HIC MIC-banner-koronavirus
zlatnici i srebrnjaci


30.rujna 2020.
AFERA VJETROELEKTRANE
Josipa Rimac puštena iz pritvora u Remetincu

Josipa Rimac, ispred Remetinca


Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac u utorak u popodnevnim satima izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu u koji je privedena krajem svibnja.

Okupljenim novinarima ispred zatvora je rekla kako je 124 dana čekala da zagrli svoje dijete i da joj je to bilo najvažnije.

- Ovaj postupak koji se vodi više nije tajan, ali istraga traje pa ne mogu ništa komentirati za istragu. Moram priznati da sam najviše detalja čula od novinara, rekla je Rimac.

Kaže kako razumije postupke svoje bivše stranke.

- Znači, ovako. Rekla bih da su mjere jedinice različite, pa ću ja za početak reći da sam ja prvo jutro kada smo došli u Ministarstvo uprave podnijela zahtjev za razrješenje jer je to moja obveza i dužnost. Isto tako sam nakon 24 godine zatražila ispisivanje iz stranke, također jer smatram da je to moja obveza i dužnost. 24 godine sam bila član. Shvaćam i razumijem postupke stranke jer to nije jedino isključenje koje se dogodilo svih ovih godina, istaknula je Rimac.

Potvrdila je da je napisala knjigu.

- Istina je da sam napisala knjigu. Knjiga se zove "Mater i ćaća, pet kćeri" i posvećena je mojoj majci Kati  koju sam izgubila prije pet mjeseci zbog koronavirusa, mojem ocu Josipu i mojim sestrama - Mariji, Anđelki, Neni i Bisi, otkrila je Rimac.

Na novinarsko pitanje je li ju netko od bivših stranačkih kolega razočarao, odgovorila je niječno.

- Nema vam tu razočaranja. Prije svega, život je takav. Morate biti svjesni da kada imate neke pozicije, funkcije i titule dobijete i neke prijatelje, kada izgubite te funkcije i titule, izgubite i neke odnose, rekla je Rimac, dodavši da je najvažnije da vam uz vaše ime i prezime ostaje vaša obitelj i istinski prijatelji.

Ponovila je da je istraga tajna i da ju ne može komentirati ali da surađuje i da će nastaviti surađivati sa svim tijelima istrage.

Na pitanje novinara je li istina da planira optužiti i neke druge osobe iz visoke politike, Rimac je skinula sunčane naočale koje je do tada nosila i nasmiješila se.

- Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude, moje prijatelje, stranačke kolege, završila je Josipa Rimac.


U zatvor je oko 16:20 po nju stigla njezina odvjetnica Lidija Horvat. Odvjetnica je potvrdila da Uskok u međuvremenu nije tražio produljenje istražnog zatvora niti je proširio istragu, a kako portal HRT-a doznaje, Rimac bi trebala biti puštena danas popodne. Oko 11 bi trebao biti ispitan i posljednji svjedok, nakon čega će Rimac predati zahtjev da ju se pusti na slobodu.

ATENA maslinovo ulje- Istražni zatvor posljednji joj je put produljen 28. kolovoza, a iako je sudac istrage tada prihvatio prijedlog Uskoka da zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke "iza rešetaka" ostane još dva mjeseca,
Josipi Rimac prihvaćena je žalba i ona treba biti puštena 29. rujna, kaže.

Potkraj kolovoza Uskok je i treći put proširio istragu protiv Rimac, a ona je i tada izjavila da se ne osjeća krivom. Osim Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke u istom slučaju ranije bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija, koji su pušteni da se brane sa slobode.

Sve o Aferi vjetroelektranehrt/hic.hr
foto: HRT

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre