HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


20.lipnja 2022.
DOSADAŠNJI REZULTATI IZVRSNI
Ovogodišnja turistička sezona bi mogla nadmašiti rekordnu 2019.

putnici


Izvrsni pokazatelji u hrvatskom gospodarstvu, turizmu i prometu. Ako se nastave dosadašnji trendovi, ova turištička sezona bit će bolja čak i od rekordne 2019. godine! objavio je HDZ na facebooku.

Od početka godine ostvarili smo 4.6 milijuna dolazaka i 18 mil. noćenja, tj. čak 150% više dolazaka i 145% više noćenja nego u istom lanjskom razdoblju!

Time smo dospjeli i na 94% noćenja u odnosu na povijesnu 2019. godinu!
Raste vrijednost fiskaliziranih računa, koji su za 25.8% veći nego u isto vrijeme lani!
Broj izdanih računa veći je za 15.3%!

Bilježimo i porast broja vozila na autocestama - veći je za 2 milijuna nego 2019. godine!

Prihodi od prometa na autocestama također su veći u odnosu na najbolju dosadašnju godinu - za 8%!
Veliki porasti dolazaka i noćenja turista u svibnju i prvih pet mjeseseci


01.lipnja 2022.: U Hrvatskoj trenutno boravi više od 190 tisuća turista čime se nastavlja dobar trend iz svibnja s 1,3 milijuna dolazaka i 4,9 milijuna noćenja, što je za 178 i 155 posto više nego u istom mjesecu 2021., čime su poboljšani i rezultati fizičkog turističkog prometa za pet mjeseci ove godine, doznaje se iz HTZ-a.


Od trenutnih 190 tisuća turista u Hrvatskoj, oko 175 tisuća su stranci, a među njime je najviše Nijemaca, Austrijanaca i Britanaca. Slijede turisti iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i SAD-a, iznose na upit Hine iz HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) na temelju podataka iz sustava eVisitor i eCrew.

Turisti najviše borave i noće u hotelima i kampovima, nešto manje njih u privatnom smještaju, dok je tijekom svibnja najviše noćenja bilo u hotelima, 1,8 milijuna, zatim privatnom smještaju 1,1 milijun, u kampovima više od milijun noćenja, a u nautičkom charteru 326 tisuća.

Ukupno je u svibnju s 1,3 milijuna turista i 4,9 milijuna noćenja dostignuta razina od 78 odnosno 86 posto prometa iz svibnja 2019. godine pri čemu je najviše noćenja ostvareno u u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Kvarneru te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Po destinacijama, najviše noćenja u svibnju ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču, Zagrebu, Umagu i Zadru.


U pet mjeseci gotovo 10 milijuna noćenja

U prvih pet mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 10 milijuna noćenja ili 153 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, a to je ostvarili 2,9 milijuna turista ili 175 posto više nego ih je došlo lani.

U odnosu na 2019., to je 77 posto rezultata u dolascima i 88 posto u noćenjima, a najviše noćenja bilo je na područjima Istre, Kvarnera te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Među destinacijama, Zagreb je prvi u noćenjima te potom Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Umag i Zadar, a domaće turiste, koji su u pet mjeseci ukupno prvi u ostvarenim noćenjima, slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i turisti iz UK.

Komentirajući te rezultate, direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je da se nakon dvije pandemijske godine, kada je realizacija turističkih putovanja dominantno bila izražena u glavnim ljetnim mjesecima, ove godine dobri rezultati vide i u predsezoni.

- Imamo visoke troznamenkaste poraste dolazaka i noćenja u odnosu na lani, a dodatni optimizam daju nam pokazatelji prema kojima smo se značajno približili trendovima iz predpandemijske i rekordne 2019. Pred nama je lipanj, u kojemu očekujemo nastavak dobrih trendova, a podsjećam i kako je uz brojne promotivne aktivnosti na našim emitivnim tržištima u tijeku i glavna brend, pozivna kampanja kojom privlačimo turiste iz čak 14 zemalja, poručio je Staničić.
Tijekom Uskrsa u Hrvatskoj boravio veliki broj turista

03.svibnja 2022.: Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u
komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je
tijekom uskršnjih blagdana, odnosno u razdoblju od petka, 15. travnja do ponedjeljka, 18. travnja 2022. godine ostvareno oko 135.000 dolazaka i oko 493.000 noćenja.

Od toga su domaći turisti ostvarili više od 31.000 dolazaka i više od 80.000 noćenja, dok su strani turisti
ostvarili više od 103.000 dolazaka i više od 412.000 noćenja. Usporedbe radi, tijekom produženog uskršnjeg vikenda prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 147.000 noćenja.
 
„Osim odličnih rezultata ostvarenih tijekom produženog uskršnjeg vikenda, veseli i podatak kako je tijekom subote u našoj zemlji boravilo oko 145 tisuća turista. To je ujedno dan s najvećim brojem turista na dnevnoj bazi u ovoj godini, a pozitivne trendove očekujemo i u nastavku predsezone, odnosno tijekom svibnja i lipnja“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako Hrvatska ima priliku
ući u glavni dio sezone s izuzetno povoljnim rezultatima i trendovima.
 
Tijekom Uskrsa najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri (oko 188.000 noćenja), na Kvarneru
(više od 90.000 noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (više od 55.000 noćenja) te Dubrovačko-Neretvanskoj županiji (više od 43.000 noćenja), a gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Poreču, Rovinju, Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Umagu i Zadru. Gledano prema tržištima, tijekom uskršnjih blagdana najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, zatim domaće tržište te gosti iz Austrije, Slovenije, Italije i Slovačke, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima (više od 210.000 noćenja), objektima u domaćinstvu (više od 112.000 noćenja) i kampovima (više od 99.000 noćenja).
 
„Premašili smo brojku od 3,6 milijuna noćenja od početka godine do sada, čime smo dosegli 120 posto noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine, ali i 95 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju
2019. Ovi rezultati potvrda su jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije dodane vrijednosti što je i naše strateško opredjeljenje. Turisti Hrvatsku percipiraju kao destinaciju ugodnog i kvalitetnog odmora te smo aktivnosti usmjerili upravo na zadržavanju tog statusa, ali i na razvijanju Hrvatske kao održivo odgovorne destinacije. Unatoč svim izazovima turistički sektor i ove godine pokazuje svoju otpornost i kvalitetu, a hrvatska turistička ponuda svoju konkurentnost što nam je
ujedno i dodatni poticaj za ostatak turističke godine“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Dodajmo kako je u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno u Istri, na
Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući prema destinacijama u Zagrebu, Dubrovniku,
Rovinju, Splitu, Poreču, Opatiji… Najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a zatim slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Talijani./mint.gov.hr/Dobra najava predsezone


13.travnja 2022.: S Uskrsom u Hrvatskoj počinje intenzivniji dolazak stranih turista a na osnovu ovog blagdana turistički djelatnici ocijenjuju kakva će biti pretsezona. Ove godine, s obzirom i na to da je
blagdan kasniji,
primječen je veći broj dolazaka turista. Za uskrsne blagdane većina hotela će otvara vrata jer je to
tradicionalni početak sezone.

U Dubrovniku
ovih dana boravi oko 4 i pol tisuće gostiju. To je tek polovina od broja turista uoči Uskrsa
iz pretpandemijske 2019., ali, za razliku od protekle dvije godine, barem se može reći da Dubrovnik ima predsezonu. Ako ne bude novih neugodnih iznenađenja, s optimizmom se gleda i na cijelu sezonu.

Otvoreno je 20-ak hotela, a još će ih se toliko otvoriti do kraja travnja. I sve više restorana počinje s radom.

- Mi se svi nadamo nečem boljem. Vazda težimo nečem boljem i ja mislim da će to biti izvanredno. S
obzirom na rat u Ukrajini, dosta Amerikanaca otkazuje, ali ja mislim da će ovo bit jedna od boljih sezona, govori Kristijan Previšić, ugostitelj.

Dubrovnik će tijekom sezone biti izravno povezan sa 70-ak odredišta. A iako bi avioni iz New Yorka
trebali početi slijetati potkraj svibnja, Amerikanci i danas na Stradunu.

Stižu i gosti iz SDA-a.
- Moja supruga je pogledala kolika je udaljenost od primjerice Moskve. To je 1000 milja! A i bili smo u Europi odmah nakon nesreće u Černobilu. Odlučili smo da svejedno trebamo putovati. I nismo se bojali. Tako i ovoga puta. Osjećamo se sigurno, kaže gost iz SAD-a.

- Već dugo smo željeli doći jer smo čuli da je grad prekrasan. A sad nam je stvarno trebao odmor nakon korone, pretpostavljali smo da u ovo doba godine nisu velike gužve i vrijeme je savršeno, kaže gošća iz Španjolske. Sve dok je tako i Dubrovčani su optimistični.


Vodice za Uskrs očekuju više od 1000 gostiju

Optimizam se, ukidanjem gotovo svih epidemioloških mjera, uvukao u cijeli turistički sektor. Vodičani su
tradicionalno, prvi na šibenskoj rivijeri uoči Uskrsa dočekivali i prvi veći broj turista. 

- Možemo reći da su hoteli otvoreni i da očekujemo vrlo dobru popunjenost u uskrsno vrijeme u Vodicama, boravit će više od tisuću gostiju. Zaista smo sretni što možemo gostima pružiti naš
tradicionalni uskrsni doručak, da probaju s nama uskrsne delicije, vjerujem da će biti jako lijepo, rekla
je Anita Franin Pećarica, direktorica, TZ grada Vodice.

Ožujak je pak bio u znaku kongresnog turizma u Vodicama.


U prva tri mjeseca u srednjoj Dalmaciji turistički promet dvostruko je veći nego lani, a unatoč ratu u
Ukrajini, i predsezona mogla bi biti uspješna. Prema svim anketama - Hrvatska je na samom vrhu najpoželjnijih destinacija. Prve veće skupine gostiju na Brač stigla je na Brač proteklog vikenda.


Turisti stižu i u Zagreb


Prema podacima Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) turistički promet Zagreba u veljači je znatno bolji nego lani.U tom mjesecu je bilo 137 posto više dolazaka nego u istom mjesecu prošle godine, odnosno gotovo 45,1 tisuća, koji su ostvarili 104,1 tisuću noćenja ili 105 posto više.

Domaćih turista u Zagreb je došlo 31,3 tisuće ili 35 posto više nego u lanjskoj veljači, a njihovih 16,2 tisuće noćenja porast je od 43 posto. Stranih turista bilo je gotovo 29 tisuća ili čak 277 posto više, a ostvarili su 164 posto više noćenja ili 72,7 tisuća.

Ovih dana na uliacama Zagrebe se zamiječuje veći broj stranih turista. (HRT.hr)

hrt/ hic.hr
foto:arhiv

 

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre