ADRESAR HRVATA
IZVAN RH-2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 

 

 

 


Sjedište Hrvatske vlade,zgrada30.srpnja 2015.
DANAŠNJA SJEDNICA VLADE
Pokreće se postupak za raskidanje Arbitražnog sporazum sa Slovenijom.

ZAGREB:Vlada je danas pokrenula postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na sjednici je, iznijevši genezu cijelog slučaja, naglasila kako današnjom Vladinom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom"

."Ali, ovaj konkrenti postupak je previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", rekla je Pusić .

Vlada je tako, prema odluci, pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisan 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010. godine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaduženo je da u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma,prenosi rtl.hr.

Prema odluci, Hrvatska prestaje primjenivati Arbitražni sporazum od datuma upućivanja diplomatske note, a Maja Seršić razrješuje se dužnosti zastupnice Republike Hrvatske te Andreja MetelkoZgombić dužnosti suzastupnice Republike Hrvatske, u postupku pred Arbitražnim sudom.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.
Pusić je danas naglasila kako se uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces "protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije".

"Zato smo smatrali da je sam proces tako kompromitiran da je nemoguće na ovaj način nastaviti rješavati pitanje granice Hrvatske i Slovenije", kazala je.

"Sve je rečeno", kratak je bio premijer Zoran Milanović nakon čega je Vlada glasanjem donijela odluku o izlasku iz arbitraže o granici sa Slovenijom.


Reakcije iz Slovenije- stopirati Hrvatskoj ulazak u Schengen

Slovenske vlada jučer je imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ)Ronnyja Abrahama za novog suca koji će sudjelovati u Arbitražnom postupku za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom. Imnovanje novog suca slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec to imenovanje je ocijenio kao slovensku diplomatsku pobjedu. To što se jučer dogodilo bila je velika pobjeda slovenske diplomacije, kazao je Erjavec uoči sjednice slovenske vlade. 

Nakon što je Sabor u srijedu jednoglasno naložio Vladi pokretanje postupka kojim će Hrvatska istupiti iz Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, o novoj situaciji oglasio se i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel
Još sam ranije govorio da se bojim da se Hrvati dogovora neće držati jer se dosad nisu držali nijednog koji su sklopili sa Slovenijom. Jedina mogućnost je bila da Hrvatska neće ući u EU dok se ne dogovorimo oko granice. Tako je smatrala naša vlada od 2004. do 2008. Nakon dolaska nove, Pahorove vlade, više nismo postavljali uvjete, osim tog bedastog Arbitražnog sporazuma. To da se Hrvati povlače, dio je njihove politike. Oni ne žele sporazum sa Slovenijom ni uređenje granice, nego incidente i stalnu dramatičnu situaciju", siguran je Rupel koji vjeruje da će se dogovori i dalje odgađati, piše Žurnal 24.

Rekao je i što bi dalje Slovenija trebala činiti.

"Mislim da prvo treba promijeniti ministra vanjskih poslova, a možda i vladu, stvoriti vladu narodnog jedinstva i scenarij kako će se stvar dalje rješavati. Posljednja mogućnost koju imamo jest da Hrvatsku nećemo pustiti u Schengen dok se ne dogovorimo, a to mora biti jednoglasno", rekao je Rupel


(rtl /hrt/vecernji/hic )

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre