HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvoHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah

zlatnici i srebrnjaci

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 


26.kolovoza 2022.
GOSPODARSTVO SE OPORAVLJA
Ohrabrujući podatak, raste hrvatski BDP

strijelica na gore

 

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.Porasle gotovo sve sastavnice BDP-a

Rast BDP-a u drugom tromjesečju zahvaljuje se rastu gotovo svih sastavnica BDP-a, od osobne potrošnje do izvoza i investicija.

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, brže nego u prethodnom tromjesečju.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 41,9 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 26,5 posto, a usluga 65,7 posto.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 28,6 posto. Pritom je uvoz roba porastao za 30,7, a usluga za 15,1 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 5 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 7,9 posto.

U drugom je tromjesečju pala samo državna potrošnja, za 2,2 posto.

Brži rast od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 7,8 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo 2 posto.

To je brži rast u odnosu na prosjek u Europskoj uniji.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,6 posto na kvartalnoj, a 4 posto na godišnjoj razini.

Rast BDP komentirao je premijer Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u petak zadovoljstvo jer je rast BDP-a u drugom kvartalu gotovo dvostruko veći od prosjeka Unije, a ocijenio je i da će rast hrvatskog BDP-a u cijeloj godini biti veći od predviđanja Vlade i međunarodnih institucija.

Kako je istaknuo, rast BDP-a u drugom kvartalu u Hrvatskoj je drugi najviši u EU. Jedina zemlja s višim rastom je Slovenija, dok prosjek rasta u drugom kvartalu na razini Unije iznosi 4 posto.

“Dakle, rast u Hrvatskoj je gotovo dvostruko veći. S te strane možemo biti itekako zadovoljni”, istaknuo je Plenković, koji je u posjetu Primorsko-goranskoj županiji.

Napomenuo je da je Vlada u procjenama rasta BDP-a, kao i inače, bila konzervativna, a rezultati naposljetku uvijek budu bolji od predviđanja.

Istaknuo je da će se to očito dogoditi i ove godine, s obzirom na fantastičnu turističku sezonu, pa će i treći kvartal također biti jako dobar.

“To znači da će rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini biti veći ne samo što smo ga mi predvidjeli, nego i veći što su ga predvidjele međunarodne institucije, agencije i organizacije”, ustvrdio je Plenković.

Prema aktualnim prognozama, Vlada ove godine očekuje gospodarski rast od 3 posto, a EK od 3,4 posto. (poslovni.hr)

 

Hrvatski BDP u 2020. godini potonuo rekordnih 8,4%


hic.hr
foto: arhiv

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre