HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

14.travnja 2022.
50. JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
Ukrajici digli u zrak most na kojem je bio ruski vojni konvoj


Ukrajina, karta ratišta 5.travnja 2022
Ukrajina, Britanci objavili novu kartu stanja na ratištu

IZ DANA U DAN
ratna događanja od 42-47.dana invatzje-OVDJE
ratna događanja od 35- 41. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 29- 34. dana invazije -OVDJE

ratna događanja od 23. do 28. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 14. do 22.dana ruske invazije - OVDJE

prvih 13.dana ruske invazije u Ukrajini invazije -OVDJE
početak ruske invazije na Ukrajinu-OVDJE

50.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Danas je 50. dan rata u Ukrajini. Broj žrtava iz dana u dan raste. Sjedinjene Američke Države i Francuska najavile su slanje dodatne vojne pomoći Ukrajini. Najavljeno je otvaranje devet humanitarnih koridora.

 • Rusko ministarstvo obrane u srijedu je upozorilo da će ruske vojne snage napasti dijelove Ukrajine, uključujući Kijev, ako se napadi na ruski teritorij nastave. 
 • Prema navodima ukrajinskih dužnosnika, ruska krstarica kojoj su ukrajinske trupe slavno prkosile na malom otoku na početku rata pogođena je ukrajinskim raketama u Crnom moru.
 • Humanitarni prekid vatre u Ukrajini ne čini se moguć u ovom trenutku, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.
 • Ukrajinske oružane snage tvrde kako je ruska vojska spremna za ofenzivu u smjeru Donjecka i Hersona
 • Ruske snage nastavljaju jačati topničke postrojbe, optimizirati postojeće zapovjedne sustave, obavještajnu i medicinsku potporu u blizini istočne granice Ukrajine.
 • Postrojbe ruskog saveznika Bjelorusije nastavljaju izvršavati zadaće pokrivanja ukrajinsko-bjeloruskih graničnih regija Brest i Gomel.
 • U Slobožanskom na sjeveroistoku Ukrajine, ruske snage provode izviđanje mogućih mjesta za napad.
 • Oni također nastavljaju djelomično blokirati Harkiv dok se granatiranje nastavlja u regiji.
 • U Donjecku na istoku Ukrajine, ruske snage borile su se u okruzima Slavjansk, Popasna i Kurakovo te su bezuspješno upali u lučki grad Mariupolj.
 • Ukrajinske snage uništile su tenk, četiri oklopne jedinice i šest vozila, kao i ruski topnički sustav.


49.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

49. je dan rata u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je poslao jezivu poruku da rat neće završiti dok Rusija ne ispuni svoje ciljeve. S druge strane, napadi na ukrajinske gradove ne prestaju, a ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski kaže kako svakog dana pronalaze masovne grobnice.

 • Rusija: Vozila SAD-a i NATO-a koja prevoze oružje u Ukrajini legitimne su mete

 • OESS pronašao dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je počinila
  Rusija u Ukrajini
 • Putin kaže da Rusija može preusmjeriti izvoz energenata
 • Ukrajinske snage uhvatile su oligarha, prijatelja Vladimira Putina i vođu ukrajinske opozicije - Viktora Medvedčuka.
 • Vladimir Putin sastao se u utorak s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom te nakon sastanka poručio da će "Rusija nastaviti vojnu akciju u Ukrajini sve do potpunog ispunjenja ciljeva".
 • U pokrajini Luhansk mrtvačnice su prepune, a predsjednik Volodomir Zelenski kazao je kako svakog dana pronalaze masovne grobnice.
 • Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, izjavio je kako je u tom gradu od početka invazije poginulo više od 20.000 civila.

Rusija: Vozila SAD-a i NATO-a koja prevoze oružje u Ukrajini legitimne su mete

Rusija će smatrati američka i NATO vozila koja prevoze oružje na ukrajinskom teritoriju legitimnime vojnim metama, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov novinskoj agenciji TASS.

Svaki pokušaj Zapada da nanese značajnu štetu ruskoj vojsci ili njezinim separatističkim saveznicima u Ukrajini bit će snažno suzbijen, dodao je.

Upozoravamo da ćemo vozila SAD-a i NATO-a koja prevoze oružje preko ukrajinskog teritorija smatrati legalnim vojnim ciljevima, rekao je Rjabkov.

- Želimo da Amerikanci i ostali zapadnjaci shvate da će pokušaji usporavanja naše specijalne operacije,
nanošenja maksimalne štete ruskim kontigentima i formacijama DPR-a i LPR-a (Narodne republike Doneck i Lugansk) biti snažno suzbijeni, rekao je.


OESS pronašao dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti
koje je počinila Rusija u Ukrajini

Misija stručnjaka koju su uspostavile članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pronašla je dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je počinila Rusija u Ukrajini, objavljeno je u prvom izvješću te misije.

 

Putin kaže da Rusija može preusmjeriti izvoz energenata

Rusija može lako preusmjeriti izvoz svojih golemih energetskih resursa sa Zapada u zemlje koje ih stvarno trebaju, dok istovremeno povećava domaću potrošnju nafte, plina i ugljena, rekao je predsjednik Vladimir Putin.
SAD, Kanada, Velika Britanija i Australija uvele su zabranu uvoza ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dok je Europska unija i dalje podijeljena po tom pitanju.
- Kada je riječ o ruskoj nafti, plinu i ugljenu, moći ćemo povećati njihovu potrošnju na domaćem tržištu i potaknuti preradu sirovina, rekao je Putin na virtualnom sastanku s dužnosnicima o razvoju ruskog
dijela Arktika.
- Također ćemo povećati opskrbu energetskim resursima drugih regija svijeta kojima je to stvarno
potrebno, dodao je.
Putin je rekao da je Zapad kriv za energetsku krizu jer ne želi surađivati s Rusijom.


Rusi tvrde da su se predali marinci iz Mariupolja

 

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov jutros je objavio da se u Mariupolju predalo više od 1000 ukrajinskih marinaca. Kadirov je pozvao i druge ukrajnske vojnike da prestanu s borbama i predaju oružje.Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je 1026 vojnika ukrajinske 36. bojne, uključujući 162 časnika, predalo oružje u Mariupolju.
Marinci su u ponedjeljak upozorili da su im zalihe hrane, vode i streljiva na izmaku. "Danas će biti posljednja bitka za Mariupolj jer je streljivo na izmaku", napisali su na društvenim mrežama. "Marinci su se više od mjesec dana borili bez novih zaliha streljiva, bez hrane i vode, ginuli u grupama. Ozlijeđena je gotovo polovica marinaca, a oni koji imaju nepolomljene udove vraćaju se u bitku", naveli su.


NATO preuzeo kontrolu neba nad Rumunjskom i Bugarskom

NATO je priopćio da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska preuzele nadzor neba nad Rumunjskom i Bugarskom, kao dio odgovora na sukob u Ukrajini. Savez se za sada ne uključuje u sam sukob Ukrajine i Rusije zbog straha da bi sukob mogao eskalirati.

U Kramatorsku upotrijebljene kazetne bombe

Postoje dokazi da je masakr na željezničkoj postaji Kramatorsk izveden zabranjenim kasetnim bombama, javlja BBC. Njihova upotreba zabranjena je međunarodnim pravom u velikom broju zemalja. Reporteri BBC-ja pronašli su male kratere kao dokaz da je napad izveden zabranjenim oružjem. 

Ukrajinci zarobili proruskog političara i bliskog Putinovog saveznika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da želi zamijeniti zarobljenog proruskog političara i
bliskog Putinova saveznika Viktora Medvedčuka za ukrajinske ratne zarobljenike. Medvedčuk se maskirao u uniformu, pa prema njemu treba postupati u skladu s tim, rekao je Zelenski u svojem noćnom videoobraćanju.
Ukrajinska sigurnosna služba priopćila je da je uhitila odbjeglog proruskog političara Viktora Medvedčuka, koji je bio u kućnom pritvoru zbog sumnje za izdaju, ali je pobjegao nekoliko dana nakon ruske invazije.

Biden prvi put upotrijebio riječ - genocidAmerički predsjednik Joe Biden prvi je put izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio "genocid" u Ukrajini, dodavši da će konačnu odluku o tome donijeti pravnici na međunarodnoj razini.48.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 48.dan. Ruske se snage razmještaju na istoku Ukrajine kako bi osvojile cijelu regiju Donbasa. Ukrajinska vojska poručuje da je spremna za veliku i vjerojatno odlučujuću bitku.
Iz razorenog i opkoljenog Mariupolja stižu proturječne informacije - dok ruska vojska tvrdi da je zauzela područje luke, ukrajinska strana poručuje da se borbe nastavljaju. Pukovnija Azov pak tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u tom gradu. Objavili su i apel da im nedostaje streljiva.


- Ukrajinska vojska upozorava da se sprema posljednja bitka za Mariupolj

- Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora 

- Pukovnija Azov tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju

- Sve je manje nade da je itko preživio pod ruševinama u Borodjanki

- Rusija ne odustaje od pokušaja vraćanja Izjuma, grada stotinjak kilometara jugoistočno od Harkiva 

- Stalne napade trpe Dnjipro i Mikolajiv

- Ukrajinske postrojbe krenule su u protuofenzivu na području Hersona

- Lavrov poručuje kako Rusija neće pauzirati s vojnom operacijom zbog mirovnih pregovora


Rusija prijeti Švedskoj


Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ocijenila je u Sarajevu apsolutno neprihvatljivim prijetnje Rusije zbog mogućeg priključenja njene zemlje i Finske NATO-u, a od BiH je zatražila da slijedi politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini.
- Potpuno je neprihvatljivo da Rusija na bilo koji način prijeti Švedskoj ili Finskoj jer je na njenim građanima da odluče o svojoj sigurnosnoj politici. Postoji vrijeme prije i poslije 24. veljače i Švedska i Finska će samostalno odlučivati o svojoj politici. Ruski napad na Ukrajinu je neizazvan i nezakonit i ne može se ničim
opravdati, zato Švedska zajedno s EU stoji uz Ukrajinu, kazala je Linde dodajući kako cijeli svijet mora biti ujedinjen u suprotstavljanju ruskoj agresiji. To je potaknulo vlade u Stockholmu i Helsinkiju da revidiraju svoju dugogodišnju politiku vojne neutralnosti te razmotre mogućnost priključenja NATO-u.

Pozvala je i BiH da svoju politiku u odnosu na Ukrajinu odnosno Rusiju u cijelosti uskladi s onom koju vodi EU kao i da se aktivnije uključi u borbu protiv kampanje dezinformacija. Kazala je i kako je u svjetlu pogoršane sigurnosne situacije na europskom kontinentu nužno da političari u BiH pokažu odgovornije ponašanje,
a posebice je pozvala dužnosnike iz reda bosanskih Srba da prekinu blokirati rad središnjih tijela državne vlasti.

Lavrov: Stati na kraj bezobzirnom širenju SAD-a

- Naša specijalna vojna operacija osmišljena je da stane na kraj bezobzirnom širenju prema potpunoj dominaciji SAD-a i zapadnih zemalja koje su pod njim u međunarodnoj areni, izjavio je za državnu
televiziju Rusija 24, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
Ta se dominacija, dodao je "gradi uz gruba kršenja međunarodnog prava". Podsjetio je da je neovisnost na Kosovu priznata bez referenduma, ali ne i na Krimu - gdje je ona na referendumu izglasana. Kazao je kako je SAD bombardirao Irak na temelju izmišljenje prijetnje, a od njih je udaljen 10 tisuća kilometara.

Izvještaje o ruskim ratnim zločinima nad civilima u Buči i Krematorsku ponovno je nazvao montiranima i provokacijom. Izjavio je i da dio ljudi u rascjepkanom Donbasu "godinama živi pod neonacistima".


Dogovoreno devet humanitarnih koridora

Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora. Mariupolj je među gradovima iz kojeg bi se trebali evakuirati civili. Iz grada će moći izaći jedino osobnim vozilima, potvrdili su z Kijeva.


Velike borbe oko Hersona i MikalojevaRusija ne odustaje od pokušaja vraćanja Izjuma, grada koji je stotinjak kilometara jugoistočno od Harkiva i pod nazdorom je ukrajinskih snaga, potvrdio je glavni stožer ruske vojske. Tvrde da su u fazi preuzimanja potpunog nadzora nad Mariupoljom te da ojačavaju svoje obrambene položaje u smjeru crnomorske luke Mikolajiv.
Zapadni obavještajni podaci tvrde da se dio ruskih trupa koje su se povukle iz okolice Kijeva u Bjelorusiju
sada upućuje na istok Ukrajine, prema Donbasu. U smjeru strateški bitnog grada Izjuma uočen je ruski konvoj s tenkovima. Ruskoj vojsci stiže pomoć i iz zaleđa Donecka, i to u vidu topništva. Najnoviji britanski obavještajni podaci tvrde da bi do intenziviranja borbe u Donbasu moglo doći u sljedeća dva do tri tjedna. Trenutačno su velike borbe oko Hersona i Mikolajiva, a isto tako Rusi pokušavaju doprijeti do Kramatorska, grada poznatog po strašnom pokolju civila na željezničkoj postaji. Rusi inače tvrde da su opet upotrijebili hipersonični projektil Kindžal i uništili još jedno ukrajinsko zapovjedno mjesto u Donbasu. Za to vrijeme ukrajinska strana traži od svojih saveznika teško naoružanje u pomoć. Slovačka tako razmatra moguće slanje svojih 11 borbenih zrakoplova MiG-29.

Na Facebooku je objavljen vapaj branitelja Mariupolja - da im ponestaje streljiva i da bi pred njima mogla biti posljednja bitka. Budući da Kijev još nije opovrgnuo tu vijest, moguće je da je istinita. Žarište ukrajinskog otpora koncentrirano je kod nekadašnje čeličane Azovstal u Mariupolju.


U Lavov stigli francuski policajci, istraživat će ratne zločine u okolici Kijeva

U Lavov su stigli francuski policajci kako bi s ukrajinskim kolegama sudjelovali u istrazi o ratnim zločinima počinjenima u okolici Kijeva. To je prvi takav strani tim koji dolazi pomoći Ukrajincima. Na tom je tragu i vijest kako su Njemačka, Švedska i Nizozemska obećale 2,5 milijuna eura za međunarodni kazneni sud koji će se baviti istragama mogućih ratnih zločina u Ukrajini. Gradonačelnik Mariupolja kaže da je u tom gradu ubijeno najmanje 10.000, a možda i više od 20.000 ljudi. Oni se kremiraju na cesti u pokretnim krematorijima. 

Britanija provjerava tvrdnje o kemijskom napadu

- Informacije kažu da su ruske snage možda upotrijebile kemijske agense u napadu na stanovnike
Mariupolja. Hitno radimo s našim partnerima kako bismo provjerili te informacije. Svako korištenje takvog tipa oružja predstavljalo bi brutalnu eskalaciju sukoba i pozvat ćemo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na odgovornost, napisala je na Twitteru britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Putin se sastao s Lukašenkom

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaje se u utorak s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom kako bi razgovarali o Ukrajini i zapadnim sankcijama, objavile su novinske agencije u Rusiji i Bjelorusiji. Lukašenko je u utorak stigao u regiju Amru na ruskom krajnjem istoku gdje bi se s Putinom trebao sastati na kozmodromu Vostočni.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače, i s ruskog i s bjeloruskog teritorija. Lukašenko inzistira da Bjelorusija bude uključena u pregovore kojima se pokušava riješiti sukob u Ukrajini, te tvrdi da su Bjelorusi nepravedno nazvani "suučesnikom agresora". Ipak, Europska unija, SAD i drugi uključili su i Bjelorusiju u sankcije. Datum 12. travnja slavi se u Rusiji i nekim drugim bivših sovjetskih zemljama kao Dan kozmonauta čime se obilježava prvi svemirski let s ljudskom posadom sovjetskog kozmonauta Jurija Gagarina 1961.

U Rusiji uhičen opozicijski političar

 

Istaknuti ruski opozicijski političar Vladimir Kara-Murza uhićen je ispred svoje kuće u Moskvi, prenosi njemačka novinska agencija dpa. Kara-Murzi određen je pritvor preko noći, rekao je njegov odvjetnik Vadim Prokhorov. Tereti ga se za nepoštivanje zakonite naredbe policajca, vojnika i službenika federalne sigurnosne službe. Za taj prijestup propisana je kazna zatvora do 15 dana.

Istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina ranije je rekao kako je dvaput preživio misteriozno trovanje za koje krivi rusku tajnu službu. Prema istraživanju koje je provela grupa Bellingcat, Kara-Murzu
su pratili agenti ruske tajne službe FSB-a, za koje se sumnja da su umiješani u trovanje ruskog disidenta Alekseja Navalnog.

Litavska premijerka posjetila Borodjanku


Litavska premijerka Ingrida Šimonyte posjetila je gradić Borodjanku blizu Kijeva koji je uništen u granatiranju i gdje su tijekom ruske okupacije navodno počinjeni zločini.
- Riječima se ne da opisati ono što sam vidjela i doživjela ovdje, napisala je na Twitteru premijerka Litve, koja je među glavnim podupirateljima Ukrajine u pružanju otpora ruskoj agresiji.IZ DANA U DAN
ratna događanja od 35- 41. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 29- 34. dana invazije -OVDJE

ratna događanja od 23. do 28. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 14. do 22.dana ruske invazije - OVDJE

prvih 13.dana ruske invazije u Ukrajini invazije -OVDJE

PRVI DAN INVAZIJE, 24.veljače 2022.
hrt.hr/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre