HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-aktualno

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

04.srpnja 2022.
VLADA PRODUŽILA ZAMRZAVANJE CIJENA
Još dva tjedna neće biti korekcija cijena goriva na pumpama izvan autocestabenzinska pumpa


Vlada je jutros na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju,
kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

- Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i
prihode za vrijeme turističke sezone, kaže se u vladinom priopćenju.

Veleprodajne cijene se pak fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta.

- Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda, kažu u vladi.
Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.


Plenković: Živimo u nekoliko paralelnih kriza


- Mi danas živimo u nekoliko paralelnih kriza, kriza koje imaju globalni karakter, COVID sada već u
trajanju od dvije i pol godine, pandemija koja je promijenila sve i nanijela veliku štetu hrvatskom gospodarstvu. Druga velika kriza je uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu, ta kriza je prouzročila rast cijena energenata i hrane, rast cijena sirovina i građevinskog materijala, utječe na inflatorne pritiske.
Treće je da se nalazimo u širem kontekstu klimatske krize. Sve te činjenice zahtijevaju jedinstven angažman svih aktera. Moramo svi skupa sagledati kako dati doprinos ublažavanju ovih usporednih kriza. Mi smo se pretvorili u intervencionističku Vladu. Odradili smo telefonsku sjednicu Vlade i donijeli dvije uredbe kojima smo ograničili maloprodajne i veleprodajne cijene naftnih derivata, kojima smo produljili uredbu koja se odnosi na visinu trošarina i na taj način idemo pomoći gospodarstvu i radnicima, osigurati dovoljnu
opskrbu, pomoći malim distributerima i osigurati prihode za proračun, rekao je premijer Andrej
Plenković 
na dodjeli nagrada "Zlatni ključ". 


Odluka Vlade neprihvatljiva za male distributere

Mali distributeri poručuju kako je današnja Odluka Vlade RH, prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju
na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

"Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva.

Podsjećamo kako je, za razdoblje od 07.06.2022. do 20.06.2022. godine, ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-tak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21.06.2022. do 05.07.2022. godine iznosi 16,5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok
se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili
2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna.

Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što
nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone.

Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima."Sever: Vlada treba ići i sa širim mjerama


Kako već duže vrijeme visoka cijena motornih goriva utječe na pad standarda građana, sindikati smatraju
da osim reguliranja cijene, Vlada treba ići i sa širim mjerama.

- S jedne strane u ovom trenutku bi sasvim sigurno trebalo produžiti zamrzavanje cijena goriva, treba
vidjeti s malim dobavljačima kako njima pomoći, a na duži rok vidjeti može li se što napraviti na području PDV-a. Vidimo da na ovoj strani trošarina nema više puno prostora i da bi ga trebalo tražiti na razini EU-a,
da EU odustane od nekih svojih usmjerenja o maksimalno niskim razinama trošarina u vremenima koja su bila dobra, sad bi to trebalo staviti izvan snage i kombinirati smanjenje trošarina, pa i do nule ako treba, i smanjenje PDV-a, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. (HRT.hr)

 

Plenković: Cijene goriva će rasti samo na autocestama


20.lipnja 2022: Vlada je na jutrošnjoj telefonskoj sjednici donijela nove mjere vezano za cijene goriva. O njima od 8.30 na konferenciji za novinare govorili su premijer Andrej Plenković te ministri Zdravko
Marić
 i Davor Filipović.

Premijer Andrej Plenković je rekao:
- Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je Plenković.

- Da nije bilo svih Vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83, dodao je. 

- Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57, a za benzin na 14.06 kuna, rekao je Andrej Plenković dodajući da su na takav način zaštitili standard građana.

Očekuje turističku sezonu koja će biti bolja nego rekordna 2019.

- Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stoga je važno da ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Mislim da ćemo s ovakvom mjerom omogućiti jedno i drugo. Ono što raduje jest porast broja fiskaliziranih računa, koji su sada za 25,8% veći nego u istom razdoblju lani. Broj izdanih računa je 15,3% većin nego lani. Imamo porast broja vozila na autocesta, sada je za dva milijuna veći nego u istom razdoblju 2019.

Dodaje da će nova odluka biti na snazi iduća dva tjedna, stupa na snagu u utorak.

- Prateći situaciju na tržištu, donosit ćemo nove odluke. 

Dodaje da Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva. 

- Imamo prostora. Naš prostor je velik, u smislu fiksiranja cijena. To radimo danas za sve one postaje koje nisu na autocestama. Imamo prostora u vidu trošarina i za benzin i za dizel. S ovakvom kombinacijom mjera postižemo efekte, vidite da se ljudi voze, mislim da je to svakome jasno tko sudjeluje u prometu. 

Odgovorio je na pitanje hoće li sada stranci možda izbjegavati putovanje autocestama.

- Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, vi ili ja da idemo na autocestu, platili bi jednako kao i strani turisti. Nije upitno da bi oni koji dolaze u Hrvatsku sada silazili u grad, pa negdje točili... To nije realno, to će biti manji broj ljudi. Ne vidim da će biti bilo kakvih gužvi, mislim da je ovo mjera koja je
dobro kalibrirana i korisna za sve. A s obzirom na rast cijena nafte na mediteranskom tržištu. (HRT.hr)

 
RANIJA OBJAVA
Vlada dodatno smanjuje trošarine i ograničava marže, od srijede pad cijena goriva


06.lipnja 2022.: Vlada je u ponedjeljak dodatno smanjila trošarine na gorivo i ograničila marže trgovaca i distributera te se od srijede očekuju nešto niže cijene na benzinskim pumpama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije objavio i da se uvodi dvotjedno obračunsko razdoblje.

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila izmijeniti uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kako bi smanjila odnosno ublažila rast cijena goriva i time spriječila dodatni udar na građane, rekao je premijer Andrej Plenković na početku.

Trošarine se smanjuju na dizel i benzinsko gorivo.

“Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i na dizelsko gorivo. Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Do sada smo već jedno intervenirali i smanjili
trošarinu za 40 lipa, sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri motornog benzina.
Za dizelsko gorivo smo smanjili već ranije za 20 lipa i sada je smanjujemo za dodatnih 20 lipa”, kaže premijer dodajući da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 3,86 kn na 3,06 kn za litru benzinskog goriva te s 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizela.

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa.  Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana, rekao je premijer.

Uredba će biti na snazi 30 dana. Nove cijene ne benzinskim pumpama će biti od srijede. Premijer kaže zbog pravnih propisa.

“Kao što smo rekli, dok god budu ovakve okolnosti, više nego neuobičajene, mi ćemo koristiti mehanizme na raspolaganju i intervenirati u korist hrvatskih građana”, rekao je premijer.

Nove cijene od srijede

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao kako smatra da su ove mjere Vlade, što se tiče naftnih derivata, samo mali dio onoga što je Vlada učinila. Nabrojao je i sve potpore koje je Vlada dodijelila ribarima, poljoprivrednicima, umirovljenicima… “Bili smo izrazito osjetljivi na skupine u drutšvu koje su najosjetljivije”, kaže premijer dodajući kako smatra da je ova intervencija bila “vrlo dobra, vrlo odgovorna prema trenutku i građanima”.

Plenković je pojasnio i da će sutra na crpkama ostati ista cijena kao danas, a od srijede će biti istaknute nove cijene. Naime, sadašnja uredba o trošarinama vrijedi još danas, a zbog pravnih razloga potreban je dan pauze kako bi na snagu stupila nova, rekao je Plenković.

Uštede

Bez vladinih mjera dizel bi sutra koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani morali izdvojiti
15,78 kuna po litri, a za plavi dizel 10,87 kuna, dok će stupanjem na snagu uredba dizel koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,45 kuna, podatci su koji je iznio premijer.

Dodao je da bi bez svih dosadašnjih vladinih mjera prosječni spremnik benzina od 50 litara bio skuplji za 113,93 kune, dizela 135,85 kuna, a plavog dizela 71,22 kune.

Kada se gledaju samo najnovije vladine uredbe i potezi, oni donose uštedu na litri benzina od 1,06 kuna odnosno 52,93 kune po rezervoaru, 90 lipa po litri dizela (44,85 kuna po rezervoaru od 50 litara) te 64
lipe za litru plavog dizela tj. 32,22 kune po rezervoaru.

Nije isključeno subvencioniranje javnog prijevoza

Trošak vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena goriva procjenjuje se na 130 milijuna kuna mjesečno, rekao je Plenković te ustvrdio da se novim okolnostima trebaju prilagoditi svi, pa i trgovci i distributeri.

Premijer je najavio da će vlada reagirati dokle god to bude potrebno, koristeći mehanizme koji su joj na raspolaganju. Nije isključio ni mogućnost subvencioniranja javnog prijevoza kao dijela pomoći građanima u borbi s poskupljenjima.

Podsjetio je i na Vladin “energetski paket” težak 5 milijardi kuna i njegov široki obuhvat.

Istječu dosadašnje uredbe

Inače, vlada je reagirala izmjenama odnosno novom uredbom s obzirom da ovih dana istječe važenje uredbama koje su na snazi od prve polovice ožujka.

Naime, na sjednici održanoj 7. ožujka Vlada je na rast cijena goriva reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je početkom ožujka marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri, a na rok od 90 dana su smanjene trošarine, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Uz to, Vlada je sredinom ožujka donijela uredbu kojom se distributerima do kraja ove godine smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ), s procijenjenim učinkom od 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Premijer Andrej Plenković je krajem prošloga tjedna najavio da će vlada danas donijeti odluke kojima će biti ublažen najavljeni snažni rast cijena goriva.

Trenutno se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 prodaje po 13,86 kuna dok je litra osnovnog eurodizela 13,14 kuna. (N1)

 

HIC.hr


RANIJA OBJAVA
Vlada fiksirala marže i trošarine na gorivo


07.ožujka 2022.: Kako bi ublažila rast cijena goriva Vlada je na današnjoj sjednici donijela dvije uredbe kojima se fiksira marža trgovaca naftnim derivatima i privremeno smanjuje trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. 

Ukupna marža za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo fiksira se na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel. Izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, odlučila je Vlada. 

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu.

- Da danas ne donesemo nove uredbe, sutra bi cijena dizelskog goriva iznosila 13,71 kn, a za benzinsko 13,28 kn. Vlada će danas dovesti nove uredbe kojima će se uvesti novi koncept u smislu fiksiranja marži trgovaca naftnim derivatima i snižavanja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. Cilj nam je osgurati sigurnu i potpunu opskrbu derivatima i smanjiti rast cijena, poručio je Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.Cijena dizela od sutra 12,53 kn, cijena benzina 12,19 kn

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin stajao 13,28, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, rekao je Plenković. Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

- Kako bismo izbjegli takvu situaciju, omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne
marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel, rekao je Plenković. Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20
lipa po litri dizelskog goriva.

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80

lipa do 1,20 kuna.

- Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna, rekao je Plenković. Najavio je da će Vlada nastaviti pratiti cijene goriva na mediteranskom ržištu i po potrebi reagirati. 

Premijer je na početku sjednice izvijestio i o boravku članova Vlade u Dubaiju, hrvatskom danu na EXPO-u i održanom gospodarskom forumu. 


HRT.hr/HIC-hr
foto: arhiv


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre