BATATA - slatki krumpir, engl.
sweet potato

Batate su brašnasti gomolji nalik repi (Ipomea batatas) svojstvenog
slatkastog okusa. To je višegodišnja biljka iz porodice slakova (Convolvulaceae),
i zapravo nema nikakve morfološke sličnosti sa našim udomaćenim krumpirom
(Solanum tuberosum L.). U Hrvatskoj je to povrće posve nepoznato,
ali ga zbog njegovih hranidbenih karakteristika treba predstaviti
široj javnosti.
Plodovi batata su žute, narančaste
i crvene boje, a za jelo ga je najbolje pripremiti kao i krumpir,
odakle i njegov udomaćeni naziv "slatki krumpir". To gomoljasto
korijenje može se kuhati, pržiti ili mljeti da se dobije brašno. Mladi
listovi se pripravljaju i jedu kao špinat. Izuzetno je ukusan.
Uspijevaju u Španjolskoj i Francuskoj,
a domovina im je Južna Amerika. U Andaluziji batata u potpunosti zamjenjuje
krumpir. Oko 1850. godine zbog nestašice krumpira i prijetnje gladi,
sadili su batatu po Njemačkoj, pa čak i oko Pariza. Lako se kulinarski
obrađuje. Od batata se priprema brašno od kojeg se mogu načiniti kruh,
vino i mnoga druga jela. Po kemijskom sastavu batata je vrlo slična
krumpiru; ali sadrži nešto više proteina.
Batata je visokoenergetska kultura
sa visokim postotkom škroba a malo šećera, kod koje se za jelo koriste
sekundarna zadebljanja korijena koja se često pogrešno nazivaju gomoljima,
a može se konzumirati i mlado lišće. Osim što je iznimnog okusa, batata
je veliki izvor minerala i vitamina pa tijelo opskrbljuje važnim antioksidansima.
Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200g batata
daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule!!!). Količina
od samo 140g batata u potpunosti osigurava dnevnu potrebu za vitaminom
E, koji je izuzetno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba, i
začepljenja krvnih žila.
Antioksidansi
su ujedno važni i za dobro funkcioniranje mozga (prevencija kod Alzheimerove
bolesti i sl.) Najveća mu je vrijednost velika količina betakarotena
(200 g batata daje istu količinu betakarotena kao i 5 kg brokule).
Količina od samo 140 g u potpunosti osigurava potrebu za vitamonom
E, koji je iznimno važan jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja
krvnih žila.
Batata, kao energetski vrijedna namirnica je izuzetno važan i za ljude
koji imaju problema s povišenim šećerom i čije zdravlje ovisi upravo
o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime, zbog vrlo niskog glikemičkog
indeksa koji omogućava slabiju apsorpciju glukoze, konzumacijom batata
nema štetnog stresa za organizam. Osim toga batat je praktički bez
masti, kolesterola i sadrži vrlo malo natrija (čija prevelika količina
može biti uzrokom povišenog tlaka). Batat je veliki izvor dijetalnih
vlakana, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje probave, čime
se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.
Sadnice batata moguće je u ograničenim
količinama kupiti na proljeće u Zavodu za povrćarstvo na Agronomskom
fakultetu u Zagrebu.
RECEPTI SA SLATKIM KRUMPIROM
Slatki krumpir na južnjački način
1 1/2 žličice mljevene paprike
1 žličica šećera
1/4 žličice papra
1/4 žličice luka u prahu
1/4 žličice suhog timijana (majčine dušice)
1/4 žličice suhog ružmarina
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/8 žličice kajenskog papra (ili ljute paprike u prahu)
2 veća slatka krumpira, oguljena i izrezana na kockice
1 1/2 žličica maslinovog ulja
- zagrijte pećnicu na 190 C
- u manjoj zdjeli pomiješajte papriku, smeđi šećer, crni papar, luk
u prahu, timijan, ružmarin, češnjak u prahu i kajenski papar
- slatke krumpire premažite maslinovim uljem i utrljajte u njih mješavinu
začina. Stavite na papir za pečenje ili plitku posudu.
- pecite u zagrijanoj pećnici dok ne postanu mekani, oko 1 sat
Slatki krumpir s raviolima
1 srednje velik slatki krumpir
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice smrznutog graška
1 žlica svježe ribanog parmezana
35 dag raviola punjenih sirom ili povrćem
- ispecite slatki krumpir u pećnici i ostavite da se ohladi
- raviole skuhajte
- češnjak popržite na žlici maslaca ili maslinovog ulja 30-ak sekundi
- ogulite krumpir i izgnječite, dodajte poprženi češnjak i dovoljno
mlijeka kako biste dobili gustoću umaka.
- dodajte grašak
- prelijte umak od slatkog krumpira preko raviola i začinite parmezanom.
Svileni pire od slatkog krumpira
1,5 kg cijelih slatkih krumpira izbodenih
viljuškom
1/2 žličice soli i svježe mljevenog papra
1/2 šalice mlaćenice (stepko, vipi)
1/2 šalice punomasnog mlijeka
6 žlica maslaca
- pećnicu zagrijte na 220 C i namjestite
rešetku na sredinu.
- krumpire stavite na pleh pokriven folijom i pecite 45 - 60 minuta
dok ne omekšaju; ogulite ih čim se ohlade dovoljno da ih možete dodirnuti
- izmiksajte sa solju i paprom postupno dolijevajući mlijeko, a zatim
i maslac. Miksajte dok ne postanu poput svile.
(Može se pripremiti 2 dana unaprijed
i čuvati u nepropusnoj posudi; zagrijte i poslužite).
Slastica od slatkog krumpira
3 1/2 izgnječenih slatkih krumpira
1/4 šalice mlijeka
1/4 šalice narančinog soka
2 jaja - umutite
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice bijelog šećera
1/2 žličice soli
3 žlice maslaca, omekšanog
1/2 žličice mljevenog oraščića
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 šalice omekšanog maslaca
3/4 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice brašna
3/4 šalice sjeckanih oraha
- zagrijte pećnicu na 175 C.
Namastite posudu za složenac.
- u velikoj zdjeli pomiješajte slatke krumpire, mlijeko, narančin
sok, jaja, vaniliju, šećer, sol, maslac, oraščić i cimet. Ulijte u
pripremljenu posudu.
- pomiješajte 1/4 šalice maslaca, smeđeg šećera, brašna i oraha; pospite
preko mješavine slatkog krumpira
- pecite na 175 C oko 45 minuta.