HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-EU
HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

18.veljače 2022.
U SJENI UKRAJINSKO-RUSKE NAPETOSTI
U München se održava sigurnosna konferemcija

sigurnosna konferencija u Munchenu


Sigurnosna konferencija u Münchenu počela je u petak uz prisutnost velikog broja zapadnih čelnika i u sjeni rasta tenzija na istoku Ukrajine.
 


Ovo je najvažnija konferencija u mojih 14 godina na njezinu čelu, rekao je prvi čovjek konferencije Wolfgang Ischinger o ovogodišnjem izdanju skupa koji se od 1963. održava u bavarskoj prijestolnici. 

- Kancelar Olaf Scholz prije nekoliko dana u Moskvi je rekao da je naša dužnost raditi na sprječavanju velikog rata. No dobro, počnimo onda raditi na tome, rekao je Nijemac na otvaranju foruma, u vrijeme dok se Kijev i proruski separatisti međusobno optužuju za eskalaciju napetosti nakon topničkih i minobacačkih napada na istoku Ukrajine. 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da svjetske geopolitičke podjele i dalje rastu, što paralizira Vijeće sigurnost i dopušta raznim akterima da djeluju nekažnjeno. 

Kazao je da ga zabrinjava mogućnost vojnog sukoba u Europi, u vrijeme gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici. 

- I dalje mislim da se to neće dogoditi, no ako se dogodi, to će biti katastrofa, rekao je Portugalac, dodavši da je vrijeme za ozbiljnu deeskalaciju i da nema alternative diplomaciji. 

U München, na skup koji se često naziva Davosom za obranu, stigao je veliki broj svjetskih čelnika - između ostalih ondje su američka potpredsjednica Kamala Harris, državni tajnik Antony Blinken, šef NATO-a Jens Stoltenberg, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković koji sudjeluje na panelu u nedjelju, a u Bavarskoj su već i ministar obrane Mario Banožić i vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Na panelima će sudjelovati i Bill Gates, demokratska čelnica američkog zastupničkog doma Nancy Pelosi, šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i čelnica bjeloruske opozicije Svjetlana Tihanovska

Prvi put u nekoliko godina u München nije stigao predstavnik Rusije, što je pokazatelj pogoršanja odnosa Zapada i Moskve. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sudjelovao je na skupu čak i na vrhuncu ukrajinske revolucije, uoči ruske aneksije Krima 2014. godine. 

- Glasnogovornica ruskog ministarstva Maria Zaharova smatra da je taj forum postao suviše naklonjen Zapadu, izgubivši svoju inkluzivnost i objektivnost, prenosi Reuters. 

Šefica njemačke diplomacije smatra kako je Rusija propustila priliku ne iskoristivši prednost tog skupa.

- Bilo bi jako važno susresti se s ruskim predstavnicima u Münchenu, posebno u trenutačnoj, ekstremno opasnoj situaciji, priopćila je Baerbock. 

Ruski mediji su pak uoči skupa podsjetili su na obraćanje Vladimira Putina iz 2007. u kojem je snažno kritizirao SAD, optuživši ga za stvaranje unilateralnog svijeta i potkopavanje globalne stabilnosti pod krinkom demokracije. 

Širenje NATO-a nema veze s modernizacijom Saveza niti sigurnošću Europe. Upravo suprotno, ono predstavlja ozbiljnu provokaciju koja potkopava međusobno povjerenje, prenosi ruska agencija TASS Putinov govor u Bavarskoj. HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama