HIC
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


25.siječnja 2022.
VREMENSKA PROGNOZA
Hrvatska se jutros probudila u debelim minusima

snijeg u Zagrebu
Zagreb, HNK

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upalio je žuti meteoalarm zbog hladnoća. Vrlo hladno bit će cijeli tjedan, a prema prognostičkim modelima, najhladnija bi trebala biti srijeda.

Danas se dio Hrvatske probudio u debelim minusima, kako je i najavljeno proteklih dana. Tako su jutros u 6 sati izmjereni minusi u gradovima širom zemlje. Daruvar se probudio na -11.3 Celzijeva stupnja, Zagreb – Maksimir na -7.3, u Bjelovaru je bilo -10.2, u Sisku -9.7, u Slavonskom Brodu -10.9, u Otočcu -10.4, u NP-u Plitvička jezera -12.5, u Gospiću -11.4, u Kninu -7.8, u Križevcima -8.8.

U 7 sati, prema podacima DHMZ-a, u Lipiku je izmjereno -13.4 Celzijeva stupnja, u Puli -1.8, na Krku također -1,8, u Šibeniku -2.2. Bit će pretežno sunčano, osobito na Jadranu i u gorju. U sjeverozapadnim kopnenim predjelima, od sredine dana i u istočnim predjelima te u Istri povremeno umjerena i povećana naoblaka. Vjetar većinom slab, na Jadranu ujutro mjestimice umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 0 do 5, na Jadranu od 6 do 11 °C. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upalio je žuti meteoalarm zbog hladnoća. Vrlo hladno bit će cijeli tjedan, a prema prognostičkim modelima, najhladnija bi trebala biti srijeda.

"Hladnoća, na Jadranu i jaka bura te na kopnu mjestimičan snijeg – glavna su meteorološka obilježja ponedjeljka. Sljedećih će dana novi snijeg i jaka bura uglavnom izostati, ali ne i hladnoća. Hladna će jutra biti i u prevladavajuće sunčani utorak i srijedu, ponegdje i u četvrtak, pri čemu će dnevna temperatura iz dana u dan ipak rasti.

U mnogim će krajevima povremeno biti i prolazno više oblaka, ujutro mjestimice i magle, i to ne samo u nizinama unutrašnjosti nego vjerojatno i na dijelu sjevernog Jadrana. Slabe oborina na granici kiše i snijega moguće su u gorju u petak, kada i na Jadranu treba računati na mjestimičnu kišu i jugo. U dane vikenda sunčanije, u subotu s burom te uz podjednaku temperaturu zraka kao u petak", sažeta je tjedna prognoza Krunoslava Mikeca, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT. (vecernji.hr)

PONEDJELJAK , 24.siječnja
U središnjim i gorskim predjelima prijepodne će biti oblačno, povremeno uz snijeg, a zatim se očekuje prestanak oborine i razvedravanje. Jutros je i Zagreb zabijelio. Na Jadranu i u većem dijelu Slavonije bit će pretežno sunčano, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, ponegdje s olujnim udarima. Najviša temperatura zraka uglavnom između -1 i 2, na Jadranu od 4 do 8 stupnjeva Celzijusovih. Krajem dana na zapadu osjetno hladnije.

Kako će se razvedriti, u utorak treba računati na niske temperature, i desetak stupnjeva ispod nule. Minusa će biti i duž obale Jadrana pa i na nekim otocima, javlja N1.

Idućih dana vjetar će na Jadranu biti slabiji, danju uglavnom svjeverozapadni, no jutra će i dalje biti prilično hladna, osobito u utorak. Uz većinom sunčano vrijeme temperatura zraka prema vikendu će blago rasti.

I na kopnu će u utorak ujutro biti najhladnije, a uz uglavnom slab vjetar mjestimice je moguća i magla, osobito sredinom tjedna. Niske naoblake ponajprije će biti na istoku Hrvatske, no oborine će uglavnom izostati. Od četvrtka ponovno posvuda više oblaka.

Vjerojatnost za mjestimične oborine, osobito u gorju i snijeg, opet raste prema vikendu, kada će nestabilnije i oblačnije biti i na Jadranu, u petak uz samo prolazno umjereno jugo, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Razlog je povremeni dotok vlage sa sjevera u prilično hladnom zraku koji dolazi nad središnju i jugoistočnu Europu. Stoga osim kod nas, gdje to u siječnju nije rijetkost, snijega ovih dana ima i u Grčkoj, čak i na nekim otocima, gdje to i nije baš često. (jutarnji.hr)HIC.hr
foto: arhiv

 Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre