HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 


15.travnja 2021.
VELEDROGERIJE ZADOVOLJNJE VLADINIM PLANOM
Vlada s veledrogerijama dogovrile otplatni plan dugovanja za lijekove

lijekovi


Nakon dužeg pregovaranja Vlada i veledrogerije u srijedu su konačno dogovorile plan izmirenja duga za lijekove.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je srijedu kako je s veledrogerijama dogovoren ”otplatni plan do kraja godine”, a predstavnici veledrogerija izrazili su nadu da lijekova neće ponestati, prenio je dnevnik.hr.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana, nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija koji je nastavljen u 17 sati, i potom brzo završen.


Plan otplate duga

”Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu, kada planiramo donijeti rebalans i dodatnu injekciju, koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima”, rekao je Marić.

Ministar zdravstva najavljuje reformu zdravstva, češljanje i provjeru računa bolnica. U Vladi tvrde i da neće biti rezanja liste lijekova, već će se trošiti racionalnije. U međuvremenu dugovi galopirajuće rastu.

Ministar Zdravko Marić veledrogerijama bi danas mogao ponuditi milijardu i pol kuna. Drugi dio novca bi se, prema najavama, trebao namiriti rebalansom proračuna koji bi trebao biti prije ljetne saborske stanke.

Veledrtogerije zadovoljne planom


Predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač izrazila je zadovoljstvo dgovorom. ”Žao mi je zbog situacije u kojoj smo se našli i žao mi je pacijenata zbog agonije koju su prošli. Toplo se nadam da se to više neće dogoditi”, rekla je.

“Moram priznati da smo iznenađeni iznosom”, izjavio je predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg komentirajući dogovor Vlade i veledrogerija o isplati duga koji je postignut u srijedu.

”Moram priznati da smo iznenađeni iznosom, pogotovo što smo prije nekoliko dana dobili prvo milijardu kuna.Sada je još obećano 3 7000 000. To znači da bi se obaveze prema ljekarnama plaćale u 120 dana, a prema bolnicama u 180 dana”, rekao je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike, prenio je RTL.

Herceg kaže kako bi to garantiralo redovitu opskrbu prema pacijentima. Smatra da Vlada i ministarstvo financija zna prepoznati trenutak kada treba riješiti problem.

”To nažalost u listopadu nismo uspjeli. Sada su pronađena ta sredstva. Koliko smo informirani od gospodina Marića, ona su pronađena kroz neke interne raspodjele. Ići će se i u rebalans budžeta i kroz to će ljekarne dobiti 135 milijuna kuna, bolnice 160 milijuna kuna. Obećano je da će se ta dinamika držati do kraja godine”, izjavio je Herceg.

Ljekarnama će se plaćati u 120 dana, bolnicama u 180 dana.Ljekarne su upozoravale Vladu na rapidni rast duga u zadnje vrijeme.

”Mi preko HUP koordinacije veledrogerija i preko Hrvatske gospodarske komore na mjesečnoj bazi obavještavamo i ministra financija i ministra Beroša o našim potraživanjima prema bolnicama. Osnovni je problem uvijek proces budžetiranja. Dugo godina je taj budžet isti, međutim troškovi liječenja i terapija su sve skuplji, ali to je sve na dobrobit pacijenata”, rekao je Herceg.

Herceg je podsjetio da je Marić garantirao da će se sve obaveze u državi platiti. On vjeruje da će se Vlada držati dogovora. ”To nam osigurava nesmetano obavljanje naše osnovne djelatnosti”, kazao je Herceg.

”Medika je još prošli tjedan nastavila s redovitom opskrbom svih bolnica u Hrvatskoj, to je bio naš znak dobre volje na temelju uplate od prve milijarde kuna. Mi svaku uštedu u zdravstvenom resoru pozdravljamo, no niže cijene lijekova su stvar pregovora između HZZO-a i proizvođača lijekova”, rekao je Herceg.

Medika se ponudila za pomoć u pri reformi zdravstva, no Herceg naglašava kako je to stvar Vlade.

Vlada i veledrogerije dogovorile su se u srijedu o isplati duga za lijekove. ”Iznosi mjesečni će biti 600 milijuna kuna bolnice, 300 milijuna kuna ljekarne. Također, u šestom mjesecu kada planiramo rebalans proračuna, jer ove sve transfere, četvrti, peti i šesti mjesec, ćemo učiniti u okviru preraspojedele proračuna, a u šestom mjesecu računamo na rebalans proračuna i dodatnu injekciju koje će svesti rokove plaćanja bolnicama na 180 dana, ljekarnama 120 dana. Što plastično znači, iz perspektive mene kao ministra financija, više nas do kraja godine na ovim sastancima vidjeti nećete”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

‘Ovo je samo jedan korak, međutim vjerujem da smo na sigurnom putu koje će utemeljiti dvije stvari kada je ova tematika u pitanju a to je održivo financiranje i opskrba lijekovima, i drugo dugoročna reforma zdravstvenog sustava koja će omogućiti financijsku stabilnost. Dakle, veliki izazovi su pred nama”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. (nacional.hr)

hrvatski šah, komplet


HIC.hr
foto: 

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre