UNIKATNI
poklon proizvodi


pokon paketi


29.srpnja 2015.
JEDNOGLASNO U SABORU
Prekida se Arbitražni sporazum sa Slovenijom

Sabor izglasao, prekida se Arbitražni sporazum sa Slovenijom

ZAGREB: Hrvatski sabor jednoglasno je obvezao Vladu RH da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade potpisanog 2009. zbog bitnih povreda odredbi koje je počinila Republika Slovenija. 'Za' su glasovali svi zastupnici - njih 141. Kako se doznaje, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas u 18 sati sastat će se s diplomatskim zborom.
Predsjednik Sabora Josip Leko današnju izvanrednu sjednicu sazvao je na prijedlog Vlade a raspravljalo se samo o jednoj točki - Raskid Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Obračanje premijera Milanovića

U svom izlaganju obračajući se zastupnicima premijer Milanović je rekao 'Tražimo potporu - nalog Sabora kako bi izašli iz 'ugovora' o arbitraži sa Slovenijom. Ona nam puno znači', poručio je Dodao je kako sam ugovor, kao manje nepovoljna opcija - nije loš, ali je problem druga strana, odnosno ljudi - koji su taj ugovor izigrali i to su priznali. 'Hrvatska mora izaći iz ugovora, zbog grubih povreda ugovora', zaključio je Milanović te pozvao zastupnike da se u svojim izlaganjima ne služe 'povišenim tonovima'. Slovenija nam je prijateljska država, a ovime je 'bačena ljaga' na jedan proces, a ne na jednu državu i narod, kazao je. O ugovoru o arbitraži je kazao 'Dijete je rođeno, imalo je svoj razvojni put, i u jednom trenutku je postalo jako devijantno. To moramo zaustaviti'.

O Vladinom zahtijevu raspravljat će samo predsjednici klubova njih 13 a da bi Vladin zahtijev bio usvojen danas u Saboru trebalo bi je poduprijeti najmanje 101 zastupnik.

Na izvanrednoj sjednici je htjela biti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je zbog toga nazvala predsjednika Sabora Josipa Leku. Leko joj je poručio da prema poslovniku može sjednicu pratiti samo kao gledateljica s galerije, što je priopćio i novinarima. Predsjednica mu je rekla da je zgrožena što njihov razgovor prepričava novinarima, nakon čega su razmijenili i oštro intonirana pisma.
Grabar Kitarović u pismu Josipu Leki uz ostalo je poručila da uvažava njegovo dugogodišnje političko iskustvo, od društvenog pravobranitelja samoupravljanja do danas, no da mu ne dopušta da joj čita lekcije o načinu obnašanja dužnosti Predsjednice Republike. 'U tom duhu očekujem kako ćete onda razumjeti i moj stav kako je Hrvatskoj uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom', poručila je.

Rasprava u Saboru

Zastupnicima se obratila i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Kazala kako je Hrvatska željela arbitražu i da je ovaj trenutak nepovoljan za Hrvatsku - ne zbog arbitražnog sporazuma nego zbog kršenja tog sporazuma. Po njezinim riječima, Hrvatska je željela pitanje granice sa Slovenijom prvo riješiti na Međunarodnome sudu pravde, ali za to nije imala slovenski pristanak.


Vesna Škare Ožbolt (DC)  upitala je 'hoće li Hrvatska tražiti okončanje arbitražnog postupka' na što joj je Milanović odgovorio kako Arbitražni sud može i dalje raditi po svome, ali da Hrvatska njegovu odluku neće poštovati. Ovo nije sporazum o granici, ovo je sporazum o arbitraži i za ovaj slučaj nema presedana. Ožbolt je u ime DC-a, Novog vala i Narodne stranke - reformista kazala je kako Hrvatska mora tražiti okončanje arbitražnog postupka.
 Petar Baranović iz Narodne stranke - reformista pozdravio je ribare koji s najviše interesa prate ovu raspravu i čekaju da 'Hrvatska postane potpuna država'. 'Ova rasprava dobar je početak takve prakse', smatra. Suverena smo država, članica EU-a i NATO-a. Kad je u pitanju suverenitet i nema rasprave - moramo postupati čvrsto', zaključio je.

Tomislav Karamarko uime Kluba HDZ-a kazao je kako je 'grubo prekršen' arbitražni sporazum, a sud i eventualni njegov pravorijek - kompromitiran. Zajedno poduzmimo sve pravne i političke mjere i zaštitimo suverenost naše zemlje, poručio je te dodao: 'Suočimo se, naučili smo to još 90-tih. Nikome nećemo dopustiti da nam oduzima naše. Pozivam vas da zajedno obvežemo ovu Vladu i one buduće, da svim snagama štite teritorijalni suverenitet naše države. Pozivam vas da ovo jedinstvo ostvarimo u svim drugim situacijama bitnim za Hrvatsku', kazao je Karamarko. Svoje je izlaganje završio riječima Franje Tuđmana: 'Uvijek sve za Hrvatsku, a Hrvatsku nizašto'.  
 Davorin Mlakar (HDZ) kazao je kako HDZ potpuno podržava izlazak Hrvatske iz arbitraže, ali predlažu da za vrijeme trajanja rasprave saborska radna grupa doradi zaključke. 'Vama na volju, ali ono što ja molim je - nemojmo raditi političku deklaraciju od zaključka', odgovorio mu je Milanović. To mora biti hladna instrukcija Vladi, dodao je. 'Vlada je svoj posao napravila u skladu s našim ranijim dogovorom. Radi se o 'džentlmenskom dogovoru' i pozivam vas da ovo ne bude neka borbena rasprava nego da napravimo posao', dodao je.

Josip Salapić (HDSSB) u raspravi je kazao kako je Hrvatska arbitraži prišla 'u dobroj vjeri' nakon što je Slovenija njime uvjetovala njezin ulazak u EU. 'Radi se o zaštiti naših nacionslnih interesa i HDSSB ovaj potez Vlade, Sabora i ministarstva jedinstvo pohvaljuje', kazao je. U ovom slučaju Vladi daju puni legitimitet. Dragutin Lesar iz Kluba hrvatskih laburista kazao je kako je odustajanje od arbitraže - domoljubni čin. Posebno je napomenuo kako treba pripaziti i što se događa s granicom na Muri. Svoje izlaganje završio je riječima: 'Poruka susjedima - a sad idemo pošteno!' 

Milorad Pupovac kazao je kako Klub zastupnika SDSS-a podržava Vladin zaključak. 'Primarni interes nam je da sa Slovenijom ne produbljujemo sporenje jer je to opasno za svih. Zaljev i more su zajedničko nasljeđe, stekli smo ga kao obitelj u jednom historijskom trenutku', kazao je. 

Branko Vukšić
u ime Nezavisnih ljevičara o skandalu s arbitražom kazao: 'Da smo Tarantinu rekli da režira, ne bi to tako dobro napravio na štetu Hrvatske'. 'Arbitražni sporazum je bio pogreška i sad tu pogrešku treba ispraviti. Sa susjedima smo u dobrim odnosima, ali smo zabrinuti', kazao je Vukšić. 'Zašto Slovenci bježe od Međunarodnog suda pravde', upitao je te odgovorio - 'jer žele više'.

Priča s arbitražom je gotova stvar, smatra Klub HNS-a čije je stajalište predstavio Igor Kolman. Klub IDS-a savjetovao je slovenskoj strani da i sama odustane od arbitražnog postupka, jer je on toliko kompromitiran da bi svaka odluka u tom procesu unaprijed bila upitna. Jadranka Kosor kazala je kako je sprazum o arbitraži potpisan u sjeni 'ucjene' ulaska Hrvatske u EU. 'Pregovori s Borutom Pahorom, iako su prikazivani kao slatkasti - bili su tvrdi. Ispregovarano je da Arbitražni sud sudi u skladu s međunarodim pravom i dobrosusjedskim odosima. Slovenija je udarila i na jedno i na drugo i sud je izgubio kredibilitet', kazala je. Pozvala je na stručnost i staloženost te dobrosusjedske odnose sa Slovenijom.

Damir Kajin je kazao kako treba početi govoriti istinu. 'Istri je nanesena nepovratna šteta Račan-Drnovšekovim i Kosor-Pahorovim dogovorom. Radi se o najmanje 300 km2 mora uz zapadnu obalu Istre, koje će biti teško vratiti. 'Moramo ća' od ovog Suda, ali nećemo moći pobjeći od arbitraže', poručio je Kajin te dodao kako je još Ivici Račanu govorio da se 'Slovenci bore za 'do milimetar' našeg'. 'Ako je pregovaranje o granici ikoga nešto koštalo - koštalo je Istrijane. Dobrosusjedstvo se ne gradi ustupanjem teritorija, a granicu treba riješiti', zaključio je. 

Nenad Stazić uime Kluba SDP-a kazao kako Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego izaći iz arbitražnog sporazuma - 'jedinstveno, odmjereno i pametno, uz očuvanje dobrosusjedskih odnosa. Poduprimo ovu Vladu i Zorana Milanovića, budimo odgovorni', zaključio je Stazić. Potpunu potporu Vladi dao je i Silvano Hrelja uime Kluba HSU-a.

Slovenija je u očajničkom pokušaju spašavanja arbitraže o granici, nakon afere u kojoj su je pokušali namjestiti u svoju korist, angažirala umjesto kompromitiranog Jerneja Sekolca novoga suca u tome postupku. Riječ je o uglednom predsjedniku Međunarodnog suda pravde, Francuzu Ronnyja Abrahama. Istodobno, Europska komisija je poručila da razumije zabrinutost Hrvatske, ali podupire arbitražni postupak. Arbitražni sud želi žurno saslušati argumente hrvatske i slovenske strane.


(izvor:hrt/hic )

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre