HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijkesti-crna kronika


zlatnici i srebrnjaci


13.listopada 2020.
VELIKA MATERIJALNA ŠTETA
Požar u Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici

Marija Bistrica, požar


Požar koji je u noći s ponedjeljka na utorak izbio na gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici je ugašen, a u požaru nije bilo unesrećenih niti je stradao
i jedan sakralni objekt, priopćila je u utorak Zagrebačka nadbiskupija.

Navode da je požar izbio oko tri sata u noći u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Na teren su, odmah po pozivu, izašli vatrogasci iz Marije Bistrice, Zaboka, Tugonice - Podgrađe, Laza te Bedekovčine koji su požar u potpunosti ugasili u devet sati ujutro.

U gospodarskim zgradama nalazili su se dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana.

Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane.

- Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene, napominje se u priopćenju.

Ističu da u požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Uzrok požara i materijalna šteta tek se trebaju utvrditi očevidom koji je u tijeku.

Zagrebačka nadbiskupija poručuje i da ovaj požar neće utjecati na program svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10,30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7,30, 9, 11, i 18 sati.

Prilika za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana te je slobodan ulaz hodočasnicima uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju koronavirusom.

ruka, flash ATENA maslinovo ulje


HRT /HIC.hr
foto: