HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija


hrvatski šah

Hrvatski šah, set
01.ožujka 2022.
POVDOM RUSKE INVAZIJE NA UKRAJINU
Vučić za integritet Ukrajine ali se neće podržati uvođenju sankcija Rusiji

Aleksandar VučićSrbija se pridružuje svakom glasanju u pogledu kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali se neće pridružiti uvođenju sankcija Rusiji, a tako će biti bar dok možemo izdržati, izjavio je danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje o stajalištu Srbije na glasanju koje se očekuje na posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a o napadu Rusije na Ukrajinu, koju sazvalo Vijeće sigurnosti UN-a.

U svemu što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija će se pridružiti, a kada su u pitanju sankcije, neće se pridruživati, rekao je Vučić novinarima nakon obilježavanja početka gradnje dionice ceste Sremska Rača - Kuzmin, koja bi trebala biti dio autoceste Beograd - Sarajevo.

I tako će biti dok možemo izdržati, kazao je Vučić očito aludirajući na moguće pritiske da se njegova zemlja, kao kandidatkinja za članstvo u EU-u, prikloni sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, s kojom gaji tradicionalno prijateljstvo.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o podizanju stupnja pripravnosti HV-a, Vučić je, prema izvješću Tanjuga, rekao kako nema razloga za podizanje borbene spremnosti Vojske Srbije te da od toga ne želi raditi predstave.

- To je njihovo pravo. Neka rade svoj posao. Mi nemamo razlog podizati borbenu spremnost. Ne radimo to predstave radi, rekao je srbijanski predsjednik. 

U povodu Plenkovićeve ocjene da se u Zagrebu "s posebnom pozornošću" prate sva zbivanja u susjedstvu i na jugoistoku Europe, Vučić je rekao kako je, u kontekstu te zainteresiranosti, trebao pozvati hrvatskog premijera na današnje otvaranje radova na autocesti.

- Siguran sam da je radostan zbog toga. Imamo mnogo toga još, posebno sam siguran da će pratiti našu prugu od 200 kilometara na sat, oni nemaju ni prugu ni vlak za te brzine, naveo je Vučić.

On je ponovio ranije ocjene da hrvatski mediji vode hajku protiv njega i Srbije sa željom da se naškodi Srbiji.

- To nije fer i korektno, ali razumijem. Zašto bi oni bili na strani uspješne Srbije, upitao je Vučić.

Srbijanski predsjednik istaknuo je da se Srbija danas približava Hrvatskoj po broju autocesta nakon što je prije 12 godina "Hrvatska, inače jedna od najbolje autocestama umreženih zemalja, imala tri puta više kilometara autocesta" nego Srbija.

Vučić je naveo i da je Hrvatska, kada je on postao premijer, imala BDP od 43 milijarde eura, a Srbija 35 milijardi, dok je danas BDP Srbije na razini od 53 milijarde eura. 
Za sada iz Srbije nema službenog stava o ruskoj invaziji u Ukrajini


24.veljače 2022. : Nakon što je ranije danas održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost vezano za ukrajinsku krizu, u tijeku je sjednica Vlade Republike Srbije kojoj nazoči i predsjednik te države Aleksandar Vućić.

Prema najavama beogradskih medija, srbijanski državni vrh neće danas izlaziti u javnost sa stavovima o napadu Rusije na Ukrajinu. To bi se moglo dogoditi u petak za kada je predsjednik Vučić najavio obraćanje javnosti, presnosi Fena.ba

Na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost razmatrana je, prema priopćenju, "aktualna situacija i moguće sigurnosne i ekonomske refleksije" na Srbiju i regiju poslije odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o napadu na Ukrajinu, a novi sastanak zakazan je za petak u 16 sati.

Nakon nove sjednice javnosti bi se trebao obratiti Aleksandar Vučić.

U međuvremenu, vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i predsjednik srbijanskog parlamenta u tehničkom mandatu Ivica Dačić ocijenio je da se Srbija "ne smije pridružiti osudama, sankcijama Rusiji, ili bilo čemu" što bi ugrozilo njezine nacionalne ili državne interese.

Dačić, koji je i nekadašnji šef diplomacije, drži da situaciju treba sagledati i u kontekstu da zemlje koje danas od Srbije traže osudu Rusije "nisu bile korektne 1999. godine kada je izvršena vojna agresija" na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju i kada je "vojno zauzeto Kosovo". On je rekao da Srbija nije energetska sila "pa da sve ovisi" o tome kako će se izjasniti.

"Moramo gledati svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose s EU-om i s Rusijom i Kinom, jer nas nitko neće braniti ako nas oni (Rusija i Kina) prestanu braniti“, rekao je Dačić za RTS.

On je ocijenio da je kriza u Ukrajini posljedica toga što Zapad nije poštivao dogovor da se NATO ne širi na istok.

fena.ba/HIC.hr

foto:arhiv


 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama