HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijkesti-crna kronika

hrvatski šah

Hrvatski šah, set
15.listopada 2021.
PREOBRAČENIK NA ISLAM
Danac koji je lukom i strijelom ubio pet osoba stavljen je pod liječnički nadzor

Espen Anderson Braathen
Espen Andersen Braathen


Muškarac osumnjičen da je ubio petero ljudi lukom i strijelom u Norveškoj pod nadzorom je zdravstvenih službi i mogao bi do četiri tjedna biti zadržan u istražnom pritvoru.

Osumnjičeni Espen Andersen Braathen 37-godišnji je danski državljanin i veći dio života proveo je u Kongsbergu, gdje je i izveo napade. Priznao je ubojstva, rekli su istražitelji.

Policija je priopćila da je predan na skrb zdravstvenih službi nakon procjene zdravstvenog stanja, ali nisu ulazili u detalje. Sud je donio odluku prema kojoj bi mogao biti zadržan do četiri tjedna u istražnom zatvoru.

Braathen je prešao na islam i pokazivao je znakove radikalizacije. Također ima povijest "ulazaka i izlazaka" u zdravstvene ustanove, navodi policija. Bit će podvrgnut potpunoj psihijatrijskoj procjeni, rekao je njegov odvjetnik Fredrik Neumann.

Policija navodi da su se napadi dogodili na velikom području Kongsberga, grada i općine 70-ak km zapadno od glavnog grada Osla. Četiri žene i jedan muškarac, između 50 i 70 godina, ubijeni su u, kako je policija rekla, nasumičnom činu terora. Ranjena su još trojica, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti.

Napadač se preobratio na islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao, rekao je novinarima šef nacionalne policije Ole Bredrup Saeverud, napomenuvši da je još prerano da bi se moglo reći treba li napad istraživati kao terorističko djelo. “Postojala je zabrinutost zbog radikalizacije… To se pratilo”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti.

Vjeruje se da je djelovao sam.


Prema pisanju norveških medija Espen Andersen Brathen i ranije je imao problema sa zakonom. Ove godine je uhićen nakon što je ocu prijetio ubojstvom.


Na društvenim mrežama objavljivao je snimke na kojima se nazivao prorokom. Na Twitteru se sad pojavila snimka na kojoj je objavio da je prešao na islam.
Teroristički napad

Podsjetimo danski državljanin (37) u napadu lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsbergu ubio je pet ljudi. U tom napadu su ozlijeđene još dvije osobe, među kojima i jedan policajac koji nije bio na dužnosti. Napad se dogodio u srijedu 13.listopada u večernjim satima.

Muškarac je lukom i strijelom napao na nekoliko lokacija u gradu Kongsbergu koji broji oko 28 tisuća stanovnika te se nalazi 68 km jugozapadno od Osla, objavio je HRT.hr.

Napadač je uhićen, a policija istražuje je li koristio i neko drugo oružje. Vjeruje se da je napadač djelovao sam. Napad se odvio u 18.30 po lokalnom vremenu, a policija je objavila da provodi istragu kako bi se utvrdilo ima li napad poveznicu s terorizmom.


Policija je objavila da je otkrila nacionalnost napadača kako bi spriječila glasine nakon što su se na društvenim mrežama pojavile pogrešne informacije. Aftenposten javlja da je počinitelj prešao na islam. Ima prebivalište u Norveškoj, a nakon uhićenja prevezen je u policijsku postaju u obližnji Drammen.

U tijeku je ispitivanje osumnjičenika i on surađuje, rekao je njegov odvjetnik.

Napad se odvijao tijekom više od pola sata na širem području Kongsberga, uključujući i trgovinu Coop Extra, objavio je list Aftenposten.


Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.


Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti.

 

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade

 HRT.hr/ HIC.hr
foto:napad u Kongsbergu : Hakon Mosvold (NTB/Reuters)