HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija


hrvatski šah

Hrvatski šah, set
16.ožujka 2022.
SKRIVENA PRIJETNJA BiH
Ruski veleposlanik u BiH: Na primjeru Ukrajine smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati'

Igor Kalabuhov

Igor Kalabuhov


Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako Bosna i Hercegovina ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost
sukladno svojim interesima.

"Ako BiH odluči biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati", kazao je Kalabuhov za TV Federacije BiH (FTV) izričući tako jedva skrivenu prijetnju, piše RTL.hr.

Ustvrdio je ipak kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija "navodno priprema neki plan".


"Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju", kazao je ruski veleposlanik dodajući kako je članstvo u BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti.

Time je aludirao na odlučno odbijanje dužnosnika iz reda bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom da dopuste bilo kakav dalji korak koji bi vodio ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u.

Ruski je veleposlanik odbacio tvrdnje kako njegova zemlja uz Dodikovu pomoć koji snažno zagovara savezništvo s Moskvom destabilizira BiH opisavši to kao "laži i gluposti". Tvrdi kako njegova zemlja ne vodi rat nego je zapravo u nekoj vrsti mirovne misije jer Ukrajince "oslobađa od nacističke prijetnje".

"Nismo mi u ratu sa Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija", kazao je Kalabuhov. (RTL.hr)

Srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik susreo se u Sarajevu s ruskim veleposlanikom u toj zemlji Igorom Kalabuhovim, objavila je njegova stranka na društvenim mrežama. Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji i ekonomskoj suradnji, priopćeno je nakon sastanka, prenosi RTRS. Dodik je kazao kako entitet Republika Srpska "neće donositi odluke koje netko očekuje i to je definitivno jasno". Smatra i da je problem što u BiH nije sazvana sjednica predsjedništva o situaciji u Ukrajini (dnevnik.hr)

HIC.hr
foto:
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama