HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

21.svibnja 2021.
NAKON VIŠESATNIH PREGOVORA
EU postigla dogovor o Covid putovnici


Covid putovnica


Europska unija sinoć je postigla dogovor o covid-19 certifikatima (digitalna zelena potvrda-Covid putovnica) koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji, objavio je Europski parlament (EP). Dogovor je postignut nakon čeitiri kruga pregovora.

Pregovori prije konačnog usvajanja uredbe bili su teški jer je Europski parlament inzistirao na tome da države članice ostanu bez prava uvođenja dodatnih restrikcija i za nositelje takve potvrde. Države članice, pak, na to nipošto nisu željele pristati jer pravo na restriktivne mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije ostaje nacionalna ovlast, a ne ovlast na europskoj razini.

Na kraju je, sinoć, postignut kompromis, onakav kakav su željele države članice, što znači da je Europski parlament tu više popustio. To znači da će neke države, koje su restriktivnije u politici lockdowna, teoretski moći u praksi odrediti mejre samoizolacije i za nositelje digitalne zelen potvrde. Ali u pravilu, to se ne bi trebalo događati. EP je također tražio i da PCR testiranje za potrebe ishođenja digitalne zelene potvrde bude besplatno. Konačni dogovor predviđa da Komisija iz EU proračuna izdvoji 100 milijuna eura za plaćanje tog troška, tako da je tu Parlament dobio što je tražio, a građani mogu očekivati da će ti testovi za njih biti besplatni. (vecernji.hr)


Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti "covid status" posjetitelja. Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

S takvom potvrdom osoba će moći prelaziti granice između država članica Europske unije bez podvrgavanja restriktivnim mjerama koje su dosad bile pravilo, poput obveznog testiranja ili samoizolacije po dolasku na odredište ili povratku s odredišta. Osobe koje nemaju takvu potvrdu moći će također putovati, ali i očekivati restriktivnije mjere poput obveznog testiranja ili samoizolacije, čega će nositelji potvrde biti pošteđeni. "Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom", naglašeno je u priopćenju Europskog parlamenta.

Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutačnog statusa quo za milijune građana EU-a, rekao je u četvrtak predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar.

- Digitalna potvrda vratit će slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja diljem Europe. Taj je sporazum je prvi korak prema oporavku schengenskog područja, dodao je.Uredba na snazi 12 mjeseci

Početak primjene digitalne potvrde ( Covid putovnice) očekuje se krajem lipnja. Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci i potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, ističe EP u priopćenju.


Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za cjepiva odobrena u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Potvrde će se verificirati kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje, a provjeravat će se i vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi.

Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a.

Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, navodi EP.


100 milijuna eura za testove

Parlament je u pregovorima tražio da se omogući besplatno testiranje na covid-19 i to da nijedna članica ne uvodi dodatne restrikcije za putnike. Njemačka i Švedska bile su među zemljama koje su se protivile tim prijedlozima.

Naposljetku su članice pristale suzdržati se od nametanja dodatnih ograničenja, poput testiranja ili karantene, osim ako je to nužno zbog javnozdravstvenih razloga.

Europska komisija, koja je također sudjelovala u pregovorima, obvezala se izdvojiti 100 milijuna eura za kupnju testova, a bude li potrebe spremno je još 100 milijuna.

Sporazum će omogućiti EP-u da donese zakon u tjednu od 7. lipnja, a brojnim zemljama EU-a da testiraju sustav prije njegova pokretanja krajem lipnja.

Certifikati su odvojeni od planova za otvaranje EU-a za cijepljene građane iz trećih zemalja.

Hrvatski šah, set


HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre