HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

 

 

vrt

29. ožujka 2007.
OKUČNICA PUNA MIRISA I BOJA
Postoji čitav niz biljaka kojima možemo pokriti i ukrasiti zemljište oko kuće i vrta

okučnica puna mirisa i boja
Foto: Guliver/Shutterstock

Beživotno zemljište možemo prekriti biljkama koje čine guste cvjetne jastučiće, ili pak onima koje
pružaju vriježe i pužu po zemlji pa je prekrivaju poput debelog saga
Piše Mirta BLAŽEVIĆ

Često se pitamo što napraviti s hrpom krupnog kamenja u nekom kutu vrta ili kako oplemeniti i oživjeti
neugledni zidić koji omeđuje rub staze koja vodi do naše kuće. Možda bismo željeli i suhozid ili stare kamene stepenice učiniti još ljepšima ili bi ružni nasip željeli pretvoriti u lijepu bogato cvatuću gredicu. A imamo li vrt u dubokoj sjeni stabala ili kuće u kojem ni trava ne može baš dobro rasti, pitamo se možemo li i tu posaditi nešto lijepo što bi prekrilo beživotno, sivo zemljište.
Dakako, uz nešto znanja, umijeća i rada sve to nam ne bi trebalo predstavljati problem jer postoje mnoge biljke koje se mogu upotrijebiti baš za te namjene. Prije svega to su biljke koje čine guste
cvjetne jastučiće, dok druge pružaju vriježe i pužu po zemlji pa je prekrivaju poput debelog saga.

Jastučac voli sunceJedna od najljepših jastučastih biljaka za sadnju na kamenjaru, uz suhozide ili u udubine starih kamenih stepenica je jastučac ili Aubrietia deltoidea. To je biljka podrijetlom s Mediterana - obala Egejskog mora - koja voli sunce i toplinu i stoga najbogatije cvate ako je posadimo na sunčanom mjestu. Ne zahtijeva mnogo vlage. Cvate svjetloljubičastim cvjetovima, ali ima čitav niz uzgojenih sorti s ružičastim, sjajnocrvenim, pa i poput lavande plavim cvjetovima. Ova do 20 cm visoka biljka cvate tako bogato da joj se od cvjetova duguljasti, nazubljeni listići najčešće i ne vide. Jastučac se najčešće razmnožava diobom biljke, sjemenom ili reznicama u ljeto koje se sade u hladno klijalište. Valja napomenuti da se, ako biljku razmnažamo sjemenom često dobiju biljke raznolikih svojstava često sličnije divljoj biljci, a ne matičnoj od koje smo uzeli sjeme. Stoga je bolje - želimo li dobiti upravo biljke iste sorte - jastučac razmnožiti diobom korijena ili reznicama.

Bijeli slapovi ognjevcaČesto možemo vidjeti kako sa suhozida vise bijeli slapovi ognjevca ili Iberisa. Postojbina Iberisa je Španjolska, odnosno Iberski poluotok. Iberisa ima četrdesetak vrsta. Neke od njih su jednogodišnje ili dvogodišnje i koriste se obično za cvjetne gredice u kombinaciji s drugim cvjetnicama. Trajnice se najčešće koriste za obrube puteva i sadnju u kamenjarama i pored suhozida, a kako su tu najčešće zimzelene biljke, djeluju dekorativno i zimi.

I jastučasti zvončić je vrlo lijepa biljka osobito pogodna za sadnju u pukotinama suhozida. I ova biljka
plavih ili plavoljubičastih cvjetova razmnožava se dijeljenjem u proljeće ili reznicama poslije cvatnje. Možemo ju saditi u običnu vrtnu zemlju koja sadrži vapno. Za razliku od većine drugih jastučastih biljaka ona voli nešto više vlage pa joj dobro dođe ako se sjetimo da je ljeti ponekad zalijemo.

Jastučasti karanfilJastučasti karanfil također je lijepa trajnica osobito pogodna za nasipe i kamenjare. Ima više vrsta jastučastih karanfila, a jedna od najljepših je Dianthus semperflores koji u ljeto cvate malim crvenim cvjetovima. I ova biljka voli sunčane položaje te rahlu, vapnenastu zemlju. Razmnaža se u proljeće
diobom biljke ili sjemenom. Treba je redovito zalijevati.
Niska trajnica koja ukrašava suhozid i kamenjare je i Thymus serpyllum - srodan majčinoj dušici. Njega također možemo razmnožavati dijeljenjem busena. On vrlo dobro podnosi sušu i preživjet će i ako ga ljeti zaboravimo zaliti.

Na sušu su otporne i tustike - trajnice čiji debeli listići nakupljaju i čuvaju vlagu pa i one zbog toga vrlo dobro podnose sušu. Jedna od vrlo lijepih tustika je žednjak - Sedum acre kojeg se u nas može naći i
samoniklog. Ovo je biljka žutih cvjetića koja bogato cvate u svibnju i lipnju, a najčešće se upotrebljava za obrube putova te za kamenjare i suhozide. Isto tako se za kamenjare, nasipe i obrube putova može upotrijebiti i Cedum spurium koji cvate crveno.

Žuti cvjetići kamenite traveKamenita trava - Alysum saxatile - kako joj već i samo ime kaže također je jedna od biljaka koje su namijenjene kamenjaru, za sadnju uz kamene zidove ili na kamenitim obroncima. Cvate bogato žutim cvjetićima. Traži tlo s dosta pijeska i vapnenca. Treba je redovito zalijevati.

Jastučasti plamenac - Phlox subulata može dobro uspijevati i na suncu i u polusjeni. Ovaj zimzeleni polugrmić visok oko 15 cm cvate od travnja do lipnja ružičastim, purpurnim ili bijelim cvjetovima.
Razmnožava se sjemenom u jesen ili diobom biljke u rano proljeće. U proljeće se mogu presađivati
i mlade biljke nikle iz sjemena. Jastučasti plamenac voli laku hranjivu zemlju, a i njega treba redovno zalijevati.
Kamen voli i Saponaria - sapunika, jastučasta pušuna - Silene pendula. Obje imaju ružičaste cvjetove,
a i jednu i drugu možemo razmnožiti sjemenom potkraj ljeta.

Biljke koje podnose polusjenuDakako da postoji još čitav niz jastučastih biljaka koje bogato cvatu, ukrašavaju kamenjare i kamene
zidove ili prekrivaju ružne nasipe, no i ove koje smo spomenuli mogle bi predstavljati dobar izbor za vaše potrebe. No, sve ove biljke vole sunce ili u najboljem slučaju blagu polusjenu. No, koje su to biljke koje će uspijevati u polusjeni, dobro prekrivati tlo, a uz to još i lijepo cvasti. Takvih biljaka nema mnogo. Stoga ćemo vam predložiti dvije koje i na sjenovitim položajima čine gust zeleni sag tijekom
čitave godine, a uz to još i lijepo cvatu.

Jedna od njih je zimzelen Vinca minor koja u proljeće cvate zvjezdastim plavim cvjetovima. Osim velikocvjetnog zimzelena postoji i mali zimzelen - Vinka minor koja ima nešto sitnije cvjetove i listove. Obje biljke pružaju vriježe koje pužu po tlu i ukorjenjuju se pa tako prekrivaju tlo. Inače obje biljke vole dobru šumsku zemlju ili vrtnu zemlju s dosta komposta. Potrebno im je dosta vlage pa ih treba češće zalijevati.

Pljuskavica ili Hypericum calycinum također je biljka koja dobro uspijeva u sjeni ili polusjeni. To je zimzeleni grm visok 50-ak cm jajastih kožastih listova i dosta krupnih žutih cvjetova. Cvate od lipnja do
rujna. Razmnožava se sjemenom ili reznicama potkraj ljeta. Odgovara joj i obična vrtna zemlja koja
može biti i nešto kiselija. Treba je redovito zalijevati.

Dakle, postoje biljke koje će rasti i na kamenu, dakako, ako je tu i nešto zemlje i dosta sunca, a postoje i one koje dobro uspijevaju i u sjeni. Trebamo ih samo dobro odabrati i posvetiti im malo pažnje, a one će nam za uzvrat naš vrt i naše dvorište učiniti ljepšim i privlačnijim.
(Glas Istre )

jastučac ili Aubrietia deltoidea Ognjica ili Iberis sempervirens karanfili ili dianthus
jastučac ili Aubrietia deltoidea ognjica ili Iberis sempervirens karanfili ili Dianthus
kamenita trava-žuta vinca minor  
Kamenita trava - Alysum saxatile Vinca minor  

 

HIC.hr

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre