HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

 

24.ožujka 2022.
ZAJEDNIČA TEMA JE RUSKA AGRESINA NA UKRAJINU

U Bruxelelsu se održavaju tri važna sastanka na vrhu, stigao i predsjednik SAD-a Joe Biden

Stoltenberg


Bruxelles je domaćin triju velikih i važnih sastanaka na vrhu na kojima će zajednička tema biti ruska agresija na Ukrajinu i nove sankcije protiv Moskve.

Bruxelles je danas, možemo reći, centar političke moći svijeta, jer se tu nalaze lideri Sjedinjenih
Američkih Država, Joe Biden, premijeri Kanade, Japana, Velike Britanije, šefovi država i vlada 27
država članica Europske unije
. U Bruxellesu su i oni koji su došli na NATO summit, a nisu iz Europske unije, primjerice turski predsjednik, sjevernomakedonski i crnogorski premijeri.NATO summit

Prijepodne u četvrtak će se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupiti čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom summitu. Isti dan popodne počinje dvodnevni redoviti proljetni summit EU na koji je pozvan i američki predsjednik Biden. Na marginama tih summita održat
će se i sastanak na vrhu skupine G7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.


Hrvatsku će predstavljati predsjednik Zoran Milanović, razgovarati o sljedećim koracima kako odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu.

Između ostalog na NATO summitu možemo očekivati i suglasnost svih lidera oko povećanja, odnosno slanja dodatnih borbenih jedinica na istok saveza, gdje je već raspoređeno četrdeset tisuća NATO vojnika plus sto tisuća američkih vojnika koji su iz drugih dijelova Europe raspoređeni na istok.

Danas bi trebala biti i potvrđena odluka o dodatnom slanju četiri dodatne skupine, a koje bi se uputile u četiri države koje graniče s Ukrajinom - Bugarska, Rumunjska, Mađarska i Slovačka.

Saveznici će razgovarati i dodatno donijeti odluku o vojnoj pomoći Ukrajini, koja će prvi puta uključivati i zaštitnu opremu u slučaju biološkog, kemijskog i nuklearnog napada na Ukrajinu.

Općenito, možemo reći da raste strah u NATO savezu da bi Putin mogao upotrijebiti oružje za masovno uništenje i o tome će biti riječ na samom summitu.

Dodatno će se razgovarati, što je značajno i za Hrvatsku, o državama koje su također izložene ruskoj prijetnji, ne vojnoj, ali političkoj, spominju se u Gruzija, Moldavija, ali i Bosna i Hercegovina.

Razgovarat će se i o Kini, koja pruža političku podršku ruskom režimu, što je za NATO u ovom trenutku jako zabrinjavajuće.

Stoltenberg: Rusija bi kemijskim oružjem mogla kontaminirati i teritorij NATO-a

Bilo kakvo rusko korištenje kemijskog oružja u napadu na Ukrajinu moglo bi dovesti do kontaminacije
na teritoriju NATO-a, upozorio je u četvrtak glavni tajnik Jens Stoltenberg.

-Svaka upotreba kemijskog oružja iz temelja bi promijenila prirodu sukoba. Bilo bi to očito kršenje međunarodnog prava, a imalo bi široko rasprostranjene i teške posljedice, rekao je Stoltenberg uoči izvanrednog samita čelnika NATO-a.

- Ozbiljnost upotrebe kemijskog oružja, naravno, postaje još očitija znajući da uvijek postoji rizik od kontaminacije... Mogli bi vidjeti širenje kemijskih agenasa i na teritorij NATO-a, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a nije rekao kako bi NATO odgovorio na takav napad. Stoltenberg je također opisao rat u Ukrajini kao "najozbiljniju sigurnosnu krizu u generaciji".

Saveznici moraju učiniti više, rekao je Stoltenberg, dodajući da očekuje od NATO čelnika da se slože o "ubrzanju investicija u obranu".
- Današnji sastanak pokazat će važnost da se Sjeverna Amerika i Europa zajednički suočavaju s krizom".

Stoltenberg je dodao da će čelnici NATO-a danas razgovarati i o "dugoročnom resetiranju odvraćanja i obrane".
- Prvi korak je uspostava četiri nove borbene skupine na istočnom krilu Alijanse, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, pojasnio je.Sastanak G7

Nakon toga počinje sastanak G7, sedam najbogatijih država svijeta, gdje će se uglavnom razgovarati o ekonomskim posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine i o koordinaciji svih zapadnih sankcija prema
Rusiji.Europski summit

Poslijepodne počinje redovni europski summit, a hrvatsku delegaciju predvodi predsjednik Vlade 
Andrej Plenković.

Prvi put u povijesti u radu Europskog vijeća sudjelovat će jedan američki predsjednik - Joe Biden. I već sama ta činjenica govori o dubini krize koju izaziva ovaj ruski rat.

Glavna tema američko-europskih razgovora bit će jačanje pomoći Ukrajini i jače sankcioniranje Rusije.

Europski lideri raspravljat će s američkim predsjednikom što i kako dalje s Rusijom, jer su s tom zemljom trenutno odnosi na najnižim razinama i u dubokoj krizi. Ursula von der Leyen razgovarat će s američkim predsjednikom Bidenom, u ime svih članica Europske unije, o nabavci američkog ukapljenog plina u sljedeće dvije godine za Europsku uniju.


Biden u Bruxelles stigao uoči sastanaka na vrhu

Američki predsjednik Joe Biden sinoč je stigao u Bruxelles se naredna dva dana održavaju summiti NATO-a, G7 i Europske unije o krizi u Ukrajini. Biden želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu. U četvrtak bi trebao sudjelovati na tri summita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku.


HRT.hr / HIC.hr
foto:AFP


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre