HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-regija

hrvatski šah

Hrvatski šah, set


04.travnja 2022.
PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI
Aleksandar Vučić proglasio pobjedu

Vučić pobijedio na parlamentarnim izborima

Aktualni predsjednik Srbije i predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić, proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima i najavio da će njegova Srpska napredna stranka osvojiti natpolovičnu većinu u parlamentu čiji budući sastav, po prvim ocjenama izbora, pokazuje da se srbijansko društvo znatno pomaknulo udesno.

Vučić je u obraćanju građanima Srbije rekao da procjenjuju da je na izbore izašlo oko 3.804.000 ljudi. Kazao je da je utjecaj ukrajinske krize na zemlju bio ogroman, što se vidi po rezultatima izbora. Za njega je, prema rezultatima koje je priopćio u izbornom stožeru, glasalo 59,9 posto, odnosno 2,25 milijuna od oko 6,5 milijuna upisanih birača.

- Vidi se da je Srbija dramatično skrenula u desno, rekao je i dodao da neće formirati vladu s onima koji su zloupotrijebili povjerenje naroda. Naveo je i da će se Srbija morati opredijeliti kojim će putem u budućnosti. Istaknuo je da je, prema podacima SNS-a, koji uključuju i podatke s Kosova i dijaspore, lista Zajedno možemo sve osvojila 44% glasova, što znači da će SNS imati 124 ili 125 mandata.

- Uspio sam u Srbiji nešto što nitko nije, jedini sam koji je dva puta pobijedio u prvom krugu, rekao je Vučić među ostalim. Koalicija "Zajedno možemo sve", predvođena Vučićevom Srpskom naprednom
strankom osvojila je 43,95 posto glasova što će joj osigurati 124 do 125 mandata, i dovesti na rub da može i samostalno formirati vladu.Beograd, kamenčić koji bi mogao žuljati Vučića

Srbijansko Republičko izborno povjerenstvo (RIK) napravilo je u presedan u izbornom procesu odlukom da će se o rezultatima parlamentarnih i predsjedničkih izbora očitovati tek u ponedjeljak, premda je većina birališta službeno zatvorena u 20 sati. Međutim, zbog velike izlaznosti Beograd je političko polje gdje se može zaljuljati Vučičeva vlast. 

- Imamo uvid u prebrojavanje glasova za predsjedničke i parlamentarne izbore, Beograd je političko polje gdje se može zaljuljati vlast Aleksandra Vučića. Oni će se prebrojavati posljednji, 70% za sada ima Vučić, ali tek nakon 2% prebrojanih glasova. Kada je u pitanju parlamentarna utrka, 53 ili 54% glasova za SNS, kada se pridodaju glasovi Ivice Dačića to je komotna većina, istaknuo je u javljanju u Dnevniku 3 iz Beograda Dragan Nikolić. Izlaznost bi mogla biti 59,5 ili 60%, dodaje.

- To je najveća izlaznost u zadnjem desetljeću, a ta velika izlaznost znači i podizanje izbornog praga. Beograd bi mogao biti "kamenčić koji će žuljati Aleksandra Vučića". Vladeta Janković u tom bi slučaju mogao postati gradonačelnik Beograda, on je 81-godišnji sveučilišni profesor, ističe Nikolić u javljanju.Vučić o odnosima s Hrvatskom

- Želim da imamo snažne i bolje odnose s Hrvatskom i dat ću sve od sebe da to napravimo, poštivajući sve naše razlike, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je u stranačkom izbornom stožeru proglasio pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora Vučić je rekao kako mu je "neobično drago" i što će u parlamentu biti predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.HRT.hr/ HIC.hr
foto: 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre