HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti-gospodarstvo
HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šahzastave-stalci-koplja

zastava na stalku

27.travnja 2022.
NEKRETNINE U HRVATSKOJ
Stranci utjecali na rekordni skok cijena nekretnina u Hrvatskoj

stambena zgrada

Strani državljani kupili su prošle godine 9514 nekretnina u Hrvatskoj, što je porast od visokih 50 posto u odnosu na 2020. godinu, doznaje Jutarnji list u Poreznoj upravi.

Najveći međugodišnji rast kupnji domaćih nekretnina među strancima, prema istome izvoru, ostvarili su državljani Njemačke, Austrije i Slovenije, piše dnevnik u broju od srijede.

Državljani Njemačke u prošloj godini kupili su u Hrvatskoj 2637 nekretnina, što je porast od 1089 kupoprodaja ili čak 70 posto u odnosu na 2020. godinu, Austrijanci su ostvarili 1109 kupnji (472 nekretnine više ili rast od 74 posto u odnosu na 2020.), dok su Slovenci lani postali vlasnici 2309 nekretnina u našoj zemlji ostvarivši rast kupovine u odnosu na prethodnu godinu za 32 posto ili 550 nekretnina više.

“U podacima nije iskazana ukupna kupoprodaja nekretnina u 2020. i 2021., nego se isključivo radi o kupoprodaji nekretnina za koje je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice. Uz to, još uvijek traje ažuriranje podataka o kupoprodajama nekretnina te su dostavljeni podaci podložni promjenama”, napominju u Poreznoj upravi te daju naslutiti da bi u konačnici rast broja kupoprodaja nekretnina koje su sklopili stranci s prodavateljima u Hrvatskoj mogao biti i veći.

U svakom slučaju, registrirani rast potražnje stranaca za domaćim nekretninama potvrđuje nedavno iznesene navode poduzetnika i stručnjaka za tržište nekretnina koji su za Jutarnji list ustvrdili da je upravo pojačani interes stranaca za domaćim nekretninama jedan od uzroka dosad nezabilježenog rasta cijena novih stanova u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Naime, prema izračunu Državnog zavoda za statistiku, kupoprodajne cijene novih stanova u zadnjem kvartalu prošle godine bile su za 15 posto više u odnosu na ostvarene cijene u zadnjem tromjesečju 2020. godine: takav rast nije zabilježen u posljednjem desetljeću. Uz to, prosječne cijene svih kupoprodaja stambenih nekretnina u 2021. bile su za 7,3 posto veće u odnosu na cijene iz 2020. godine, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović. (poslovni.hr)


Cijene nekretnina ne padaju a u 2022. očekivati je biti će još veće

Hrvatska na trećem mjestu po rastu cijena u Europi

poslovni.hr/ hic.hr
foto:arhivVijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre