HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


29.listopada 2021.
ČOVJEK KOJI JE ISTINSKI LJUBIO SVOJU HRVATSKU
Na zagrebačkom Mirogoju pokopan Ante Domagoj Petrić

Ante domagoj Petrić pokopan


U Zagrebu je pokopan Domagoj Ante Petrić (83) istaknuti publicist i političar te povratnik iz Argentine. Preminuo je u subotu 27.listopada nakon duge bolesti s kojom se borio dugioh 10 godina.

Obnašao je niz visokih dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bio je i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Domagoj Ante Petrić rođen je u Zagrebu 8. lipnja 1938., a Hrvatsku je s obitelji napustio u svibnju 1945. Preživio je Bleiburg te proveo rano djetinjstvo i prve školske dane u izbjegličkim logorima u Italiji, nakon čega se s roditeljima i sestrom Višnjom 1947. nastanio u Argentini.

Novinarstvom se bavio od studentskih dana te je bio parlamentarni izvjestitelj, ali i glavni urednik časopisa Planteo i Armas y Geostrategia. Španjolska agencija EFE, katolička AICA te talijanske ANSA i IPS objavljivale su njegove članke i izvješća.

Na radiopostajama u Buenos Airesu, Argentina, El Mundo, America i Belgrano vodio je i uređivao emisije. Obnašao je dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine, u Tajništvu za demokratizaciju kulture i u Savjetu predsjednika Republike, a bio je i gostujući profesor političkoga novinarstva na argentinskom sveučilištu „John F. Kennedy”. Također je bio tajnik za kulturu i informiranje u prvom predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini.

Godine 1995., nakon pola stoljeća egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana vratio se u domovinu Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u Ministarstvu povratka i useljeništva, zatim je dvijetisućitih djelovao u službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a potom do umirovljenja obnašao dužnost doravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Bio je član Argentinskoga društva pisaca i novinarskog društva „Circulo de la Prensa”. Član je bio predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i kolumnist na hrvatskome i španjolskome jeziku internetskog portala hrsvijet.net. Nositelj je triju najviših državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske.

Među njegovim djelima izdvajamo Asi sangraba la Argentina, Buenos Aires 1980. Bitno je istaknuti kako su mu mnogobrojni članci i studije, reportaže i kolumne razasute u najprestižnijoj hrvatskoj periodici u domovini i inozemstvu. Njegovi su napisi i kolumne više od četiri desetljeća u argentinskom časopisu na španjolskom jeziku Studija Croatica (pokrenutom u rujnu 1960.) – bili glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države, koja je zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala velik obol osamostaljenju Hrvatske 1990-ih.

Svojim kritičkim osvrtima na prilike u domovini poliglot Domagoj Ante Petrić omogućavao je mnogim hrvatskim iseljenicima hispanističkoga svijeta u Južnoj Americi da u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske u Brozovoj „nesvrstanoj“ federaciji.

Svojim je domoljubnim i angažiranim djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijesti dao veliki doprinos borbi za uspostavu demokratske hrvatske države, na čemu mu treba odati dužno priznanje.

Za njim tuguju njegova ljubljena supruga i djeca te brojni suradnici i prijatelji iz Argentine i mile mu domovine Hrvatske.

 

Počivao u miru Božjem!

Darko Mažuranić

 

Ante Domagoj Petrić je pokopan u svojoj Hrvatskoj koju je istinski ljubio i volio i kojoj se sa svojom obitelji vratio iz Argentine. Pokopan je 27.listopada u obiteljskoj grobnici na zagrebačkom Mirogoju.
Uz obitelj , supruga Monica, sin Patricio sa suprugom, kčerke Marija i Ana sa supruzima , troje unučadi, ispratili su ga na zadnji počinak unatoč koronavirusu brojni prijatelji i suradnici.


HIC.hr
foto:
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre