HIC MIC-banner-koronavirus
zlatnici i srebrnjaci


06.listopada 2020.
AFERA JANAF
Pretražen još jedan Kovačevićev stan u Zagrebu, Kovačević dovezen iz Remetinca

Dragan Kovačević u lisicama

Donedavni predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević sinoć je u pratnji pravosudne policije kombijem dovezen je iz Remetinca kako bi bio prisutan na pretrazi stana na Novoj cesti u Zagrebu a kojim se donedavno koristio.

Znam da ima stan na trećem katu i da ima podstanare, nisam ga vidio sigurno 10 godina. Nisam ni vidio da dolazi po najamninu kod podstanara - rekao je za jutarnji.hr jedan od Kovačevićevih susjeda koji je ušao u zgradu.

Afera Janaf

Pretraga je počela oko 18:30, prema nalogu tužiteljstva. Četverosobni stan je u vlasništvu Kovačevićeve bivše supruge.
Kovačević, u pratnji pravosudnih policajaca, s lisicama, bio je prisutan pretresu još jedne nekretnine koju je koristio. Nakon pretresa vraćen je u pritvor.
Osim Dragana Kovačevića, na pretrazi je bila i njegova supruga koja je vlasnica stana površine od oko 100 četvornih metara.


Pretresu stana prisustvovao je i Kovačevićev odvjetnik, nije mogao komentirati je li policija što izuzela iz stana. No zato je poručio da će kao, i prvi put, osporiti sve za što se Kovačevića tereti.

- Obavili smo jednu normalnu procesnu radnju i postupak ide dalje. Naša pozicija nije ništa narušena ovom procesnom radnjom. Kao i prvi put osporit ćemo sve činjenične navode i dalje ćemo tvrditi da imamo pokriće za sav novac i svu imovinu koju ima, rekao je Ivo Farčić, odvjetnik Dragana Kovačevića.


Nema novca

Kako piše jutarnji.hr, u stanu nije nađena nikakva dokumentacija ili novac, a stan je neko vrijeme bio prazan i nije se iznajmljivao. Navodno bi već danas policija mogla nastaviti s prikupljanjem nove dokumentacije vezane za istragu protiv Dragana Kovačevića.Podsjetimo, uz glavne aktere te korupcijske afere - vlasnika Elektroprometa Krešu Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, pod istragom su i Tomislav Jelisavec, Katarina GašparacZvonko MarasMirjana ProdanVlado Zorić, Damir VrbancVatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić.

ATENA maslinovo ulje
Poduzetnik Puklin u svom stanu čuvao Kovačevićeve milijune


Poduzetnik Goran Puklin osumnjičen da je skrivao milijune Dragana Kovačevića, istražiteljima je, kako piše Telegram, izjavio kako gotovina koja je kod njega pronađena nije ilegalna zarada bivšeg šefa Janafa.

- To je moje nasljedstvo i moja vlastita primanja, ustvrdio je, prema Telegramu, Puklin, inače suprug zamjenice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirele Alerić Puklin, koja je radila i na optužnici u slučaju Agrokor.

Iako je istražiteljima predočio i potvrde iz kojih proizlazi da je u pitanju njegov obiteljski novac, Puklin je ipak obuhvaćen krakom istrage za pranje novca u aferi Janaf. Na teret mu se stavlja da je u vlastitom stanu sakrio 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka koji u svari pripadaju Draganu Kovačeviću. Ukupno se radi o 4,5 milijuna kuna.

Novac je, tvrdi Uskok, iznesen 16. rujna iz ‘Kluba’ u Slovenskoj ulici 9, te predan Puklinu. On ga je pak, sumnja se, sakrio u vlastitom domu na zagrebačkoj Trešnjevci.

Telegram piše da se radilo o novčanicama pakiranima u više različitih koverti te da je na nekima od njih napisano i odakle novac potječe te kome je bio namijenjen, zbog čega će Puklinova obrana u nastavku istrage tražiti grafološko vještačenje.

Inzistirat će, doznaje Telegram, i na vještačenju starosti tinte, te samih koverti u kojima se novac nalazi. Time, naime, žele dokazati da je u koverte stavljen puno prije 16. rujna kada je navodno preuzet od Kovačevića. Zatraženo je i daktiloskopsko vještačenje novčanica ne bi li se provjerilo ima li na njima uopće Kovačevićevih otisaka.

I Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić u ponedjeljak je za RTL potvrdio kako njegov klijent negira bilo kakvu vezu s novcem pronađenim kod Gorana Puklina.

Da je u svoj stan odnio Kovačevićev novac istražitelji su navodno zaključili jer su 16. rujna snimili Puklina kako u stan ulazi s torbom u rukama. To je, međutim, kako navodi Telegram, bio mačak, kućni ljubimac obitelji Puklin, kojeg je poduzetnik nosio veterinaru.

Zbog suprugovih kontakata s Kovačevićem ispitana je i Mirela Alerić Puklin koja je navodno potvrdila da su u stanu imali određeni iznos gotovine te da je njezin suprug značajnu svotu dobio kao nasljedstvo od svog tetka i tetke.hrt/HIC.hr
foto: Željko Puhovski/CROPIX

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre