HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


02.studenog 2021.
NAGLO PORASLI TROŠKOVI ŽIVOTA
Sve više Hrvata odlazi iz Kanade


AIR Canada


U načelu svi povratnici slažu se oko jednog – da im neće nedostajati iscrpljujući, ubrzani stil života kojim su dosada živjeli.


Kanada slovi kao uređena i dobro organizirana zemlja. Pravila su pravila, i u principu se poštuju i primjenjuju. U početku mjeseca listopada kanadska vlada objavila je već duže nagovještavane mjere kojima se regulira zračni, željeznički i brodski promet. U načelu samo oni putnici koji su primili dvije doze cjepiva moći će putovati. Nova pravila stupaju na snagu 30. listopada, a primjenjuju se i za domaće i internacionalne letove i vlakove, a obavezuju i djecu od 12 godina starosti.

Sama objava donijela je dosta nezadovoljstva među dijelom populacije hrvatskih iseljenika.

“Od kada je Premijer Trudeau objavio nove mjere, doslovno je nastala panika”, ističe vlasnica putničke agencije Nives Petrović. U sljedećih nekoliko tjedana među njenim stalnim klijentima nastala je velika potražnja za avionskim kartama za Hrvatsku, s datumom odlaska prije 30. listopada.


“Ovoga je mjeseca samo preko moje agencije za Hrvatsku otišlo 157 putnika s neodređenim datumom povratka ili s kartom u jednom smjeru, što je neobično jer moji klijenti uvijek kupuju povratne karte".


U razgovoru s vlasnicom agencije Nives Travel koja je upravo obilježila 15 godina postojanja, doznajemo da se radi o obiteljima s djecom koje su nezadovoljne ili se protive postojećim restrikcijama. U grupi ima i onih koji očekuju otkaz na poslu zbog toga što nisu primili mandatorna cjepiva. Nekoliko putnika je već dobilo otkaze i sada su u procesu pregovora sa svojim poslodavcima oko otpremnina. U grupi koja je otputovala tijekom rujna i listopada određeni je broj mladih studenta koji nemaju pristupa fakultetima, jer nisu primili mandatorna cjepiva, pa stoga studiraju on-line iz Hrvatske.


Očito na udaru su mlađe obitelji koje ne odobravaju obaveznu primjenu cjepiva protiv koronavirusa za mlađu populaciju, mahom djecu iznad 12 godina. Najviše novih povratnika u domovinu dolazi iz Ontarija, ali ima dosta slučajeva iz ostalih provincija, mahom Britanske Kolumbije i Alberte.

Gospođa u ranim 50 iz okolice Toronta koja želi ostati neimenovana, majka je troje djece, a najmlađe je ispod 12 godina: “Selidba u Hrvatsku je zapravo nešto što sam uvijek nosila u srcu i u mislima. Posljednjih 18 mjeseci bili su samo katalizator za donošenje ove odluke. Zahvalna sam Kanadi na svemu, ali smatram da je sada došlo vrijeme za promjenu. Radujemo se da ćemo živjeti u Zagrebu, gradu koji nas je oduvijek privlačio. Želimo iskusiti europski stil života koji ima drugačiji ritam življenja od sjevernoameričkog. Moji su roditelji došli u Kanadu u potrazi za boljim životom, u nadi da će im djeca imati bolju budućnost u Kanadi. Sada i mi upravo činimo isto, selimo u zemlju svojih predaka kako bi svojoj djeci pružili priliku da žive u Hrvatskoj. Uzbuđeni smo zbog ove velike odluke, i nismo dozvolili da nas strah spriječi da istupimo izvan zone komfora. Kako svaki novi izazov obećava rast, to se samo događa izvan zone komfora".


Mojoj sugovornici roditelji su došli u Kanadu u vrijeme velikog ekonomskog rasta, kada je u periodu od 1953.-1973. trajala masovna imigracija. Sada se zatvara krug s povratkom peteročlane obitelji u Hrvatsku. Iako je Kanada već više puta bila proglašavana najboljom zemljom na svijetu za život, većina povratnika ne misli tako.


Vlasnik građevinske tvrtke iz Mississauge koji je u Kanadu stigao početkom 80-tih godina ispratio je sina, snahu i unuka u Hrvatsku. Kaže da su mladi odluku o selidbi donijeli jer se ne slažu s novim trendovima u odgoju i školovanju djece, ponajprije s rodnom ideologijom, a ni restrikcije koje su na snazi nisu dobro djelovale na obiteljsku dinamiku. Nadaju se da će im Hrvatska pružiti priliku za novi početak, iako su oboje već druga i treća generacija Hrvata u Kanadi.


Od početka pandemije u Kanadi su naglo porasle cijene stanova i kuća, statistike upućuju na više od 21 posto rasta nekretnina, dok je inflacija od 4.4 posto najviša zabilježena u posljednjih 18 godina. Unatoč izvrsnim socijalnim politikama, besplatnom zdravstvu i besplatnom obaveznom školstvu, troškovi života u Kanadi su naglo porasli. Razlog su visoki porezi, visoke cijene usluga, osiguranja, benzina i ostalog što prati inflacijski rast cijena. Neki od povratnika kapitalizirali su na prodaji nekretnina koje su postigle rekordno visoke tržišne vrijednosti. U okolici Toronta i Vancouvera doslovce se ne može naći čak ni manja obiteljska kuća ispod cijene od milijun kanadskih dolara. Dobar dio povratnika su ostavili odškrinuta vrata za povratak u Kanadu ako se mjere ublaže. U načelu svi povratnici slažu se oko jednog – da im neće nedostajati iscrpljujući, ubrzani stil života kojim su dosada živjeli.


Do kraja studenog je tranzicijski period do konačnog stupanja na snagu zakona koji dozvoljava putovanja samo osobama s dvije doze cjepiva. U ovom tranzicijskom periodu osobe koje su imale samo jedno dozu bit će još puštene u zrakoplove, brodove i vlakove. Kanadske državne granice se uskoro zatvaraju za sve putnike bez dvije doze cjepiva protiv koronavirusa.

autor teksta Ana Bačić (vecernji.hr) / HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre