HIC zastave-stalci-koplja
vijesti iz kultureHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
20.srpnja 2021.
GLAZBA

Održan završni koncert bečkog festivala "CRO-ArT" 

bečki koncert-Cro-Art


U bečkoj crkvi Sv. Petra 16. srpnja je održan završni koncert festivala suvremene glazbe i umjetnosti „CRO-ArT“ koji je započeo prošli mjesec.


Ansambl WISE (Wien International Soloists Ensemble)  na čelu s Andreom Nikolić, umjetničkom ravnateljicom festivala i pod vodstvom dirigenta, skladatelja i predsjednika HDS-a Mladena Tarbuka, predstavio je izabrana djela hrvatske i austrijske nove glazbe za komorni orkestar i soliste, među kojima i neke od najpoznatijih kompozicija Ive Josipovića, Mladena Tarbuka, Anđelka Igreca, Johanne Doderer, Meinharda Rüdenauera, Gabriele Proy i Nicholasa Ansdell Evansa.

Pod motom „povezivanje“ kroz mjesec dana ovog bečkog festivala održavani su koncerti koji su u
fokusu imali djela austrijskih i hrvatskih suvremenih skladatelja. Festival hrvatske suvremene glazbe „CRO-ArT“ koncipiran je kao kulturni događaj na najvišoj umjetničkoj razini. Namjera je predstaviti hrvatsko i austrijsko suvremeno stvaralaštvo. Prvi festival 2020. bio je u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, stoji u priopćenju koje je izdao Hrvatski glazbeni savez (UNISON).

Bilo mi je veliko zadovoljstvo voditi sjajni i mladi ansambl WISE sastavljen od ponajboljih glazbenika freelancera koji trenutno djeluju u Beču. Taj ansambl je u pravom smislu riječi međunarodni; u njemu sviraju Japanke, Kazakinje, Kolumbijci, Španjolci, Englezi... ukratko ljudi sa svih strana svijeta ujedinjeni u ljubavi spram glazbe. Upravo zato mi je neobično drago da sam sukladno želji Andree Nikolić mogao predstaviti meni draga djela poput Josipovićeve 'Samba de camera' koju sam imao prilike više puta izvesti u raznim europskim kulturnim centrima; kao i 'Capriccio garestinensis' varaždinskog skladatelja Anđelka Igreca kojem sam, još u vrijeme dok sam vodio Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, dao prve skladateljske prilike u Hrvatskoj. Posebno mi je drago bilo i po treći puta izvesti u Beču moju uspješnicu 'Sebastian u snu'“, rekao je Mladen Tarbuk. (UNISON)


hic.hr
foto:UNISON
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre