HIC grbovi-500-100poklon paketi

pokon paketihrvatski šah
Hrvatski šah, setzastave-stalci-koplja

zastava na stalku


25.studenog 2021.
DRUGOG DANA BORAVKA FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA U ZAGREBU
Potpisan kupoprodajni ugovor o nabavci francuskih borbenih Rafala, dva Rafala preletjela nebo iznad Zagreba

Plenković i Macron


Andrej Plenković i Emmanuel Macron prije toga su u zgradi Vlade bilateralno razgovarali, potpisali novi Sporazum o strateškom partnerstvu i nazočili potpisivanju kupoprodajnog ugovora o eskadrili Rafala. Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly.


Potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu dodatno će se ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza. Dvije zemlje su već 2010. sklopile strateško partnerstvo ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, najavljeno je. Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u, rekli su ranije hrvatski izvori.

Nakon potpisivanja sporazuma o partnerstvu i ugovora o nabavi Rafalea francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Andrej Plenković održavali su zajedničku konferenciju za medije.


Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših vojnih industrija, rekao je Plenković.

Emmanuel Macron je podržao napore Hrvatske da pristupi šengenskom prostoru te dodao da će francusko predsjedništvo na tome raditi od prvog dana predsjedanja. Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona Rafalea rekao je da je to suveren izbor Hrvatske koji ima povijesni značaj.


Dva borbena zrakoplova Rafalea kakve Hrvatska kupuje od Francuske preletjela su danas oko 13 sati Zagreb, nakon što su hrvatski premijer i francuski predsjednik izašli iz Banskih dvora kako bi ih zajedno pogledali. Zrakoplovi koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad glavnim hrvatskim gradom, preletjevši ga u niskom letu.

pogledajte galeriju jutarnjeg lista -ovdje

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za schengenski prostor i eurozonu, no ipak u prvom je planu potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova. Emmanuel Macron jutros se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i s formalnim domaćinom - premijerom Andrejom Plenkovićem. Program službenog posjeta Hrvatskoj ispunjen je raznovrsnim sadržajem.

Predsjednik Macron i premijer Plenković nakon šetnje Gornjim gradom i druženja s građanima krenuli su prema hotelu Esplanade na radni ručak kojim će završiti posjet francuskog predsjednika. Prije ručka izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon Plenkoviću i Macronu će predstaviti dva automobila marke Nevera i Bugatti.


U susret Božiću - prigodni pokloni

božić, imela

Macron se susreo s MilanovićemFrancuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je na Pantovčaku da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija i dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor. 

Macrona je na Pantovčaku primio hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da mu je čast primiti šefa francuske države.

- Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović. Dodao je da su narančasti riboni nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama, rekao je Zoran Milanović.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je na srdačnom dočeku i razgovoru.

- Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. radi se o nepravi. Ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze dviju zemalja. Hrvatska je članica EU-a, odlučila se priključiti europskom projektu, svjesna da je pripadnost EU-u ono što pridonosi miru i prosperitetu u regiji u kojoj je bilo sukoba i dramatičnih situacija. Ovo partnerstvo koje smo potpisali posvetit će i uzvisiti našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafalima, ali i s vezama naših vlada koje će konsolidirati našu vezu prema obrani Europe koja sudjeluje u NATO-u. Nastavit ćemo raditi u odnosu na razne teme sigurnost, migracije, istraživanje, to su sve teme koje pokazu europski put Hrvatske, to su zajednički projekti koji će biti projekti francuskog predsjedništva Vijećem EU-a. O tome smo razgovarali i jučer s Vladom, radimo na klimatskim, gospodarskim, geopolitičkim, tehnološkim pitanjima. To su sve veliki izazovi i u srcu su ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u EU-u. Hrvatska je predsjedala EU-om 2020., mi ćemo početi predsjedanje 2022. i nastavit ćemo uske bilateralne veze. Ova bilateralna suradnja je izuzetno važna za temu koja je pred nama - tema zapadnog Balkana, pitanje mira je strateško pitanje za EU to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu. Ovaj posjet je nov poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture, gospodarstva, obrane, puno toga je pred nama. Zahvalan sam vam na svemu što je još pred nama, rekao je Macron.HRT.hr/ HIC.hr
foto: CROPIX
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre