ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adre
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr30.srpnja 2015.
SVRSTALA SE NA STRANU PREKRŠITELJA
Europska komisija želi posredovati kako bi spasila Arbitražni postupak, odgovr iz Hrvatske je ona za to nije nadležna.

Pirangate afera

BRUXELLES:Europska komisija svrstala se jučer izravno protiv hrvatske Vlade i Sabora poručivši da će se arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije nastaviti bez obzira na odluku o povlačenju Hrvatske ne samo iz toga postupka nego i iz čitavog Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

Vaše povlačenje neće imati nikakva učinka, Arbitražni sud donijet će odluku – prenosi vecernji.hr izjavu koju je jučer dobio od jednog neimenovanog izvora iz Komisije.

“Kakvo prisluškivanje!?”

– Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti, no Komisija je, u pismu koje je njezin potpredsjednik Frans Timmermans uputio potpredsjednici hrvatske Vlade Vesni Pusić, izrazila zabrinutost zbog namjere Hrvatske da se jednostrano povuče iz Arbitražnog sporazuma – rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva na podnevnom brifingu za novinare u Bruxellesu. Dok je davala tu izjavu, u Saboru je još trajala rasprava i nije se još dogodilo glasovanje.

Europska komisija očekuje od Hrvatske, kao što bismo očekivali i od Slovenije, da se drži svojih obveza i nastavi podržavati arbitražni postupak. Da budemo jasni: čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje, arbitraža će se nastaviti. Ne vidimo valjanu alternativu arbitražnom postupku i snažno pozivamo Hrvatsku da ostane u njemu – dodala je glasnogovornica.

Neslužbenim kanalima, pise vecernji.hr, dobili smo uvid u pismo koje je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans prekjučer poslao prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić i u njemu smo vidjeli da se spominje ista rečenica koju je citirala glasnogovornica: Komisija očekuje od Hrvatske da se drži obveza i nastavi podržavati arbitražu. Mnogi u Hrvatskoj ostali su šokirani stavom Komisije.

Ugledni njemački europarlamentarac Elmark Brok u izjavi za Večernji list kaže kako je jasno da su “Slovenci pokušali izigrati (arbitražni) proces”, no također ga zabrinjava i nedostatak dijaloga između Zagreba, Ljubljane i Bruxellesa nakon izbijanja afere.

– Hrvatska, Slovenija i Europska komisija u ovom trenutku uopće ne razgovaraju. To me zabrinjava – kaže Brok.

– Imam razumijevanja za hrvatski stav jer Slovenija je pokušala nasamariti proces. No mislim da je trebalo razgovarati, sve tri strane trebale su razgovarati prije nego što je donesena odluka Sabora – dodaje taj europarlamentarac, kojega mnogi u Bruxellesu smatraju bliskim i predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.Hrvatski europarlamentarci

Savjetovao bih Europskoj komisiji da se u sporu između dvije države članice EU u budućnosti suzdrži od davanja izjava koje mogu odati dojam da su pristrani, kao što je to slučaj u ovoj izjavi – rekao je HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. Komentirao je i dio izjave koju je glasnogovornica EK dala prekjučer, kad je rekla da se radi o “navodnom skandalu s prisluškivanjem”.Sama činjenica da to predstavljaju kao aferu prisluškivanja, a ne aferu manipuliranja Arbitražnim sudom, govori da se nisu dovoljno upoznali s činjenicama – kaže Plenković


Jakovčić: Neće biti lako

Ivan Jakovčić, IDS-ov europarlamentarac, nije iznenađen stavom Komisije jer je, kako kaže, od početka tvrdio da izlazak iz arbitraže neće biti nimalo jednostavan ni lak.
Kao što je jednoglasna odluka Sabora bila očekivana, tako je i stav EK očekivan. Mislim da svi trebaju cijeniti odlučnost Sabora koji je poslao jasnu političku poruku, ali istovremeno treba uzeti u obzir sve realne političke odnose, mogućnosti i prepreke koje su pred nama. Nitko od ključnih europskih političara neće lako odustati od uloge haaške arbitraže ili Haaškoga suda jer on nadilazi hrvatsko-slovenske odnose – kaže Jakovčić. Po njemu, vrlo je izvjesno da će arbitražni postupak biti nastavljen i da će se možda i donijeti konačna arbitražna odluka. To bi nas moglo dovesti u kompliciranu pravno-političku situaciju. Nadam se da neće doći do ozbiljnih konfrontacija između Bruxellesa i Zagreba. To nikome ne bi koristilo. Hrvatska ima pravo na odluku koju je Sabor donio, a Vlada ima obavezu ispunjavati odluke parlamenta. Ulazimo u jedan dugotrajniji politički proces koji je neizvjestan i u kojemu su moguće razne nove odluke. Pozivam na mudrost – dodaje Jakovčić. Sandra Veljković, novinarka Večernjeg lista
Bi li Europska komisija zadovoljila uvjete 23. poglavlja?

Kako je u skandalu s arbitražom Ljubljana postala good guy, pozitivac, a Zagreb prima poruke iz Bruxellesa da se smiri i nastavi s arbitražom? Zamijenimo suca, evo, nevjerojatnom brzinom na još topao stolac slovenskog suca Jerneja Sekolecauskočit će ne bilo tko, već sam predsjednik Europskog suda. Možda bi bilo najbolje da se sve zaboravi i nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

A dogodilo se. Indikativno je što Europska komisija uporno preskače meritum stvari – da je državni vrh jedne članice UN-a i EU, države koja nije na listi onih s demokratskim deficitima ili pak s manjkavom vladavinom prava, organizirao komplot da utječe na rad suda. Neugodna istina jest ta da je u nečasne rabote umiješan i Arbitražni sud. A ta činjenica otvara Pandorinu kutiju. Nema pravednog suđenja ili arbitraže bez povjerenja u sud.

I zato je akcija “spašavanje Arbitražnog suda” od iznimne važnosti i za birokratski Bruxelles. Skandal će se odraziti na budućnost suda jer koja bi država – nakon ove blamaže i ne lobiranja, već kriminalnih radnji – povjerila svoje interese u ruke tog suda. S druge strane, skandal otvara put da neke države preispitaju dosadašnje odluke suda. Uzdrmani su temelji međunarodnog prava i međunarodnih sudova i sada se šteta mora umanjiti.

Hrvatska je, sjećamo se, godinama u pristupnim pregovorima grcala pod teretom 23. poglavlja. Pravosuđe i vladavina prava bili su mantra Bruxellesa. I neka su – Hrvatska se postavila na glavu da zadovolji stroga mjerila – neovisno i nepristrano sudstvo. Nije se naodmet podsjetiti i na to kakvim je pritiscima – iz članica EU i iz EK – bila izložena bivša povjerenica za pravosuđe Viviane Reding kad je inzistirala da se jednom godišnje testira pravosuđe u svim članicama.

Gledano iz ove pozicije – bi li Europska komisija zadovoljila mjerila koja je Hrvatska morala ispuniti? Sudeći po izjavama u vezi s arbitražom – nikako. Ili, kako su govorili Hrvatskoj, ima tu još posla da se dosegnu europske vrijednosti.     

vecernji.hr/hic

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre