HIC grbovi-500-100
HIC-aktualno
13.rujna 2022.
NEKRETNINE U HRVATSKOJ
Porasle cijene najma stana

stambena zgrada


U Zagrebu sada mjesečni najam po kvadratu prosječno košta 10,74 eura ali kod manjih, ujedno i traženijih, stanova taj je iznos nešto viši – doseže prosječnih 17 eura. Unatoč skoku u cijenama, potražnja za stanovima za dugoročni najam u Zagrebu je u godini dana narasla za 10 posto.

Općenito, cijene mjesečnog najma stana u Zagrebu u godini dana skočile za 6,63 posto, u Rijeci 6,04 posto, u Varaždinu 8,05 posto, a u Splitu i Zadru čak 17 posto. Više od 10 posto poskupio je najam u Osijeku i u Puli, a u Dubrovniku se ove jeseni za mjesec dana najma treba izdvojiti 16 posto više u odnosu na prošlu, stoji u analizi Njuškala.


Rezultat toga je i da je, u odnosu na prošlu godinu, na tržištu najma u Zagrebu dostupno više stanova za najam u cjenovnim razredima od 450 do 650 eura mjesečno, dok je onih ispod 350 eura tek 10 posto u ukupnoj ponudi.

S druge strane, oko 30 posto najmoprimaca u Zagrebu, ali i Splitu, traži stanove za najam od 350 do 450 eura, a preferiraju one od 40 do 60 kvadratnih metara. Stanova do 300 eura, kakvi se također prilično pretražuju, značajno nedostaje.

Najveći nesrazmjer između ponude i potražnje, kako u Zagrebu tako i u Splitu, vidljiv je u manjim stanovima – od 20 do 40 kvadratnih metara. Za njih je zainteresirano oko 30 posto najmoprimaca, dok je njihov udio u dostupnim stanovima na tržištu 20 posto.

U samom su Zagrebu razlike u ponudi i potražnji stanova za najam izražene i na razini gradskih četvrti. Na najpopularnijim lokacijama, među kojima prednjače Trešnjevka Sjever i Jug te dijelovi Novog Zagreba, traži više stanova za najam no što ih je trenutno dostupno, dok ih u centru – konkretnije, Donjem Gradu, ima i više od potražnje.

Najmoprimci koji žele proći povoljnije svakako trebaju uzeti u obzir stanove za najam u prizemljima i razizemljima. Oni su, prema analizi, gotovo 100 eura mjesečno povoljniji od stanova iste kvadrature na prvom ili drugom katu – kakvih je inače u ponudi najviše.

Povoljniji su i stanovi koji se nude za najam u kućama, za njih se prosječno traži  oko 60 eura mjesečno  manje nego za istu kvadraturu u zgradi. Unatoč nižoj cijeni, većina najmoprimaca ipak preferira stanove u zgradama, piše Tportal.

HIC.hr
foto: arhiv

 

2021.

Bujaju cijene najmnina

16.rujna 2021. Ne bujaju samo cijene nekretnina u prodaji već se pregrijevanje prelijeva i na tržište najma, posebice u Zagrebu. U metropoli su najtraženiji stanovi površine 40 kvadratnih metara za koje je renta iznosi 351 euro, odnosno 10,6 eura po kvadratu, pokazuje analiza internetskog oglasnika Njuškalo.

Od 11.770 oglašenih stanova za najam diljem zemlje, na Zagreb otpada 45 posto, 29 posto stanova je u Primorsko-goranskoj županiji (dvije trećine u Rijeci), dok je u Splitsko-dalmatinskoj 16 posto pri čemu je 86 posto u Splitu, piše poslovni.hr.

U Zagrebu su cijene uvjerljivo najviše, slijede Dubrovnik, Split te Rijeka, jedini veći grad u kojem cijena najma nije rasla. Gledano po veličini, najviše se nude stanovi veličine od 40 do 70 kvadratnih metara, a najviše se traže stanovi do 40 kvadratnih metara.

U Zagrebu prvi izbor kvarta je Trešnjevka, sjeverna i južna, potom Gornji i Donji grad, Maksimir i Trnje, uz prosječni trošak od 387 do 448 eura. Najviše je stanova u ponudi od 60 kvadrata koji se najskuplje plaća u četvrti Gornji Grad – Medveščak, za 646 eura mjesečno, 5,2 posto više nego prošle godine.

Gotovo ista cijena je stana te veličine u Donjem gradu gdje su u zadnjih godinu dana cijene pale 2,1 posto. Na Jarunu, Srednjacima i Knežiji, koji spadaju pod Trešnjevku – jug, stan te kvadrature iznajmljuje se za 569 eura mjesečno, 7% skuplje nego lani.


Oko 540 eura mjesečno renta je stana na Trnju, Trešnjevci-sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu-zapad gdje je, kao u Stenjevcu i Podsusedu-Vrapče, najveći skok cijena najma u godinu dana.

Najniža je cijena u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, 335, odnosno 397 eura. U Splitu se uglavnom traže stanovi od 40 m2po prosječno 369 eura, no većina ih je dostupna samo izvan sezone. U Zadru je najtraženija površina 50 kvadrata u prosjeku po 417 eura mjesečno.

Najniži trošak iznajmljivanja imaju stanovi u Osijeku gdje će se za 40 kvadrata izvojiti 233, dok je renta za (rijetko dostupni) stan te veličine u Dubrovniku 428 eura.


poslovni.hr/ hic.hr
foto:arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre