HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizlatnici i srebrnjaci

 

 

19.ožujka 2021.
SVE VEĆI BROJ KANDIDATA
Jelena Pavičić Vukičević ide u utrku za gradonačelnicu grada Zagreba

panorama Zagreba


Predsjedništvo Stranke rada i solidarnosti održalo je sjednicu na kojoj je bilo riječi o njihovom kandidatu za gradonačelnika/gradonačelnicu Zagreba. Odlučeno je kako u utrku za gradonačelnika ide Jelena Pavičić Vukičević, dosdašnja zamjenica a sada obnaša VD dužnost gradonačelnice nakon smrti gradonačelnika Milana Bandiča.

- Članovi stranke BM365 u 17 gradskih četvrti su se izjašnjavali o potencijalnim kandidatima koje bi stranka istaknula na nadolazećim izbori. Većina zagrebačkih članova je predložila, a Predsjedništvo jednoglasno usvojilo taj prijedlog i ja vam s radošću mogu reći da je kandidatkinja stranke za gradonačelnicu dr. Jelena Pavičić Vukičević - kazao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

- Spremna sam povesti stranku do izborne pobjede, i to kao najjaču i najkvalitetniju stranku u Zagrebu koja ima dovoljno znanja i najveće iskustvo te to iskustvo nesebično stavlja pred građane, čineći naš grad svakodnevno ljepšim za živjeti. Vi znate da sam ja na dan gradonačelnikove smrti rekla da nisam nikada razmišljala o kandidaturi i rekla sam to od srca. U tim trenucima žalovanja i rekla sam samo ono što sam osjećala. No nakon svih ovih lijepih izraza sućuti i podrške, ponovno sam promislila i zajedno sa članovima svoje obitelji donijela jedinu ispravnu odluku, a to je prihvatiti odluku članova stranke - kazala je Pavičić Vukičević. Dodala je da u ovim izazovnim vremenima nema prostora za eksperimentiranje i pokušaj pogreške.

- Ima mjesta samo za čvrst i odgovoran nastavak rada za grad. Građanima jamčim tri stvari. Prvo je nastavak realizacije svih socijalnih prava i pomoći poduzetnicima i obrtnicima. Jednako tako moramo se otvoriti novim tehnologijama, onome što garantira nova radna mjesta. I treće, urbana obnova koja neće značiti samo ušminkavanje, nego revitalizaciju grada - dodala je Pavičić Vukičević, koja je uvjerena da može stranku odvesti do izborne pobjede.
- Svi mi sa sobom nosimo neku posebnu kvalitetu. Milan Bandić je bio fantastičan trener, ali je bio trener jedne sjajne momčadi. Sad je došlo vrijeme za novu trenericu. Znam da imamo još puno dobrih stvari za dati građanima - kazala je Jelena.

Tko je Jelena Pavičić Vukičević?

Prema proceduri u slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata, do izbora grad vodi netko od njegovih zamjenika. Jelena Pavičić Vukičević je suradnica Bandića od početaka njegove karijere, a sama ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju Gradom u kojem je bila i zamjenica gradonačelnika i pročelnica.

Kada je Bandić 2000. godine prvi put izabran za gradonačelnika, Pavičić Vukičević bila je tajnica zagrebačke gradske organizacije SDP-a i zastupnica u Gradskoj skupštini. Tri godine kasnije, 2003 godine., postaje saborska zastupnica, 2008. pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, a od 2009. do 2013. godine po prvi put i zamjenica gradonačelnika.

Drugi put Bandićevom zamjenicom postaje 2017. godine na neposrednim lokalnim izborima. Jelena Pavičić Vukičević je i potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti. Danas se od bivšeg šefa oprostila u ime svih suradnika, dirljivim govorom tijekom kojeg nije mogla zadržati suze.

hrvatski šah, komplet
OSTALI KANDIDATI

Za gradonačelnika grada Zagreba i dalje je u utrci 12 kandidata. Nakon iznenadne smrti aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, broj se smanjio na 11 kandidata ali se pojavio jedan novi. Kako se doznaje u utrku za zagrebačkog gradonačelnika ide i Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta i potpredsjednik Hrvatskog sabora .

Predsjednik Domovinskog pokreta, kao i podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba, dr.sc. Miroslav Škoro, koji je na predsjedničkim izborima 2019. dobio 465.704 glasa i pod čijim je vodstvom Domovinski pokret osvojio 16 mandata na parlamentarnim izborima 2020. godine, bit će kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Grada Zagreba na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2021., objavili su iz Domovinski pokret.  

Škoro je proteklih dana davao neodređene izjave o toj kandidaturi. U subotu je tako rekao kako su u Domovinskom pokretu svi u igri, pa i on, kada je riječ o kandidatu za gradonačelnika Zagreba. U srijedu na pogrebu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, najavio kako će njegova stranka “kandidatkinju ili kandidata” objaviti kroz nekoliko dana.

Kandidatura dosadašnjeg gradonačelnika Milan Bandić zbog iznenadne smrti ne vrijedi osim ukoliko njegova stranka MB365 ne istakne novog kandidata.

Među prvima koji je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika glavnog grada je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević.

Tomaševićevom odlukom da ne bude dio predizborne koalicije sa SDP-om na izborima, propala je ideja da ujedinjena ljevica iznjedri zajedničkog kandidata za gradonačelnika i tako proba povećati mogućnost za izbornu pobjedu i micanje Bandića s trona gradske vlasti.
Tomašević je rekao da to ne bi bilo fer prema biračima jer tada neće biti pregovora koji bi utjecali na odnos snaga u skupštini, već bi se ovisno o glasovima, dogovarali o podjeli mjesta. Njihova je procjena da najviše novih birača izvući tako da ne idu u koaliciju.
Tomašević je najavio kako Možemo na nadolazećim izborima ima za cilj ukloniti Milana Bandića s vlasti te onemogućiti stvaranje koalicije HDZ-a i Milana Bandića u gradskoj skupštini. Stvaranjem progresivne skupštine želi ostvariti glavni cilj - promijeniti način upravljanja gradom Zagrebom koje mora, kaže, biti pravedno, transparentno i održivo.

Nakon što su propali razgovori HDZ-a i privremenog ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba Damira Vanđelića, HDZ je kao svog kandidata predstavio Davora Filipovića, profesora na Ekonomskom fakultetu, zastupnika u Gradskoj skupštini i tajnika zagrebačkog HDZ-a.

Zalaže se za uspješnu obnovu Zagreba, za radikalni zaokret u upravljanju gradskim financijama, za transparentno vođenje gradskih financija gdje će svaki trošak biti objavljen na internetu i građani znati kako se novci troše. Oštro odbija tezu oporbe da je on 'alibi kandidat HDZ-a', koji ustvari želi da na čelu Zagreba i dalje ostane Milan Bandić. Naime, s obzirom da je veliki broj članova SDP-a i HDZ-a zaposlen u Zagrebačkom holdingu, mnogi iz manjih opozicijskih stranaka smatraju da zapravo ni jednoj velikoj stranci ne odgovara Bandićev odlazak.

SDP je kao svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika predstavio Joška Klisovića koji jednako tako opovrgava tezu da je alibi kandidat. Ističe kako s građanima želi savez u upravljanju i vođenju gradom. Najavio je da će kao gradonačelnik provoditi referendume o važnim gradskim pitanjima, jačati gradske četvrti i mjesne odbore kako bi ljudi jasnije artikulirali svoje mišljenje, raspisivati natječaje o određenim pitanjima i upotrebljavati druge kreativne metode uključivanja građana u upravljanje gradom.

U utrku za čelno mjesto grada uključio se i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek koji je u kampanju krenuo tako što je pred Gradskim poglavarstvom došao s vozilom Hitne pomoći, simbolički tako želeći ukazati na to da glavnom gradu treba hitna pomoć. Upozorava kako je Zagreb, iako ima najveći prirez u Hrvatskoj, najzaduženiji hrvatski grad, "što treba promijeniti, kako bi Zagrepčani dobili kvalitetniju uslugu u skladu s novcem koji uplaćuju u gradski proračun". "Grad Zagreb je trenutno bombonijera iz koje se časte mnogi - prijatelji, kumovi, brojni koalicijski partneri - to treba prestati. Vrijeme je za promjene", poručio je.

NAPOMENA: u međuvremenu Petek je odustao od kandidature , ide na listu SDP-a i ukoliko pobjede biti će dogradonačelnik.

Kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika predstavio se saborski zastupnik i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, obećavši ukidanje prireza ako bude izabran na lokalnim izborima u svibnju. Smanjenje poreza, transparentnost poslovanja i ukidanje izmišljenih radnih mjesta u Holdingu i Gradskoj upravi neka su od obećanja Zagrepčanima koje je Nađi iznio predstavljajući svoju kandidaturu.
"Drugi kandidati nemaju interesa, znanja i sposobnosti popraviti sve ono što je Milan Bandić napravio u 20 godina svoje vladavine. Ja ću se sigurno s tim uhvatiti u koštac i popraviti stanje”, poručio je Nađi koji smatra da Tomašević nije rješenje za Zagreb.

Most je također službeno predstavio kandidata za gradonačelnika Zagreba – Zvonimira Troskota.Troskot ističe svoje desetogodišnje iskustvo rada u poslovnom svijetu te smatra da je upravo financijska pismenost, poznavanje financijskih propisa i revizija, glavni atribut, odnosno vrlina koju bi osoba trebala imati kada ide u preuzimanje vlasti u Zagrebu.
Najavio je da će pritom imati tri strategije vezane uz financije, reviziju i upravljanje dugom, čime se, kaže, bavio tijekom cijele poslovne karijere pa to isto misli primijeniti i u političkom životu.

U utrku za čelno mjesto glavnog hrvatskog grada ušla je i Vesna Škare Ožbolt koja naglašava da će joj prvi potez biti obnova grada. Smatra da je Zagreb “grad na štakama” pa je prva mjera koju želi provesti sanacija šteta od potresa.
Pravnica, bivša saborska zastupnica, ministrica pravosuđa i savjetnica predsjednika republike, razvoj Zagreba vidi u paradigmi zelenog gospodarstva, pametnim gradovima te inovacijama i transferima tehnologije stavljene u funkciju rasta bruto domaćeg proizvoda.

Kandidaturu za gradonačelnika objavio je i predsjednik zagrebačkog HNS-a i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir koji ističe da ga je na to potaknula situacija u Zagrebu gdje se ni nakon 11 mjeseci od potresa ništa nije obnovilo.

Kao svoju viziju razvoja Zagreba vidi projekt "Green city - zeleni i pametni grad", što je koncept koji razvijaju mnogi europski gradovi. Planira riješiti i goruće probleme Zagreba - promet, stanovanje, infrastrukturu te pokrenuti mega projekt "Zagreb pored Save" sa četiri nova prijelaza i brojnim površinama za sport i rekreaciju. Planira smanjiti i gradske namete poduzetnicima i građanima.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić kandidat je stranke za gradonačelnika Zagreba, a povjerenje Zagrepčanki i Zagrepčana tražit će programom "Zagreb u sigurnim rukama".Dugogodišnji liječnik, direktor Zaklade Ana Rukavina, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava obećaje pošteniji i sigurniji Zagreb, a tri ključna stupa njegovog programa kako do toga doći su, kaže - "obnova, obnova i obnova".
"Obnovit ćemo Zagreb od potresa i pružiti Zagrepčanima siguran krov nad glavom, obnovit ćemo Imunološki zavod za borbu protiv pandemije uzrokovane koronavirusom i obnovit ćemo duh i vrijednosti Zagreba, koji je već godinama premrežen nepotizmom i korupcijom", najavio je Mrsić.

Osnivačica volonterske zajednice nestranačkih stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb Marina Pavković predstavila je svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba poručivši da će u kampanji biti usmjerena na strateški i projektni pristup s ciljem promjene lica grada.U kampanji će je, kaže, voditi strateška orijentacija prema gradu Zagrebu, projektni pristup, a želja joj je s nekoliko ključnih projekata za grad Zagreb promijeniti lice ovoga grada.

Sin nekadašnjeg nogometnog izbornika, arhitekt Otto Barić mlađi, također ulazi u političku utrku za Zagreb. Njega su, kaže, za kandidaturu u prvom redu motivirale posljedice potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, piše Hina.

hkv.hr/ hic.hr
foto:arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre