HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
BiH vijestiHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zlatnici i srebrnjaci

 

 

08.rujna 2022.
HRVATSKI NARODNI SABOR BIH
Antidejtonske poruke turskog predsjednika Erdogana o izbornoj reformi u BiH

Erdogan


Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je antidejtonskim poruke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se jučer u Sarajevu usprotivio nametanju promjena izbornog zakona, te su pozvali visokog predstavnika da poduzme te promjene bez obzira na pritiske bošnjačke javnosti i političara.U priopćenju HNS BiH navodi se kako Erdoganove poruke "ohrabruju politike bošnjačkih radikala, ubrzavaju antidaytonske procese i produbljuju nepovjerenje među konstitutivnim narodima".

Turski predsjednik je na izravni upit jučer u Sarajevu odgovorio kako je njegova zemlja protiv intervencije visokog međunarodnog predstavnika u izborni zakon, unatoč tome što na tome inzistira hrvatska strana kako bi se spriječilo da četiri puta brojniji Bošnjaci na sljedećim izborima preglasaju Hrvate, izaberu im predstavnike u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH, te ih isključe iz izvršne vlasti.

- Nažalost, svojim stavovima daje potporu i nedemokratskim akterima i zagovara neizvjesno političko razdoblje u Bosni i Hercegovini, navode iz HNS-a BiH.

Pozvali su visokog predstavnika Christiana Schmidta da prestane podlijegati pritiscima i stavovima Organizacije islamske suradnje (OIC) predvođene Turskom u Vijeću za provedbu mira, te uličnim pritiscima i prijetnjama nasiljem. Upozoravaju da odlaganje donošenja odluke može do kraja narušiti vjerodostojnost institucije Ureda visokog predstavnika (OHR).

Turska se prigodom prošlotjednog zasjedanja PIC-a, tijela koje nadzire rad OHR-a, usprotivila Schmidtovoj intervenciji u Izborni zakon.

Za kasnije popodne su u središtu Sarajeva najavljeni novi prosvjedi protiv eventualne odluke međunarodne administracije u BiH, a HNS ih je ocijenio "koordiniranim pokušajem političkih predstavnika Bošnjaka za uspostavu antidaytonskog unitarnog poretka na štetu Hrvata i svih drugih naroda koji se protive dominaciji brojnijeg bošnjačkog naroda".

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuo je potkraj srpnja tehničke izmjene Izbornog zakona, no ne i političke, koje se tiču provedbe odluke Ustavnoga suda BiH oko legitimnog političkog predstavljanja i sprječavanja preglasavanja Hrvata. Ostavio je razdoblje od šest tjedana za eventualni dogovor hrvatskih i bošnjačkih stranaka. No, do toga nije došlo.

Na izborima zakazanim za 2. listopada ponovno se kandidirao Željko Komšić, koji je u tri navrata biran na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno glasovima bošnjačkih birača. Probošnjačke stranke su na liste postavile i veći broj Hrvata, pa sada prijeti opasnost da preuzmu nadzor nad hrvatskim klubom u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH te stvore mogućnost da iz vlasti isključe najveće hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj pripadnika toga naroda.


Christian Schmidt kaže sit je svega, deblokirat će trenutno stanje i neće, kaže, svi biti sretni

HRT.hr /HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre