HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 


20. siječnja 2022.
PRIPREMA LI SE RUSIJA ZA NAPAD NA UKRAJINU
Na ukrajinskoj granici raspoređeno 127 000 Rusa spremnih za rat

ruski tenkovi na ukrajinskoj granici


Ukrajinci su situaciju nazvali "teškom" te vjeruju da Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO". Ukrajina je upozorila da je Rusija "gotovo dovršila" jačanje svojih snaga koje bi se mogle upotrijebiti za ofenzivu na tu zemlju čime se pojačava strah da bi Moskva mogla pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, piše CNN.

Prema posljednjoj obavještajnoj procjeni ukrajinskog ministarstva obrane, Rusija je do sada rasporedila više od 127.000 vojnika u regiji. - Puna snaga ruske kopnene vojske u ukrajinskom smjeru je preko 106.000 ljudi. Zajedno s pomorskom i zračnom komponentom, ukupan broj osoblja je preko 127.000 vojnika - navodi se u procjeni. Ukrajinci su situaciju nazvali "teškom" te vjeruju da Rusija "pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO".

Ruske akcije su također "usmjerene na ograničavanje sposobnosti Sjedinjenih Država", stoji u ocjeni, "kako bi osigurale sigurnost na europskom kontinentu". Ova procjena dolazi nakon što tri runde diplomatskih razgovora između Rusije i Zapada s ciljem deeskalacije krize prošlog tjedna nisu donijela rješenje.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman rekla je prošle srijede da nije jasno namjerava li Moskva iskoristiti pregovore kao izgovor za tvrdnju da diplomacija ne može funkcionirati. Ukrajinska vojna obavještajna služba priopćila je kako je Rusija "trajno" rasporedila vojnike iz svojih središnjih i istočnih regija na svoju zapadnu granicu. Krajem prosinca i u siječnju Rusija je premještala "zalihe streljiva, terenske bolnice i sigurnosne službe" na granicu, navodi se, što prema Ukrajini "potvrđuje pripremu za ofenzivne operacije". (vecernji.hr)Američki predsjednik Joe Biden


Američki predsjednik Joe Biden izjavio je na press konferenciji u Bijeloj kući povodom prvih godinu dana na predsjedničkoj funkciji da je to bila godina izazova i napretka, ukazujući da će ukoliko Rusija krene na Ukrajinu to imati razorne posljedice.

On je rekao da će Moskva, ako, kako je naveo, “izvrši invaziju na Ukrajinu”, snositi odgovornost, prenosi AP.

“Pretpostavljam da će Putin krenuti ka Ukrajini”, kazao je američki predsjednik, dodajući da bi totalna invazija na tu zemlju, međutim, izazvala odgovor koji bi skupo koštao Rusiju i njenu ekonomiju.

Biden je naveo da vjeruje da Rusija priprema akciju u Ukrajini, iako smatra da Putin još nije donio konačnu odluku.

Američki lider je sugerirao da će ograničiti pristup Rusije međunarodnom bankarskom sustavu ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu.

Govoreći o pandemiji, on je kazao da je svjestan da su Amerikanci frustrirani zbog čitave situacije i njenih posljedica po ekonomiju.

“Nakon gotovo dvije godine fizičkih, emotivnih i psiholoških posljedica ove pandemije, to je za mnoge od nas bilo suviše da se podnese”, kazao je Biden, prenosi AP.

“Neki ljudi mogu nazvati ono što se sada događa ‘novom normalnošću’, ali ja to zovem poslom koji još uvijek nije završen. Stvari će postati bolje”, naglasio je američki predsjednik.

Biden je istaknuo da će SAD istrajati s naporima vezanim za cjepljenje protiv virusa korona, pošto se pokazalo da ta praksa djeluje, prenio je Reuters.

Biden je dodao da se SAD neće više vraćati zaključavanjima i zatvaranju škola, kao i da novi, omikron soj nije uzrok za paniku./HMS/ 

 

Plenković: Situacija s Ukrajinom je zabrinjavajuča


Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru komentirao situaciju u Ukrajini. Rekao je da je izrazito zabrinjavajuća i da je trenutno najnapetija od 2014. do danas”. Poručio kako Hrvatska i EU žele da ne bude eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine te da će “zajednički, čvrsto i jasno učiniti sve da se odvrati bilo kakva nestabilnost”.(HRT)


Kanada uputila vojni kontigent specijalaca u Ukrajinu;Putin polako povlači svoje diplomate i njihove obitelji iz UkrajineHIC.hr
foto:Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre