HIC

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

ATZENA maslinova ulja20.srpnja 2021.
VREMENSKE NEPOGODE
Slavonija se bori s vodom

Našice, poplava
foto: našičko područje

Nevrijeme je jučer pogodilo našičko područje. Zbog jake kiše i bujica - u mjestima Seona, Zoljan, Martin, Donja Motičina - u ponedjeljak poslijepodne su poplavljeni podrumi, ali i neke kuće. Prema neslužbenim informacijama službe samo je u ponedjeljak poslijepodne u kratkom roku palo 26 litara kiše po četvornom metru, a kada se tome doda količina oborina od petka dolazi se do brojke od 128 litara po četvornom metru. Mjerštanima su u pomoć stigli vatrogasci iz susjedne virovitičko-podravske županije.

Slične bujične poplave ovu su područje pogodile i 2010. godine, pa se postavilo pitanje zašto do sada nešto nije poduzeto i što se može učiniti da se u budućnosti ovakvi događaji spriječe. Treba istaknuti da je riječ o bujičnoj poplavi, koja najviše pogađa ovakve reljefe uz planine i brda, kada dolazi do slijevanje vode. Iz Hrvatskih voda su rekli da je ovdje rješenje bent koji se mora izbetonirati i jedna akumulacija koja će taj problem riješiti. Tu se više nema što čekati – istaknuo je osječko-baranjski župan Anušić.

Obilna kiša u ponedjeljak je pogodila i Županju. Gotovo cijeli grad je poplavljen a brojna dvorišta su su se našla pod vodom. U nekim dijelovima grada promet je bio otežan. Više automobila ostalo je u bujici. Sve su službe na terenu. Jaka kiša je počela padati iza 18 sati, a pljusak je bio toliko jak da odvodi nisu uspjeli primiti tako veliku količinu vode koje je u vrlo kratkom vremenu palo na nekim mjestima i do 144 litre po četvornom metru. Nakon što je kiša stala voda se, ipak, spustila za 10 cm .


Snažno nevrijeme pouzročilo je u istočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije najviše štete na poljoprivrednim usjevima koji su, na nekim površinama, stradali u potpunosti, a načelnica Općine Lovas Tanja Cirba najavila je da će zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode.

Nakon što je snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i ledom u nedjelju navečer pogodilo istočni dio Vukovarsko-srijemske županije, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba izjavila je u ponedjeljak za Hinu kako na području Opatovca nema poljopriedne kulture koja nije stradala. Posvjedočila je da joj se javio jedan ovdašnji poljoprivrednik koji pod kukuruzom ima 13 hektara i stopostotnu štetu na usjevu, istaknuvši kako sam Lovas nije toliko stradao koliko susjedni Opatovac.

"Najgore je prošao kukuruz koji je od siline vjetra polegao i on se više neće dignuti. Štete na suncokretu su djelomične, a stradali su i voćnjaci sa šljivom te vinogradi", rekla je Cirba. Napomenula je kako je nevrijeme najviše zahvatilo područje Opatovca, te Mohova i Bapske na iločkom području rekavši da su na tim područjima i štete najveće.

Podsjetila je da je u posljednja dva do tri dana u Lovasu palo više od 110 litara kiše po četvornom metru."Ono što nije oborio vjetar, stradalo je od leda, a najviše kukuruz koji je stradao gotovo u cijelosti", izjavila je Tanja Cirba.

Vremenska prognoza

U utorak će u unutrašnjosti zemlje prevladavati djelomice sunčano i toplije. Još uvijek postoji vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak, većinom na istoku i jugu zemlje. Puhat će slab vjetar. Na Jadranu pretežno sunčano, povremeno s malom do umjerenom naoblakom. Umjerena i jaka bura će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature od 15 do 19 °C u unutrašnjosti, na Jadranu od 20 do 24 °C. Najviše dnevne temperature od 27 do 31 °C u cijeloj zemlji.


više

HIC.hr
foto:Mario Filipović/radio Našice


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre