna poduzeća. Također će finalizirati planove za ograničenje cijene ruske nafte.Bijela kuća ranije je priopćila da će čelnici preuzeti "neviđenu, dugoročnu sigurnosnu obvezu pružanja Ukrajini financijske, humanitarne, vojne i diplomatske potpore koliko god to bude potrebno", uključujući pravodobno osiguranje naprednog oružja.

SAD šalje novu pomoć u oružju Ukrajini

 Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden objaviti da SAD daje Ukrajini napredni raketni sustav zemlja-zrak u svojem najnovijem paketu vojne pomoći. SAD kupuje NASAMS, norveški protuzračni sustav, kako bi osigurao obranu srednjeg i dugog dometa, navodi Sky News. Taj sustav koristi se za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i Capitola u Washingtonu. Kupnja se očekuje ovog tjedna. Washington će najaviti dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini,u kojoj će biti uključeno dodatno topničko streljivo i radari.


Rusija nije platila inozemni dug

Prvi put u više od stoljeća Rusija nije platila svoj državni dug u stranoj valuti, što je kulminacija sankcija koje su zatvorile putove plaćanja inozemnim vjerovnicima. Na kraju dana u nedjelju isteklo je razdoblje počeka za otplatu kamata od oko 100 milijuna dolara od 27. svibnja, što znači da Rusija nije platila dug.

Moskva kaže da je, iako ima novca da pokrije sve račune, prisiljena na neplaćanje. Ruski ministar financija Anton Siluanov cijelu je situaciju nazvao farsom i rekao: "Unatoč žestokom sukobu u istočnoj Ukrajini, zemlja ima sredstva i volju za plaćanje".

Rusi napadaju Lisičansk

Ruski vojnici usmjeravaju svoje napade na grad Lisičansk nakon što su prethodno zauzeli njegov susjedni grad Sjeverodoneck preko rijeke Sjeverni Doneck.Ruske snage koristile su se topništvom kako bi blokirale pristup gradu s juga, tvrdi glavni stožer ukrajinske vojske. Civilna i vojna infrastruktura također su pogođene, navodi se u izvješću, ali to se nije moglo neovisno provjeriti.Ukrajinski vojnici sada kontroliraju samo Lisičansk u regiji Luhansk, no ruski vojnici već su napredovali do predgrađa tog grada.

Regionalni guverner Luhanska Serhij Hajdaj pozvao je civile da napuste Lisičansk. "Situacija je vrlo teška", napisao je na Telegramu.

 


120. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
23.lipnja 2022: U tijeku je 120. dan rata u Ukrajini. Čelnici zemalja članica Europske unije odlučit će hoće li se Ukrajini dodijeliti status kandidata. Čelnici Skupine sedam bogatih demokracija i NATO saveza radit će na povećanju pritiska na Rusiju.

 • 27 čelnika zemalja Europske unije trebalo bi u četvrtak na summitu u Bruxellesu podržati davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji.
 • Ukrajina je ratificirala Istanbulsku konvenciju uoči summita EU na kojem će se raspravljati o njihovoj kandidaturi.
 • Njemački kancelar Olaf Scholz želi da se za Ukrajinu pripremi neka vrsta Marshallova plana.
 • Ukrajinski dron kamikaza pogodio je veliko skladište nafte u Rusiji i uzrokovao veliku eksploziju.
 • Finska je spremna na borbu s Rusijom. "Dođe li do toga, pružili bi snažan otpor", rekao je čelnik vojnih snaga general Timo Kivinen.

Nazire se rješenje problema između Švedske , Finske i Turske
Sjedinjene Države se nadaju da će uskoro doći do pozitivnog rješenja pitanja između Turske, Finske i Švedske u vezi s nastojanjima dviju nordijskih zemalja za pristupanje NATO-u, izjavila je glavna diplomatkinja State Departmenta za Europu. Čelnici Skupine sedam bogatih demokracija i NATO saveza radit će na povećanju pritiska na Rusiju zbog njezina rata u Ukrajini sljedećeg tjedna, naglašavajući pritom svoju stalnu zabrinutost oko Kine, rekli su visoki američki dužnosnici.Važan dan za Ukrajina, čeka se odluka za članstvo u EU

Čelnici zemalja članica Europske unije odlučit će hoće li se Ukrajini dodijeliti status kandidata nakon što je Europska komisija objavila pozitivno izvješće prošloga tjedna. Očekuje se da će čelnici potpisati tu odluku.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao kako je Ukrajina to zaslužila."To je vrlo ključan trenutak za nas. Neki iz moga tima kažu da idemo u svjetlo iz tame", poručio je ranije Zelenski.

 


118. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
21.lipnja 2022: Rat u Ukrajini ušao je u 118. dan. Ruska vojska ušla je u industrijsku zonu Sjeverodonecka. Zarobljena dva američka vojnika Rusi smatraju plaćenicima i tvrde da se na njih ne odnose Ženevske konvencije. Veleposlanik EU-a u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

 • Najmanje troje ljudi ubijeno je u raketiranju regije Harkiv
 • Rusi su ušli u industrijsku zonu Sjeverodonecka
 • Mađarska je ponudila svoj teritorij za prijevoz ukrajinskog žita
 • Ruski dvojicu zarobljenih Amerikanaca tretiraju kao plaćenike na koje se ne odnose Ženevske
  konvencije
 • Veleposlanik EU-a u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo vanjskih poslova
 • Ukrajina tvrdi da Rusi drže nezakonito zatočeno više od 1500 civila

Moskva pozvala na razgovor veleposlanika EU-a
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će danas na razgovor veleposlanika EU-a u Moskvi Markusa Ederera zbog litavske zabrane prometa ruiske robe obuhvaćene sankcijama EU-a kroz Kalinjingrad, rekao je u ponedjeljak guverner Kalinjingrada.

Ruski novinar prodao Nobelovu nagradu za mir


Nobelova nagrada za mir koju je ruski novinar Dmitrij Muratov licitirao kako bi prikupio novac za ukrajinsku djecu izbjeglice prodana je za 103,5 milijuna dolara.Muratov je nagrađen zlatnom medaljom u listopadu 2021., a pomogao je u osnivanju neovisnih ruskih novina Novaya Gazeta i bio je glavni urednik publikacije kada se zatvorio u ožujku usred pritiska Kremlja na novinare i javnog neslaganja nakon ruske invazije Ukrajine.


Rusi zarobljene Amerikance tretiraju kao plačenike
Dvojica Amerikanaca koje su Rusi zarobili u Ukrajini "ugrožavali su" ruske vojnike i trebali bi biti "odgovorni za te zločine", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Kremlj je u ovom intervjuu prvi put komentirao slučajeve Alexandera Druekea i Andyja Huynha, američkih vojnih veterana, navodi NBC.
"Oni su plaćenici i bili su uključeni u ilegalne aktivnosti na teritoriju Ukrajine. Sudjelovali su u paljbi i granatiranju našeg vojnog osoblja. Ugrožavali su njihove živote", rekao je Peskov."Trebali bi odgovarati za te zločine koje su počinili", dodao je Peskov u objavljenim prvim dijelovima intervjua. "Ti zločini se moraju istražiti", istaknuo je.Kad je upitan da otkrije koje su zločine ti Amerikanci počinili, Peskov je priznao da njihova konkretna djela još nisu poznata, ali je ustvrdio da neće biti obuhvaćeni Ženevskim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima.Zelenski: Ponovo napadnuti Harkiv i Odesa
Ukrajinski parlament ratificirao je Istanbulsku konvenciju o nasilju nad ženama, koja je potpisana prije 11 godina, ali je čekala ratifikaciju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je i to važan korak na putu prema ukrajinskom članstvu u Europskoj uniji.
- Kao što se i očekivalo, Rusiju ove naše aktivnosti čine vrlo nervoznom. Ponovno su napali Harkiv i Odesu. Pokušavaju brutalno prodrijeti na pravcima u Donbasu. To je veliko zlo, zlo koje se može primiriti samo na bojišnici. Branimo Lisičansk, Sjeverodoneck. Ondje su najteže borbe, ali ondje su i naši dečki i cure, kazao je Zelenski.


Ne prestaju borbe oko Sjevernodonecka, Rusi ušli u industrijsku zonu

Velike borbe nastavljaju se oko grada Sjeverodonecka, gdje je prema ukrajinskim izvorima, Rusija prikupila goleme snage i sprema veliki udar na tom dijelu Donbasa. Guverner Luhanska Sergij Gajdaj objavio je da su ruske snage ušle u industrijsku zonu Sjeverodonecka te da jedino još nisu zauzele kemijsku tvornicu Azot. 
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će danas na razgovor veleposlanika EU-a u Moskvi Markusa Ederera zbog litavske zabrane prometa robe obuhvaćene sankcijama EU-a kroz Kalinjingrad, rekao je u ponedjeljak guverner Kalinjingrada.

117. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
20.lipnja 2022: Rat u Ukrajini ušao je u 117. dan. Rusi tvrde da su ubili 50 ukrajinskih generala i časnika. Sjeverodoneck je pod stalnim topničkim napadom. SAD šalje pomoć u oružju Ukrajini. Europske zemlje pronalaze alternativne opcije za ruski plin.

 • Njemačka i Italija pronašle alternativu za ruski plin
 • Ukrajini stigla oklopna vozila iz Australije, pomoć u naoružanju šalje i SAD
 • Ukrajinci zabranili ruske pjesme u njihovim medijima
 • Rusi tvrde da su ubili 50 ukrajinskih generala i časnika
 • Sjeverodonjeck je i dalje meta napada ruske vojske

Litva zabranila tranzit ruske robe koje je sankcionirala EU
Litavske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svojeg teritorija. Zabranjena roba uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.Rusija je rekla da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litva odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku eksklavu Kalinjingrad.Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je situaciju kao "više nego ozbiljnu": "Ova odluka zaista je bez presedana. To je kršenje svega", rekao je.


Granatirana naftna platforma na Krimu

Proruski krimski čelnik Sergej Askionov optužio je Ukrajinu da je pokrenula raketni napad na platforme za bušenje nafte u blizini tog poluotoka. Na platformi je bilo 100 radnika, 90 ih je spašeno , 3 osobe su ozlijeđene, a u tijeku je potraga za još 7 radnika nakon napada na platforme Černomorneftegaza, rekao je Askionov.


U Ukrajinu stigla nova pošiljka naoružanja
Australija je poslala prva četiri od 14 oklopnih transportera u Ukrajinu u sklopu paketa pomoći vrijednog 285 milijuna dolara.Ukrajinski veleposlanik u Australiji Vasil Mirošničenko pozvao je na daljnju vojnu pomoć.


Očekuje se intenziviranje ruskog napada na Ukrajinu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju dok Kijev ovog tjedna čeka odluku Europske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata."Očito je da ovog tjedna od Rusije treba očekivati ??intenziviranje neprijateljskih aktivnosti... I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih europskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo", rekao je Zelenski.


Sastanak na vrhu šefova i vlada članica EU-a
U četvrtak i petak održava se redoviti sastanak na vrhu šefova država ili vlada Europske unije, a raspravljat će, između ostaloga, i o mišljenjima koje je Europska komisija objavila prošli tjedan o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Europskoj uniji.Dobiju li Ukrajina i Moldavija kandidatski status bit će to veliki skok jer su se prije početka brutalnog ruskog napada na Ukrajinu te zemlje borile da u zajedničkim deklaracijama dobiju bilo kakvu maglovitu formulaciju koja bi makar u naznakama govorila o europskoj perspektivi.114. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

17.lipnja 2022: 114. je dan rata u Ukrajini. Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske sastali su se ranije u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Ukrajini je obećana vojna pomoć, a sva četvorica šefova država izrazili su potporu kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU.

 • Govor Vladimira Putina na Ekonomskom forumu odgođen zbog cyber napada.
 • Rusija raketirala grad Mikolajiv, ubijene dvije osobe 
 • Estonija podiže bodljikavu žicu duž granice s Rusijom
 • Marijupolju prijete kolera i dizenterija, sve je više masovnih gobnica i neobilježenih ukopa, a temperature rastu.
 • Europska komisija izrazila je podršku Ukrajini u dobivanju statusa kandidata za ulazak u EU.
 • 568 osoba, uključujući 38 djece ne može izaći iz skloništa kemijske tvornice Azot u Sjeverodonjecku, zbog "stalnog granatiranja i borbi", rekao je guverner Luganska Serhai Haidai.
 • Traju napadi na regiju Harkov, srušena je škola, stambena zgrada i nekoliko kuća, ali ukrajinski vojnici uspjeli su odbiti rusko prodiranje. 
 • Ukrajinska mornarica pogodila je ruski brod pun oružja na putu prema Zmijskom otoku.
 • Sumnja se da su se ruski vojnici otrovali trešnjama koje su im ostavili lokalni poljoprivrednici u okupiranom Melitopolju.
 • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za BBC kazao je kako se Ujedinjeni narodi "koriste za širenje lažnih vijesti sa Zapada".
 • Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak ustvrdio je da Rusija želi ostaviti dojam da je spremna razgovarati, dok planira zabiti nož u leđa njegovoj zemlji. 

Ukrajina ukida bezvizni ulazak za ruske državljane, izvijestio je Volodimir Zelenski. 
Od 1. srpnja Rusi će morati zatražiti vizu za ulazak u Ukrajinu.

U Mariupolju vlada kolera i dezenterija a Rusi svu medicinsku opremu odvezli u Donjeck

Telegram javlja o širenju kolere i dizenterije u Mariupolju. Ruske snage počele su graditi vojne barijere između svojih položaja i stanovnika, kako bi se spasili od zaraze. Mjesto je stavljeno u karantenu, prilaz rijeci i moru su zatvoreni. "U gradu ima tisuće neoznačenih ukopa, nema kanalizacije. Temperature ponovno rastu, a odroni zemlje padaju u rijeke i izvore odakle ljudi uzimaju vodu". "100.000 stanovnika se tamo nalazi, od kojih je najveći broj umirovljenika, a sva medicinska oprema odvezena je u Donjeck. javlja za Telegram Vadim Boychenko.EK danas preporučila kandidaturu Ukrajine i Moldovije u članstvo EU

Europska komisija u petak je preporučila da se dodjeli kandidacijski status Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU. Sada zeleno svjetlo mora dati svih 27 država članica prije početka dugog procesa pregovora. Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru.


Uništen još jedan ruski brod

Ukrajinska mornarica javlja da je uništila ruski brod koji je prevozio streljivo, oružje i osoblje na Zmijski otok na Crnom moru. Tegljač Vasily Bekh je navodno nosio raketni sustav Tor SAM kada je pogođen. O uspješnom ukrajinskom napadu na ruski brod pohvalio se i guverner Odese, Maksym Marchenko.

Ukrajinska vojska potvrdila je da su brod pogodili s dva projektila Harpoon. Ovo je prvi puta da su Ukrajinci potvrdili da su ruski brod pogodili raketama koje su dobili sa zapada. Britansko ministarstvo: 15.000 milijunaša pokušava izaći iz Rusije

Podaci pokazuju da tisuće milijunaša pokušava napustiti Rusiju, a egzodus tvrtki i oligarha najvjerojatnije
će pogoršati dugoročnu štetu rata na rusko gospodarstvo, priopćilo je britansko ministarstvo.
obrane. Aplikacije za migraciju sugeriraju da 15 tisuća ruskih milijunaša vjerojatno već pokušava otići,
priopćilo je britansko ministarstvo. Na području fronte Rusija pokušava dobiti novi zamah u pokušaju okruženja Sjeverodonecka napadima s juga, stoji u priopćenju. 
Ukrajinski dužnosnici objavili su da njihove snage izdržavaju usprkos masovnom ruskom bombardiranju u istočnom gradu te da Ukrajina bilježi novi napredak u protuofenzivi na jugu.

Ukrajinci prijete da će uništiti ruski most prema Krimu

Ukrajina je objavila pojedinosti izgradnje ruskog mosta preko Kerčkog tjesnaca do Krima što upućuje na prijetnju da će gađati tu ključnu prometnicu do poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.  Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je, kako navodi, službene ruske građevinske podatke o mostu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost dokumenta od gotovo 300 stranica. Dokument je objavljen dan pošto je ukrajinski general Dmitro Marčenko rekao da će most biti meta broj jedan ako Kijev dobije potrebno oružje. General Marčenko rekao je da je Moskva koristila most za transport zaliha na Krim i južnu Ukrajinu. Izgradnja mosta od 18 kilometara koštala je milijarde, a od 2018. povezuje Krim s ruskim kopnom.

Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov rekao je da su poduzete sve mjere opreza kako bi se osigurala sigurnost Krima. Dodao je da je Kremlj svjestan najnovijih prijetnji Kijeva da gađa most. Moskva je zaprijetila da će bombardirati Kijev ako most bude napadnut.

Zelenski: Posjet europskih čelnika Kijevu "povijesni dan"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je jučerašnjih posjet Kijevu čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske kao "povijesni dan" za njegovu zemlju.
- Ukrajina uživa potporu četiri moćne europske države, rekao je u svom sinočnjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Europskoj uniji nego ikad od njezine neovisnosti. Očekuje se da će Europska komisija u petak objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku. 
- Europa bi mogla napisati novu priču o slobodi i "konačno eliminirati sivu zonu između EU-a i Rusije" zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena, rekao je Zelenski. Osvrćući se na sirene za zračne napade koje su se oglasile u Kijevu tijekom posjeta europskih čelnika, Zelenskij je rekao da je Rusija pokušala stvoriti napetu atmosferu, "ali nitko se nije bojao".


112. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
15.lipnja 2022: Rat u Ukrajini traje već 112 dana. Ruska invazija utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu. Američki ministar obrane Lloyd Austin osudio je imperijalističke ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina.
 • Rusija opet zaprijetila Europi
 • Rusija zabranila ulazak u svoju zemlju za više od 29 britanskih novinara
 • Uništeni su svi mostovi koji vode iz Luhanska
 • Ruska invazija na Ukrajinu utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu

Medvedeva zlokobna prijetnja Ukrajini

Dmitrij Medvedev, dugogodišnji saveznik Vladimira Putina koji je trenutno zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, objavio je poruku koja daje uvid u ruska razmišljanja o stanju u Ukrajinii."Tko je rekao da će Ukrajina za dvije godine uopće postojati na karti svijeta?"
Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno još uvijek želi zauzeti veći dio, ako ne i cijelu Ukrajinu, no morao je smanjiti svoje taktičke ciljeve u ratu, rekao je zamjenik američkog ministra obrane za politiku Colin Kahl govoreći u Centru za novu američku sigurnost. "Možda ostvare taktički napredak tu i tamo. Ukrajinci se drže. Mislim da Rusi nemaju kapacitet postići te grandiozne ciljeve", kazao je Kahl, javlja Reuters.

Rusi srušili sve mostove i odsjekli Sjeverodonjeck s obližnjim gradovima

Satelitske snimke prikazuju uništene i oštećene mostove koji povezuju Sjeverodonjeck s obližnjim gradovima Rubižne i Lisičansk. Ruske snage presjekle su posljednje rute za evakuaciju stanovnika grada koji sve više nalikuje na Mariupolj. Osim zarobljenih civila, mnogi su spas potražili u tvorničkom kompleksu Azot, na rubu grada pod ukrajinskom kontrolom - ostatak grada - oko 70 posto, nadziru ruske snage.


Borba za nadzor nad Sjeverodoneckom i dalje traje.

Grad Sjevernodonjeck je poprište jednog od najkrvavijih sukoba od početka invazije na Ukrajinu.
Ruske snage zauzele su veći dio grada u Luhanskoj oblasti koji već danima razaraju. Uništeni su svi mostovi koji su ga povezivali s ostatkom zemlje. Na udaru ruskih snaga je i industrijska zona i kemijska tvornica Azot, u koju su se sklonile stotine civila. To je područje još pod ukrajinskim nadzorom.
Ruska vojska za danas je najavila uspostavu humanitarnog koridora za evakuaciju zarobljenih u tvornici.
Ukrajinskim borcima koji su se onamo sklonili nudi mogućnost predaje. 

Ukrajinski predsjednik Zelenski traži od saveznika proturaketno oružje

 Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u borbama s ruskim snagama u Sjeverodonecku i regiji Harkiv, treba joj proturaketno oružje, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
- Stalno govorimo našim partnerima da Ukrajini treba moderno proturaketno oružje. Naša ga zemlja još nema dovoljno, a takvo nam je oružje trenutačno najpotrebnije. Odugovlačenje s njegovom isporukom ne može se opravdati. To ću stalno naglašavati u razgovoru s našim partnerima. Proturaketne sustave zatražili smo mnogo prije invazije. Razgovarat ćemo s mnogima, ne samo s europskim političarima koji mogu Ukrajini isporučiti moderne proturaketne sustave. Iako Rusija svakim danom ima sve manje modernih projektila, takvi nam sustavi i nadalje trebaju jer još imaju dovoljno sovjetskih tipova projektila koji su opasniji. Oni su znatno manje precizni, stoga su mnogo veća prijetnja za civilne objekte, poručio je Zelenski.


110. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
13.lipnja 2022: U Ukrajini rat traje već 110 dana. Sjeverodonjeck je postao epicentar borbi za kontrolu nad Donbasom. Dijelovi grada sravnjeni su sa zemljom. Ruske snage zauzele su većinu grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu gdje su se sklonile stotine civila.
Granatiranje kemijske tvornice Azot izazvalo je veliki požar nakon istjecanja više tona nafte. Guverner Luhanska očekuje da će ruske snage danas krenuti u završnu ofenzivu za osvajanje Sjeverodonecka. Na zapadu zemlje, u gradu Čortkivu, u ruskom raketnom napadu oštećeno je vojno postrojenje i uništene su zalihe streljiva i granata dopremljenih sa Zapada. U Rusiji su u nedjelju proslavili nacionalni praznik, a u Moskvi su otvorili svoj lanac brze prehrane nakon što se iz zemlje povukao McDonald's.

 • Ruske snage raznijele su most koji povezuje Sjeverodonjeck s drugim gradom, presjekavši mogući evakuacijski put i povlačenje
 • Krstarećim projektilima Kalibr Rusi su napali veliko skladište s američkim i europskom oružjem u Ternopilju
 • Ukrajina je uspostavila dva izvozna pravca za izvoz žita
 • Tijela ukrajinskih boraca ubijenih u opsadi čeličane Azovstalj i dalje se nalaze na mjestu sukoba
 • U Moskvi su u nedjelju, na Dan Rusije, otvoreni prvi restorani u poslovnicama u kojima je do rata u Ukrajini radio McDonald's
 •  

Ruske snage uništile dva mosta, brobe se vode za treći most

Ruske snage su uništile dva mosta prema Severodonjecku, za koji se već tjednima vode žestoke borbe.

"Treći most je pod neprestanom vatrom. Star je i u kritičnom stanju, kamioni ga ne mogu koristiti zbog visokog rizika od kolapsa. Ako i ta ruta bude uništena, Severodonjeck će biti odsječen", upozorio je guverner istočne regije Luhansk Serhij Hajdaj.

U Sjeverodonjecku borbe se vode za svaki metar

 Ključni cilj okupatora nije se promijenio. Napadaju Sjeverodoneck, tamo traju borbe za svaki metar. Napadaju Lisičansk, Bahmut, Slovjansk itd, poručio je u obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući da Rusija na teren šalje rezerviste i da bi do kraja lipnja broj mrtvih pripadnika ruskih snaga mogao preći i 40 tisuća.

Izoliran i opkoljen, industrijski kemijski kompleks Azot, posljednje uporište ukrajinske vojske u Sjeverodonecku - još nije pao. U njegovim podzemnim skloništima skrivaju se ukrajinski branitelji i civili, njih oko 800. - Nema planova za juriš na Azot. Tvornica je u blokadi, a ukrajinske snage bit će prisiljene na predaju, rekao je o situaciji na terenu neimenovani dužnosnik tzv. Donecke Narodne Republike.
Pregovori o predaju, navodi ruski Interfax, za sada nisu donijeli dogovor, a Rusi odbacuju mogućnost osiguravanja koridora za izlazak iz Azota i priključenje ostatku ukrajinskih snaga.

Pod ruskom je paljbom već tjednima i Lisičansk. Bjesne borbe u mnogim gradovima u Donbasu.
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre