HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

14.travnja 2022.
VELIKI GUBITAK ZA RUSIJU
Ukrajinci tvrde da su raketirali ruski ratni brod "Moskva", neki nagađaju da tone

ruski vojni brod  Moskva

U Crnom moru gori najveća ruska krstarica "Moskva" ključna za potporu kopnenim operacijama na jugu Ukrajine gdje se Rusi bore za preuzimanje luke Mariupolj. Najveći brod Crnomorske flote nalazi se oko 25 nautičkih milja od Zmijskog otoka, južno od Odese. Evakuirano je više od 500 mornara.

Rusija je u četvrtak objavila da je glavni brod njezine crnomorske flote teško oštećen i da je njegova posada evakuirana nakon eksplozije za koju je ukrajinski dužnosnik rekao da je posljedica ukrajinskog
raketnog pogotka.
Ukrajina tvrdi da su krstaricu Moskva raketirale njezine snage. Savjetnik ukrajinskog predsjednika 
Oleksij
Arestovič
 potvrdio je na Youtubeu ukrajinske udare na brod, ali nije otkrio njegov položaj.
Rusija negira navode Ukrajine

- Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je požar na raketnoj krstarici Moskvi prouzročio eksploziju streljiva, javila je novinska agencija Interfax.

Nije navedeno što je uzrokovalo požar, ali Maksim Marčenko, ukrajinski guverner regije crnomorske luke Odese, rekao je da je "Moskva" pogođena s dvije ukrajinske protubrodske krstareće rakete Neptun.

- Projektili Neptun koji čuvaju Crno more prouzročili su vrlo ozbiljnu štetu, napisao je u objavi na internetu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentarom, a Reuters nije mogao provjeriti tvrdnje dvije strane.

Moskva je drugi veliki ratni brod, predstavlja nacionalni posnos Rusije, za koji se zna da je pretrpio ozbiljna oštećenja od početka rata. Prošlog mjeseca Ukrajina je priopćila da je uništila brod za podršku
pri slijetanju, Orsk, u manjem Azovskom moru.

Ruska mornarica lansira krstareće rakete na Ukrajinu, a njezine aktivnosti u Crnom moru ključne su za potporu kopnenim operacijama na jugu zemlje, gdje se bori za preuzimanje pune kontrole nad lukom Mariupolj. Krstarica Moskva sudjelovala je u prvim danima invazije u napadu na Zmijski otok u Crnome moru, blizu rumunjske granice, u kojemu je zarobljeno 19 pripadnika ukrajinske ratne mornarice koji su poslije razmijenjeni za ruske zarobljenike.

„Moskva“ je bila ponos ruske flote, naoružana sa 16 protubrodskih krstarećih projektila Vulkan s dometom od najmanje 700 km.Na brodu se nalazi isti broj nadzvučnih raketa P-1000 "Vulkan", efektivnog dometa i do 1000 km. Ruske novinske agencije objavile su da je Moskva, sagrađena 1983.
Brod je 2015. godine   bio stacioniran i uz obalu Sirije kao sredstvo odvraćanja od zrakoplova koji su intervenirali u sukobu u to vrijeme.

Rusija je priopćila da se 1026 vojnika ukrajinske 36. pomorske brigade, uključujući 162 časnika, predalo u Mariupolju i da je grad u potpunosti pod njezinom kontrolom. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da nema informacija o predaji.

 

 

Zanimljivi detalji iz prošlosti ruske krstarice "Moskav" objavila je Slobodna Dalmacija

HIC.hr
foto:Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre