HIC samo najbolje iz Hrvatske
vijesti-regija

zlatnici i srebrnjaci, idealna poklon

Atena extra djevičansko maslinovo ulje

13.srpnja 2021.
REAKCIJA SLUŽBENOG SARAJEVANA NA MILANOVIĆEV POSJET
Džaferović: Milanović je u BiH kao"nepristojan gost u tuđoj kući", došao praviti incidente

Džaferović i Komšić
foto: Šefik Džaferović i Željko Komšić

Član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je u ponedjeljak da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponaša poput "nepristojnog gosta u tuđoj kući".

Milanović boravi u radnom posjetu susjednoj državi tijekom kojeg je bio u Vitezu i Mostaru, ali ne i u glavnom gradu Sarajevu.

On je u nedjelju rekao da u BiH neće imati službene susrete sve dok u njenom državnom vrhu sjedi Željko Komšić čiji je izbor ocijenio nelegalnim jer za njega nisu glasali Hrvati.

Ponovio je da je Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma obvezna inzistirati da se taj dokument dosljedno poštuje i uvažavaju prava sva tri konstitutivna naroda, uključujući Hrvate.

Komentirajući Milanovićeve izjave, bošnjački član državnog vrha je kazao da se Milanović koristi rječnikom neprimjerenim za jednog državnog čelnika.

"Izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav jedan ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je gospodin Milanović u Bosni i Hercegovini i uz ovakve izjave ponaša se kao nepristojan gost u tuđoj kući", izjavio je Džaferović.

Dodao je da Milanović zapravo nema nikakve posebne ovlasti niti je pozvan baviti se unutarnjim pitanjima BiH.

"Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom čime Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda. Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara sa institucijama Bosne i Hercegovine i da dvije države konačno počnu rješavati otvorena pitanja", kazao je Džaferović.

Ocijenio je kako je hrvatski predsjednik došao u BiH samo praviti probleme i incidente te ga je pozvao da niti ne dolazi ako će se tako ponašati.

Džaferovićev priznaje da su Hrvatska i Srbija potpisnice Daytonskog sporazuma, ali dodaje i da su "sudjelovale u agresiji na BiH".

Po njegovim riječima, izbor članova kolektivnog predjedništva ne temelji se na etničkom legitmitetu nego samo na etničkoj identifikaciji kandidata za te pozicije.

Dodao je da nigdje u Daytonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana, nego samo to da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak. Europski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz ustava, jer svi građani imaju pravo da budu birani a ne samo Bošnjaci i Hrvati, kaže Džaferović.

"Ovo što nam nudi gospodin Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dayton", smatra on.

ramska nošnja

 


Za razliku od Džaferovića, čelnik oporbenog Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić se slaže da Bošnjaci ne bi trebali birati hrvatskog člana državnog vrha.

"Mislim da je u redu da Hrvati biraju svoj legitimnog predstavnika", izjavio je Radončić za televiziju N1, ali i dodao da se političari iz susjednih država ne bi trebali miješati u unutrnja pitanja BiH.

Ranije je i predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković, koji na izborima iduće godine želi preuzeti vlast od najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) rekao kako "nije u redu" da Hrvatima drugi biraju člana predsjedništva.

"To je pitanje oko kojega treba sjesti i dogovoriti se", izjavio je Konaković.Čavara: Ono što je Džaferović poručio Milanoviću je govor mržnje

Ono što je Šefik Džaferović poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je govor mržnje, to je isti jezik kojimm ga je 2014. jedna poznata redateljica dočekala, poručivši mu “Mrš kući”, a od Hrvatske je tražila pare za svoj film, kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, komentirajući jučerašnju izjavu drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Podsjetimo, Džaferović je poručio predsjedniku Hrvatske da “više ne dolazi u BiH praviti incidente i probleme, te da vrijeđa Bosnu i Hercegovinu i ponaša se nepristojno u tuđoj kući”.

– Bosna i Hercegovina nije Džaferovićeva kuća, ovo je po Ustavu i Daytonu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, prema tome BiH je i hrvatska kuća. Predsjednik Milanović došao je na poziv Hrvata Viteza, na poziv Sveučilišta u Mostaru, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora u BiH i predstavnika drugih lokalnih zajednica i uvijek je dobro došao, kazao je Čavara za HMS.

Dodao je i kako predsjednik Milanović ne pravi nikakve incidente i probleme, već ukazuje na kršenje prava konstitutivnog hrvatskog naroda, zajamčenih Daytonskim sporazumom, čiji je Hrvatska potpisnik.

– Džaferović priča gluposti kada kaže da je Sud u Strasbourgu naložio Bosni i Hercegovini brisanje etničkog prefiksa ispred imena članova Predsjedništva BiH. To jednostavno nije točno. Umjesto tih podvala, Džaferoviću bi bilo bolje da radi na obnavljanju narušenog povjerenja među konstitutivnim narodima, i zalaže se za poštivanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, a on čini upravo suprotno, kako bi ova zemlja mogla krenuti naprijed, kazao je predsjednik Federacije Marinko Čavara, piše HMS.Burne reakcije iz BiH na izhavu hrvatskog predsjednika Milanovića

HIC.hr
foto:
 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre