HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama


hrvatski šah

Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja


zastava na stalku


 

 

 

19.rujna 2022.
CIJENE GORIVA
Na sjednici Vlade predstavljene nove cijene gorivagorivo, pumpa

Na sjednici Vlade danas su predstavljene nove najviše maloprodajne cijene goriva - nova cijena dizela bit će manja za 59 lipa i iznositi 12,29 kn, a cijena benzina bit će veća za lipu i iznositi 10,58 kn. Cijena plavog dizela ostaje na istoj razini od 8,49 kn.

Ministar gospodarstva Davor Filipović istaknuo je kako su prošli tjedan na telefonskoj sjednici Vlade donijeli Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja je trebala biti na snazi dva tjedna. Međutim, u četvrtak i petak došlo je do značajnijeg pada cijena dizela na tržištu Mediterana, pa su danas odlučili ići s novom uredbom, dodao je.

- Kao što smo i do sada radili, radimo ovo kako bi izašli u susret svim našim građanima i gospodarstvenicima kako bi olakšali ovu situaciju, rekao je Filipović.


Istaknuo je i da bi, da nema Vladinih mjera, benzin u odnosu na sadašnju cijenu bio skuplji za 1,94 kn,
a dizel za 1,98 kn.


- A kada se pogleda, primjerice, prosječan trošak spremnika od 50 litara, na benzinu naši građani sada plaćaju 97 kn manje, a na dizelu 99 kn manje nego što bi plaćali da nema mjera Vlade, rekao je Filipović. (HIC.hr)VLADINA UREDBA

13.rujna 2022.: Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj je način izračuna najviše maloprodajne cijene jednak za sva maloprodajna mjesta u RH za benzinsko i dizelsko gorivo prema formuli s 14 dnevnim obračunskim razdobljem i ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri. Cijene su u primjeni danas na benzinskim crpkama.
Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kuna po litri.

Nadalje, Uredbom se definira i najviša maloprodajna cijena ukapljenog naftnog plina (UNP) (smjesa propan – butan za velike spremnike i za boce) na način da je marža za spremnike ograničena na 2,80 kuna po kilogramu, a u bocama je cijena ograničena na 13,94 kuna po kilogramu.


Nove cijene iznosit će:

– 10,57 kuna po litri za benzinsko gorivo (smanjenje 0,05 kuna po litri);
– 12,88 kuna po litri za dizelsko gorivo (smanjenje 0,01 kuna po litri);
– 8,49 kuna po litri za plavi dizel;
– 9,69 kuna po kilogramu UNP za spremnike (smanjenje 1,63 kuna po kilogramu);
– 13,94 kuna po kilogramu UNP za boce (smanjenje 2,12 kuna po kilogramu).


Da nema mjera vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata, benzin bi po vladinom izračunu koštao 12,50 kuna po litri, dizel 14,84 kuna i plavi dizel 10,14 kuna po litri. UNP za spremnike bi, kažu u vladi, u tom slučaju koštao 11,54 kune, a UNP za boce 16,45 kuna po kilogramu.VLADINA UREDBA PRODULJENA JOŠ 30 DANA

31.kolovoza 2022.: Vlada je na telefonskoj sjednici u utorak donijela odluku prema kojoj će se još 30 dana produljiti smanjenje visine trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.
Uredbom se na još 30 dana produljuje smanjenje visine trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, kako bi udio trošarine u cijenama navedenih naftnih derivata i nakon 1. rujna za krajnje kupce ostao isti kao u prethodnom razdoblju.
Visina trošarina iznosi kao u prethodnom razdoblju, za:

bezolovni motorni benzin 3.060,00 kn/1000 l
dizelsko gorivo 2.660,00 kn/1000 l
VLADINA UREDBA

28.kolovoza 2022: Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o maksimalnim cijenama naftnih derivata u idućih 14 dana. Cijene eurosupera 95 i plavog dizela ostaju nepromijenjene, dok će eurodizel od ponoći biti skuplji, i to za 23 lipe po litri, pa će njegova nova cijena biti 12 kuna 35 lipa. Cijena eurosupera 95 ostaje 11 kuna 19 lipa, a plavog dizela fiksirana je na 8 kuna 49 lipa.

Iako posljednjih tjedana cijene goriva stagniraju, a tako će biti i od sutra, građanima su i postojeće cijene veliko opterećenje za kućni proračun. Državni tajnik objašnjava zbog čega je država ovaj put odlučila ograničiti cijene na 14 dana, a ne kao dosad na sedam.

- Isključivo zbog toga što je vidljivo da na svjetskim tržištima sirova nafta pada, a na burzama derivata zbog raznih špekulacija lagano se cijene i dižu. Ako bi se dogodilo da bi došlo do pojeftinjenja, jasno da možemo odluku i prekinuti i ponovno reagirati, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Uzroke oscilacija na tržištu nafte i njezinih derivata nije teško naći, poručuju iz Organizacije zemalja izvoznica nafte.

- Zamijeniti rusku naftu nije jednostavno. Ne možete s tržišta odstraniti 10 milijuna barela na dan i očekivati da to neće imati ozbiljne posljedice za potrošače. Nemojte kriviti niti OPEC, već one koji donose političke i zakonodavne odluke, rekao je Haitham Al Ghais, glavni tajnik OPEC-a.

Iako su cijene naftnih derivata važne, analitičari smatraju da nas mnogo više treba zabrinuti stanje na tržištu plina i električne energije.

- Cijene električne energije su danas šest puta više nego što su bile prije godinu dana, a cijena plina je više nego deset puta veća nego prije godinu dana. Prema tome, pitanje je koliko će to još države i vlade moći kompenzirati, smatra energetski stručnjak Miro Skalicki.

S dvojbom kako pomoći stanovništvu i gospodarstvu u borbi protiv cijena koje lete u nebo suočavaju se sve države, no jedno je sigurno - doba jeftine energije nepovratno je prošlo. (HRT.hr)

 
VLADINA UREDBA

16.kolovoza 2022.: Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj je od nočas cijena litre benzina manja za 11 lipa, a dizela za dvije lipe.

Cijene naftnih derivata određene na temelju te uredbe dodatno će se sniziti u odnosu na sada važeće, pa će od utorka litra benzina stajati 11,19 kn po litri, što je smanjenje za 11 lipa, dizel 12,12 kuna po litri, što je smanjenje za dvije lipe i plavi dizel 8,49 kn po litri, odnosno lipu manje.

Da nema mjera Vlade, benzin bi bio 13,06 kn po litri, dizel 14,57 kn po litri, a plavi dizel 9,38 kn po litri, priopćila je Vlada koja je uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donijela na telefonskoj sjednici održanoj u subotu.

Dosadašnji način izračuna najviših cijena sukladno uredbi primjenjuje se i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u Hrvatskoj, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna po litri, napominju iz Vlade. (hrt.hr)


NOVA VLADINA UREDBA

09.kolovoza 2022.:
Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna,
što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva.

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 11,30 kuna.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12,14 kuna.

Uz osnovni eurosuper 95 i eurodizel, od jutros su niže i cijene derivata s dodanim multifunkcionalnim aditivima i tzv. premium goriva.

Tako Ina od utorka za litru goriva eurosupera 100 sada traži 13,17 kuna, a bio je na 13,87 kuna.

Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje po 12,66 kuna po litri, a eurodizel class plus po 14,27 kuna.

Crodux za eurosuper 100 sada traži 13,36 kuna, a bio je 14,14 kuna. Identično smanjenje cijene zahvatilo je i Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola. Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 13,49 kuna, a bila je 14,19 kuna.

Kod Tifona eurodizel premium stoji 14,69 kuna, a bio je 15,39 kuna, dok Crodux eurodizel MaxPower prodaje po 14,48 kuna, a bio je 15,17 kuna. Petrol svoj Q Max eurodizel također prodaje po 14,48 kuna, a bio je 15,64 kune.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Uz navedene niže cijene osnovnog eurosupera i dizela, sukladno toj uredbi plavi dizel od utorka stoji 8,50 kuna, što je 66 lipa manje nego prošli tjedan.

Iz Vlade su jučer istaknuli da se nove cijene formiraju sukladno Uredbi, dosadašnji način izračuna najviših cijena se primjenjuje i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u RH, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna.

Po podacima iz priopćenja, "da nema mjera Vlade benzin bio 13,19 kuna po litri, dizel 14,49 kuna po litri, a plavi dizel 9,40 kuna po litri".

Najviše maloprodajne cijene propisane Uredbom primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), dok se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno. (HRT.hr)


NOVA VLADINA UREDBA
02.kolovoza 2022.: Od nočas su niže cijene svih goriva, pojeftinila su i to ponegdje i značajno premium goriva. Nova cijena litra eurosupera 95 benzina danas je je 12,00 kuna, 3 lipe manje nego proteklog tjedna, cijena osnovnog eurodizela goriva niža je 9 kuna i iznosi 12,80 kuna po litri te plavoga dizela 9,16 kuna po litri.

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gdje u utorak ujutro još uvijek nisu bile ažurirane nove cijene Ine, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 12 kuna.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12,80 kuna.

Crodux za eurosuper 100 sada traži 14,14 kuna, a bio je 15,09 kuna. Identično smanjenje cijene zahvatilo je i Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola. Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 14,19 kuna, a bila je 14,39 kuna.

Kod Tifona eurodizel premium stoji 15,39 kuna, isto kao i prošli tjedan, dok Crodux svoj premium eurodizel prodaje po 15,17 kuna, a bio je 15,63 kune. Petrol svoj Q Max eurodizel prodaje po 15,64 kune, a bio je16,06 kuna.

Podsjećamo, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici uredbom odredila najvišu cijenu osnovnog motornoga benzina od utorka od 12 kuna po litri, a dizela 12,80 kuna, dok litra plavoga dizela stoji 9,16 kuna po litri.

Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se i dalje slobodno.

Uredbom o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, utvrđuje snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje od 30 dana, i to za 800 kuna kuna na 1.000 litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na 1.000 litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 40 lipa po litri dizelskog goriva, istaknuto je novom uredbom.

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da će Vlada, bude li trebalo, svaki ponedjeljak reagirati i donositi odluke vezane uz cijene goriva.

- Nastavljamo raditi u korist građana i gospodarstva, mi ćemo tu biti i agilni i adaptabilni, ako treba baš svaki ponedjeljak ćemo donositi na telefonskoj sjednici Vlade nove mjere, rekao je premijer. (HRT.hr)NOVA UREDBA VLADE
19.srpnja 2022 :Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je utvrdila nove najviše maloprodajne cijene naftnih derivata.

Od ponoći pa u razdoblju od iduća dva tjedna cijena litre osnovnog benzina niža je 48 lipa i iznosi 13,02 kune. Cijena dizela veća je 35 lipa i iznosi i 13,43 kune.

 

Nadalje, u sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna.

Uredbom je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Također, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, prema kojoj trgovačka marža ostaje i idućih 14 dana 65 lipa za litru benzina i dizela, a i idućih 14 dana ostaje na snazi i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. Odluku o smanjenju tih trošarina Vlada je donijela 4. srpnja.

Kako se navodi u obrazloženju, za vrijeme važenja te izmijenjene uredbe, očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 72 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ranije u ponedjeljak je, nakon telefonske sjednice Vlade, izvijestio o novim cijenama i produljenju primjene smanjenih trošarina, kazavši i da nije bilo tih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 lipe.

Izrazio je i uvjerenje kako je to rješenje prihvatljivo svima, i malim distributerima i građanima.
(jutarnji.hr)

 

12.srpnja 2022
: Od danas su jeftinija premum goriva te autoplin, dok su cijene običnih benzina i dizela
i dalje fiksirane.

Cijene eurosupera i eurodizela nisu se mijenjale jer su odlukom Vlade fiksirane do idućeg utorka. No, zato su premium goriva pojeftinila. Pojeftinio je i autoplin i to za 14 lipa.

Prema podacima portala Cijene goriva info litra kvalitetnijeg eurosupera pala za 48 lipa, dok je eurodizel premium jeftiniji za 50 lipa po litri.
TREĆA VLADINA INTERVENCIJA
Izvan autocesta cijene goriva zamrznute još dva tjedna ; danas zatvorene prve crpke

05.srpnja 2022.: Utorak je dan promjene cijena goriva na pumpama. Ovog utorka , zahvaljujući Vladinoj intervenciji, cijene na pumpama izvan autocesta ostaju nepromijenjene i tako će biti još narednih 14 dana.

Izvan autocesta cijena eurosupera 95 tako će i dalje iznositi 13.50 kuna, a eurodizela 13.08 kuna. Na autocestama će se eurosuper 95 i u iduća dva tjedna prodavati po cijeni od 14.57 kuna, a eurodizel za 14.06 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

Uvedeno je i ograničenje veleprodajnih cijena.

Ponedjeljak je bio posljednji dan da Vlada donese novu odluku o cijenama goriva jer bi bez nje prema najavama eurosuper 95 danas poskupio na oko 16 kuna, a eurodizel na više od 16 i pol kuna, što bi bilo ogromno poskupljenje u odnosu na aktualne cijene.

Mali distributeri ogorčeni Vladinom uredbom

Mali distributeri ogorčeni su najnovijom odlukom Vlade o cijenama goriva, koju smatraju neprihvatljivom i neodrživom te prijete zatvaranjem benzinskih postaja.


''Poslovanje malih distributera u ovim okolnostima je neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji, a želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone'', poručili su iz Udruge malih distributera nakon što je Vlada obznanila najnoviju odluku o cijenama goriva nakon jučerašnje telefonske sjednice.

Mali distributeri, stoga, apeliraju na Vladu da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima. Dodaju da ''ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni'': ''To za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva. Podsjećamo kako je za razdoblje od 7. do 20. lipnja ove godine ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-ak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21. lipnja do 5. srpnja ove godine iznosi 16,5 milijuna kuna.''

''Neprihvatljiva je teza da su mali distributeri goriva lani ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je, naime, da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. iznosili dvije milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna'', naveli su iz Udruge malih distributera. (dnevnik.hr)

Zatvorene prve crpkeKako je i najavljeno, prve benzinske postaje zatvorile su svoja vrata – otkrio je to u utorak ujutro za Hrvatski radio Armando Miljavac iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.

Miljevac je rekao da je svoju benzinsku crpku zatvorio – još jučer. “Morali smo. Gubitak koji radimo na toj postaji… To je jedno demonstrativno zatvaranje da ljudi shvate da to nije hir, mi smo u velikim problemima. Da ne pričamo samo, htjeli smo poduzeti korake koji su neminovni u ovoj situaciji”, istaknuo je.

Prema njegovim saznanjima zatvoreno je još 5,6 crpki. “Što zbog nedostatka i nedostupnosti goriva. Na tržišta nema dovoljnih količina, nismo ih ni dosad imali. Mi smo kao tvrtka dobivali 50 posto potrebnih količina. Bojimo se da sve ovo neće dobro završiti i da će biti poremećaja na tržištu”, naglasio je.

Zahvalio se Vladi što pomaže s fiksiranjem cijena, no istaknuo da se i dalje radi s osjetnim gubitkom. “Naš problem je što mi to radimo već 9. mjesec. Radimo s maržama koje nisu dostatne za pokrivanje troškova, a sad više nemamo ni novaca. Jednostavno nemamo kamo”, rekao je za Hrvatski radio.

DRUGA VLADINA INTERVENCIJA
Nepromijenjene cijene goriva na pumpama izvan autocesta

21.lipnja 2022: Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od danas se prodaje po 13,50 kuna, što je isto kao i protekla dva tjedna, kao i cijena osnovnog eurodizela - 13,08 kuna, dok su značajnije skuplja premium odnosno aditirana goriva.


Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je, izuzmu li se postaje na autocestama, ostala ista kao i u protekla dva tjedna - 13,50 kuna


Nije se mijenjala niti cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas isto stoji 13,08 kuna.

Vlada je jučer fiksirala najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Vladina uredba koja se odnosi na 94 posto postaja, vrijedit će dva tjedna.

Fiksiranje cijena ne odnosi se na premium goriva.

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je tako da Ina od utorka prodaje litru benzina eurosuper 100 za 15,66 kuna, a bila je 15,09 kuna. Ina eurodizel class plus sada prodaje za 16,06 kuna, a bio je 14,57 kuna. Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 15,15 kuna, a bio je 14,58 kuna.

Crodux za eurosuper 100 sada traži 15,71 kunu, a bio je 15,14 kuna, a takvo je povećanje i za Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola. Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 15,75 kuna, a bila je 15,09 kuna.

Na Tifonu eurodizel premium stoji 16,18 kuna, a bio je 14,59 kuna, dok Crodux svoj eurodizel maxpower prodaje po cijeni od 16,11 kuna, a bio je 14,62 kune. Petrol svoj Q Max eurodizel isto prodaje po 16,11 kuna, a bio je isto 14,62 kune.

Značajnija su povećanja cijena goriva na autocestama. Prema navedenoj tražilici resornog ministarstva, na benzinskoj postaji Ine Vukova Gorica litra osnovnog eurosupera stoji 14,06 kuna, benzinska stotka im je 16,24 kune, osnovni eurodizel 14,57 kuna, a eurodizel class plus 16,52 kune.

Tifon Jasenice, nedaleko tunela Sveti Rok, osnovni eurosuper prodaje za 14,06 kuna, stotku za 16,25 kuna, osnovni eurodizel za 14,57 kuna, te dizelsko premium gorivo za 16,58 kuna. (HRT)

 
PRVA VLADINA INTERVENCIJA
Na pumpama niže cijene goriva


08.lipnja 2022.: Nakon što je Vlada smanjila trošarine i ograničila marže - od ponoći litru eurodizela plaćamo 13 kuna i 8 lipa, a eurosupera - 13 i pol kuna. Da nisu donesene mjere litru
eurodizela plaćali bismo čak 15,80 kuna, a samo nekoliko lipa manje litru eurosupera.


No otvorilo se pitanje opskrbe, odnosno moguće nestašice naftnih derivata.

Ipak, za sada stižu umirujući tonovi.

- Što se tiče kratkoročnih isporuka, od dobavljača imamo potvrđene sve planirane količine naftnih derivata za mjesec lipanj. Zato smatramo da nema nikakve potrebe da kupci mijenjaju svoje redovne navike za opskrbu gorivom, ističu iz Petrola.

- INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s Mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti, kažu pak u INA-i.

Podsjetimo, ministar Zdravko Marić poručio je da se Vlada nakon prvobitnog zamrzavanja cijena goriva ipak odlučila ući u sustav trošarina i marži upravo kako se ne bi ugrozila opskrba gorivom. 

- Da Vlada nije i ovaj puta, a i prethodni puta reagirala, govorimo, a ja ću pojednostaviti, govorimo o razlici od dvije kune po litri, bilo benzina, bilo dizela. Međutim mi smatramo da ovakav set mjera koji traje, ovo je sada na mjesec dana, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija dalje. Zaista vjerujemo i mislimo da ne bi tu trebalo doći do nekakvih poremećaja, uz dužno poštovanje prema njihovoj argumentaciji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.(HRT)Danas na benzinskim pumpama gorivo ponovo skuplje

31.svibnja 2022
.: I ovaj utorak nove su cijene goriva na benzinskim postajama. U nastavku pogledajte koliko će vozači novaca morati izdvojiti po litri benzina, dizela ili autoplina.
Od ponoći su na snazi nove cijene goriva.Tako će vozači za litru eurodizela izdvojiti 13,14 kuna, dok litra dizela iznosi 14,51 kunu.
Za litru eurosupera 95 vozači će sada morati izdvojiti 13,86 kuna, a za autoplin 7,63 kune. Danas na benzinskim pumpama benzin ponovo skuplji, dizel je jeftiniji

24.svibnja 2022: Na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 od
nočas se prodaje po 13,83 kune što je 46 lipa više nego u ponedjeljak kada je stajala 13,37 kuna, dok je litra osnovnog eurodizela jeftinija za 10 lipa.

Po podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te portala cijenegoriva.info, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Tifona, Lukoila i još nekih distributera od utorka iznosi 13,83 kune.  

S druge strane, pala je cijena osnovnog eurodizela, koji na većini postaja od danas stoji 12,92 kune, a bio je 13,02 kune.  

Portal cijenegoriva.info objavio je da je prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 23 kune, dok je spremnik dizela povoljniji za pet kuna.

Tražilica jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazala je da od utorka Ina prodaje litru benzina eurosuper 100 za 15,30 kuna, a bila je 14,85 kuna.    

Poskupjela su, dakle i benzinska premium goriva, a pojeftinila dizelska premium goriva. 

INA eurodizel class plus sada prodaje za 14,29 kuna, a bio je 14,39 kuna. Inin eurosuper 95 class plus od danas se prodaje za 14,79 kuna, a bio je 14,34 kune.    


Crodux za litru eurosupera 100 sada traži 15,35 kuna, a bio je 14,90 kuna, a takvo je povećanje i za Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola.    


Na Tifonu eurodizel premium stoji 14,39 kuna, a bio je 14,59 kuna."Stotka" na Tifonu stoji 15,38 kuna, a bila je 14,99 kuna.

Crodux svoj eurodizel maxpower prodaje po cijeni od 14,34 kune, a bio je 14,44 kune.

Petrol svoj Q Max eurodizel isto prodaje po 14,34 kune, a bio je 14,44 kune.

(HRT.hr)

 17.svibnja 2022.: Od ponoći nove cijene goriva. Ponovno poskupljuje benzin, ali zato će dizel pojeftiniti. Prema neslužbenim informacijama, eurosuper 95 poskupjet će za 13 lipa po litri, na 13,37 kuna.

Eurodizel pojeftinjuje za 45 lipa po litri pa će njegova nova cijena biti 13,02 kune.
Autoplin je od
ponoći između 7,6 do 7.9 kuna litri.

Cijena sirove nafte, podsjećamo, prošle je godine rasla za oko 50 posto, a ove za dodatnih 45 posto. Na londonskom je tržištu cijena nafte prošloga tjedna lagano padala, zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti i industrijske proizvodnje, na 111,5 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel dosegnuo vrijednost od 110 dolara, no potkraj tjedna cijena je opet počela rasti zbog europskih najava o embargu na uvoz ruske nafte i blokade uvoza ruskog plina preko dijela plinovoda u Ukrajini i preko plinovoda u Poljskoj.


Prijedlog poslodavacaHrvatska pritom i dalje ima najviše cijene naftnih derivata u bližem okruženju, iako je premijer Andrej Plenković prije gotovo tjedan dana najavio kako će se »vidjeti što se još da učiniti« po pitanju obuzdavanja cijena.

Susjedne Mađarska i Slovenija su, primjerice, zamrznule cijene goriva, pa tako litra eurosupera 95 u Hrvatskoj stoji 1,71 euro, u Sloveniji 1,56, a u Mađarskoj 1,25 eura. Litra dizela u Hrvatskoj je 1,85, u Sloveniji 1,66, a u Mađarskoj 1,4 eura.

O Vladinim mjerama za obuzdavanje cijena goriva jučer se oglasila i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), ističući kako bi, da nije bilo interveniranja u trošarine i privremenog ukidanja obaveze umješavanja biogoriva, dizel bio skuplji za 88 lipa po litri, prema analizi HUP-a, iz kojeg traže dodatne Vladine mjere za pomoć prijevoznicima zbog visoke cijene goriva.

Poslodavci ističu kako Vlada treba uložiti dodatne napore kako bi se prijevoznicima pomoglo da izdrže cjenovne udare, jer cijena prijevoza utječe i na cijene brojnih proizvoda i usluga.

HUP-ovi prijedlozi uključuju donošenje zaključka Vlade prema uzoru na građevinski sektor – da se omogući izmjena ugovora javnim naručiteljima ako cijena goriva poraste više od 10 posto. Očekuju i smanjenje cestarine za teretni i putnički prijevoz, ali i nižu stopu PDV-a na prijevoz putnika na međustopu od 13 umjesto 25 posto. Traže i izmjenu Zakona o HRT-u, u dijelu obveze naplate mjesečne RTV pristojbe od 80 kuna po vozilu, kao i redefiniranje načina naplate naknade ZAMP-a od 42 kune po vozilu. Predlažu i izmjene sustava obračuna dnevnica, a žele i programe subvencioniranja za energetsku učinkovitost kroz subvencioniranje nabave ekološki prihvatljivijih vozila i novih guma.

Nužna intervencija

Teretnim prijevoznicima je od 2021. godine do danas, ističu iz HUP-a, udio troškova goriva u izlaznim fakturama dosegnuo oko 37 posto, dok su cijene usluga prijevoza rasle tek do maksimalno pet posto, zaključuju u HUP-u.

Tvrde da bi bez interventnih mjera Vlade maloprodajna cijena litre dizelskog goriva 13. svibnja ove godine bila 14,35 kuna po litri.

Prema analizi Cijene goriva, Udruge prometa pri HUP-u, najznačajnije stavke u strukturi maloprodajne cijene litre goriva su nabavna cijena koja u krajnjoj cijeni, na dan 13. svibnja ove godine, sudjeluje s 53 posto, posebni porez s 21 posto, PDV s oko 20 posto, te marža sa šest posto.

Prevedeno – litra dizela na dan 13. svibnja stoji 13,47 kuna, od čega je 7,17 kuna nabavna cijena
sirovine, 2,86 kuna trošarina, 2,69 kuna PDV, te 0,75 kuna marža.

Dakle, oko 50 posto cijene dizelskog goriva čine davanja državi kroz naknade, trošarine i PDV, a primarni utjecaj na formiranje maloprodajnih cijena imaju ulazne cijene na koje trgovci u pravilu ne mogu utjecati; nabavna cijena goriva, trošarine i porezi, kažu u HUP-u.

Iz HUP-a navode kako umanjenje trošarina ima utjecaja na građane, ali nema na prijevoznike jer im se prema Zakonu o trošarinama ona vraća do EU minimuma. Predlažu, stoga, da se smanji ili privremeno suspendira minimalni iznos trošarine na EU razini od 330 eura na tisuću litara, piše Novi list.Cijene nafrte na svjetskom tržištu

05.travnja 2022: Cijena nafte na svjetskom tržištu u ponedjeljak je porasla prema 108 dolara budući je
zabrinutost za opskrbu zbog ruske invazije na Ukrajinu i zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu prevagnula nad najavom prodaje milijuna barela iz rezervi.

 

 

Na londonskom je tržištu cijena barela u ponedjeljak nakon podneva bila je za 3,19 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46
dolara višoj cijeni, od 102,73 dolara.

Cijene je u prošlom tjednu obuzdala najava američkog predsjednika Joea Bidena da će na tržište tijekom šest mjeseci plasirati milijun barela dnevno iz strateških rezervi, a na sličan potez obavezale su
se i članice Međunarodne energetske agencije (IEA).

Na početku tjedna pozornost se ponovo preusmjerila na sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i razgovore u EU o zabrani uvoza ruskih energenata.

Zabrinutost za opskrbu podupirala je cijene i prije ruske invazije na Ukrajinu, a sankcije su kupce i prijevoznike navele da zaobilaze naftu iz Rusije.

- Hoće li oslobađanje barela iz strateških rezervi nadoknaditi manjak koji su izazvale sankcije i averzija kupaca prema ruskoj nafti? Jednom riječju ne!, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

- Zahvaljujući otpuštanju ogromnih milijun barela dnevno u razdoblju od šest mjeseci samo u SAD-u tržište vjerojatno više neće biti akutno manjkavo opskrbljeno u drugom i trećem tromjesečju, napisao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Potporu cijenama pružila je i pauza u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji bi omogućio ukidanje sankcija na iransku naftu. Iran je u ponedjeljak za zastoj okrivio SAD.

Kakvo-takvo olakšanje donijelo je primirje u Jemenu, koje bi moglo ublažiti prijetnje opskrbi s Bliskog istoka.

- Ujedinjeni narodi isposlovali su prvo primirje između Saudijske Arabije i Hutija u sedam godina sukoba. Saudijska naftna postrojenja opetovano su bila na udaru Hutija, podsjeća Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 104,90 dolara, što znači da je pojeftinio za 2,84 dolara u odnosu na prethodni
radni dan.

Kapaciteti LNG terminala na otoku Krku zakupljeni do 2027.

 

Desetljećima su se lomila koplja oko LNG terminala na otoku Krku. Podijeljena mišljenja oko izgradnje i uplovljavanja brodova s ukapljenim plinom u Kvarnerski zaljev, ali danas sve oči uprte su upravo u
terminal, čijom je izgradnjom Hrvatska dobila sigurnost opskrbe plinom, koju sada pruža i susjednim zemljama. 

Iako su dosadašnji kapaciteti LNG terminala na otoku Krku zakupljeni do 2027. godine, Hrvatska je zbog velike potražnje za ukapljenim plinom dodatno proširila njegove kapacitete. Slovenija je jako zainteresirana plin iz LNG terminala na Krku, koji je osigurao dodatni kapacitet od 300 milijuna prostornih metara prirodnog plina za što će biti raspisan natječaj, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i slovenskog ministra infrastrukture Jerneja Vrtovca.

Vrtovec je rekao da Slovenija razmatra diversifikaciju dobave plina, kako ne bi bila ovisna o dobavi iz jedne države, odnosno iz Rusije. Naglasio je da će LNG terminal povećati kapacitet i objaviti natječaj za 300 milijuna prostornih metara plina te da je Slovenija jako zainteresirana da bude dio tog dogovora.


Infrastruktura za taj plin je uspostavljena i ne treba novih nadogradnji za tu količinu, rekao je Vrtovec i istaknuo da bi tako Slovenija preko LNG terminala u Omišlju dobavila gotovo jednu trećinu potrebnog plina.

Na pitanje je li Slovenija zainteresirana za izgradnju još jednog reaktora u nuklearki Krško te bi li Hrvatska bila uključena, rekao je da je Slovenija za to jako zainteresirana i da će se o tome razgovarati.

Ministar Ćorić je rekao da su kapaciteti terminala od 2,6 milijarda prostornih metara plina na godinu zakupljeni do 2027., ali da je kapacitet bez dodatnih ulaganja podignut na 2,9 milijardi. Potvrdio je da će biti objavljen natječaj za zakup tih dodatnih količina. Kapacitet se nakon povećanja na 2,9 milijardi još može povećati, ali uz dodatne infrastrukturne radove operatera Plinacoa na magistralnom plinovodu i sada se taj scenarij analizira, rekao je Ćorić.

Istaknuo je da je terminal izgrađen kako bi Hrvatska i europske zemlje dobile alternativni dobavni pravac te da veseli ako će Slovenija, odnosno slovenski Geoplin, dobiti 250 do 300 milijuna prostornih metara plina na godinu.

-  Ovaj terminala građen je prije svega kako bi RH i susjedne zemlje te ostatak Europe dobio alternativni dobavni pravac. Ono što veseli je da je taj pravac u potpunosti ispunio svoju ulogu, a ispunit će ju i u narednim godinama i desetljećima. Naravno da bi me veselilo ukoliko bi Slovenija u narednom razdoblju za Geoplin, kao zainteresirana strana, dobila tih 250-300 milijuna, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ćorić je rekao da će tender biti slobodan, da Geoplin ima interes te se ne očekuje interes drugih strana, budući da plinska cijev prema Mađarskoj posve koristi svoj kapacitet. Sada prema Mađarskoj možemo isporučiti 1,7 milijardi prostornog metara plina s postojećim kapacitetom, a Hrvatska svoje kapacitete više- manje namiruje pa ovaj dodatni kapacitet i plin ima lijepi potencijal da ode upravo u Sloveniju, kazao je.

Ćorić je naglasio da najveći dio plina koji dođe na terminal i ostaje u Hrvatskoj.

- Naše tržište, sektor stanovništva i poduzeća, izgradnjom ovog terminala dobilo je sigurnu alternativnu dobavu plina, zaključio je Ćorić.

Suradnju Hrvatske i Slovenije u energetici ocijenio je "više nego dobrom", a teži odličnoj.

Izvijestio je kako je dogovoreno formiranje skupine na razini ministarstava energetike, koja će se baviti ključnim pitanjima, a to se ponajprije odnosi na LNG, energetsku infrastrukturu i NE Krško.Nuklearna energija da, ali proizvodnja ne u Hrvatskoj

Ćorić je rekao da Hrvatska nema ništa protiv proizvodnje električne iz nuklearne energije, ali ne u Hrvatskoj. Uz postojeći objekt u Krškom, ako Slovenija bude išla u izgradnju drugog bloka, Hrvatska je zainteresirana za taj stabilan izvor električne energije kojima bi se dodatno namirile hrvatske potrebe, rekao je.

Što se tiče električne energije, Hrvatska će, kako je rekao, povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Vlada intervenirala

Vlada je, podsjetimo, na očekivanu eksploziju cijena goriva prije dva tjedna reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je
smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. 

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i
benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri. 

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i
benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva. 

Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

- Vjerujem da će ovaj tjedan donijeti zadovoljstvo svima nama. Mjere Vlade, ali i kretanje na mediteranskom tržištu učinili su da uz smanjenje trošarina, ograničenje marži i ukidanje zelene naknade za biogoriva, referentna goriva od sutrašnjeg dana znatno pojeftine. Očekujemo cijenu dizela malo iznad 12 kuna, cijenu benzina malo ispod 12 kuna i plavog dizela malo iznad osam kuna, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak u Maksimiru, gdje je sudjelovao
u sadnji drveća.

Dodao je kako država ne može jamčiti da će to biti početak procesa smanjenja cijena jer to ovisi o cijenama na referentnim tržištima i razvoju događaja na istoku Europe.

 

Vlada fiksirala marže i trošarine na gorivoHRT.hr/
HIC-hr
foto: arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre