aktualnoADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


31.srpnja 2015.
PIRANGATE
Hrvatska poslala notu Sloveniji; iz Arbitražnog suda otstupio hrvatski predstvnik.

Pirangate

ZAGREB: Republika Hrvatska uputila je notu Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba Sporazuma o arbitraži od strane Republike Slovenije, sukladno pravilima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Iz arbitražnog procesa povukao se i hrvatski predstavnik pri Arbitražnom sudu profesor Budislav Vukas
Napisao sam sudu da se ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova protivi pravilima o arbitraži. Ja kao sudac imenovan od strane RH se povlačim. Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni. Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao,
rekao je  Vukas za hrt.
Arbitražni sud u Haagu potvrdio je informaciju o ostavci Vukasa kao predstavnika Hrvatske u arbitražnom vijeću. Sud poziva Hrvatsku, kao i Sloveniju prošlog tjedna kad je nakon izbijanja skandala odstupio slovenski arbitar Jernej Sekolec, da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra bez obzira na postupak izlaska iz arbitraže. 
"Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamijenio profesora Vukasa kao člana suda", kaže se u priopćenju. Hrvatska bi arbitra, kaže sud, trebala imenovati u roku od petnaest dana a "u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsjednik arbitražnog vijeća Gilbert Guillaume", stoji u izjavi Arbitražnog suda.Slovenci: nema alternative arbitraži

I dok je za hrvatsku vlast izlazak iz arbitraže gotova stvar, slovenska i dalje tvrdi da je arbitraža jedino rješenje. Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl zauzeo se za smirivanje retorike u hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu.  Mislim da se Hrvatska izjasnila, i to na jedan, rekao bih, ekstreman i demagoški način. Meni je žao zbog toga jer mislim da bismo se kao dobri susjedi morali znati dogovarati i razgovarati drugačije, u tolerantnom i prijateljskom tonu, gledajući u budućnost, kazao je.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je navelo kako očekuje da će arbitražni sud svoju presudu o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom donijeti na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja prošle godine.

Očekujemo da će sud odluku donijeti isključivo na temelju argumenata i dokumentacije koja je bila predstavljena u pismenoj i usmenoj fazi postupka, što je zaključeno u lipnju 2014., navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost.

Dodalo je da time reagira na tvrdnje hrvatske strane kako je arbitražni proces kompromitiran ne samo nedopuštenim kontaktima slovenske diplomatkinje Simone Drenik i suca Jerneja Sekoleca, koji su u međuvremenu odstupili, nego i zbog naknadno dodanih dokumenata od slovenske strane.

"Sva dokumentacija koju su dvije stranke u postupku prezentirale sudu bila je jasno označena te poslana arbitražnom sudu i drugoj strani u postupku", tvrde u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

"Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra... Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja", rekla je Pusić. Potpredsjednica vlade je dodala da je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka. 


SAD pozvao Hrvatsku i Sloveniju da se dogovore

Američko veleposlanstvo u RH objavilo je da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo je dvije države da se dogovore. Veleposlanstvo je pozdravilo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se granični spor napokon riješi i potiče dvije strane da nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje. 'Na dvjema je državama, objema članicama EU-a i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje, priopćilo je američko veleposlanstvo odgovarajući na upit Hine o skandalu u arbitraži o granici. 

 

hrt/hic

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre