HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O namaHRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


24.siječnja 2022.
PRIKUPLJENO VIŠE OD 400000 POTPISA
MOST u Sabor donio potpise građana za raspisivanje referenduma o ukidanju COVID potvrda

Mostovci donijeli u Sabor prikupljene potpise građana za referendum


Danas u podne MOST je u Hrvatski sabor donio potpise građana za raspisivanje referenduma kojim se traži ukidanje COVID potvrda i, kako kažu, "stožerokracije", to jest da se ovlasti i odlučivanje o mjerama s Nacionalnog stožera prebace na parlament. 


- Most je i službeno objavio da su obje referendumske inicijative prikupile više od 400.000 potpisa, što je više od potrebnih 368.867. U podne su potpisi u 82 kutije su dopremljene u Hrvatski sabor gdje ih je primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Petrov: Jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu

- Danas smo u Hrvatski sabor kroz dvije referendumske inicijative donijeli potrebne potpise za održavanje referenduma. Jedna referendumska inicijativa "Odlučujmo zajedno" ima 410.533 potpisa, a druga inicijativa "Dosta je" 409.219 potpisa, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

- Mislim da je time poslana sasvim jasna poruka Vladi i Ustavnom sudu što ljudi u Hrvatskoj očekuju - očekuju referendum, dodao je.

- Tražim od Vlade, inzistiram, da barem u jednakom vremenu u kojem smo mi prebrojali potpise i oni prebroje potpise i iniciraju referendum. Također ovim putem se još jednom zahvaljujem svima koji su pomogli da se prikupe potpisi. Hvala još jednom svim volonterima koji su danima po hladnoći, kiši i buri bili po štandovima. Hvala svim građanima koji su dali potpise. koji su jasno rekli poruku Vladi, vladajućima i Ustavnom sudu. Ovo je pobjeda građana. Sada je red na Vladi, neka budu barem jednako efikasni kao mi, rekao je Petrov.

Raspudić: Doći će vrijeme za analizu svačijeg djelovanja

Nino Raspudić
je govorio o kontekstu u kojem se odvijalo prikupljanje potpisa.

- Kad smo ušli u ovu referendumsku inicijativu nismo imali nikakve kalkulacije. Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup dobrog dijela medija i na vrlo ružan način kompletno saborsku lijevu oporbu. Mi smo cijelo vrijeme vodili interes o zdravlju i životu građana, rekao je Raspudić dodajući da su krenuli u inicijativu da je u znanstvenom časopisu "The Lancet" objavljeno kako i cijepljeni prenose zarazu.

- Odradili smo sve što je bilo na nama, zahvaljujem se još jednom svima u organizaciji, volonterima i građanima koji su dali potpise. Da smo imali još tjedan dana broj potpisa bio bi i dvostruko veći. Doći će vrijeme gdje će se analizirati svačije djelovanje svih ovih mjeseci, ove zadnje dvije godine i uvjeren sam da će se mnogi posramiti onoga što su činili, a i neki mediji koji su pisali o ovoj referendumskoj građanskoj inicijativi , istaknuo je Raspudić.Grmoja: Sinj jedini grad bez COVID-potvrda

Potom se obratio i Nikola Grmoja.

- Jedini grad u Hrvatskoj u koji COVID-potvrde nikada nisu uvedene, ni danas kada je uveden zakon o kažnjavanju, je grad Sinj na čelu s našim Mostovcem Mirom Buljem. Mnogi su se junačili, mnogi su govorili da su protiv COVID-potvrda, na kraju su kleknuli i morali na njih pristati nakon što je izmijenjen zakon, rekao je Grmoja.

Dodao je da su postupali na temelju relevantnih znanstvenih činjenica.

- Ovo nije samo politička pobjeda, ovo je prvenstveno moralna pobjeda ne nas nego svih onih koji su bili dio inicijative i koji su nam dali potpis, naglasio je Grmoja.

Selak Raspudić: Prestanimo maltretirati građane

Marija Selak Raspudić
je rekla kako želi prenijeti važnu poruku građanima Hrvatske koji su dali svoje potpise.

- Bez obzira na to što referendum još nije održan ova inicijativa posredno je već polučila uspjeh kad je završeno prikupljanje potpisa. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su najavljivale s 4. siječnjem nakon prikupljenih potpisa nisu stupile na snagu i to već vidimo kao prvu pobjeda potpisa koje smo uspjeli prikupiti. Bez obzira kada će se referendum održati, nama je najvažnije ono što je u interesu građana, a to je da se ukinu diskriminatorne, nelogične i protuepidemiološke COVID-potvrde, poručila je Selak Raspudić.

- Trenutno smo svjedoci toga da u Hrvatskoj imamo veliki broj zaraženih, Zbog činjenice da su na snazi još uvijek COVID-potvrde, premda je dokazano da i cijepljeni prenose virus i premda one ne opravdavaju svoju epidemiološku svrhu, građani koji trenutno ne mogu ostvariti svoja osnovna ljudska prava i pristup institucijama bez COVID-potvrda, hrle u ordinacije da bi se i službeno testirali, troše veliku količinu novaca na kućne testove koji često iz prvog, drugog ili trećeg puta pokazuju da su pozitivni. I takvi dok ne uspiju dokazati da su pozitivni, bez obzira na simptome koje osjećaju, hodaju okolo i moguće prenose virus dalje. Sve to uvelike opterećuje građen, zdravstveni sustav, i jako puno košta porezne obveznike.,Smatramo da je došlo vrijeme da se COVID potvrde već sada ukinu, a ono što treba ostati je zaštita naših najranjivijih skupina građana, dakle testiranje ispred zdravstvenih ustanova i skrbi o starijima i nemoćnima. Prestanimo maltretirati građane, prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, prestanimo trošiti milijune, neka građani ostanu doma, neka odboluju u kućnoj atmosferi, a ukinimo COVID-potvrde koje nisu epidemiološki učinkovite kao uvjet za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i pristup institucijama RH, dodala je.

Konferencija za medije predsjednika Sabora

Nakon predaje potpisa predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković je na konferenciji rekao kako je primio predstavnike dviju referendumskih inicijativa.

- Sukladno zakonu o referendumu oni su podnijeli zahtjev za raspisivanjem referenduma i donijeli prikupljene potpise, rekao je Jandroković.

Potom je objasnio proceduru.

- Nakon primopredaje formirano je zajedničko povjerenstvo Hrvatskog sabora i referendumskih inicijativa. Uputit ću Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav zahtjev referendumskih inicijativa za održavanjem referenduma i zapisnik o primopredaji potpisa. Odbor će održati sjednicu i uputiti zaključak plenarnoj sjednici kojim će se od Vlade RH zatražiti da utvrdi broj i vjerodostojnost potpisa. Kada to Vlada učini ona vraća natrag u Sabor predsjedniku Sabora informaciju o tome postoji li dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma ili ne postoji. Ako ne postoji, referenduma nema, a ako postoji kao predsjednik Sabora šaljem Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav izvješće Vlade o prikupljenim potpisima. Tada Odbor može ili uputiti plenarnoj sjednici da se provede referendum ili može uputiti zaključak plenarnoj sjednici da se od Ustavnog suda zatraži mišljenje jesu li referendumska pitana u skladu s Ustavom. Nakon toga, ako je drugi scenarij, Ustavni sud ima rok od 30 dana da to utvrdi. Ako jesu, tada Sabor raspisuje referendum, a ako utvrdi da nisu, referenduma nema. To sam kazao predstavnicima dviju referendumskih inicijativa, oni su me upoznali s brojem prikupljenih potpisa i s argumentacijom zašto smatraju da je referendum važan i nužan, objasnio je Jandroković.

Osobno sam stava da će Odbor za Ustav uputiti plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži stav jesu li pitanja u skladu s Ustavom, rekao je Jandroković novinarima i potvrdio da će brojanje potpisa ovoga puta pratiti promatrači.

- Bit će sigurno promatrača, kako ni jedna strana ne bi mogla dovoditi u pitanje relevantnost odluke o brojanju potpisa, kazao je.

Predsjednik Sabora nije želio prognozirati može li se dogoditi da se ukinu covid potvrde, pa da referendumi, koje Most traži, budu nepotrebni.

- Unaprijed govoriti što će se događati, ne bi bilo ozbiljno, kazao je te podsjetio kako dio stručnjaka govori da je omikron zadnja faza covida-19, a dio ih nije siguran, pa je teško predvidjeti što će se događati.

- Najbolje bi bilo da se točnom pokaže procjena da sa omikronom pandemija završava, onda ne bismo ukinuli samo COVID-potvrde, nego i sve ostale mjere s kojima živimo već dvije godine, naglasio je.


Bez komentara o uhićenju muškarca koji je prijetio premijeru

Predsjednik Sabora nije želio komentirati informacije da je, zbog prijetnji premijeru na Facebooku, zadarska policija uhitila 72-godišnjeg muškarca.

- Nemam informacije o tome, pa ne mogu komentirati, pitajte nadležne, policiju, odgovorio je novinarima te naglasio da na temelju poluinformacija ne može donositi čvrste stavove.


- Prvi korak u cijeloj proceduri koji će trajati idućih dana i tjedana je prebrojavanje potpisa građana i utvrđivanje koliki je točan broj valjanih potpisa. U skladu s time dio parlamentarnih stranaka predlagale su osnivanje neovisnog povjerenstva koje bi nadgledalo taj proces, izvijestio je u Dnevniku u podne novinar HTV-a Šime Vičević.

- U cijeloj toj proceduri to možda neće i biti kraj, s obzirom na to da postoji mogućnost ocjene ustavnosti referendumskih pitanja. Naime pitanja nisu sporna samo vladajućima nego i djelu oporbenih stranaka pa ako se doista dogodi prijedlog za ocjenu ustavnosti zadnju riječ u ovoj priči imat će Ustavni sud, objasnio je.

- Most je kroz ove dvije inicijative imao namjeru ukinuti COVID-potvrde te također založiti se za to da epidemiološke mjere ubuduće umjesto Nacionalnog stožera donosi Sabor i to dvotrećinskom većinom, izvijestio je Vičević.HRT.hr /HIC.hr
foto:

 

Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre