HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/zastave-stalci-koplja-amblemi-stalci-i-koplja-129


24.svibnja 2022.
NOGOMET
DORH zatražio istražni zatvor za 44 uhićena hajdukovih navijača zbog okršaja s policijom

sukob Hajdukovih navijaća i policije


Epilog najvećeg okršaja navijača i policije u našoj zemlji: 14 ozlijeđenih navijača, od kojih četvero vatrenim oružjem, 20-ak ozlijeđenih policajaca te 44 uhićenih. Suci istrage velikogoričkog Županijskog
suda dosad su za deset uhićenih odredili istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela a državno odvjetništvo za sve njih traži istražni zatvor. Na ovome slučaju rade tri sutkinje.

U ponedjeljak je cijeli dan policija u sjedište suda u Velikoj Gorici dovozila privedene navijače. Među 44-ero uhićenih, jedan je maloljetnik i 11 mlađih punoljetnika. Dio njih već zna da će sljedećih mjesec dana provesti u Remetincu.

- Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a cijeneći okolnosti pod kojim je kazneno djelo počinjeno, dakle u mnoštvu gdje je dovedeno u opasnost život i tijelo većeg broja ljudi, navela je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Kallay Blažeković.

Većina navijača ima branitelje, a mnogi su odlučili zanijekati krivnju i brane se šutnjom.

- Istraga je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, znači zasad protiv 10, sad ćemo vidjeti dalje. Osobno smatram da je došlo do pogrešne odluke, mi ćemo se žaliti, vidjet ćemo što će reći vanraspravno vijeće, izjavio je odvjetnik Toni Ivandić.

Sinoć su se oglasili i klubovi - Dinamo i Hajduk, koji osuđuju svaki oblik nasilja. Javila se i Torcida - za sve optužuje Dinamo i policiju. Tvrdi - oni su spriječili navijače da dođu na utakmicu, a poslije su ih satima držali na žezi gladne i žedne. 

Zašto je došlo do sukoba između hajdukovih navijača i policije ?


23.svibnja 2022: Četvero upucanih, dvadeset ozlijeđenih policajaca, petnaest ozlijeđenih navijača, 43 uhićenih. Epilog je to najvećeg okršaja policije i navijača nakon rezultatski nebitnog derbija Dinama i Hajduka u nedjelju u Zagrebu.


Podsjetimo, masovna tučnjava navijača i policije dogodila se u suboru21.svibnja navečer kod odmorišta Desinec na autocesti Zagreb - Split.Prema policijskom izvješću, nakon utakmice Dinama i Hajduka na Maksimiru, praćena kolona autobusa, kombija i automobila s oko 1600 navijača samoinicijativno se zaustavila na autocesti i blokirala promet prema Karlovcu. Kako je izvijestila policija, više stotina navijača krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca, među ostalim, i bakljama, nakon čega je policija reagirala kako bi spasila živote policajaca, zaposlenika benzinske postaje, ali i napadača. Policija je upotrijebila i vatreno oružje i pucla u zrak.


Privedeno više osoba

U nedjelju su u Velikoj Gorici na ispitivanje privedeni navijači Hajduka koji su sudjelovali u velikim neredima na odmorištu Desinec na autocesti Zagreb - Split. Ukupno su zbog nereda uhićene 43 osobe, a ozlijeđeno je njih 35.

Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić na izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave zagrebačke. Tri policijska službenika su pucala - dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hitca, drugi osam hitaca, a treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da su tako ozlijeđena dvojica navijača, izvijestili su iz policije. Jedan ima teže ozljede - propucavanje potkoljenice, a drugi je samo okrznut.

Policija je objavila snimak sukobaZašto je sve počelo, je li policija opravdano koristila oružje? Ima li opravdanja za napad na službenu osobu? 


Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako se na odmorištu Desinec u subotu navečer dogodio tragičan, loš i nepotreban događaj u kojem se dogodilo štošta lošega.

- Treba raditi na tome da se takav događaj ne ponovi nikada i svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti. U budućnosti treba ispraviti ono što nije valjalo, poručio je.

Naglasio je kako o napadu na službene osobe rasprava uopće nije potrebna.

- Nema opravdanja i nema razloga za napad na službenu osobu i tu nema nikakvog ali ni zareza. Morano se postaviti jasno tako i poslati jasnu poruku, dodao je.

Milina: Policajci su bili prisiljeni reagirati

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako se napad na službene osobe nikako ne može opravdati.

Policija uvijek ulaže velike napore sa svim dionicima javnog okupljanja, posebice kada je riječ o nogometu i visoko rizičnim utakmicama. A derbiji su uvijek visoko rizične utakmice od samostalnosti Republike Hrvatske.

Ovaj subotnji derbi nije odlučivao o ničemu što se tiče rezultata.

- Policija je predvidjela da bi moglo doći do određenih protupravnih ponašanja i zaista smo ovoj utakmici pristupili ozbiljno. Poduzeli smo mjere i planirali sve što je potrebno. Angažirali smo dovoljan broj snaga, rukovodeća razina je bila čak vi veća nego u nekim derbijima u ovoj sezoni, dodao je.

Milina je kazao kako je došlo do napada na policijske službenika i da ovakve situacije nikome ne donose dobro. Glavni ravnatelj policije kako nitko nije očekivao ovakvu razinu napada, pa ni policijski službenici.

Policajci su bili prisiljeni reagirati, pa čak su morali upotrijebiti vatreno oružje, jer su i oni samo bili ugroženi. 

Antolić: Nitko nikomu ništa nije zabranio

Član Uprave Dinama Krešimir Antolić rekao je da je događaj koji se dogodio jako loš, stoga cijelo društvo, a posebice oni koji su uključeni u nogomet, trebaju biti sretni da nije došlo do smrtnih posljedica.

Antolić je demantirao neistine koje su se jučer pojavile u medijskom prostoru i pokušaj relativiziranja onoga što se kasnije dogodilo na autocesti.

- Nitko nikomu ništa nije zabranio. Mi smo jednostavno četiri dana prije utakmice Hajduku dostavili upute kako navijači toga kluba trebaju unijeti transparente i svoje navijačke rekvizite na jug stadiona u Maksimiru. To je nešto što je uobičajeno, kazao je.

Dinamovi navijači su isto dobivali takve upute kada su išli na gostovanja na europske utakmice.

- To što navijačka skupina Torcida to nije ispoštivala, to nije pitanje, niti problem Dinama. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo i žao mi je da se to dovodi u koloraciju s najnormalnijim postupanjem Dinama kao organizatora, poručio je član Uprave Dinama. 


Gabelić: Subotnji događaj nema opravdanja, ali je on plod revolta navijača

Sportski novinar 24 sata Tomislav Gabelić kazao je kako se subotnji događaj najtužniji dan u hrvatskom sportu i nogometu. Četiri mlada života na neki način su obilježila utakmicu Dinama i Hajduka.

Napad na službene osobe treba osuditi u startu i to treba osuditi cijelo društvo. Naglasio je kako treba naći uzrok problema.

Gabelić je istaknuo kako je za subotnji događaj nema opravdanja, ali je on plod revolta navijača i zbog toga svi skupa trebamo reagirati drugačije.

- Mediji ne smiju podgrijavati vatru, klubovi trebaju donijeti norme ponašanja za sve, dodao je.

Sportski novinar 24 sata rekao je kako bi volio vidjeti priopćenja vodećih ljudi u Hrvatskoj, posebice predsjednika Vlade i predsjednika Republike.Završen očevid

Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima, proveo očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, povodom napada navijača HNK Hajduk na djelatnike MUP-a.HRT.hr/HIC.hr
foto:MUP

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre