HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


03.siječnja 2022.
PRVI PODACI E-VIZITORA i HNB-a
U 2021. godini Hrvatsku posjetilo gotovo 14 milijuna turista, prema ostvarenim prihodima Hrvatska je imala najbolje turističko ljeto

Nikolina Brnjac
ministrica turizma Nikolina Brnjac

U Hrvatskoj je tijekom 2021. godine ostvareno 13,8 milijuna dolazaka i 84,1 milijuna noćenja , što je nešto više od 6 nočenja po osobi, 77 posto je više dolazaka i 55 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2020. Pritom su strani turisti ostvarili 71,9 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 12,3 milijuna noćenja.

Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u 2021. godini ostvareno je 67 posto dolazaka i 77 posto noćenja iz 2019. godine.

 
Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (23,5 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (15,5 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (15,3 milijuna). Zatim slijede Zadarska (12,7 milijuna noćenja), Šibensko-kninska (5,9 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (5,4 milijuna). Destinacije koje su privukle najviše posjetitelja su Zagreb (638.000 dolazaka), Rovinj (549.000), Dubrovnik (543.000), Split (529.000) i Poreč (431.000 dolazaka). Gledano prema tržištima, u 2021. godini najviše su dolazaka ostvarili Nijemci (2,9 milijuna, rast od 84 posto u odnosu na 2020.), domaći turisti (2,3 milijuna, rast od 41 posto u odnosu na 2020.), Slovenci (1,2 milijuna, rast od 18 posto u odnosu na 2020.), Austrijanci (1,1 milijun, rast od 180 posto u odnosu na 2020.), Poljaci (1 milijun, rast od 50 posto u odnosu na 2020.) i Češi (775.000, rast od 50 posto u odnosu na 2020.). Također, u odnosu na 2020. godinu došlo je i 78 posto više Talijana, 100 posto više Mađara, 168 posto više Francuza te čak 324 posto više Nizozemaca. Dodajmo kako su, u usporedbi s 2019. godinom, Poljaci ostvarili 8 posto više noćenja, Nijemci su izjednačili noćenja iz rekordne 2019., Česi su ostvarili 97 posto noćenja, dok su Slovenci i Austrijanci ostvarili oko 82 posto noćenja iz 2019. godine.
 
„Čestitam svim turističkim dionicima na odlično odrađenoj turističkoj godini. Hrvatska je tijekom 2021. godine izgradila imidž sigurne i odgovorne destinacije, što su prepoznali naši turisti. Uz važnost sigurnosti, suvremeni turisti, posebno u ovo pandemijsko doba, sve više prepoznaju važnost održivosti destinacije, koja im postaje dodatni motiv za putovanje. Kako bismo dodatno istaknuli novi strateški smjer hrvatskog turizma, Ministarstvo pokreće sveobuhvatni web portal za održivi turizam na hrvatskom i engleskom jeziku, na kojem će biti dostupne informacije o važnijim dokumentima, izvorima financiranja, projektima, održivim praksama i eko-certificiranju, kao i o edukacijama, seminarima, konferencijama i događanjima te akcijama dionika u području održivog turizma. Na platformi ćemo imati i javno dostupan prikaz Indikatora održivog turizma“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je u okviru tog projekta kreirana i oznaka održivosti hrvatskog turizma, Hrvatska prirodno tvoja, odnosno Croatia naturally yours, koja će biti prepoznatljiva turistima, kao i dionicima u sektoru.
 
Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (32,1 milijuna), kampovima (17,4 milijuna) i hotelima (15,7 milijuna). U nautici, odnosno charter segmentu nautike, ostvareno je 3,1 milijuna noćenja. U odnosu na 2020. godinu, najveći rast prometa ostvaren je u hotelima (+124 posto), kampovima (+92 posto), nautici (+87 posto) te objektima u domaćinstvu (+45 posto).
 
„Iza nas je već druga pandemijska godina u kojoj je Hrvatska, usprkos svim izazovima, ostvarila najbolji turistički rezultat na Mediteranu. Posljedica je to predanog i kvalitetnog rada svih turističkih djelatnika koji su svojim zajedništvom, brzim reakcijama i koordiniranim djelovanjem našoj zemlji osigurali status kvalitetne, sigurne i dobro pripremljene destinacije. U ovu godinu ulazimo s velikim optimizmom, ali i planovima koji uključuju realizaciju 90 posto prometa iz rekordne 2019. godine te daljnje pozicioniranje naše zemlje kao održive i sigurne destinacije. Navedeno planiramo realizirati kroz provedbu ciljanih i inovativnih marketinških te informativnih kampanji, a koje će se provoditi tijekom cijele godine uzimajući se u obzir epidemiološka situacija na svakom pojedinom tržištu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, naglasivši kako dobre trendove turističkog prometa potvrđuju i financijski pokazatelji, odnosno prihodi od turizma.Prema podacoima HNB-a mjereno ostvarenim prihodima Hrvatska je imala najbolje turističko ljetoPrema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2021. godine prihodi od stranih turista iznosili su 8 milijardi i 268 milijuna eura što predstavlja rast od 90 posto prihoda ostvarenih tijekom istog razdoblja 2020. godine, odnosno prihodovano je 3 milijarde i 929 milijuna eura više. U odnosu na prvih devet mjeseci 2019. ostvareno je 88 posto prihoda ostvarenih u toj godini.

U trećem tromjesečju, odnosno tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2021. godine, prihodi od stranih turista iznosili su 6 milijardi i 775 milijuna eura, što predstavlja rast od 100 posto prihoda ostvarenih tijekom istog razdoblja 2020. godine, odnosno prihodovano je 3 milijarde i 386 milijuna eura više.


U odnosu na treće tromjesečje 2019. godine, ostvaren je rast prihoda od 2 posto, odnosno prihodovano je 148 milijuna eura više negoli tada (u trećem tromjesečju 2019. godine prihodovano je 6 milijardi i 627 milijuna eura).

 
„Čestitam svim turističkim djelatnicima i cijelom sektoru na odlično odrađenoj turističkoj godini. Ne samo što smo u ovoj turističkoj godini po prihodima blizu 2019. godini, već su i tijekom ljetnih mjeseci ostvareni dosad najbolji rezultati. Naime, s gotovo 6,8 milijardi eura prihoda od stranih turista, ovo ljeto dosad je najuspješnije turističko ljeto u Hrvatskoj i na to možemo svi biti ponosni. Međutim, pred nama je još jedna izazovna godina u kojoj će cijepljenje imati jako veliku ulogu i zato ne smijemo u tom segmentu zaostajati za ostalim mediteranskim zemljama. Hrvatska je tijekom 2021. godine izgradila imidž sigurne destinacije i na tome moramo nastaviti raditi. Vjerujem kako ćemo u turističkom sektoru opet imati odgovornog partnera kao i 2021. godine kada su baš turistički djelatnici bili predvodnici u cijepljenju. Strateški ćemo se fokusirati na održivost u svim segmentima našeg razvoja, želimo jačati našu prepoznatljivost po kvalitetnoj i raznolikoj cjelogodišnjoj ponudi, čime možemo osigurati dugoročan uspjeh hrvatskog turizma“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
(mint.gov.hr)

Turistički rezultati sve bliže rekordnoj 2021.


07.prosinca 2021.
Vodeće hotelske grupacije poslovnim se rezultatima ozbiljno približavaju onima iz rekordne 2019. Ohrabruje i broj fiskaliziranih računa u tom sektoru u prvih 11 mjeseci, vrijednih gotovo 9 milijardi kuna. To je čak 124 posto više nego lani i skromnih 0,3 posto više od rekordne 2019., istaknuto je na 23. Kongresu hotelijera kojima su najveći izazov usporene investicije i nedostatak radnika.


Nedostaje radne snage

Hotelijeri su s dvostruko više gostiju nego lani itekako zadovoljni. Turistički smo pobjednici na Mediteranu, kažu, no izazova ima.
- Ta situacija sa radnom snagom prouzroči će rast troškova. Mi smo radili procijenu za sljedeću godinu, nama će se negdje oko 30 milijuna dodatnog troška dogoditi u odnosu na 2019., rekao je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

 

- Moram priznati da idemo ozbiljno prema tržištima radne snage van Hrvatske jer se bez toga više ne može, rekao je Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadrana.


Turističke su kompanije, upravo zbog nedostatka radnika, propustile zaraditi oko 750 milijuna kuna.

- Treba nam puno fleksibilniji sustav zapošljavanja, čekati na radnu dozvolu dva tri mjeseca nije primjereno ovim vremenima, kaže Veljko Ostojić, predsjednik UPUHH-a i direktor HUT-a.

- Što se tiče kvalificirane radne snage, velik naglasak želimo staviti na domaći bazen radne snage. Ukinuli smo kvotni sustav i sada se puno lakše može dovesti radna snaga u Hrvatsku, tvrdi Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Zabrinjava zastoja investicija


Uz inflaciju te rast cijena energenata i hrane hotelijere zabrinjava i zastoj investicija.  

- Na svima vama je da pripremite dobre projekte, da budu u skladu s uvjetima zelenog i digitalnog da bi mogli ići u smjeru kvalitetnog, odgovornog i i održivog turizma, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Naša vodeća turistička kompanija nemalo ulaže u vrijedan ekološki projekt na Hvaru.

- Valamar je najavio pola milijarde ulaganja tu ćemo realizirat naš novi proizvod Places by Valamar za mlade i razvijamo projekt održivog eko ljetovališta koje će udovoljiti zahtjevima odgovornog poslovanja, kazao je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviera.


Prije pandemije u turizam se na godinu ulagalo oko milijardu eura i bilo bi dobro da takvim tempom i nastavimo.


Advent u Rovinju

U Rovinju, gradu koji je ovogodišnji šampion turizma, upaljene su božićne lampice. U blagdanskom ugođaju tako će do siječnja uživati i domaći i strani gosti.

- Najave za nadolazeće blagdane su zasad jako dobre, iako za sad nema previše stranih gostiju ovdje, na ulicama su većinom domaći. Lampice su se upalile tek danas, a 15. prosinca kreću s radom adventske kućice, pa se nadaju da će to privući goste, izvijestila je novinarka Ivana Nežić za Dnevnik HTV-a.

- Za božićne i novogodišnje praznike očekujemo između 3,5 i 4 tisuće gostiju, bit ćemo na nivou rekordne 2019. godine, možda nešto manje. Bit će otvorena četiri najveća hotela, ali bit će otvoreni i manji hoteli, i manji privatni obiteljski smještaji, tako da očekujemo stvarno dobre rezultate, najavila je Iva Damuggia, Turistička zajednica Rovinja.

- Pripremili smo prigodni program koji će trajati od 15. prosinca sve do 9. siječnja, bit će postavljene adventske kućice uzduž rovinjske rive i na glavnom gradskom trgu, imat ćemo i program za djecu u kazalištu Antonio Gandusio, bit će tu i sportskih događanja, tako da će biti ponešto za svakoga. Gosti i domaći moći će kušati gastronomske delicije na adventskim kućicama, a sve će biti popraćeno uz nastupe rovinjskih glazbenika, svaki dan imat ćemo prigodni program, tako da pozivamo sve da dođu u Rovinj za blagdane, dodala je Damuggia. (HRT/HIC.hr ; foto:arhiv)

 

RANIJE OBJAVLJENO


kolovoz 2021:
U Hrvatskoj je u kolovozu 2021. godine ostvareno 4,3 milijuna dolazaka i 30,7 milijuna noćenja, odnosno 59 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 26,7 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 4 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u kolovozu ove godine ostvareno je 86 posto dolazaka i 93 posto noćenja ostvarenih u kolovozu 2019. godine.

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 10,7 milijuna dolazaka i 67,9 milijuna noćenja, odnosno 56 posto više dolazaka i 43 posto više noćenja nego u prvih osam mjeseci 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (15,9 milijuna), zatim slijede domaći turisti (10,1 milijun), gosti iz Slovenije (7,9 milijuna), Poljske (5,8 milijuna) i Austrije (4,9 milijuna). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (18,9 milijuna), Primorsko-goranskoj (12,6 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (12,4 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 2,7 milijuna noćenja te Vir i Poreč s 2 milijuna noćenja.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (8,6 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (5,8 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (5,7 milijuna). Zatim slijede Zadarska (4,8 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (2,3 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (1,9 milijuna). Destinacije koje su privukle najviše posjetitelja su Dubrovnik (164.000 dolazaka), Split (160.000), Rovinj (149.000), Medulin (125.000) i Poreč (125.000 dolazaka). Gledano prema tržištima, u kolovozu je najviše turista došlo iz Njemačke (1,1 milijun), Poljske (338.000), Austrije (317.000), Češke (250.000), Slovenije (239.000) i Italije (205.000). Od navedenih tržišta s najviše dolazaka u kolovozu, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, u Hrvatsku je tijekom prethodnog mjeseca došlo 83 posto više gostiju iz Njemačke, 7 posto više gostiju iz Poljske, 182 posto više gostiju iz Austrije, 30 posto više gostiju iz Češke, 100 posto više gostiju iz Italije, dok su gosti iz Slovenije ostvarili slične rezultate turističkog prometa kao i u prošlogodišnjem kolovozu.

'S rezultatima u prvih osam mjeseci možemo biti zadovoljni i ovim putem se zahvaljujem svima na trudu, radu, prilagodljivosti i odgovornosti. Turistička godina se nastavlja, a o tome najbolje svjedoči činjenica da u ovom trenutku u Hrvatskoj boravi još oko 680.000 turista što je na razini broja turista koje smo imali u ovo vrijeme 2019. godine. To je odlična najava za rujan u kojem želimo nastaviti u istom ritmu kako bismo dodatno potaknuli gospodarski razvoj i osigurali turizmu još bolju startnu poziciju tijekom sljedeće godine. Posebno me veseli činjenica što prije svega ostvarujemo odlične financijske rezultate. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima tijekom prethodnog mjeseca bila je za 21 posto veća nego u kolovozu 2019., dok je na razini godine njihova vrijednost iznosila gotovo 18 milijardi kuna što je oko 84 posto vrijednosti iz prvih osam mjeseci 2019. godine. Vjerujem da će to biti svima poticaj da nastavimo stavljati naglasak na kvalitetu za kojom postoji značajna potražnja te održivo poslovanje koje je temelj razvoja turizma', istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, od čega su najveći rast u odnosu na proteklu godinu ostvarili kampovi (93 posto više) i hoteli (86 posto više noćenja) nakon čega slijedi privatni smještaj i čarter s rastom od oko 35 posto u noćenjima. U odnosu na kolovoz 2019. godine, najbolji rezultati ostvareni su u kampovima i čarteru koji su ostvarili 2 posto više noćenja (kampovi) nego u kolovozu 2019., odnosno 1 posto više noćenja (nautika – čarter).

„Iza nas je glavni dio ljetne sezone u kojem je cjelokupni hrvatski turistički sektor odradio izvrstan posao. Pred nama su tjedni u kojima, prema najavama naših najvažnijih partnera i turoperatora, možemo očekivati vrlo dobar turistički promet.

Za posezonu smo pripremili nekoliko promotivnih aktivnosti kako bi našoj zemlji osigurali daljnju vidljivost na turističkom tržištu kao kvalitetne, raznolike i prije svega sigurne destinacije u kojoj se poštuju propisane epidemiološke mjere“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako će dio aktivnosti poput „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“ biti usmjereni prema Hrvatskoj kako bi čim veći broj domaćih gostiju motivirali na putovanje i istraživanje naše zemlje. (jutarnji.hr)18.kolovoza 2021: Turistička sezona ide u dobrom smjeru, pokazatelji za sada bolji nego protekle godine. Izrazito je dobar booking i za mjesec kolovoz. No, moramo biti svjesni toga da će ostatak turističke sezone uvelike ovisiti hoćemo li uspjeti zadržati dobru epidemiološku sliku.

Prema podacima iz sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od početka godine do danas ostvareno 55,3 milijuna noćenja, čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine, kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini, 46,6 milijuna ostvarili su strani turisti, a 8,7 milijuna domaći. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego lani.

S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina prije svega je pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

U 2021. ostvareno je dosad 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. U usporedbi s istim razdobljem 2019., ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja. U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista. Od stranih turista najviše je Nijemaca (297.000), Poljaka (81.000), Slovenaca (74.000) i Talijana (61.000). Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj (283.000), Primorskoj-goranskoj (187.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (184.000).

Danas smo na 55 milijuna noćenja, što se tiče dolazaka 9 milijuna, kad pogledamo prošlu godinu to je 1,2 milijuna dolazaka više. Kad uspoređujemo s 2019. godinom mi smo na 60 posto dolazaka i negdje više od 70 posto noćenja. Ono što nas izrazito veseli je vrijednost fiskaliziranih računa koja pokazuje da se u turističkom sektoru, pogotovo što se tiče smještaja više kategorije, puno više troši. Vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na 2019. je oko 70 posto. Kad pogledamo srpnj i kolovoz puno bolji rezultati, nadmašuju čak 2019. Izuzetno nam je važno bilo poslati poruku da sektor ostane stabilan, što smo ostvarili kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac uoči užeg kabineta.

- Ono što nas veseli izrazito su dobre najave za nastavak turističke sezone. Još jednom apeliram na sve, Zagreb je u narančastom, da pazimo na epidemiološku situaciju. Što se tiče bukinga, dobar je i za rujan i za listopad. Hrvatska je i dalje najsigurnija na Mediteranu s 14-dnevnom incidencijom 60. Italija na preko 130, Španjolska, Grčka, Francuska, znamo svi kakve su brojke. Moramo nastaviti u tom smjeru i ako i dalje budemo imali dobre brojeve, mislim da možemo imati dobru posezonu, rekla je Brnjac.PRVI KOLOVOŠKI VIKEND

Ministarstva turizma i sporta izvijestilo je 8.kolovoza da u Hrvatskoj trenutno boravi 1.055.000 turista, od kojih je 886.000 stranih i 169.000 domaćih turista.
U kolovozu u prvih sedam dana ostvareno je 981.000 dolazaka i 7,4 milijuna noćenja, odnosno 78 posto dolazaka i 91 posto noćenja ostvarenih u prvom tjednu kolovoza 2019. godine.

Od stranih turista najbrojniji su Nijemci, kojih je u Hrvatskoj trenutno 257.000, Slovenci (125.000), Poljaci (81.000) i Austrijanci (68.000).
Najviše turista trenutno boravi u Istri (271.000), Primorsko-goranskoj (180.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (170.000). Od početka godine ostvareno je 7,4 milijuna dolazaka i 44,5 milijuna noćenja, odnosno 58 posto dolazaka i 68 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019., priopćeno je.


Ostvarnei promet na cestama

Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 875 500 vozila i naplaćena cestarina od 49,03 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, priopćili su u ponedjeljak iz HAC-a. To je u odnosu na isti vikend prošle godine, kada je zabilježen promet od 666.949 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 35,8 milijuna kuna bez PDV-a, porast broja vozila za 31 posto, a iznosa naplaćene cestarine za 37 posto u odnosu na taj vikend lani.

Iz HAC-a iznose i usporedbu s istim vikendom rekordne turističke 2019. godine, kada je autocestama u nadležnosti HAC-a  prometovalo 892.959 vozila, a ukupno naplaćena cestarina u iznosu od 51 milijun kuna bez PDV-a.

Tako je u proteklom vikendu promet vozila u usporedi s istim vikendom 2019. godine promet vozila bio za dva posto manji, a iznos naplaćene cestarine za četiri posto manji. 

Iz HAC-a ističu kako je na podatke ovog vikenda utjecao i blagdan jer je najveći dio domaćih turista prema turističkim destinacijama otputovao već u srijedu popodne odnosno četvrtak.

"Međutim u kontekstu turističke sezone važan je podatak da promet na autocesti A1 i dalje bilježi porast te je ovaj vikend u odnosu na isti vikend 2019. promet na autocesti A1 veći za 1,41 posto", navode iz HAC-a.ZBIRNI PODACI ZA SRPANJ 2021.

U Hrvatskoj je u srpnju 2021. godine ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 21,6 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u srpnju ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine. 

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (6,7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,7 milijuna) i  Primorsko-goranskoj županiji (4,7 milijuna). Zatim slijede Zadarska (4,3 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (1,9 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (1,5 milijuna). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja u srpnju ostvareno u Rovinju (909.000 tisuća), Viru (856.000) i Poreču (734.000). Gledano prema tržištima, u srpnju najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (4,4 milijuna), Slovenije (3,7 milijuna), Poljske (2,4 milijuna), Češke (2 milijuna) i Austrije (1,9 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima. 


ČETVRTI SRPANJSKI VIKEND

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je da u Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista i u dosadašnjem dijelu sezone Hrvatska je prepoznata kao najsigurnija destinacija na Mediteranu te je apelirala na nastavak odgovornog ponašanja, kako bi to i ostala. 

"Danas imamo više od milijun turista, ali to nas obvezuje da budemo odgovorni, jer su turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju", istaknula je Brnjac nakon sjednice vlade, dodavši da je potrebno nastaviti se odgovorno ponašati i pridržavati se svih epidemioloških mjera. "To nam je siguran način da imamo i sigurnu turističku sezonu do kraja", poručila je. 

Iznoseći turističke brojke u dosadašnjem dijelu godine, navela je da smo sada na oko 6 000 0000 milijuna dolazaka i oko 34 000 000 noćenja. To je u usporedbi s istim razdobljem rekordne, 2019. godine u noćenjima na oko 60-ak posto, a što se tiče usporedbe ovogodišnjeg i srpnja te godine, mi smo na 81 posto, navela je. "Brojke su dobre. Hrvatska je prepoznata prema svim relevantnim institucijama kao najsigurnija destinacija na Mediteranu, apeliram na sve da takvi ostanemo i dalje", istaknula je ministrica. (HINA)
Daleko najviše gostiju, više od 270 000, je u Istri. Istarska županija ima najbolju epidemiološku sliku od naših jadranskih županija, prema statistici njemačkog Instituta "Robert Koch" Istra je još u zelenom. Tradicionalno je najviše gostiju u razvikanim turističkim odredištima, Rovinju, Umagu, Medulinu, ali i u najvećem istarskom gradu - Puli, turistički su kapaciteti popunjeni gotovo 80%. U Istri ni ne pomišljaju na prekid sezone zbog koronavirusa. TREĆI SRPANJSKI VIKEND

Proteklog vikenda, od petka do nedjelje, prema podacima e-Visitora, u Hrvatskoj je ostvareno 388 266 turističkih dolazaka.U usporedbi s istim razdobljem lani, riječ je o 8 posto većem broju, no u odnosu
na rekordnu 2019. dolazaka je 36 posto manje.

Tijekom proteklog vikenda, od petka do nedjelje, hrvatskim autocestama prošlo je više od 761 000 vozila, a naplaćeno gotovo 42 800 kuna cestarine. U odnosu na isti vikend lani, promet je povećan za 30 posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 36 posto. U usporedbi s rekordnom 2019., promet vozila i naplaćena cestarina manji su za 10 posto.


DRUGI SRPANJSKI VIKEND

Drugi srpanjski vikend protekao je u znaku velike smjene turista. Na najprometnijim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku čekalo se satima, a gužve su zamiječene u trajektnim i zračnim lukama. Usporen je promet bio na graničnim prijelazima sa Slovenijom. Tijekom se subote ponegdje čekalo i više sati. Kolona automobila na slovenskoj strani, na autocesti, prijepodne se protezala do Čateža.
Prema podacima e-Visitora, u Hrvatskoj je od petka do nedjelje ostvareno više od 336 000 turističkih dolazaka. U usporedbi s drugim srpanjskim vikendom prošle godine to je 16% više dolazaka, no u odnosu na rekordnu 2019. i dalje smo lošiji - dolazaka je 39 posto manje. Ostvareno je gotovo 2 milijuna noćenja, što je u odnosu na isti period lani rast od 23 posto, ali u odnosu na 2019. pad od 29 posto.
U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 635 000 turista - 87% je stranih, najviše Nijemaca, Slovenaca i Poljaka.

Najveći broj gostiju trenutačno je u Istri, na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše ih privlače Rovinj, Vir i Poreč. Tijekom drugog srpanjskog vikenda od petka do nedjelje hrvatskim autocestama prošlo je 712 i pol tisuća vozila, a naplaćeno je gotovo 38 milijuna 800 tisuća kuna cestarine. U odnosu na isti vikend lani, promet se povećao za 29% dok je iznos naplaćene cestarine porastao 36%. Rezultati su vrlo blizu onima iz 2019-e.

Izrazito je dobar booking i za mjesec kolovoz. No, moramo biti svjesni toga da će ostatak turističke sezone uvelike ovisiti hoćemo li uspjeti zadržati dobru epidemiološku sliku. Ako dođe četvrti val i odemo na crvenu listu mogao bi se dogoditi prošlogodišnji scenarij kada je sezona preuranjeno završila.

Pandemija je promijenila i percepciju turizma odnosno viđenje turizma, gosti traže kvalitetu i sigurnost.
Najveća popunjenost je u objektima s pet zvjezdica, i u obiteljskim kućama s bazenima i kampovima. 

Rijeka i Kvarner ovoga su ljeta povezani s dvadeset destinacija koje pokriva devet avioprijevoznika. Najviše je letova za glavne njemačke gradove, što je važno zbog njihove povezanosti sa zračnim lukama diljem svijeta.

Uspostavljena je zračna linija Beograd - Pula. Na toj će relaciji zrakoplovi letjeti dva put tjedno, četvrtkom i nedjeljom, do sredine rujna, a možda i dulje.PRVI SRPANJSKI VIKEND

06.srpnja 2021.: Prvog srpanjskog vikenda u Hrvatsku došlo 326 756 ljudi, što je više za 25,61% nego lani, a manje za 34,9% nego 2019. godine. Slična je slika i kod noćenja. Turisti su ostvarili gotovo 1.637.651 noćenja. To je 27,34% više nego lani, a u usporedbi s prvim vikendom u srpnju 2019. ovogodišnji rezultat ponovno je lošiji, i to za 34,62%. 

U Hrvatskoj je trenutačno oko 545.000 turista evidentiranih u sustavu eVisitor, od kojih je čak 89% stranaca. Najviše ih je u Istri, zatim u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Turistima je i dalje najprivlačniji Rovinj, slijede Vir, Poreč, Medulin, Umag i Mali Lošinj. Najviše gostiju stiglo je iz Slovenije, Njemačke i Češke.

Prvi srpanjski vikend donio je i pojačan promet na hrvatskim autocestama. Od petka do nedjelje zabilježeno je 644.159 vozila. To je 27% više u odnosu na isti vikend lani, a manje je za 9% nego 2019. godine. Naplaćeno je 34.432.357 kuna cestarine, što je 35% više nego 2020, a manje za 12% nego 2019.A kako je već najavljeno ovog ljeta neće biti sezonskog povećanja cijena naplate cestarine.

2.svibnja 2021.
U prvih šest mjeseci ove godine u našoj je zemlji ostvareno 2 600 000 dolazaka i 11,8 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje lani - to je 54 posto više dolazaka i 53 posto više noćenja.


Pritom su glavninu noćenja ostvarili strani turisti, a najviše su noćili u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ipak, daleko smo od rezultata u istom razdoblju rekordne 2019.. Ostvarili smo samo 37 posto u dolascima, i približno 45 posto u noćenjima turista.

U Istri se trenutačno odmara oko 150 tisuća gostiju, mahom stranaca. Samo u Rovinju je više od 20 tisuća, a kuće za odmor u središnjoj Istri pune su do kraja rujna. 
Najviše je gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a počeli su stizati i Talijani, kojih prošle godine gotovo i nije bilo. Neki dolaze na dulji odmor, a neki - osobito sa sjevera Italije - na nekoliko dana, ponajprije zbog naše gastronomije. 

Stižu i Talijani

Nakon dugih 15 mjeseci Talijanima je ovoga tjedna ukinut policijski sat. Smiju se slobodno kretati i putovati pa su obišli i istarske restorane. Uz privatni smještaj Talijani najčešće biraju kampove koji su postali vrlo poželjni od početka pandemije. Boravak na otvorenom i sigurno okružje danas su najtraženiji.

- Ja imam samo jednu poruku, a to je da je na nama da budemo dobri domaćini, da se ne opustimo, pandemija nije završila, moramo biti odgovorni i moramo zadržati povoljnu epidemiološku situaciju, poručila je Viviana Vukelić, direktorica predstavništva HTZ-a u Milanu. Svi se slažu da je za uspješno turističko ljeto, uz ustrajnost u provođenju mjera i pametno organiziranje događaja, važno postići i što je moguće veću procijepljenost.

Puni se lagano i Dubrovnik

Broj dolazaka i ostvarenih noćenja u dubrovniku još je daleko od rekordne 2019., no svakim danom turista je sve više.
- Trenutno u gradu boravi nešto više od 6200 gostiju, najviše su to i dalje gosti iz Hrvatske, trenutno nam se penje, naravno, i broj gostiju iz SAD-a, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Francuske, nadamo se skoro i Britancima, istaknula je koordinatorica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika Aida Hadžić.


Jutros se u dubrovačkoj zračnoj luci očekuje inauguracijski let aviokompanije United Airlines na relaciji New York - Dubrovnik. Krajnji jug napokon je ponovno povezan izravnom aviolinijom s jednim od najvažnijih emitivnih tržišta - SAD-om, a prvim letom stiže 200-tinjak Amerikanaca.

turistička 2020.

Velik skok turista u prvosvibsnjskom vikendu,dobri dojmovi američkih agencija

hrt/HIC.her
foto:arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre