HIC samo najbolje iz Hrvatske
zlatnici i srebrnjaci


10.travnja 2021.
AFERA JANAF
Dragan Kovačević ponovo uhićen, nakon ispitivanja smješten u istražni zatvor Remetinac

Dragan Kovačević u lisicama

Dragan Kovačević, bivši predsjednik uprave Janafa, ponovno je iza rešetaka u pritvoru u Remetincu i to zbog sumnji na primanje mita u obliku dva stana. Jedan u zagrebačkom Ban centru, a jedan u luksuznom objektu na splitskom Žnjanu. USKOK sumnja da je prijatelju Ivanu Širiću i vlasniku tvrtke Cefis u zamjenu za stan u Zagrebu vrijedan oko 150 tisuća eura sredio poslove s Janafom. Iako se stan vodi na Cefis, istražitelji sumnjaju da je pravi vlasnik Kovačević. Ista shema je primijenjena i kod stana u Splitu.  
Kovačević je u srijedu je ponovno uhićen u Zagrebu. Osim Kovačevića uhićene su još tri osobe. Nakon ispitivanja prebačen je u Remetinac.

Stanove koje je Širićeva tvrtka CEFIS kupila te ih, po tvrdnjama i sumnjama USKOK-a, dala Kovačeviću kao mito jer je CEFIS od Janafa dobio poslove vrijedne 37,5 milijuna kuna, dijelom su plaćeni novcem Janafa, piše Večernji list.

USKOK svoje sumnje temelji i na nekim egzaktnim podacima iz kojih je vidljivo da je CEFIS stan u zagrebačkom Ban centru kupio od tvrtke Centar gradski podrum te ga je platio u dvije rate. Druga je rata plaćena 15. rujna 2016. i iznosila je 597.000 kuna. A upravo taj iznos je samo dan prije s računa Janafa prebačen na račun CEFIS-a uz naznaku da se radi o plaćanju po ugovoru o cesiji između Expleo savjetovanja, CEFIS-a i Janafa. Prethodno je Expleo savjetovanje tražilo od Janafa predujam od 10 posto uz napomenu da se to treba uplatiti na račun CEFIS-a, a radilo se o plaćanju usluge Digitalizacije arhivskoga gradiva i implementacije u sustav za upravljanje dokumentacijom.

Iako Kovačević negira tvrdnje USKOK-a, u njegovom su mobitelu nađene poruke o plaćanju stana u Ban centru u kojima je on naveo da će druga rata biti plaćena do 15. rujna 2016., što se na koncu i dogodilo, navodi list. 

Slično se dogodilo i sa stanom u Splitu, samo je tamo druga rata od 3,9 milijuna kuna iz Janafa CEFIS-u uplaćena preko M.G.S. grupe, čiji je vlasnik Edi Seifried također obuhvaćen ovom istragom.

Širić u svojoj obrani tvrdi da Kovačević s kupnjom spornih stanova nema veze, te da je on bio taj koji je kupovao stanove jer je to dobra investicija.

O kupnji stana u Splitu Kovačević je komunicirao s Klementom Bašićem, suvlasnikom tvrtke Sunčani Žnjan, pa mu je Bašić u lipnju 2019. poslao SMS: “Ajde vidi da mi se netko javi oko tog stana”, na što mu Kovačević odgovara: “U Moskvi sam, u ponedjeljak ćeš dobiti ugovor sa svim elementima.”

Poruke su izmijenjene 19. lipnja 2019., a prvu ratu za spomenuti stan CEFIS je Sunčanom Žnjanu isplatio 30. srpnja 2019. Preostale rate plaćene su u rujnu i prosincu 2019. te u svibnju 2020. A da je spomenuti stan Kovačevićev, iako se službeno vodi na CEFIS, USKOK zaključuje iz brojnih SMS-ova i razgovora koje Kovačević izmijenio s arhitekticom, kojoj je kazao da će joj dati kontakt osobe koja ima ključ stana.

Kasnije ju je pitao je li bila u stanu, a ona mu je odgovorila da jest, da je kupaonica premala, pa se treba razbiti zid, da mu dolazi namještaj za kuhinju iz Italije, na što joj on kaže: “Nemoj samo da je iz Italije, da nam ne donese kakav virus.” Nadalje, Kovačević u kasnijim razgovorima predbacuje arhitektici što su rokovi za dovršetak stana prekoračeni te joj savjetuje da majstore ne plaća unaprijed. 

“Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati... Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni”, govori Kovačević arhitektici početkom rujna 2020.”

Dvadesetak dana nakon toga je uhićen, a na njegovu nesreću, u mobitelu kojeg se prije uhićenja pokušao riješiti, ostala je njegova korespondencija stara nekoliko godina. I upravo bi ta korespondencija sada za njega mogla biti kobna jer je iz nje vidljivo da on u vezi sa stanom u Ban centru dogovara majstore za plin, arhitekticu i dizajnericu, a nađena je i poruka u kojoj se navodi da je račun za predujam izdan te da će biti poslan CEFIS-u, piše Večernji list.  


NOVI KRAK AFERE


08.travnja 2021.: Radi se o novom kraku afere 'Janaf', a ima veze s navodnim davanjem stanova kao mito Kovačeviću - u zamjenu za dodjeljivanje poslova održavanja informatičkog sustava u Janafu.


Nakon ispitivanja u PNUSKOK-u Kovačević i ostali uhićeni, a spominje se da ih je još troje, trebali bi biti prebačeni u Uskok, a onda se odlučuje o daljnjim koracima. Među tih troje uhićenih je i Vlado Zorić, direktor sigurnosti i zaštite u Janafu. Njegovo se ime već ranije spominjalo u istrazi u rujnu.

Da je Kovačević uhićen, ptvrdio je za HTV njegov odvjetnik Tomislav Grahovac, no pojedinosti o tome zašto je uhićen i ima li to veze sa slučajem Janaf, nije otkrio. Dodao je kako ne može potvrditi ni da je riječ o slučaju o kojem se dosad radilo.


Malo je službenih informacija, ono što se zna jest da je Dragan Kovačević uhićen zbog navodnih sumnji u primanje mita. Navodi se da je navodno jednoj tvrtki omogućio posao održavanja računalne opreme u Janafu a zauzvrat kao mito, odnosno nagradu dobio dva luksuzna stana. Od toga se jedan nalazi u Splitu na Žnjanu, a drugi u Zagrebu. Radi se o lokaciji Ban centra koja se nalazi tek 200-tinjak metara od središnjeg zagrebačkog trga. Riječ je o vrlo luksuznoj zgradi, kao i stanu, prenosi HRT.

Stan se nalazi na drugom katu te zgrade, ima 40-ak kvadrata, a prema navodima susjeda Kovačevića se tamo znalo viđati, tamo je navodno boravio dulje vrijeme. Policija je danas pretresala te dvije lokacije, bila je i u Ban centru. Istražitelji su u jednom trenutku izašli i s torbom u kojoj je, vjeruje se, između ostalog dokumentacija. Neslužbeno, dodala je Bokun, Kovačević nije bio na tom pretresu.

Ovaj se stan spominjao i tijekom ranije istrage u aferi 'Janaf', međutim tada je utvrđeno da ne glasi na Kovačevića nego na Ivana Širića, odnosno na njegovu tvrtku koja je stan kupila 2016., a 2018. i službeno se upisala kao vlasnik. 

DORH: Istraga više osoba radi korupcije

DORH je na svojim službenim stranicama objavio da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. 

Navedene radnje provode se, kažu, u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Policija: Uhićeno više osoba

Iz policije su potvrdili da je u tijeku realizacija kriminalističkog istraživanja koje provodi Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok) u suradnji s Uskokom. "Tijekom jutra uhićeno je nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Za sada ne možemo iznositi više detalja", dodaju u MUP-u.

Dragan Kovačević
,bivši čelnik Janafa je sredinom prosinca, nakon puštanja iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere ''Janaf'', izjavio kako nije ''ukrao niti jednu lipicu'' te da će na sudu dokazati svoju nevinost.

Kovačević je pri izlasku iz pritvora rekao da je milijun eura, koliko je pronađeno u njegovoj garaži, bio novac njegovih poslovnih partnera za kupnju zemljišta površine 250 hektara u Slavoniji.

Govoreći o svom "klubu" u zagrebačkoj Slovenskoj ulici, u koji su dolazili brojni državni dužnosnici i poduzetnici, Kovačević je istaknuo da nije riječ o klubu, nego o udruzi Slavonska ravnica u kojoj su se okupljali ljudi iz Slavonije.

Uskok u aferi ''Janaf'' sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentra Petek, Kreše Peteka, koji je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se proširenom istragom dodatno tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Sve o afera Janaf

ATENA maslinovo ulje


Kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 52, 51, 45 i 41-godišnjakom, sve hrvatski državljani, zbog sumnje da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 52-godišnjak, u vremenskom razdoblju od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. godine u Zagrebu, kao predsjednik uprave trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu osigurao dodjelu niza informatičkih poslova kojih je investitor te podizvođačkih radova drugom trgovačkom društvu također sa sjedištem u Zagrebu. Kao nagradu je dogovorio s 51-godišnjakom, kao osnivačem i odgovornom osobom tog drugog trgovačkog društva, plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje 52-godišnjak odabere za sebe i članove svoje obitelji te plaćanje drugih troškova, a zatim i prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama na način da ih uknjiži na trgovačko društvo 51-godišnjaka na što je ovaj i pristao.

Naime, sumnja se da je 52-godišnjak, u cilju ostvarenja gore navedenog, od početka ožujka 2012. do kraja prosinca 2018. godine u planove investicija trgovačkog društva kao predsjednik uprave uvrstio niz informatičkih poslova. Potom je suprotno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova odobrio pokretanje nabave navedenih usluga direktnim ugovaranjem te naložio njihovu nabavu od trgovačkog društva osumnjičenog 51-godišnjaka. Za nabavu pojedinih usluga javnim nadmetanjem kreirane su specifikacije prilagođene isključivo trgovačkom društvu i poslovnim partnerima 51-godišnjaka.

Također je utvrđena sumnja da je 52-godišnjak u vremenskom razdoblju od rujna 2018. do svibnja 2020. godine s 41-godišnjakom kao direktorom trećeg trgovačkog društva dogovorio da će njegovom trgovačkom društvu i poslovnim partnerima osigurati dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna. Navedeno je 52-godišnjak i učinio pod uvjetom da 41-godišnjak, kao podizvođača u okviru isporuke vatrogasnih vozila, angažira ranije navedeno trgovačko društvo 51-godišnjaka i za to mu isplati 4,126 milijuna kuna, na što je 41-godišnjak pristao.

U cilju realizacije navedenog, 52-godišnjak je svom direktoru Sigurnosti i zaštite, osumnjičenom 45-godišnjaku u čijoj je nadležnosti pokretanje i provođenje postupka nabave, naložio da prepusti 41-godišnjaku izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti. Navedena nabava je, nakon nekoliko provedenih postupaka, u srpnju 2019. godine rezultirala zaključenjem Ugovora s trgovačkim društvom direktora osumnjičenog 41-godišnjaka na iznos od oko 15,5 milijuna kuna, kako je i dogovoreno. Nakon zaključenja ugovora 41-godišnjak je, u rujnu iste godine te sukladno ranijem dogovoru s 52-godišnjakom, kao podizvođača u okviru isporuke vatrogasnih vozila angažirao trgovačko društvo 51-godišnjaka te zaključio s njim Ugovor na iznos od oko 4,126 milijuna kuna.

Na opisane načine je 52-godišnjak trgovačkom društvu i poslovnim partnerima 51-godišnjaka omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore ukupne vrijednosti oko 37,5 milijuna kuna. 51-godišnjak je, kao protuuslugu, za 52-godišnjaka platio kupoprodajnu cijenu stana u Zagrebu te garažno parkirno mjesto, stana Splitu s pripadajućim garažnim parkirnim mjestom, vozilo Alfa Romeo Guilietta te višegodišnji najam osobnog vozila Lexus, sveukupne vrijednosti od oko 2,8 milijuna kuna.

Time je 52-godišnjak kao odgovorna osoba primio mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koju ne bi smio obaviti, 51-godišnjak je u jednakom smislu dao mito, 45-godišnjak je kao odgovorna osoba pogodovao gospodarskom subjektu prilagođavanjem javne nabave, a 41-godišnjak mu je pomogao pri tom pogodovanju.

Policijski službenici su temeljem pribavljenih naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu obavili pretrage domova i drugih prostora, ureda i pokretnih stvari 52-godišnjaka. Sve osumnjičene osobe su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava.
hrt.hr /HIC.hr
foto: Željko Puhovski/CROPIX

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre