HIC zastave-stalci-koplja
vijesti iz kultureHrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

20.srpnja 2021.
FILM

Završio 74. Canneski filmski festival, hrvatski debitantski film"Murina" dobio nagradu

Cannes, zlatna palmaDodijelom nagrada u subotu 17.srpnja završio je 74.Canneski filmski festival.
Hrvatski film Antonete Alamat Kusijanović “Murina” dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or, objavljeno je na svečanom proglašenju pobjednika.

To je službena festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora”(Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filmaFrank Graziano.

"Murina” je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

“Nevjerojatne vijesti u dva dana. Gledam ceremoniju iz kreveta u bolnici sa svojim novorođenim sinom na prsima, to je najbolji 'red carpet' koji sam mogla poželjeti! Čestitam cijeloj ekipi filma i hvala Cannes Film Festivalu na ovakvom priznanju,” kazala je Antoaneta Kalamat Kusijanović.

Filmom “Murina” u nedjelju 18. srpnja započeo je ovogodišnji Pulski filmski festival.Svečano otvoren 74.Canneski festival

Canneski filmski festival 2021

Južnokorejski redatelj Bong Joon-ho, Amerikanci Spike Lee i Jodie Foster, te Španjolac Pedro Almodovar,
6.srpnja u večernjim satima su otvorili 74. Canneski filmski festival, što predstavlja veliki povratak svjetske kinematografije snažno pogođene pandemijom Covida-19.

- Evo nas konačno ovdje zajedno u našoj lijepoj odjeći!, rekla je glumica i redateljica Jodie Foster,
koja se prva obratila s pozornice pošto joj je Almodovar uručio počasnu Zlatnu palmu za životno djelo.

Njima su se na Canneskoj pozornici pridružili dobitnik Zlatne palme za "Parazita" 2019. Bong Joon-ho i predsjednik ovogodišnjeg žirija Spike Lee, kako bi svi zajedno proglasili festival otvorenim.

Cannes, koji ima status najuglednijeg filmskog festivala, nije se 2020. mogao održati zbog pandemije koronavirusa. Ovogodišnje 74. izdanje Cannes je pomaknuo sa svibnja na srpanj kako bi se dobilo na vremenu i pričekalo bolju epidemiološku situaciju s Covidom-19.

Na festivalu vrijede stroge higijenske mjere i sigurnosni protokoli, uključujući obavezno nošenje maski
za lice unutar kina.

Glazbena drama "Anette" redatelja Leosa Caraxa, s Marion Cotillard i Adamom Driverom u
glavnim ulogama, prvi je od 24 filma koji će sudionici i žiri festivala vidjeti tijekom iduća dva tjedna u utrci za prestižnu nagradu Zlatnu palmu.

Zlatna palma će biti dodijeljena 17. srpnja. U utrci za nagradu su i filmovi četiriju redateljica, od kojih su tri iz Francuske: Mia Hansen-Love, Catherine Corsini i Julia Ducournau, a četvrta je Mađarica Ildiko Enyedi.

U službenom natjecateljskom izboru je i film ruskog redatelja Kirila Serebrenikova "Petrova gripa".
On je razdoblje od 2017. do 2019. proveo u kućnom pritvoru.

Na smotru u Cannesu se vraća i iranski oskarovac Asghar Farhadi s filmom "Heroj". U filmu Wesa Andersona "The French Dispatch" igraju brojne zvijezde, kao što u mladi Timothée Chalamet, Frances McDormand, Bill Murray, Christoph Waltz i Owen Wilson.

Sean Penn je u utrku za najbolji film poslao dramu koja govori o odnosu oca i kćeri pod nazivom "Flag Day". On u filmu stoji pred kamerama skupa sa svojom kćerkom Dylan Penn.Paul Verhoeven u filmu "Benedett" prikazuje opaticu iz 15. stoljeća koja je lezbijka.

Na čelu žirija je američki redatelj Spike Lee, prvi crnac u toj ulozi. On je na konferenciji za tisak zajedno s drugim članovima žirija osudio politiku Vladimira Putina i Jaira Bolsonara, kao i rasnu i rodnu diskriminaciju.

Od početka konferencije za novinare tijekom prezentacije žirija, njujorški redatelj s crnom kapom i natpisom 1619., godine kada su stigli prvi robovi u Sjedinjene Države, govorio je o sudbini crnaca u zemlji, temi koju neprestano istražuje u svojim filmovima, poput "Učini pravu stvar" iz 1989.


- Više od "30 jebenih godina nakon" tog filma, mogli smo vjerovati da crnci više neće biti progonjeni kao zvjeri, izjavio je i nastavio o crncima žrtvama policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama, poput Erica Gardnera ili Georgea Floyda, "koji su pretrpjeli linč", dodao je.

Obrušio se i na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, brazilskog predsjednika Bolsonara i ruskog Putina, te rekao da oni "nemaju morala ni skrupula".
- Moramo se pobuniti protiv te vrste gangstera, zaključio je.

Cannes je više od festivala, on je posebno i važno mjesto prikazivanja novih francuskih i stranih filmova te platforma za nagrađivanje. Canneski festival se inače održava u svibnju ali ove godine , zbog pandemije koronavirusa, termin je pomaknut za mjesec srpanj.
Iz istog razloga se festival nije održao prošle godine. Umjesto održavanja,
Umjesto toga, organizatori su donijeli odluku da će objaviti popis s nazivima 56 dugometražnih filmova koji će biti dio ‘službenog izbora u 2020.’ Simbolično izdanje čak se i održalo jesenas uz prikazivanje četiriju filmova iz tog izbora.

Festival traje od 6.srpnja do 17.srpnjaHRT.hr/ hic.hr
foto:
festival-cannes.com /Gonzalo Fuantes (Reuters)Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre