HIC MIC-banner-koronavirus
zlatnici i srebrnjaci


06.listopada 2020.
AFERA JANAF
Zamjenica državnog odvjetnika Puklin zatražila razriješenje s dužnosti

Dragan Kovačević u lisicama

Zamjenica državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin danas je zatražila razrješenje s dužnosti. Tvrdi da novac pronađen u aferi Janaf u njezinom stanu pripada njenom suprugu: Nije Kovačevićev, njega i ne poznajem.

Mirela Alerić Puklin zatražila je u utorak, na vlastiti zahtjev, razrješenje s dužnosti zamjenice Županijskog državnog odvjetništva ističući da novac, koji je u sklopu istrage u aferi Janaf pronađen u njenom stanu, pripada njezinom suprugu Goranu Puklinu.

''Novac pronađen u mojem stanu, kojeg koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga. Sve okolnosti inkriminiranog događaja bit će predmet dokaznog postupka tijekom kojeg će biti potrebno razmotriti sve relevantne okolnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog i istinitog činjeničnog stanja'', istaknula je u priopćenju Alerić Puklin.

Tužiteljica je naglasila da je njen rad na predmetu u slučaju Agrokor bio ''iznimno predan i savjestan'' te da je jedini razlog njenog razrješenja zaštita osobnih i obiteljskih prilika, kao i ugleda Državnog odvjetništva.

''Cijelu karijeru svoj posao obavljala sam moralno, etično, ažurno i kolegijalno, a u odnosu na događaj, zbog kojega sam višekratno prozivana u javnosti, naglašavam da svojim radnjama niti u jednom dijelu nisam povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika'', zaključila je Alerić Puklin.

Afera Janaf

Državno odvjetništvo je u subotu izvijestilo da će nakon očitovanja zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika donijeti odluku o tužiteljici Alerić Puklin.

Uskok je ranije, ne otkrivajući identitet, izvijestio da je istraga u aferi Janaf proširena na Gorana Puklina koji je pristao Kovačeviću sakriti 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. Novac je navodno sakrio u svom stanu "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela".

Ukupan broj osumnjičenih u aferi Janaf tako se popeo na 14 osoba koje Uskok tereti za niz koruptivnih nedjela od trgovanja utjecajem i davanja mita do nezakonitog pogodovanja i zlouporaba položaja i ovlasti.

Uz glavne aktere te korupcijske afere - vlasnika Elektroprometa Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića pod istragom su i Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirjana Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.

Uskok jedino za Ivu Šuler nije tražio određivanje istražnog zatvora, iz kojega su, nakon priznanja nedjela, pušteni Jelisavec, Gašparac i Maras.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika.


ATENA maslinovo ulje
Poduzetnik Puklin u svom stanu čuvao Kovačevićeve milijune


Poduzetnik Goran Puklin osumnjičen da je skrivao milijune Dragana Kovačevića, istražiteljima je, kako piše Telegram, izjavio kako gotovina koja je kod njega pronađena nije ilegalna zarada bivšeg šefa Janafa.

- To je moje nasljedstvo i moja vlastita primanja, ustvrdio je, prema Telegramu, Puklin, inače suprug zamjenice u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirele Alerić Puklin, koja je radila i na optužnici u slučaju Agrokor.

Iako je istražiteljima predočio i potvrde iz kojih proizlazi da je u pitanju njegov obiteljski novac, Puklin je ipak obuhvaćen krakom istrage za pranje novca u aferi Janaf. Na teret mu se stavlja da je u vlastitom stanu sakrio 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka koji u svari pripadaju Draganu Kovačeviću. Ukupno se radi o 4,5 milijuna kuna.

Novac je, tvrdi Uskok, iznesen 16. rujna iz ‘Kluba’ u Slovenskoj ulici 9, te predan Puklinu. On ga je pak, sumnja se, sakrio u vlastitom domu na zagrebačkoj Trešnjevci.

Telegram piše da se radilo o novčanicama pakiranima u više različitih koverti te da je na nekima od njih napisano i odakle novac potječe te kome je bio namijenjen, zbog čega će Puklinova obrana u nastavku istrage tražiti grafološko vještačenje.

Inzistirat će, doznaje Telegram, i na vještačenju starosti tinte, te samih koverti u kojima se novac nalazi. Time, naime, žele dokazati da je u koverte stavljen puno prije 16. rujna kada je navodno preuzet od Kovačevića. Zatraženo je i daktiloskopsko vještačenje novčanica ne bi li se provjerilo ima li na njima uopće Kovačevićevih otisaka.

I Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić u ponedjeljak je za RTL potvrdio kako njegov klijent negira bilo kakvu vezu s novcem pronađenim kod Gorana Puklina.

Da je u svoj stan odnio Kovačevićev novac istražitelji su navodno zaključili jer su 16. rujna snimili Puklina kako u stan ulazi s torbom u rukama. To je, međutim, kako navodi Telegram, bio mačak, kućni ljubimac obitelji Puklin, kojeg je poduzetnik nosio veterinaru.

Zbog suprugovih kontakata s Kovačevićem ispitana je i Mirela Alerić Puklin koja je navodno potvrdila da su u stanu imali određeni iznos gotovine te da je njezin suprug značajnu svotu dobio kao nasljedstvo od svog tetka i tetke.

Prateći Kovačevića zabilježen i Puklin

Kako piše jutarnji.hr prateći Kovačevića, istražiteljima je u srijedu 16. rujna u mrežu upao i Goran Puklin kad se ujutro u Miramarskoj kod sjedišta Janafa kratko našao s Kovačevićem na kavi. Kasnije popodne, u 15.19 sati, istražitelji bilježe kako Kovačević u garaži Ban centra parkira službeni automobil, sjeda u očevu Toyotu Hilux i odlazi u Slovensku 9 u klub. Tamo Fiatom Puntom dolazi Dražen Obradović zvani Dugi, koji je prijavljen u jednoj od Kovačevićevih tvrtki, i odvozi crne torbe.

Istražitelji će dalje paralelno pratiti i Kovačevića i Puklina i Obradovića pa će tako locirati i Toyotu Hilux u Samoboru te u njoj naći oko 1,2 milijuna eura u kunama i valuti. Prateći dalje njihove aktivnosti, policijski su istražitelji ustanovili da su torbe završile u podrumskim prostorijama zgrade u Adžijinoj, a te večeri oko 20 sati u Metalčevoj ulici ispred Bipe sastali su se i kratko razgovarali Dragan Kovačević i Goran Puklin.

Iste večeri, 16. rujna, Puklin je snimljen s dva vozila, Nissanom Juke i BMW-om X1, te kako u više navrata silazi u podrum, provjerava jesu li vrata dobro zaključana i odlazi liftom u stan. Za istražitelje je činjenica da se Kovačević odjednom pojavio na lokaciji u koju rijetko ili gotovo nikada ne odlazi signal da je bio u panici kako sakriti još 4,5 milijuna kuna.

Kako Jutarnji list doznaje, tijekom pretrage stana koji glasi na Kovčevićevu suprugu na Novoj cesti 83 istražitelji su u ponedjeljak navečer također pretraživali podrumske prostorije, ali ništa nisu pronašli, kao ni u stanu na trećem katu, površine stotinjak četvornih metara, koji trenutačno nije bio korišten, a prije je bio iznajmljivan.

Stanari su nam bili rekli da Dragana Kovačevića nisu vidjeli više od deset godina. S obzirom na cijeli razvoj situacije u aferi Janaf u koju je upao i spomenuti suprug zagrebačke tužiteljice, zanimljivo je napomenuti da još jedan okrivljenik u ovom predmetu ima bračnog druga u pravosuđu, odnosno sudstvu.

Riječ je o okrivljenom Vladi Zoriću, direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, čija je supruga Ivana Zorić sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu. Ona je prije nekoliko godina upućena na rad na Vrhovni sud RH. Vlado Zorić zet je prijašnjeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačića.(jutarnji.hr)


hrt/HIC.hr
foto: Željko Puhovski/CROPIX

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre