Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicu

8. srpnja 2009.
IVAN LASIĆ GORANKIĆ Osumnjičen u slučaju likvidacije Stjepana Đurekovića
Bivši šef Udbe prilikom privođenja policajcima: Što je meni sve ovo trebalo...
Autor Robert Soldo
Danas smo tajno u Knešpolju snimili Ivana Lasića - Gorankića na povratku iz širokobriješkog pritvora 

Nemam što izjaviti, obratite se mojoj odvjetnici - jedino nam je htio reći danas oko podne pušteni Ivan Lasić Gorankić (74), bivši načelnik II. uprave nekadašnjeg Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova (Udbe). Držao je čašu soka u ruci i nervozno nam se zahvalio na ulaznim vratima obnovljene obiteljske kuće u naselju Knešpolje.
Za to vrijeme, mještani su znatiželjno provirivali iz svojih dvorišta. I njih je zanimalo što se događa. Gorankića je upravo bio dovezao sin nakon 20-satnog pritvora u PU Široki Brijeg, gdje su ga prethodno u sobi 29 kratko saslušali po nalogu državne tužiteljice Dijane Kajmaković.
U pratnji njegove odvjetnice Nade Dalipagić potvrdili su da ima uredne bh. dokumente te da ga ne mogu izručiti Njemačkoj, čiji ga je Interpol (IP Wiesbaden) odnedavno traži zbog sumnji oko pomaganja i poticanja na likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Uz Gorankića, njemačka policija je objavila tjeralice za Zdravkom Mustačem (67), Josipom Perkovićem (64) te Borisom Brnelićem (71), iz RH.
Osim toga, Perkovića Nijemci traže i zbog sumnje da je 1977. godine s Mihajlom Svilarom nagovarao Josipa Müllera na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata - Franje Gorete i Stjepana Bilandžića.
Ova tjeralica samo je dopuna prijašnje koja je 11. prosinca 2005. raspisana samo za Perkovićem zbog likvidacije Đurekovića. Tako je Gorankić "preko noći" od svjedoka postao osumnjičenik. Na okolnosti te likvidacije Đurekovića, koji je najvjerojatnije ubijen da ne otkrije sve energetske tajne Jugoslavije, Gorankić je naširoko svjedočio još prije dvije godine u Mostaru. I pri tome je navodno tvrdio kako je veza tog slučaja i njega - besmislica. Čim je jučer stigao nalog Interpola, na Gorankićeva vrata pokucala su tri policajca.
- Znam što se došli... Što je sve meni ovo trebalo...- govorio im je Gorankić s očima punih suza, dozivajući svoje ukućane. Nije se opirao, govore nam očevici privođenja. Po njima, činilo se da je već dugo očekivao taj trenutak.  Večernji list


7. srpnja 2008.
Nakon 26 godina po tjeralici policije iz Njemačke uhićen Ivan Lasić iz Širokog Brijega
Šef Udbe uhićen zbog ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića
Policija je u 14.10 sati uhitila Ivana Lasića zvanog Gorankić (74), bivšeg načelnika II. uprave nekadašnjeg Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova (Udbe) u njegovoj kuću u Knešpolju pokraj Širokog Brijega.
Policija je u 14.10 sati uhitila Ivana Lasića zvanog Gorankić (74), bivšeg načelnika II. uprave nekadašnjeg Saveznog sekretarijata unutrašnjih poslova (Udbe) u njegovoj kuću u Knešpolju pokraj Širokog Brijega, i to na zahtjev Interpola Wiesbaden, koji ga sumnjiči za pomaganje i poticanje na ubojstvo Stjepana Đurekovića, hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga 1983.. Očekuje se Lasićevo prebacivanje u Sarajevo, ali je malo vjerojatno da će biti izručen Njemačkoj zbog bh. državljanstva.

Tjeralica iz Njemačke
Prema njemačkom zakonu, optužnica se ne može podići dok optuženi nisu u pritvoru. Uz Gorankića, njemačka policija je nedavno objavila tjeralice za Zdravkom Mustačem (67), Josipom Perkovićem (64) te Borisom Brnelićem (71), svi nastanjeni u Hrvatskoj. Osim toga, Perkovića Nijemci traže i zbog sumnje da je 1977. s Mihajlom Svilarom nagovarao Josipa Müllera na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata Franje Gorete i Stjepana Bilandžića.

Ova najnovija tjeralica je dopuna prijašnje tjeralice njemačke policije koja je 11. prosinca 2005. raspisana samo za Perkovićem zbog likvidacije Đurekovića. I tada se za informaciju o njemu nudilo 5.0000 eura, a sada je tjeralica proširena i na Mustača, Lasića i Brnelića.

Slučaj Đureković
"Ispričavam se, ali o slučaju 'Đureković' ne mogu ništa kazati. Sve sam davno rekao, a to znaju obavještajne službe od Zagreba, Sarajeva i Beograda. Čuo sam neke optužbe na moj račun, ali mislim da su one besmislene, govorio nam je još prije četiri godine Ivan Lasić Gorankić, kojega njemačka policija dovodi u izravnu vezu s ubojstvima hrvatskih emigranata. Večernji list

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre