HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija

hrvatski šah

Hrvatski šah, set


28.travnja 2022.
OKRENUO IM LEĐA
Srbi zbog izjave o Kosovu ljuti na Putina " Zar ovako braćo Rusi"

Putin u posjeti Beogradu
Putin i Vučić

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak izjavio da samoproglašene republike Donjeck i Luhansk imaju jednako pravo proglasiti neovisnost od Ukrajine kao što to ima i Kosovo. Rekao je to na sastanku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, diplomatom koji je ujedno član beogradske nevladine udruge Forum za međunarodne odnose.

"To što je Vladimir Putin citirao presudu Međunarodnog suda pravde o pitanju Kosova kako bi opravdao
to što je Moskva priznala neovisnost ukrajinskih separatističkih regija znači da zapravo prepoznaje Kosovo kao neovisnu državu", rekao je Srećko Đukić, bivši srpski ambasador u Bjelorusiji, za portal Euractiv.

"On zapravo priznaje neovisnost Kosova i sve što je Kosovo kasnije napravilo zajedno sa svojim simpatizerima. Treba dodati da se Moskva pozvala na kosovski presedan iz 2008. godine, kada su Južna Osetija i Abhazija proglasile neovisnost i kada ih je Moskva isto tako priznala. Moskva je, izgleda, napravila odlučujući korak i time što su priznali Kosovo zasigurno olakšavaju situaciju Zapadu", dodao je Đukić.Srpski mediji bjesne šokirani izjavom

S obzirom na to da se Putin i u prošlosti pozivao na kosovski primjer kako bi opravdao svoje političke poteze, ova izjava nije šokirala politički svijet. Međutim, srpski su mediji ostali zatečenima ovim stavom i nisu skrivali svoje nezadovoljstvo.

Dok Vučiću bliski Informer donosi naslov "Svjetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo", Blic pak donosi naslovnicu u kojoj se propituje odanost Srba Putinu: "Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo".

Telegraf je također oštro kritizirao ovaj stav ruskog predsjednika naslovnicom: "Zar ovako, braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas". Kurir je, osim oštrog nezadovoljstva, istaknuo da bi se Srbija trebala voditi isključivo "osobnim interesima". Tako su na naslovnici napisali: "Goli interes: Putin svojom interesom štiti interese u Donjecku i Luhansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu".

Kako će ovo utjecati na srpske stavove prema Rusiji, ali i prema potencijalnom pitanju pristupanja Europskoj uniji, tek ćemo vidjeti.

 

dnevnik.hr/ HIC.hr
foto:arhiv 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre