HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

13.svibnja 2022.
79.DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI
Mnoge europske zemlje podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO

Ukraina, karta ratista-11-5-2022

 

 


Ukrajina, Institut za rat  objavio novu kartu stanja na ratištu 11.svibnja 2022.IZ DANA U DAN
ratna događanja od 63-70.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 56-62.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 48-50.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 42-47.dana invazje-OVDJE
ratna događanja od 35-41. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 29-34. dana invazije -OVDJE

ratna događanja od 23 -28. dana invazije -OVDJE
ratna događanja od 14 -22.dana invazije - OVDJE

ratna događanja prvih 13.dana ruske invazije u Ukrajini invazije -OVDJE
početak ruske invazije na Ukrajinu-OVDJE

79.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
13.svibnja je 78. dan rata u Ukrajini.Brojne europske države podržale su ulazak Finske u NATO savez. Finski državni vrh upozoren je da bi Rusija u petak mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj. Ukrajinske snage oštetile su moderni logistički brod ruske mornarice u Crnom moru i zapalile ga.

 • Brojne europske države podržale su ulazak Finske u NATO savez.
 • Vijeće UN-a za ljudska prava donijelo je rezoluciju o istrazi navodnih zloporaba ruskih vojnika u dijelovima Ukrajine koji su prije bili pod njihovom kontrolom.
 • "Rusiji, a ne Ukrajini, potrebna je denacifikacija", rekla je članica benda Pussy Riot, koja je ovaj tjedan napustila Rusiju tako što se prerušila u dostavljačicu hrane.
 • UNICEF je potvrdio da je gotovo sto djece ubijeno u Ukrajini samo u travnju.
 • Finski državni vrh upozoren je da bi Rusija u petak mogla zaustaviti isporuku plina susjednoj Finskoj.


Rusi pokušavaju ući u čeličanu Azovstal, Ukrainci oštetili logistički ruski brod

Na Twitteru je objavljena snimka ruskih vojnika koji pokušavaju ući u čeličanu Azovstal.
Ukrajina je izvijestila da je oštetila logistički brod ruske mornarice u blizini Zmijskog otoka, male, ali strateške ispostave u Crnom moru, prenosi Reuters


Oligarh otkrio,Putni ima rak krvi

New Lines je dobio audiosnimku oligarha bliskog Kremlju koji opisuje Putina kao "vrlo bolesnog od raka krvi", iako je vrsta raka bila neodređena. Oligarh nije znao da ga snimaju. Navodno je u ožujku u sjedište FSB-a poslan "strogo povjerljivi dokument" o Putinovom zdravstvenom stanju."U dokumentu se naređuje regionalnim ravnateljima da ne vjeruju glasinama o predsjednikovom zdravstvenom stanju. Dobili su instrukcije da djeluju protiv svih takvi glasina koje bi se mogle raširiti po lokalnim odjelima FSB-a. Prema izvoru iz jedne od regionalnih jedinica, koji je vidio dokument, ovakva naredba bez presedana imala je suprotan učinak jer sad većina časnika FSB-a vjeruje da Putin zaista boluje od ozbiljne bolesti", rekao je Kristo Grozev, istraživač stranice za forenziku i analizu obavještajnih podataka, Bellingcat.Pozvani da otvore crnomorske luke

David Beasley
, voditelj Svjetskog programa za hranu UN-a, rekao je za CNN da bi, ako Putin ponovno ne otvori ukrajinske crnomorske luke, to moglo uzrokovati globalnu krizu gladi i kolaps ukrajinskog gospodarstva."Ako uopće imate volje za ostatak svijeta, bez obzira na to što mislite o Ukrajini, morate otvoriti te luke", rekao je Beasley jer dodao je, milijuni ljudi će umrijeti ako se luke ne otvore.


Siemens AG prestaje s radom u Rusiji

Njemački industrijski div Siemens AG nakon 170 godina rada objavio je da prestaje s radom u Rusiji,prenosi Sky News. Osudili su rat u Ukrajini.Siemens, koji proizvodi vlakove i industrijsku opremu, bio je jedna od prvih tvrtki koja je zaustavila sve nove poslove u Rusiji, zajedno s međunarodnim isporukama u zemlju, nakon invazije u veljači. Zapošljavao je 3000 radnika u Rusiji.Objavljeni materijali mogli bi biti potencijalni dokazi za utvrđivanje ratnih zločinaza u Ukrajinia

Prema NBC Newsu, četiri visokorangirana kongresmena demokrata u SAD-u poslali su službene zahtjeve izvršnim direktorima svakog od njih, tražeći od njih da "označe sadržaj kao sadržaj koji sadrži potencijalne dokaze o ratnim zločinima i drugim zločinima". "Pišemo kako bismo ohrabrili Metu da poduzme korake za očuvanje i arhiviranje sadržaja podijeljenog na svojim platformama koji bi se potencijalno mogao koristiti kao dokaz, dok američka vlada i međunarodni nadzornici za ljudska prava i odgovornost istražuju ruske ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Ukrajini", stoji u pismu.

Spriječn ruski pokušaj da prijeđu rijeku Siverski Donjec u Donbasu

Ukrajinske snage uspješno su spriječile ruske pokušaje da prijeđu rijeku Siverski Donjec u Donbasu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju, sa slikama koje pokazuju da je Rusija "izgubila značajne oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke grupe bataljuna".


78.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

12.svibnja je 78. dan rata u Ukrajini. Rusiji je predložena razmjena zarobljenika te puštanje boraca iz čeličane Azovstal, no još nema odgovora. Ruska strana tvrdi kako su Ukrajinci u srijedu napali Belgorod.

 • UN za ljudska prava danas odlučuje o otvaranju istrage kršenja ljudskih prava u Ukrajini.
 • Ukrajina je objavila da je u ratu do sada poginulo 26.650 ruskih vojnika.
 • Rusi napadaju civilne ciljeve u regiji Donjeck.
 • Ukrajina je ponudila Rusiji oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika u zamjenu za evakuaciju ozlijeđenih ukrajinskih vojnika iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju, izjavila je u srijedu potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.
 • Jedan od zapovjednika pukovnije Azov, Svjatoslav Palamar, koji se nalazi u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je za CNN da vjeruje kako su svi civili izašli iz kruga tvornice.
 • Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene u Rusiji nakon što su ih Ukrajinci napali, izjavio je guverner Belgoroda.
 • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da je strpljenje Kijeva na izmaku za pregovore s Rusijom, s obzirom na sve više dokaza o zločinima koje je počinila ruska vojska.

Ukrajinska vojska na istoku uništila ruske tenkove

Ukrajinske vojne snage objavile su danas snimku za koju kažu da prikazuje uništena ruska vojna vozila i pontonski most u istočnoj Ukrajini. Prema ukrajinskim snagama, slike su snimljene duž rijeke Siverski Donets. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je u petak da je neuspjeli prijelaz rijeke ruskih snaga pokazao pod pritiskom ruskih zapovjednika. Obavještajno ažuriranje ministarstva navodi da slike upućuju na to da je Rusija "izgubila oklopne manevarske elemente najmanje jedne taktičke skupine bojne" na rijeci, koja se nalazi zapadno od Severodonjecka.

Rusija "naizravnija prijetnja svjetskom poretku"

Rusija je "danas najizravnija prijetnja svjetskom poretku s barbarskim ratom protiv Ukrajine i njezinim zabrinjavajućim paktom s Kinom", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon razgovora s japanskim premijerom Fumiom Kishidom. Von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u Japanu su na razgovorima koji su se dotakli ruske invazije na Ukrajinu, ali i sve veće zabrinutosti oko uloge Kine u Aziji i šire.

Godišnji samit dolazi s velikim dijelom međunarodne zajednice koji se okuplja kako bi izvršio pritisak na Moskvu zbog Ukrajine, navodi The Guardian. "Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Europe, već potresa srž međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati", rekao je Kishida, čija se vlada pridružila strogim sankcijama Moskvi, uključujući energetiku.

Ubijeno gotovo 3500 civila, objavljeni i ruski gubici

Prema podacima UN-a, od početka ruske invazije na Ukrajinu 3496 civila je ubijeno. Ranjeno je 3760. U manje od tri mjeseca ubijeno je više civila nego tijekom osam godina rata, javlja NEXTA.
Ukrajina je objavila nove ruske gubitke u ratu. Kako navode, od početka invazije poginulo je oko 26.650 vojnika, uništena su 2873 oklopna vozila i 1195 tenkova.

Šefica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet, kazala je da je proteklih tjedana "na području ukrajinskog glavnog grada Kijeva pronađeno tisuću tijela" i dodala da su uočena mnoga kršenja ljudskih prava, koja bi mogla biti ratni zločini. Vijeće danas odlučuje hoće li otvoriti službenu istragu događaja u Kijevu i drugim regijama u veljači i ožujku.

 


Proruski hakeri napali nekoliko talijanskih institucija među kojima i Senat


Proruski hakeri napali su web stranice nekoliko talijanskih institucija, uključujući i gornji dom talijanskog parlamenta Senat, izvijestila je novinska agencija ANSA. Hakerska grupa "Killnet" preuzela je odgovornost za napad, čije su mete bili i Nacionalni zdravstveni institut (ISS), te nacionalna udruga vozača Automobile Club d'Italia. Web stranice Senata, gornjeg doma talijanskog parlamenta, te ISS-a ponovno su uspostavljene nakon jednosatnog prekida.
Predsjednica Senata Elisabetta Casellati rekla je na Twitteru da hakerski napad nije prouzročio nikakvu štetu. Ovo su ozbiljni incidenti koje ne treba podcijeniti, napisala je.
Ministarstvo obrane, čija web stranica nije bila dostupna, u priopćenju je objavilo da je to "zbog dugo planiranih aktivnosti održavanja koje su u tijeku na web stranici".

Kličko zabrinut zbog moguće uporabe nuklearnog oružja na Kijev

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je Erin Burnett iz CNN-a da je zabrinut zbog mogućnosti da ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi taktičko nuklearno oružje na Kijev.

"Sigurnost je trenutno glavni prioritet... Da, naravno, brinemo i nadamo se da će nas naši ratnici braniti, ali rizik je i dalje prisutan i bez naših partnera, bez Sjedinjenih Država i europskih zemalja ne možemo preživjeti", Kličko rekao je.Također je rekao da je "bez sumnje" glavni grad Ukrajine još uvijek "glavna meta" Rusije. Gradonačelnik upozorava stanovnike koji se vraćaju u Kijev da budu oprezni. "Kao gradonačelnik Kijeva kažem svima 'oprostite, to je vaš osobni rizik, ali ne možemo vam dati jamstvo...' Sve dok je rat u Ukrajini ne možemo dati jamstvo ni za jednog Ukrajinca."
Rekao je da bi se ruski napadi mogli dogoditi "svake sekunde".Rusi napadaju civile u regiji Donjeck


Ukrajinska nacionalna policija na Twitteru je objavila da su Rusi tijekom dana napali deset naselja u regiji Donjeck. Navode da je policija otvorila kazneni postupak. "Neprijatelj je pucao na civilno stanovništvo iz aviona, tenkova, teškog topništva i projektila", navode u priopćenju. "Ruski ratni zločini su dokumentirani", dodali su.
U Mariupolju, Rusi ne prekidaju granatiranje i raketiranje deset četvornih kilometara čeličane Azovstalj, danju i noću. Ukrajinski branitelji objavili su na Twitteru da su Rusi tim napadima drugi put uspjeli pogoditi njihovu priručnu ratnu bolnicu. Objavili su i neke fotografije ranjenika - kojima Putin još ne dopušta evakuaciju.
77.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
Ukrajina,istočni dio 2.svibnja 2022

 

 

 Ukrajina, Britanci objavili novu kartu stanja na ratištu 2.svibnja 2022.
11.svibnja 2022: Nastavlja se 77.dan borbi u Ukrajini. Borci iz opkoljenog Azovstala poručili su kako je situacija u čeličani mučna, puno ih je poginulo, dosta je ranjenih kojima treba pomoć. Svaki dan, kažu borci, mogao bi im biti posljednji. Ukrajinci tvrde da su srušili ruski izviđački dron sličan onomu koji je pao u Zagrebu.

 

 • Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU zbog više sile obustavlja prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke
 • Zelenski otkrio da nemaju dovoljno oružja za zaustavljanje opsade Mariupolja
 • Rusija neće sudjelovati na posebnoj sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava o Ukrajini u četvrtak
 • Sjedinjene Američke Države potvrdile su da je između osam i 10 ruskih generala ubijeno u ratu u Ukrajini
 • SAD vjeruje da se Vladimir Putin priprema za dugi sukob u Ukrajini

Lavrov upozorio Zapad

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija ne želi rat na cijelom europskom kontinentu, ali je dodao i da je potreban oprez zbog zapadnih vlada koje podupiru Ukrajinu.

"Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti rata u Europi, mi to apsolutno ne želimo, ali skrećem vam pozornost na činjenicu da Zapad neprestano inzistira kako Rusija mora biti poražena u ovoj situaciji. Izvucite sami zaključke", rekao je.
Vezano za embargo Zapada za rusku naftu rekao je "Imamo dovoljno kupaca naših energenata. Radit ćemo s njima i pustiti Zapad da im plati puno više nego što je platio Ruskoj Federaciji i objasne stanovništvu zašto su postali siromašniji".


Vodstvo Hersona želi u Rusku Federaciju

Novo rusko vodstvo ukrajinske regije Herson planira podnijeti službeni zahtjev da postane dio Ruske Federacije. "Vlasti regije Herson obratit će se predsjedniku Rusije sa zahtjevom za uključivanje u sastav Rusije", stoji u priopćenju na novom Telegram kanalu. Ruski državni mediji brzo su prenijeli tu objavu.

Novoimenovani zamjenik načelnika vojno-civilne uprave u Hersonu Kiril Stremousov je rekao da će "građani koji žive u regiji dobiti rusko državljanstvo". "Ne planiramo referendume i ne planiramo stvaranje republika", rekao je. "Govorimo o tome da ćemo se integrirati što je više moguće u Rusku Federaciju, a svi oni građani koji se nalaze na teritoriju regije Herson imat će pravo dobiti rusko državljanstvo i ruske putovnice", dodao je.


Jaki napadi na čeličanu Azovstal


U protekla 24 sata izvršeno je 38 zračnih napada na teritorij tvornice Azovstal, koju brane branitelji Mariupolja. U to su uključena i četiri leta strateških bombardera. Nastavljeni su napadi i teškog topništva i tenkova. "Neprijatelj ne prestaje s pokušajima zauzimanja ukrajinske tvrđave i nastavlja se svakodnevnim napadima uz potporu pješaštva", navode u Azovu. 

Rusi potisnuti iz Harkiva, iza sebe ostavili smrtonosne zamke

Harkiv je drugi po veličini grad u Ukrajini, pod gotovo je stalnim granatiranjem otkako su snage Kremlja napale zemlju 24. veljače. Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da su ruske snage potisnute iz grada na sjeveroistoku zemlje. Ako ukrajinska protuofenziva bude uspješna, to bi moglo ugroziti veliko napredovanje Rusije. Guverner Oleg Sinegubov navodi da su ruske trupe iza sebe sebe ostavile "smrtonosne zamke" u regiji te je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima umjesto da "jure u oslobođena naselja". "Neprijatelj je podmukao i čini sve da povrijedi što više Ukrajinaca, odnosno civila", dodao je.


Čekaju signal iz Moskve za referendum

o pridruženju Rusiji


Novi čelnik odmetnute gruzijske regije Južne Osetije u srijedu je rekao da treba pričekati signal iz Moskve prije održavanja referenduma o pridruženju Rusiji. Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalne regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. te im osigurala izdašnu financijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanostvo te rasporedila svoje vojnike.

Alan Glagoev, koji je pobijedio predsjednika na odlasku Anatolija Bibilova na izborima održanim tijekom vikenda, za TASS je izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svijetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

Johnson u Švedskoj i Finskoj

Britanski premijer Boris Johnson stigao je u Švedsku, a također će posjetiti i Finsku. Sastat će se s čelnicima obiju naroda i razgovarati o odgovoru Europe na rusku invaziju na Ukrajinu. Te zemlje uskoro bi trebale donijeti odluku o zahtjevu za članstvom u NATO-u.

Prethodno je šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će savez dočekati Finsku i Švedsku "raširenih ruku" i da će odlučivanje o njihovom članstvu ići brzo.

 

 
76.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

10.svibnja 2022: Rat u Ukrajini traje već 76 dana. Rusi sve više gube bitku od Harkiva do Izjuma. Međutim, južno od Izjuma prema Luhansku - oni su u ofenzivi i stišću čelična kliješta. Borbe se vode kod Slavjanska i Kramatorksa. Cilj im je - presjeći odstupnicu ukrajinskim braniteljima Luhanske oblasti. Također, ne prekidaju napade na već izmrcvarene ukrajinske branitelje skrivene u podzemlju mariupoljske čeličane Azovstalj. Ponovno je raketirana i Odesa u kojoj je stradao hotel.
Sjedinjene Američke Države su i dalje zabrinute da bi Rusija mogla pripojiti ukrajinske regije Donjeck i Lugansk i tamo održati lažni referendum.

 • Odrpana ukrajinska zastava navodno se i dalje vijori iznad opkoljene čeličane Azovstal, sudeći prema videozapisu koji je objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru.
 • Ukrajinske vlasti potvrdile su u ponedjeljak navečer da se dogodio novi raketni napad na Odesu.
 • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastala se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi razgovarali o prijedlozima za embargo na ruska goriva.
 • Ruski vojnici odbijaju poslušnost u novoj ofenzivi na Donbas, prema izvještaju SAD-a.
 • Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava održat će posebnu sjednicu u četvrtak da bi se pozabavilo navodnim kršenjem ljudskih prava Rusije tijekom rata.
 • Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da će vjerojatno trebati "nekoliko desetljeća" da Ukrajina bude potvrđena kao članica Europske unije.
 • intenzivne borbe i dalje se vode na istoku zemlje

 

Njemačko veleposlanstvo se vrača u Kiev

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i njen kolega iz Nizozemske Wopke Hoekstra posjetili su Buču i Irpinj, mjesta masovnih zločina nad civilima. Annalena Baerbock posjetila je Buču, grad u blizini Kijeva gdje su otkrivene stotine ubijenih civila nakon što su Rusi okupirali grad u ožujku a kasnije se povukli. Ministrica je razgovarala sa stanovnicima, piše agencija France presse.

Ministrica bi trebala formalno ponovno otvoriti i veleposlanstvo Njemačke u Kijevu, koje je zatvoreno od veljače. Osoblje je radilo iz zapadne Ukrajine i Berlina. Do posjeta njemačke šefice diplomacije došlo je u vrijeme rasprave kada će i hoće li njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Frank-Walter Steinmeier putovati u Ukrajinu u znak potpore toj zemlji u njezinoj obrani od ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je pozvao kancelara da posjeti Ukrajinu 9. svibnja, kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.Iako je Zelenskij tada rekao da će posjet Scholza poslati vrlo snažnu političku poruku, kancelar nije u ponedjeljak došao u Ukrajinu


Rusi žestoko napadaju čeličanu Azovstalj na kojoj se još vije ukrajinska zastava


Ruska vojska snažno napada čeličanu Azovstal u kojoj se nalazi nekoliko stotina branitelja Mariupolja, tvrdi ukrajinski ministar obrane. Petro Andriušenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja rekao je da su Rusi nastavili s opsadom čim je UN-ov konvoj napustio Donjeck.

Rusi su, piše BBC, pokušali dignuti u zrak most koji se koristio za evakuaciju kako bi zarobila zadnje branitelje u postrojenju. 
Ni u Odesi nije mirno. U raketiranju je pogođeno i uništeno pet stambenih zgrada. Dvije su osobe ranjene.
Hipersonični projektili su ispaljeni s poluotoka Krima koji je pod ruskom vlašću.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nalazi se u Odesi

Tijekom njegova posjeta dogodio se napad, pa je morao pobjeći u sklonište. Fotografiju na Twitteru podijelio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Opisao je što se dogodilo: "Službeni dio našeg sastanka prekinule su zračna uzbuna i rakete koje je ispalio neprijatelj prema Odesi.Iskoristili smo svaku minutu u skloništu da dogovorimo zajedničke poteze, a to je kako zaustaviti Rusiju i ponovno izgraditi Ukrajinu. Zahvalan sam na posjetu pravog ukrajinskog prijatelja."


Rusi gube bitku od Harkiva do Izjuma

Rusi sve više gube bitku od Harkiva do Izjuma. Međutim, južno od Izjuma prema Luhansku - oni su u ofenzivi i stišću čelična kliješta. Borbe se vode kod Slavjanska i Kramatorksa. Cilj im je - presjeći odstupnicu ukrajinskim braniteljima Luhanske oblasti.
- Uz pomoć tenkova i topništva ruske snage nastavljaju s napadom. Ne isključujemo mogućnost zračnih napada bombarderima velikog dometa, izjavio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr MotuzjanikTraže konkretne korake ka primirju

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražili su u ponedjeljak u Berlinu konkretne korake koji bi vodili primirju u Ukrajini."Ono što mi želimo ostvariti je primirje i to što je brže moguće. Samo tako će biti moguće pregovore između Ukrajine i Rusije dovesti do kraja i ostvariti primirje nakon čega bi trebalo uslijediti povlačenje ruskih postrojbi", rekao je Macron.

Njemački kancelar također je rekao kako je sada "nakon tolikih tjedana od početka rata" došlo vrijeme za
korake koji bi vodili miru. On je istodobno dodao kako se pritom ne smije raditi o "miru koji bi diktirala Rusija"."Ne možemo si zamisliti da Ukrajina prihvati diktirani mir koji bi sadržavao uvjete koje Ukrajina zbog očuvanja integriteta i suvereniteta ne može prihvatiti", rekao je njemački kancelar.

 75.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

 

09.svibnja 2022: Danas je 75. dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusija obilježava Dan pobjede velikom paradom u Moskvi. Očekuje se Putinov govor.

 • Vladimir Putin održao je govor na Crvenom trgu u Moskvi povodom proslave Dana pobjede: "Zapad nije želio slušati Rusiju, imali su druge planove"
 • U Kijevu su se začule sirene
 • Potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin posjetio je Mariupolj u nedjelju.
 • Američki State Department u nedjelju je najavio vizna ograničenja za više od 2000 ruskih i
  bjeloruskih vojnih dužnosnika.
 • Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je u nedjelju da je "užasnuta" ruskim bombardiranjem škole u Luhansku u Ukrajini.
 • Prva dama SAD-a Jill Biden u nedjelju je nenajavljeno otputovala u Uzhhorod u Ukrajini, mali grad na jugozapadu Ukrajine. Susrela se s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom, koja nije viđena u javnosti od početka rata 24. veljače.
 • Premijer Andrej Plenković u nedjelju je posjetio Kijev.


Rusi i dalje napadaju granatama

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar rekla je da ruske snage nastoje napredovati na istoku Ukrajine, gdje je situacija "teška", ali su se povukle kod Harkiva, gdje, po lokalnom dužnosniku, Rusi snažno granatiraju.Guverner Luhanska Serhij Gajdaj rekao je da je Harkivu poginulo još troje civila te troje u Luhansku, gdje ruske snage pokušavaju presjeći cestu koja voda prema sigurnim područjima.

Ukrajinski dužnosnici rekli su u ponedjeljak da se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe protiv ruskih snaga i upozorili građane da se sklone jer se očekuju raketni napadi. Četiri projektila ispaljena s Krima pogodila su Odesu, objavila je ukrajinska vojska, bez drugih pojedinosti. Planet Labs PBC napravio je satelitske snimke koje pokazuju da je škola u mjestu Bilohorivka na istoku Ukrajine sravnjena sa zemljom. U granatiranju škole poginulo je 60 ljudi. Škola je služila kao sklonište civilima. 

 

 

Rusija obilježava Dan pobjede 

Rusija tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu obilježava 77. obljetnicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin je održao govor. Putin je u svojem govoru prvi put priznao gubitke Rusije, govorio je o poginulim i ranjenim vojnicima. U analizi Putinova govora BBC piše kako nije bilo iznenađujuće čuti Putina kako povezuje trenutačni rat u Ukrajini s Drugim svjetskim ratom. Više o analizi govora OVDJE.U vojnoj povorci sudjelovalo je oko 11.000 vojnika, a bili su izloženi tenkovi i druga vojna oprema. Nije bilo tradicionalnog nadlijetanja zrakoplova.

Nove sankcije Rusiji

Antony Blinken
, američki državni tajnik, rekao je da se uvode nove zabrane američkih viza za 2596 pripadnika ruskih vojnih dužnosnika i 13 bjeloruskih vojnih dužnosnika. Istaknuo je kako je "u ovu skupinu uključeno osoblje koje je navodno sudjelovalo u ruskim vojnim aktivnostima u Buči, čiji su užasi šokirali svijet". Zemlje G7 su se na susretu u nedjelju obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica – Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija. Japan će "uzeti vremena" za prekid uvoza ruske nafte, objavio je premijer Fumio Kishida nakon susreta G7.
 Europska unija trebala bi razmotriti mogućnost zapljene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi se platili troškovi obnove Ukrajine nakon rata, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u intervjuu za Financial Times. 


Evakuirani svi civili iz Azvostala
Više od 170 civila iz Mariupolja, među kojima je četrdesetak evakuirano iz čeličane Azovstalja u toj luci na jugoistoku Ukrajine koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom, stigli su u nedjelju navečer u Zaporižija, javlja francuska novinska agencija.Evakuirani civili, neki s malenom djecom, izašli su iz bijelih autobusa koji su ih dovezli do parkirališta trgovačkog centra u tom velikom gradu na jugoistoku Ukrajine koji je postao prihvatilište za sve koji bježe s područja pod ruskom okupacijom.
Ukupno su 174 civila u osam autobusa stigla "iz mariupoljskog pakla", objavila je na Twitteru UN-ova humanitarna koordinatorica za Ukrajinu Osnat Lubrani.
"Nakon ove nove operacije ukupni broj evakuiranih iz te zone premašio je 600", istaknuo je u priopćenju UN-ov Ured za koordiniranje humanitarnih poslova. U petak je dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla da je "50 žena, djece i starijih osoba evakuirano iz Azovstalja".
72.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
08.svibnja 2022: Rat u Ukrajini ušao je u 72. dan. U petak ujutro počeo je novi pokušaj evakuacije civila iz čeličane Azovstral, potvrdili su ukrajinski dužnosnici. Vojnici su još uvijek zarobljeni, poručuju da se neće predati.

 • Forbes McKenzie, analitičar i šef McKenzie Intelligence rekao je da je ruska vojska možda gađala Azovstal termobaričnim bombama
 • Neće biti parade povodom Dana pobjede na teritorijima Donjecka i Luganska
 • Europski zastupnici pozvali su EK da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU
 • Gazprom je najavio da će koristiti kopneni kapacitet plinovoda Sjeverni tok 2 za potrebe Rusije
 • Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je da Ukrajina provocira Rusiju


Novi dokazi o ratnim zločinima ruske vojske  

Postoje uvjerljivi dokazi da su ruske trupe počinile ratne zločine, uključujući pogubljenja civila, kada su zauzele područje izvan glavnog grada Ukrajine u veljači i ožujku, priopćio je Amnesty International. Civili su bili izloženi i zlostavljanjima, a to, kako navodi Donatella Rivera, viša savjetnica Amnestyja za krizni odgovor, nisu bili izolirani incidenti. U velikoj mjeri to je bio obrazac gdje god su ruske snage imale kontrolu nad gradom ili selom, istaknula je. Rusija poriče da su njezine snage počinile zločine, a ukrajinske vlasti tvrde da istražuju više od 9000 mogućih ratnih zločina. Međunarodni kazneni sud također istražuje navodne ratne zločine.

Rusija neće korisiti nuklearno oružje

Rusija u Ukrajini neće koristiti nuklearno oružje, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Aleksej Zajcev. On je novinarima rekao da ruska upotreba nuklearnog oružja - rizik o kojem su zapadni dužnosnici javno raspravljali - nije primjenjiva na ono što Moskva naziva svojom posebnom vojnom operacijom u Ukrajini. 


EK izmijenila prijedlog za embargo na rusku naftu
Prema izvorima na koje se poziva Reuters, Europska komisija izmijenila je prijedlog za embargo na rusku naftu na način da će prijelazno razdoblje prije stupanja na snagu za Mađarsku, Slovačku i Češku biti produženo. Prema izmijenjenom prijedlogu, Mađarska i Slovačka će i dalje moći kupovati rusku naftu iz naftovoda do kraja 2024., dok bi Češka mogla nastaviti do lipnja 2024.

Ukrajinska vojska 6.svibnja slavi dan pješaštv
Ukrajinska vojska 6. svibnja slavi kao Dan pješaštva. Načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Serhij Šaptala na društvenim mrežama je objavio kako "ruske krvnike u Ukrajini ne treba poštedjeti"."Nećemo stati dok i posljednji okupator ne napusti našu zemlju", objavio je Šaptala.

 

 

Očekuje se nastavak evakuacije civila iz Azovstala
Novi konvoj UN-a očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi. Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je uključen u operaciju. Ukrajinski branitelji tvrde kako se i dalje vode borbe oko čeličane Azovstal jer Rusi ne poštuju dogovroeni prekid vatre.


Rusi srušili stotine bolnica i drugih objekata

"Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, rodilišta, klinika... nema lijekova za oboljele od raka. Gotovo uopće nema inzulina za dijabetičare. Nemoguće je obavljati operacije. Nema ni antibiotika", rekao je ukrajinski predsjednik volodimir Zelenski.


71.JE DAN RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU

07.svibnja 2022: Rat u Ukrajini ušao je u 71. dan. Ruska vojska najavila je otvaranje humanitarnih koridora za izvlačenje civila iz čeličane Azovstal u Mariupolju. U četvrtak, petak i subotu zaustavit će napade i povući vojnike u razdoblju od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu. Prema zadnjim informacijama, borbe su se preselile unutar područja čeličane nakon što su se ruski vojnici uspjeli probiti u prostor čeličane.

 • Brojni ukrajinski gradovi noć su proveli pod zračnom uzbunom.
 • Rusija je najavila da će zaustaviti vojno djelovanje i povući se kako bi se izvukli civili iz Azovstala u naredna tri dana.
 • AP je procijenio da je u bombardiranju Dramskog kazališta u Mariupolju ubijeno 600 civila.
 • Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je Zapad na hitnu dostavu oružja kako bi se imali čime boriti protiv Rusije.
 • Mađarska neće podržati prijedlog EU-a o zabrani uvoza ruske nafte u sljedećih šest mjeseci.

Tijekom noći evakuriano gotovo 500 ljudi

 
Tijekom noći iz Azovstala i Mariupolja je evakuirano gotovo 500 ljudi u zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog križa, a evakuaciju su izvela dva humanitarna konvoja, objavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao: "Nadam se da će kontinuirana koordinacija s Moskvom i Kijevom dozvoliti još više humanitarnih prekida vatre kako bi se civilima dozvolio siguran prolaz".


Ruski vojnici prodrli u čeličanu Azovstal, vodi se krvava bitka

Zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov Denis Prokopenko kazao je da unutar čeličane Azovstal u
Mariupolju vode "teške krvave bitke" protiv Rusa. On je u videoporuci rekao da su njegove trupe uložile "superherojske napore" da zadrže kontrolu nad mjestom, gdje je ostalo do 2000 vojnika i 200 civila.
Ako postoji pakao na zemlji, onda je to u Azovstalu", kazao je u četvrtak ujutro Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja. Prema njegovim riječima, u noći na četvrtak nastavljeni su intenzivni napadi, a obližnja stambena područja morala su se evakuirati sama i bez upozorenja, navodi CNN.
Bivši zapovjednik britanske vojske, general Lord Richard Dannatt, izjavio je da su u tijeku možda i posljednji dani borbe za Mariupolj. On je zaključio kako se čini se da je ruska vojska nastavila s izravnim napadom na čeličanu kako bi pokušala ugušiti preostali dio otpora, a sve da bi u ponedjeljak 9.svibnja , kada se obilježava Dan pobjede, mogli tvrditi da su zauzeli Mariupolj, navodi Sky News.


Rusija izvodi vježbe simulacije napada iz Kalinjingrada

Rusija je priopćila da njezine vojne snage izvode vježbe simulacije nuklearnog raketnog napada u enklavi Kalinjingrad, smještenoj između Poljske i Litve uz obalu Baltika, prenosi AFP.


Rusija pristala na trodnevni prekid vatre

Rusija je u srijedu navečer objavila da će njezine snage prekinuti vatru na čeličanu Azovastalj u Mariupolju i otvoriti humanitarni koridor tijekom tri dana od četvrtka radi evakuacije civila.

"Ruske oružane snage otvorit će humanitarni koridor od 8 do 18 sati po moskovskom vremenu 5., 6. i 7. svibnja iz metalurškog kompleksa Azovstalj radi evakuacije civila", objavilo je ministarstvo obrane. U tom razdoblju ruske snage prekinut će sve vojne aktivnosti i povući se na sigurnu udaljenost, navodi ministarstvo, a prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu kasno navečer da su tijekom dana 344 osobe evakuirane iz Mariupolja i okolnih područja u Zaporižju. Pozvao je na prekid vatre kako bi se evakuirali oni koji su ostali u Mariupolju. "Pregovaramo i nadamo se da ćemo nastaviti spašavati ljude iz Azovstala, iz Mariupolja. Još ima civila, žena, djece. Potreban nam je nastavak primirja kako bismo ih spasili", rekao je Zelenski.Glavni tajnik UN-a
 Antonio Guterres upozorio

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterre ustvrdio je da za globalnu sigurnost hrane nema ispravnog rješenja bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje te ruske i bjeloruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište. 

 

HIC.hr
foto: